- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 stycznia 2011, 21:48
Edytowany przez Weerra 22 stycznia 2011, 21:50
22 stycznia 2011, 22:23
22 stycznia 2011, 22:29
22 stycznia 2011, 22:37
22 stycznia 2011, 22:38
PRODUKTY SPOŻYWCZE DOZWOLONE W FAZIE 1
WOŁOWINA
Chude części takie jak: dolna krzyżowa, ligawa, łata, krzyżowa
Mielone: bardzo chude z polędwicy
Pastrami chude, polędwica, rostbef, skrzydło, zrazowa dolna i górna
DRÓB (bez skóry)
Bekon z indyka, kurka kornwalijska, mielone z piersi indyka, mielone z piersi kurczaka, niskotłuszczowe parówki z indyka (3-6g tłuszczu na 60 gramową porcję) pierś kurczaka lub indyka
OWOCE MORZA
Wszystkie rodzaje ryb i skorupiaków, kawior z łososia, saskimi
WIEPRZOWINA
Chudy schab wędzony, polędwica, schab, szynka surowa, szynka gotowana
CIELĘCINA
Górka (kotlety), nerkówka, udziec
JAGNIĘCINA (oczyszczona z wszelkiego oczyszczonego tłuszczu)
Comber (kotlety), udziec
WĘDLINY (tylko beztłuszczowe lub z niską zawartością tłuszczu)
Pieczona wołowina (ekstra, zrazowa), pierś indyka, szynka gotowana, szynka wędzona, wędzona pierś indycza
SOJOWE SUBSTYTUTY MIĘSA jeżeli nie podano inaczej szukaj produktów, które mają najwyżej 6g tłuszczu na porcję o wadze 60-90g
Bekon sojowy, hamburger, hot dog, kiełbaski i paszteciki, kurczak sojowy bez panierki, mielone z soi (białko upostaciowane)- proponowana porcja: ¼ szklanki (5 dag), seitan (białko pszeniczne), tempeh- zalecana porcja ¼ szklanki, tofu (wszystkie odmiany)- zalecana porcja ½ szkl, yuba (skórka z twarożku tofu)
SERY (beztłuszczowe lub o obniżonej zawartości tłuszczu) w wypadku żółtych serów szukaj gatunków, które mają najwyżej 6g tłuszczu w 30 g.
Amerykański,cheddar, feta, mozzarella, parmezan, provolone, ricotta( częściowo odtłuszczona), ser niebieski ( nie produkuje się tego sera z obniżoną zawartością tłuszczu, więc jedz z umiarem), szwajcarski, twarożek 1%, 2% lub beztłuszczowy.
JAJKA spożycie całych jajek nie jest ograniczone, chyba że twój lekarz zaleca inaczej. Można też używać samych białek lub substytutów jajek.
PRODUKTY MLECZNE oprócz śmietany pół na pół z mlekiem dozwolone 2 szklanki (480 ml) dziennie, w tym jogurt naturalny 0% lub niskotłuszczowy
Beztłuszczowa śmietana pół na pół z mlekiem (2 łyżki), jogurt grecki beztłuszczowy, jog. Naturalny 0% lub beztłuszczowy, maślanka 1% lub beztłuszczowa, mleko 1% lub beztłuszczowe, mleko sojowe niskotłuszczowe
ROŚLINY STRĄCZKOWE świeże, mrożone lub puszkowane (bez dodatku cukru) zacznij od porcji 1/3 - ½ szklanki
Biała fasola (odmiany o dużych i małych ziarnach), bób, ciecierzyca, czarna fasola, edamame (świeża zielona soja), fasola czarne oczko, fasola adzuki, fasola kidney, fasola Limańska, fasola mung, fasola odsmażana w puszce bez tłuszczu, fasola pinto, fasola strączkowa płaska, groch łuskany, nikla indyjska, piękny Jaś, soczewica, soja
WARZYWA możesz jeść świeże, mrożone lub z puszki( ale bez dodatku cukru). Zjadaj minimum 2 szklanki do lunchu i obiadu
Bakłażan, boćwina, bok choy (kapusta chińska), brokuł, brokuł chiński, brukselka, cebula, czosnek, dynia ( cukinia, kabaczek, makaronowa), endywia, eskariola. Fasolka szparagowa. Fenkuł, groszek bezłykowy, grzyby (wszystkie odmiany), jarmuż, jicama, kalafior, kalarepa, kapary, kapusta (biała, modra, pekińska, włoska), kapusta bezgłowa, kapusta kwaszona, karczochy, ketmia jadalna, kiełki (lucerny, fasoli, brokułów, soczewicy, rzodkiewki, słonecznika), koktajl z soków warzywnych, kolczoch jadalny, liście gorczycy sarepskiej, liście rzepy, liście winogron, ogórek, ogórki kwaszone, orzech wodny, ostre papryczki, papryka pomidorowa, pieprz turecki, pietruszka naciowa, pikle sztucznie słodzone, pomidory, por, rabarbar, radicchio, rokieta siewna, rukiew wodna, rzodkiew japońska, rzodkiewki, sałata, seler korzeniowy, seler naciowy, serca karczochów, serca palmowe, sok pomidorowy, strączki grochu cukrowego, szalotka, szczypior, szparagi, szpinak, wodorosty morskie.
ORZECHY I NASIONA ogranicz do jednej podanej poniżej porcji dziennie. Zalecane prażone bez tłuszczu.
Edamame- ¼ szkl, kasztany jadalne-6, masło z orzechów arachidowych naturalne i masła z innych orzechów- 2 łyżki, migdały-15, nasiona sezamu- 3 łyżki, nasiona słonecznika-3 łyżki, nasiona soi- ¼ szkl, orzechy arachidowe prażone lub gotowane-20 małych, orzechy brazylijskie-4, orzechy laskowe-25, orzechy makadamii-8, orzechy nerkowca-15, orzechy pekan-15, orzechy włoskie-15, orzeszki piniowe- 30g, orzeszki pistacjowe-30, pestki dyni- 3łyżki, siemie lniane-3 łyżki
TŁUSZCZE I OLEJE dziennie dozwolone są 2 łyżki poniższych olejów i tłuszczów. Szczególnie zalecane są oleje jednonienasycone.
Oleje jednonienasycone: olej rzepakowy (canola), oliwa z oliwek ( szczególnie extra virgin)
Oleje wielonienasycone lub mieszanina jednonienasyconych z wielonienasyconymi: kukurydziany, lniany, sezamowy, słonecznikowy, sojowy, winogronowy, z krokosza barwierskiego, z orzechów arachidowych
Inne tłuszcze: avocado- 1/3 całego= 1 łyżka oleju, guacamole- ½ szkl= 1 łyżka oleju, margaryna, gatunki nie zawierające izomerów trans- 2 łyżki, majonez zwykły- 1 łyżka, majonez niskotłuszczowy- 2 łyżki, oliwki ( zielone lub dojrzałe)- 15= ½ łyżki oleju, sos sałatkowy ( bez cukru)- 2 łyżki, tłuszcze do smarowania bez kwasów tłuszczowych trans- 2 łyżki
DODATKI SMAKOWE I PRZYPRAWY wszystkie przyprawy bez dodatku cukru
Bulion, chrzan i sos chrzanowy, kawa espresso w proszku, mleko kokosowe light, olejki aromatyczne, pieprz (czarny, Cayenne czerwony, biały), salsa, sok z cytryny, sok z limonki, tłuszcz pożywczy w spreyu bez tłuszczów trans, biała śmietanka w sprayu light lub beztłuszczowa- 2łyżki, kwaśna śmietana light lub o obniżonej zawartości tłuszczu- 2 łyżki, miso- ½ łyżki, serek homogenizowany lub kremowy light lub beztłuszczowy- 2łyżki, sos sojowy- ½ łyżki, sos taco- 1 łyżka,
SŁODKIE PRZYSMAKI ogranicz do 75-100 kcal dziennie
Cukierki twarde bez cukru, czekolada w proszku bez dodatku cukru, dżemy i galaretki owocowe bez cukru, galaretka bez cukru, guma do żucia bez cukru, kakao w proszku bez dodatku cukru, lody mleczne i wodne bez cukru, napoje w proszku bez cukru, syrop czekoladowy bez cukru, syropy bez cukru
SUBSTYTUTY CUKRU
Acesulfam k, aspartam, sacharyna, splenda
NAPOJE
Herbaty ziołowe, kawa i herbata zwykła i bezkofeinowa- należy pić z umiarem, koktajle z soków warzywnych, napoje dietetyczne z kofeiną i bezkofeinowe, napoje gazowane bez cukru- pić z umiarem, napoje w proszku bez cukru, sok pomidorowy
PRODUKTY SPOŻYWCZE ZABRONIONE W FAZIE 1
WOŁOWINA
Mostek, wołowina suszona chyba że jest produkcji domowej bez dodatku cukru, wątroba żeberka, inne tłuste części.
DRÓB
Gęś, indyk ciemne mięso w tym skrzydełka i udko, kaczka, kurczak skrzydełka i nóżki
WIEPRZOWINA
Boczek, skórki wieprzowe, szynka pieczona w miodzie
CIELĘCINA
Mostek
NABIAŁ
Jogurty pełnotłuste i mrożone, lody, mleko 2% i pełnotłuste, mleko sojowe tłuste
SERY
Pełnotłuste
OWOCE
W fazie 1 należy unikać wszystkich owoców i soków owocowych
WARZYWA
Burki, dynia olbrzymia, dynia piżmowa, jamsy, kukurydza, marchew, rzepa, zielony groszek, ziemniaki białe, ziemniaki słodkie
SKROBIE
W fazie 1 należy unikać wszystkich produktów skrobiowych. Wyklucz między innymi:
Grzanki wszystkie rodzaje, macę, makaron wszystkie rodzaje, owsiankę, pieczywo wszystkie rodzaje, płatki zbożowe i kasze wszystkie rodzaje, produkty mączne i pieczywo cukiernicze wszystkie rodzaje, ryż wszystkie rodzaje.
DODATKI
Ketchup, sos koktajlowy
NAPOJE
Mleko pełnotłuste, napoje z dodatkiem cukru, soki owocowe, wszelkie alkohole w tym wino i piwo.
Edytowany przez hanejowa 22 stycznia 2011, 22:44
23 stycznia 2011, 00:09
23 stycznia 2011, 07:46
23 stycznia 2011, 08:21
23 stycznia 2011, 14:59