- Dołączył: 2009-12-15
- Miasto: Płock
- Liczba postów: 1218
28 października 2010, 15:41
Niby jeszcze dwa miesiące, ale wiele forumowiczek już myśli o tym co da najbliższym, jakie prezenty znajdą się pod choinką, w co się odzieje, jak będzie wyglądać za te dwa tygodnie i co najważniejsze - co spałaszuje w samą Wigilię, Boże Narodzenie i caaaały ten stos dni, który zawsze nie sprzyja diecie, jest raczej wielkim objadaniem i wynagradzaniem sobie całego roku. no to jak jeść żeby nie przytyć w te święta i pięknie wyglądać na Sylwestra (łącznie z nim :-) )?
Spróbujemy sobie z tym problemem poradzić. Nie tylko ćwiczeniami, które wspomogą nasz metabolizm (pamiętajmy, chociaż pół godzinki ćwiczeń każdego dnia i spacery, spacery, spacery i jeszcze raz spacery każdego dnia, co by nas jedzonko w domu nie kusiło, a kilogramy się nie zatrzymywały i nie wzrastały...a może sanki, łyżwy, rzucanie się śnieżkami? :-) ) i duuużą ilością zielonej, czerwonej i białej herbaty oraz yerba mate zamiast kawy która znakomicie oczyszcza.
Ten temat świątecznych i sylwestrowych potraw nam z pewnością pomoże. :-) Wrzucajcie swoje ciekawe i zdrowe propozycję na każdą z faz. Mile widziane zdjęcia i źródła przepisów.
Dla ułatwienia:1 faza - kolor czerwony2 faza - kolor niebieski3 faza - kolor zielonyzaczynam:
I faza: BIGOS
WIGILIJNY
1 kg kapusty kiszonej,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
przyprawy (liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, pieprz ziarnisty, sól), kilka suszonych grzybów.
- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną ( z przyprawami i suszonymi grzybami)- gotujemy ok. 1,5 godz.
- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość) i dodajemy a także obrane i pokrojone pieczarki-
(dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w
sobie dużo wody).
-dusimy aż zmięknie, a zapach lekko kwaskowaty i pociągający rozejdzie się po całym domu, doprawiamy papryką, ewentualnie wegetą, pieprzem, solą, do smaku. źródełko: wyrób własny.
I faza: BIGOS Full :-)
1 kg kapusty kiszonej,
ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina),
30 dag wędliny (szynki) z drobiu,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.
- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4
kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone,
soli)- gotujemy ok. 1,5 godz.
- Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.
- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość),
dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy
kiełbasę (szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki-
(dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w
sobie dużo wody).
- Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
- Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso.
Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier
pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól,
wegeta)
źródełko:
http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=57432 pytanie: co zrobić jak nam zostanie?
odpowiedź: zawsze można zamrozić bigosik :-)
- Dołączył: 2010-07-21
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 4138
28 października 2010, 15:46
bardzo ciekawy temat ;) niestety my na wigilię zbieramy się całą rodziną u babci=mega tłuste żarcie. no, ale święta są raz w roku, więc co przybędzie to przybędzie, później winy się odkupi ;D hehe
- Dołączył: 2009-12-15
- Miasto: Płock
- Liczba postów: 1218
28 października 2010, 16:02
jedzonko możesz przyrządzać sobie na te dni po wigilii.. zawsze jest jeszcze 25,26,27,28,29,30 i 31 grudnia :-) więc... do dzieła. a przy gotowaniu - też tracimy kalorie! :-)
ROLADA ZE SZPINAKU Z ŁOSOSIEM I SERKIEM - 1 fazaSkładniki:
szpinak
łosoś wędzony
jajka
serek homogenizowany odtłuszczony
koperek
sok z cytryny, skórka cytrynowa
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Szpinak rozdrobniony poddusić na wodzie gazowanej na patelni teflonowej. Gdy przestygnie - dodać żółtka i ubitą pianę z
białek, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową -> piec
około 15min.
Na to wyłożyć serek doprawiony koperkiem, solą, pieprzem i
sokiem z cytryny + skórka cytrynowa + 2-4 łyżki jogurtu naturalnego.
Na ciasto wyłożyć serek i łososia, zawinąć i w lodówce trzymać zawinięte w folię aluminiową około 2h. - Dołączył: 2009-12-15
- Miasto: Płock
- Liczba postów: 1218
28 października 2010, 16:11
CIASTECZKA ALA DELICJE na choinkę i do buzi :D - 2 faza
POTRZEBUJEMY:
spód
12 łyżek otrębów owsianych lub mieszanych
2 łyżki jogurtu
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
8-10 tabletek słodziku
galaretka
3 saszetki herbaty owocowej
6 tabletek słodziku
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżki żelatyny
polewa:
kakao zmieszane z odtłuszczonym mlekiem w proszku i odrobiną mleka
WYKONANIE:
Z
jednego jajka oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy w miseczce z
reszta składników i dodajemy ubite białko (drugiego jajka nie oddzielamy
tylko wrzucamy całe). Dokładnie mieszamy i nakładamy łyżką na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach do kruchości (
trzeba zaglądać do nich). W trakcie pieczenia robimy galaretkę:
zaparzamy w 3/4 szkanki wody herbatę. w połowie szklanki wody rozpuszczamy
żelatynę. Przelewamy herbatę do płaskiego naczynia i dodajemy kwasku i
słodziku, na koniec dolewamy żelatynę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki
żeby stężała. Gdy galaretka już prawie stężała ( ale nadal da sie
nabierać ją łyżeczką ) nakładamy porcje na ciastka. Jeżeli chcemy to
polewamy tez czekoladą i zajadamy np. do kawusi popołudniowej. Edytowany przez koksa89 28 października 2010, 16:17
28 października 2010, 16:51
Oj niestety u mnie też Wigilia rodzinna :(
Już po mnie!!!!!!!!!!!!!
- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Xxxxx
- Liczba postów: 303
28 października 2010, 16:53
koksa89 - ale narobiłaś mi ochoty na tą roladę szpinakową! Zrobię ją na pewno jeszcze na długo przed Świętami ;)
Ja może później dodam przepisy, które znalazłam w gazetach i przerobiłam na trochę bardziej dietetyczne.
- Dołączył: 2009-12-15
- Miasto: Płock
- Liczba postów: 1218
3 listopada 2010, 16:20
ŚNIADANIOWE MUFFINKI WYTRAWNIE 2 FAZAw sam raz na imprezę sylwestrową. :-) Składniki (na 9 muffinek):
- 9 łyżek otrąb (może być mieszanka owsianych i pszennych, z przewagą owsianych)
- 4 jajka
- 4 łyżki serka granulowanego
- 4-5 dużych listków bazylii (ew.szczypiorek)
- 2 plastry szynki
- 0,5 cebuli drobno posiekanej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżka mleka
- sól
- opcjonalnie sezam do posypki
Białka
oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.3 żółtka,
otręby, twarożek i sól dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną wędlinę i
cebulkę oraz drożdże. Następnie dodać ubite białka i bazylię.
Porozkładać do formy na muffinki. Każdą muffinkę posmarować rozbełtanym
żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok.30min w 160st.www.dukan.blox.pl