Temat: Święta i Powitanie Nowego Roku z South Beach!!

Niby jeszcze dwa miesiące, ale wiele forumowiczek już myśli o tym co da najbliższym, jakie prezenty znajdą się pod choinką, w co się odzieje, jak będzie wyglądać za te dwa tygodnie i co najważniejsze - co spałaszuje w samą Wigilię, Boże Narodzenie i caaaały ten stos dni, który zawsze nie sprzyja diecie, jest raczej wielkim objadaniem i wynagradzaniem sobie całego roku. no to jak jeść żeby nie przytyć w te święta i pięknie wyglądać na Sylwestra (łącznie z nim :-) )?

 Spróbujemy sobie z tym problemem poradzić. Nie tylko ćwiczeniami, które wspomogą nasz metabolizm (pamiętajmy, chociaż pół godzinki ćwiczeń każdego dnia i spacery, spacery, spacery i jeszcze raz spacery każdego dnia, co by nas jedzonko w  domu nie kusiło, a kilogramy się nie zatrzymywały i nie wzrastały...a może sanki, łyżwy, rzucanie się śnieżkami? :-) ) i duuużą ilością zielonej, czerwonej i białej herbaty oraz yerba mate zamiast kawy która znakomicie oczyszcza.

Ten temat świątecznych i sylwestrowych potraw nam z pewnością pomoże. :-) Wrzucajcie swoje ciekawe i zdrowe propozycję na każdą z faz. Mile widziane zdjęcia i źródła przepisów.

Dla ułatwienia:


1 faza - kolor czerwony
2 faza - kolor niebieski
3 faza - kolor zielony



zaczynam:

I faza: BIGOS  WIGILIJNY

1 kg kapusty kiszonej,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
przyprawy (liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, pieprz ziarnisty, sól), kilka suszonych grzybów.

- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną ( z przyprawami i suszonymi grzybami)- gotujemy ok. 1,5 godz.

- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość)  i dodajemy a także obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).

-dusimy aż zmięknie, a zapach lekko kwaskowaty i pociągający rozejdzie się po całym domu, doprawiamy papryką, ewentualnie wegetą, pieprzem, solą, do smaku.


źródełko: wyrób własny.


I faza: BIGOS Full :-)

1 kg kapusty kiszonej,
ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina),
30 dag wędliny (szynki) z drobiu,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
 przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.

- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz.
- Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.

- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość), dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę (szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).

- Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
- Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso.
Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, wegeta)




źródełko: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=57432

pytanie: co zrobić jak nam zostanie?
odpowiedź: zawsze można zamrozić bigosik :-)
Pasek wagi
bardzo ciekawy temat ;) niestety my na wigilię zbieramy się całą rodziną u babci=mega tłuste żarcie. no, ale święta są raz w roku, więc co przybędzie to przybędzie, później winy się odkupi ;D hehe
Pasek wagi
jedzonko możesz przyrządzać sobie na te dni po wigilii.. zawsze jest jeszcze 25,26,27,28,29,30 i 31 grudnia :-) więc... do dzieła. a przy gotowaniu - też tracimy kalorie! :-)


ROLADA ZE SZPINAKU Z ŁOSOSIEM I SERKIEM - 1 faza

Składniki:
szpinak
łosoś wędzony
jajka
serek homogenizowany odtłuszczony
koperek
sok z cytryny, skórka cytrynowa
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Szpinak rozdrobniony poddusić na wodzie gazowanej na patelni teflonowej. Gdy przestygnie - dodać żółtka i ubitą pianę z białek, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową -> piec około 15min.

Na to wyłożyć serek doprawiony koperkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny + skórka cytrynowa + 2-4 łyżki jogurtu naturalnego.

Na ciasto wyłożyć serek i łososia, zawinąć i w lodówce trzymać zawinięte w folię aluminiową około 2h.



Pasek wagi
CIASTECZKA ALA DELICJE na choinkę i do buzi :D  - 2 faza

POTRZEBUJEMY:

spód
12 łyżek otrębów owsianych lub mieszanych
2 łyżki jogurtu
2 jajka 
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
8-10 tabletek słodziku

galaretka
3 saszetki herbaty owocowej
6 tabletek słodziku
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżki żelatyny

polewa:
kakao zmieszane z odtłuszczonym mlekiem w proszku i odrobiną mleka


WYKONANIE: 

Z jednego jajka oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy w miseczce z reszta składników i dodajemy ubite białko (drugiego jajka nie oddzielamy tylko wrzucamy całe). Dokładnie mieszamy i nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach do kruchości ( trzeba zaglądać do nich). W trakcie pieczenia robimy galaretkę: zaparzamy w 3/4 szkanki wody herbatę. w połowie szklanki wody rozpuszczamy żelatynę. Przelewamy herbatę do płaskiego naczynia i dodajemy kwasku i słodziku, na koniec dolewamy żelatynę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki żeby stężała. Gdy galaretka już prawie stężała ( ale nadal da sie nabierać ją łyżeczką ) nakładamy porcje na ciastka. Jeżeli chcemy to polewamy tez czekoladą i zajadamy np. do kawusi popołudniowej.


Pasek wagi
Oj niestety u mnie też Wigilia rodzinna :(
Już po mnie!!!!!!!!!!!!!
koksa89 - ale narobiłaś mi ochoty na tą roladę szpinakową! Zrobię ją na pewno jeszcze na długo przed Świętami ;)
Ja może później dodam przepisy, które znalazłam w gazetach i przerobiłam na trochę bardziej dietetyczne.
SERNIK ZEBRA 2 FAZA

składniki na tortownicę 24cm:
- 1kg mielonego chudego twarogu
- 1 szkl jogurtu naturalnego
- 10 jajek
- 1/2 szkl słodziku do pieczenia
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki kakao
- aromat waniliowy

Jajka utrzeć ze słodzikiem, nadal ucierając dodać twaróg, potem jogurt. Dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej aromat waniliowy, każdą oddzielnie wymieszać. Nakładać na środek formy do pieczenia po jednej łyżce masy naprzemiennie - raz białej, raz ciemnej, aż do wyczerpania obu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 1,5h (aż przestanie być płynny w środku). Ostudzić i najlepiej schłodzić w lodówce.




Red and Pale
Pasek wagi
OTRĘBOWE MUFFINKI Z COLĄ ZERO 2 FAZA

w sam raz żeby zjeść zamiast ciast na stole świątecznym (sycące, pyszne, zapychające :D)... i na Sylwestra super ciastka!! można przyozdobić bitą śmietaną chudą i żelkami w kształcie butelek coli dla gości!!

składniki na 9 szt.:
- 10 łyżek otrębów owsianych
- 5 łyżek otrębów pszennych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 płaskich łyżek słodzika do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju parafinowego (można pominąć, bo nie powinno się go piec)
- 6 łyżek coli zero
- 1/2 szkl chudego mleka

Otręby zmielić (u mnie nie na puch, więc było je trochę czuć, ale to było fajne). Dokładnie wymieszać z resztą sypkich składników (proszkiem, słodzikiem i kakao). Oddzielnie w drugiej misce wymieszać mokre składniki (jajka, ewentualnie olej, mleko i na końcu cola). Wsypać suche do mokrych, wymieszać żeby nie było grudek. Przelać ciasto do papilotek. Piec 25 minut (u mnie 30) w 160°C.



Pasek wagi
SERNIK CYNAMONOWY 2 FAZA

świąteczny zapach - cynamonu... można zjeść z pomarańczami pokrojonymi i ułożonymi na wierzchu. mniam!

składniki na tortownicę o śr. 26cm
- 1kg odtłuszczonego sera na sernik (u mnie Aro w wiaderku 4% tł.)
- 6 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 płaskich łyżek słodzika do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Białka ubić z solą. W oddzielnej misce żółtka zmiksować ze słodzikiem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać ser i wszystko zmiksować. Wmieszać delikatnie pianę z białek. Przelać do silikonowej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1h w temp. 170-180°C.



Red and Pale
Pasek wagi
ŚNIADANIOWE MUFFINKI WYTRAWNIE 2 FAZA

w sam raz na imprezę sylwestrową. :-)

Składniki (na 9 muffinek):

  • 9 łyżek otrąb (może być mieszanka owsianych i pszennych, z przewagą owsianych)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki serka granulowanego
  • 4-5 dużych listków bazylii (ew.szczypiorek)
  • 2 plastry szynki
  • 0,5 cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • opcjonalnie sezam do posypki
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.3 żółtka, otręby, twarożek i sól dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną wędlinę i cebulkę oraz drożdże. Następnie dodać ubite białka i bazylię. Porozkładać do formy na muffinki. Każdą muffinkę posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok.30min w 160st.



www.dukan.blox.pl

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.