Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam

CIASTO  LODOWIEC

2 DUŻE JOGURTY

2O G ŻELATYNY

SŁODZIK

można dodać pianę ubitą z białek jaj

NA GALARETKĘ

1 litr lifta, dobra jest orenzada rubinowa lift

słodzik-niekonieczmie

20 g żelatyny

  Robimy galaretkę: 20 g żelatyny rozpuszczamy w minimalnej ilości wody-kilka łyżek, wlewamy ją do odgazowanego 1 litra lifta , mozna dodać rozpuszczony na łyżce słodzik,całość mieszamy i do lodówki.musi być całkowicie "twarda" aby móc przygotowywać masę jogórtową, dlatego warto ją zrobić dzień wcześniej.

Jeśli mamy stężałą galaretkę to kroimy ją w kostkę , kładziemy na płaski talerz ,żeby sie nie pozlepiała i do lodówki.

Teraz można robić masę: jogurty , słodzik , i żelatynę ( rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzątku i przestudzoną) ubijamy energicznie mikserem, odkładamy , nie do lodówki i ubijamy pianę z białek, wszystko mieszmy delikatnie łyżką i dodajemy kostki galaretki , całość wymieszć b. delik.

Wykładamy masę do np. tortownicy i do lodówki , jeść aż całość będzie sztywna. SMACZNEGO

czesc dziewczyny:) stosuje diete od 28 dni i jak narazie schudlam tylko 2 kg wszytsko robie jak nalezy i nie wiem czy chudne w dobrym tepie czy tez nie:( wiec zwracam sie do was z pytaniem czy to normalne?
Wejdż na temat dieta Proteinowa i zapytaj
RACUCHY Z MARCHEWKI  (FAZA P+W)


100g marchwi
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
sól i pieprz do smaku

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do mąki dodać proszek do pieczenia i sodę, zamieszać, do tego dodać roztrzepane jajka, sól i pieprz. Zamieszać, dodać marchew, dokładnie wymieszać i łyżką kłaść na patelnię, smażyć z obu stron. Podawać z jogurtem.
KOTLETY  JAJECZNE  (FAZA P)

6 jaj

mleko

2 łyżki otrębów

cebulka i szczypiorek

sól,pieprz

Otręby namoczyć w mleku żeby nasiąknęły odrobinę.% jajek ugotować na twardo i zmielić,razem z namoczonymi ,odciśniętymi otrębami.Dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę,posiekany szczypiorek,sól,pieprz,wbić surowe jajko,wymieszać.Uformować kotlety,można obtoczyć w otrębach całych lub zmielonych.Usmażyć na teflonie.
KOTLECIKI  A'LA  SZWEDZKIE  (FAZA P+W)

20 dag.buraków

1 cebula

ząbek czosnku

40 dag.mielonego mięsa drobiowego

1 łyżka natki pietruszki

3 łyżki otrębów

2 jaja

sól ,pieprz

Ugotowane buraczki,cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,wrzucić do miski,dodać mięso,natkę,otręby i jajka,Wyrobić masę,doprawić.Uformować kotleciki,odstawic w chłodne miejsce na ok.30 minut.Po tym czasie smażyć na teflonie.
Jajecznica z białym serem  (faza P)

Składniki:-2 jajka,


- biały ser-1/2 kostki
- w zaleznosci od upodoban vegeta lub sól. 

Jak przyrządzić:
Na wysmarowaną kroplą oliwy patelnię wsypać  ser ,smazyc na wolnym ogniu az stanie sie ciągnący (trochę śmierdzi serwatką ale później świetnie smakuje! )no i wreszcie można dodać jaja .Smażyć aż jaja się zetną.

Uwagi:
Najlepsze na ciepło ale na zimno też można-np. pokroić na kanapki. 
CUKINIA NADZIEWANA (FAZA P+W)

2 małe cukinie

10 dag.mielonego miesa drobiowego albo wołowego

pomidor

zabek czosnku

mała cebula

oregano

pieprz,sól

Cukinie przekroić wzdłuż na połówki,wydrążyć miąższ.Miąższ,pomidor,cebulęi czosnek drobno posiekać,wymieszać z mięsem,doprawić.Napełnić farszem połówki cukinii.Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok.20 minut.Podawać z sosem pomidorowym,posypane koperkiem lub natką pietruszki.
ZRAZY ZAWIJANE (FAZA P+W)

filet z indyka
kawałek papryki
ogórek kwaszony lub konserwowy
cebula
musztarda
jajko
kostka rosołowa

indyka kroimy na plastry, lekko rozbijamy, smarujemy musztardą, kładziemy słupek papryki, ogórka i cebuli, zawijamy jak na zrazy, spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Obtaczamy w jajku i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, a potem dusimy w bulionie z kostki. Mozna dodac koncentrat.
KOKTAJL PROTEINOWY (FAZA P)

Bardzo smaczny i syty- idealny na śniadanie.

3 łyzki otrebów ( 2 owsianych i 1 pszennych)
1/3 szk. mleka odtłuszczonego ( uzywałam 0,00%)
1/2 kostki twarogu chudego ( ok. 125 g)
2 łyzki mleka w proszku odtłuszczonego
dowolny aromat
słodzik-2-3 tabletki pokruszyć

Wszystko do blendera i miksujemy 2-3 minuty. Koktajl robilam wieczorem i wstawilam na noc do lodówki. Rano zrobil sie gesty i aksamitny, bardziej do jedzenia łyzką niż picia icon_biggrin.gif

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.