Temat: Święta i Powitanie Nowego Roku z South Beach!!

Niby jeszcze dwa miesiące, ale wiele forumowiczek już myśli o tym co da najbliższym, jakie prezenty znajdą się pod choinką, w co się odzieje, jak będzie wyglądać za te dwa tygodnie i co najważniejsze - co spałaszuje w samą Wigilię, Boże Narodzenie i caaaały ten stos dni, który zawsze nie sprzyja diecie, jest raczej wielkim objadaniem i wynagradzaniem sobie całego roku. no to jak jeść żeby nie przytyć w te święta i pięknie wyglądać na Sylwestra (łącznie z nim :-) )?

 Spróbujemy sobie z tym problemem poradzić. Nie tylko ćwiczeniami, które wspomogą nasz metabolizm (pamiętajmy, chociaż pół godzinki ćwiczeń każdego dnia i spacery, spacery, spacery i jeszcze raz spacery każdego dnia, co by nas jedzonko w  domu nie kusiło, a kilogramy się nie zatrzymywały i nie wzrastały...a może sanki, łyżwy, rzucanie się śnieżkami? :-) ) i duuużą ilością zielonej, czerwonej i białej herbaty oraz yerba mate zamiast kawy która znakomicie oczyszcza.

Ten temat świątecznych i sylwestrowych potraw nam z pewnością pomoże. :-) Wrzucajcie swoje ciekawe i zdrowe propozycję na każdą z faz. Mile widziane zdjęcia i źródła przepisów.

Dla ułatwienia:


1 faza - kolor czerwony
2 faza - kolor niebieski
3 faza - kolor zielony



zaczynam:

I faza: BIGOS  WIGILIJNY

1 kg kapusty kiszonej,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
przyprawy (liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, pieprz ziarnisty, sól), kilka suszonych grzybów.

- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną ( z przyprawami i suszonymi grzybami)- gotujemy ok. 1,5 godz.

- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość)  i dodajemy a także obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).

-dusimy aż zmięknie, a zapach lekko kwaskowaty i pociągający rozejdzie się po całym domu, doprawiamy papryką, ewentualnie wegetą, pieprzem, solą, do smaku.


źródełko: wyrób własny.


I faza: BIGOS Full :-)

1 kg kapusty kiszonej,
ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina),
30 dag wędliny (szynki) z drobiu,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
 przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.

- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz.
- Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.

- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość), dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę (szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).

- Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
- Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso.
Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, wegeta)




źródełko: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=57432

pytanie: co zrobić jak nam zostanie?
odpowiedź: zawsze można zamrozić bigosik :-)
Pasek wagi
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 1 FAZA

Składniki (na sporą miskę):

  • 2 średnie pomidory
  • 4 młode ogórki zielone średniej wielkości
  • 4 duże rzodkiewki lub 6 małych
  • 1 cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka szczypiorku
  • sałata
  • łosoś-wg uznania-ja dodałam ok.200g
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, kurkuma


Pomidora pokroić na ósemki, wydrążyć środek pomidora i każdą ósemkę pokroić na 3 części. Rzodkiewkę i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Jajka obrać i pokroić na większe kawałki. Łososia (w zależności czy macie w plastrach czy w kawałku, pokroić na średniej wielkości kwadraciki -nie za małe nie za duże ;)) dodać do pokrojonych warzyw, dodać posiekany szczypiorek, posolić, popieprzyć i dodać kurkumę wg smaku (ja dodałam tak z pół łyżeczki).

W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie jogurt z musztardą. Zalać sałatkę. Dokładnie wymieszać.

Podawać na poszarpanych liściach sałaty, ew. dodać ją do sałatki tuż przed podaniem, żeby nie zwiędła za bardzo ;)




www.dukan.blox.pl
Pasek wagi
WŁOSKI PASZTET Z KURCZAKA 1 FAZA

znakomita przystawka na Sylwestra, Boże Narodzenie, czy po prostu na śniadanie :)

Składniki :
  • 150 g pokrojonej fasolki szparagowej
  • 1 papryka świeża
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • 1 kg piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka 0 %
  • 100 g serka wiejskiego
  • sól, pieprz

Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, około 5 minut, odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Jajka, mleko, serek wiejski, 0,5 kg piersi z kurczaka, wrzucamy do blendera, mielimy na gładką masę. Pozostałe piersi kroimy w kostkę. Ugotowaną fasolkę, pokrojoną parykę, bazylię, zmieloną część mięsa, mięso pokrojone w kostkę, mieszamy w dużej misce. Doprawiamy solą, pieprzem, wylewamy do podłużnej (30x10 cm) foremki, wyłożonej folią aluminiową, górę również przykrywamy folią. Wstawiamy do większej formy, wypełnionej do połowy zimną wodą,następnie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Podajemy z kleksem musztardy francuskiej, chrzanem lub skrapiamy sokiem z cytryny . Smacznego !

kuchnia halutki



Pasek wagi
TATAR Z ŁOSOSIA 1 FAZA

składniki na 2 porcje:
300g świeżego łososia
4 średnie ogórki konserwowe
4 szarlotki

1 papryka czerwona

kilka kaparów

sól, świeżo zmielony pieprz

pasta wasabi

marynowany imbir

sos sojowy lekki

jajko


Dobrze schłodzonego łososia zeskrobujemy ostrym nożem, na bardzo drobniutkie wiórki. Mięso mieszamy z żółtkiem. Formujemy pożądany kształt potrawy. Ogórki, paprykę, szarlotki kroimy w drobną kostkę. Okładamy nimi tatara. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z pastą wasabi. Całość skrapiamy powstałym musem wasabi, świeżo zmielonym pieprzem oraz sosem sojowym. Smacznego !



kuchnia halutki
Pasek wagi
PIERNIK 2 FAZA!

4 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki otrąb pszennych
10 jaj ( 4 całe +6 białek)
mleko płynne (kilka łyżek)
ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego
250 g twarogu (cała kostka)
2 łyżeczki błonnika kakaowego
1 łyżeczka kakao
( jak nie mamy błonnika to dajmy po prostu 2 kakao) 
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczkę proszku do pieczenia
przyprawa do piernika- około 3 łyżki 
(w gotowych jest cukier)
startą na tarce gałkę muszkatołową
na oko dużo cynamonu
trochę kminku
trochę imbiru
rozgniecione ze trzy goździki
pieprz ziołowy na oko
łyżkę słodzika do pieczenia
+
ok. 20 tabletek słodzika rozgniecionego




WYKONANIE:
otręby zalewamy małą ilością mleka i jogurtem- odstawiamy do napęcznienia, w tym czasie ubijamy osobno białka, do miski z otrębami dodajemy te 4całe jajka-mieszamy, potem twaróg, proszek i miksujemy wszystko blenderem. dodajemy błonnik, kakao i przyprawy, dalej miksujemy, dodajemy słodzik- miksujemy, smakujemy i ewentualnie doprawiamy. teraz sodę- mieszamy i dodajemy białko -lekko miksujemy/mieszamy. Wlewamy masę do keksówki i pieczemy około 40 min w 180- 200 stopniach. zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.



proteinowodukanowo
Pasek wagi
Koksa świetne przepisy WOW!!! A ta rolada ze szpinaku rozłożyła mnie na łopatki i na pewno zrobię ją już niedługo:)
Pasek wagi
Koksa ten piernik po upieczeniu zostawiamy na chwilę w wyłączonym i uchylonym piekarniku tak?
Pasek wagi
no tak, dokładnie :-)
Pasek wagi
hej ja zaczynam 1 Faze od jutra :) fajne przepisy szczegolnie podoba mi si erolada lososiowa. na pewno sprobuje :))))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.