- Dołączył: 2009-12-15
- Miasto: Płock
- Liczba postów: 1218
28 października 2010, 15:41
Niby jeszcze dwa miesiące, ale wiele forumowiczek już myśli o tym co da najbliższym, jakie prezenty znajdą się pod choinką, w co się odzieje, jak będzie wyglądać za te dwa tygodnie i co najważniejsze - co spałaszuje w samą Wigilię, Boże Narodzenie i caaaały ten stos dni, który zawsze nie sprzyja diecie, jest raczej wielkim objadaniem i wynagradzaniem sobie całego roku. no to jak jeść żeby nie przytyć w te święta i pięknie wyglądać na Sylwestra (łącznie z nim :-) )?
Spróbujemy sobie z tym problemem poradzić. Nie tylko ćwiczeniami, które wspomogą nasz metabolizm (pamiętajmy, chociaż pół godzinki ćwiczeń każdego dnia i spacery, spacery, spacery i jeszcze raz spacery każdego dnia, co by nas jedzonko w domu nie kusiło, a kilogramy się nie zatrzymywały i nie wzrastały...a może sanki, łyżwy, rzucanie się śnieżkami? :-) ) i duuużą ilością zielonej, czerwonej i białej herbaty oraz yerba mate zamiast kawy która znakomicie oczyszcza.
Ten temat świątecznych i sylwestrowych potraw nam z pewnością pomoże. :-) Wrzucajcie swoje ciekawe i zdrowe propozycję na każdą z faz. Mile widziane zdjęcia i źródła przepisów.
Dla ułatwienia:1 faza - kolor czerwony2 faza - kolor niebieski3 faza - kolor zielonyzaczynam:
I faza: BIGOS
WIGILIJNY
1 kg kapusty kiszonej,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
przyprawy (liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, pieprz ziarnisty, sól), kilka suszonych grzybów.
- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną ( z przyprawami i suszonymi grzybami)- gotujemy ok. 1,5 godz.
- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość) i dodajemy a także obrane i pokrojone pieczarki-
(dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w
sobie dużo wody).
-dusimy aż zmięknie, a zapach lekko kwaskowaty i pociągający rozejdzie się po całym domu, doprawiamy papryką, ewentualnie wegetą, pieprzem, solą, do smaku. źródełko: wyrób własny.
I faza: BIGOS Full :-)
1 kg kapusty kiszonej,
ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina),
30 dag wędliny (szynki) z drobiu,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.
- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4
kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone,
soli)- gotujemy ok. 1,5 godz.
- Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.
- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość),
dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy
kiełbasę (szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki-
(dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w
sobie dużo wody).
- Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
- Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso.
Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier
pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól,
wegeta)
źródełko:
http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=57432 pytanie: co zrobić jak nam zostanie?
odpowiedź: zawsze można zamrozić bigosik :-)
- Dołączył: 2009-12-15
- Miasto: Płock
- Liczba postów: 1218
3 listopada 2010, 16:25
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 1 FAZASkładniki (na sporą miskę):
- 2 średnie pomidory
- 4 młode ogórki zielone średniej wielkości
- 4 duże rzodkiewki lub 6 małych
- 1 cebula
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pół pęczka szczypiorku
- sałata
- łosoś-wg uznania-ja dodałam ok.200g
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, kurkuma
Pomidora
pokroić na ósemki, wydrążyć środek pomidora i każdą ósemkę pokroić na 3
części. Rzodkiewkę i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Jajka obrać i
pokroić na większe kawałki. Łososia (w zależności czy macie w plastrach
czy w kawałku, pokroić na średniej wielkości kwadraciki -nie za małe nie za
duże ;)) dodać do pokrojonych warzyw, dodać posiekany szczypiorek,
posolić, popieprzyć i dodać kurkumę wg smaku (ja dodałam tak z pół
łyżeczki).
W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie jogurt z musztardą. Zalać sałatkę. Dokładnie wymieszać.
Podawać na poszarpanych liściach sałaty, ew. dodać ją do sałatki tuż przed podaniem, żeby nie zwiędła za bardzo ;)
www.dukan.blox.pl
- Dołączył: 2009-12-15
- Miasto: Płock
- Liczba postów: 1218
3 listopada 2010, 16:42
WŁOSKI PASZTET Z KURCZAKA 1 FAZAznakomita przystawka na Sylwestra, Boże Narodzenie, czy po prostu na śniadanie :)Składniki :
- 150 g pokrojonej fasolki szparagowej
- 1 papryka świeża
- garść posiekanej świeżej bazylii
- 1 kg piersi kurczaka
- 2 jajka
- 150 ml mleka 0 %
- 100 g serka wiejskiego
- sól, pieprz
Fasolkę
gotujemy w lekko osolonej wodzie, około 5 minut, odsączamy. Paprykę
kroimy w kostkę. Jajka, mleko, serek wiejski, 0,5 kg piersi z kurczaka,
wrzucamy do blendera, mielimy na gładką masę. Pozostałe piersi kroimy w
kostkę. Ugotowaną fasolkę, pokrojoną parykę, bazylię, zmieloną część
mięsa, mięso pokrojone w kostkę, mieszamy w dużej misce. Doprawiamy
solą, pieprzem, wylewamy do podłużnej (30x10 cm) foremki, wyłożonej
folią aluminiową, górę również przykrywamy folią. Wstawiamy do większej
formy, wypełnionej do połowy zimną wodą,następnie wstawiamy do
rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godziny. Po
wyjęciu z piekarnika studzimy. Podajemy z kleksem musztardy francuskiej,
chrzanem lub skrapiamy sokiem z cytryny . Smacznego !
kuchnia halutki
- Dołączył: 2010-04-01
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 11228
13 listopada 2010, 11:27
Koksa świetne przepisy WOW!!! A ta rolada ze szpinaku rozłożyła mnie na łopatki i na pewno zrobię ją już niedługo:)
- Dołączył: 2010-04-01
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 11228
13 listopada 2010, 11:43
Koksa ten piernik po upieczeniu zostawiamy na chwilę w wyłączonym i uchylonym piekarniku tak?
- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto:
- Liczba postów: 582
28 listopada 2010, 21:32
hej ja zaczynam 1 Faze od jutra :) fajne przepisy szczegolnie podoba mi si erolada lososiowa. na pewno sprobuje :))))