Temat: 'Słodkości' na south beach

Przepisy deserów na south beach 1, 2 i 3 fazę...
te ciasta na 2 fazie trzeba ograniczac co nie? tak po kawalku dziennie czy mozna wiecej?? one tak pysznie wygladaja...

świetne przepisy, dziewczyny ! ; )

 

jutro lecę do sklepu po składniki

 

macie jakieś inne przepisy na 1 fazę ? proszę : *

o nie, temat prawie na 2 strone spadl, tak nie mozna!!! ;)

oto przepis znaleziony na ktoryms z blogow, nie pamietam ktorym :/ na pewno nie suicideblond! ;)

Kanadyjskie ciasto owocowe

Sładniki na małą keksówkę:

·         100 gr borówek suszonych (można też wiśnie, żurawine)

  • filiżanka mocnej czarnej herbaty
  • 300 gr mąki pełnoziarnistej
  • 400 gr jabłek nieobranych (starte)
  • 60 gr syropu klonowego lub odp. ilość słodzika (wychodzi 4-5 łyżek syropu np. z agawy)
  • 100 gr orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dalam 1 proszku i 1 sody, wyszlo nieco lepiej)
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • na polewę 50 gr gorzkiej czekolady i 2 łyżki mleka skondensowanego light

Sposób przygotowania:

·         Suszone owoce zalać herbatą, po 2 minutach odcedzić

·         Rozdrobnić jabłka mikserem, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ewentualnie pokroić na drobną kostkę

·         Połączyć jabłka i borówki i pozostałe składniki, dokładnie wymieszć

·         PIec w nagrzanym piekarniku w temoperaturze 180 st C przez 55-60 minut


Brakuje przepisu na polewe, a ja nie czuje sie kompetentna, zeby kombinowac, bo nie umiem XD
Starlam troche czekolady bez cukru i posypalam na wierzchu jeszcze cieple ciasto i bylo git! :D


Pasek wagi
> 2 faza muffinkiskładniki: 2 jajka, 1/2 szklanki
> słodzika, 2 pomarańcze, mleko
> niskotłuszczowe, 100ml oliwy z oliwek lub oleju
> rzepakowego (canola),
> pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru np.
> Milka, pół tabliczki
> mlecznej czekolady bez cukru np. Milka, 350g
> pszennej mąki
> pełnoziarnistej, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki
> sody, 1 łyżka proszku
> do pieczenia, pół łyżeczki olejku
> pomarańczowegoPiekarnik
> nagrzać do 200 stopni. Jajka ubić ze słodzikiem w
> dużej misce, dodać
> startą skórkę z 2 sparzonych pomarańczy. Wycisnąć
> sok z pomarańczy i
> dopełnić go mlekiem do 200 ml. Dodać całą
> mieszaninę do jajek. Dodać
> oliwę, olejek i posiekaną czekoladę. Do mokrych
> składników przesiać
> mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia. Wszystko
> szybko wymieszać. Formy
> do muffinek natłuścić oliwą lub wypełnić
> papilotkami i nakładać do nich
> ciasto. Piec ok. 15-20 minut.
> źrodło: http://sniadanienaplazy.blogspot.com/

Polecam na tej bazie, np. zamiast pomaranczy dac jablko w kawalkach i dodac troszke cynamonu, pychotka!!
Poza tym sprobowalam tez zamiast czekolady 2-3 lyzeczki kakao dac, tez wyszly dobrze, ale trzeba dac odrobinke wiecej mleka wtedy :)
przepis-cudo :D mozna modyfikowac jak sie chce :D
Pasek wagi
> te ciasta na 2 fazie trzeba ograniczac co nie? tak
> po kawalku dziennie czy mozna wiecej?? one tak
> pysznie wygladaja...

PONAWIAM PYTANIE! ;)

aha i dziewczyny, jakich używacie słodzików? jakie są najlepsze?
pozdrawiam serdecznie!!!!
witam
to i ja coś dorzucę od siebie.... tzn znalezione w necie
 I FAZA

szybkie ciasto OLALA ; )

ciasto jest szybkie i na zimo,
może występować w najróżniejszych wariantach smakowych, no i co najważniejsze
przeszło pozytywnie testy na mężczyźnie ; )

2 duże jogurty 0%
żelatyna (porcja na 0,5l)
aromat (jaki kto lubi - ja dałam pomarańczowy)
słodzik
kakao
migdały, wiórki kokosowe, orzechy laskowe

jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem według własnego smaku, mieszamy w
garnuszku
żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody i czekamy aż przestygnie
mieszamy żelatynę z jogurtem
na dno małej tortownicy wysypujemy płatki migdałowe, wiórki i orzechy
lekko ścięte jogurty wylewamy na ten "orzechowy spód"
wstawiamy do lodówki
kakao (jakieś 2 łyżki) dokładnie rozrabiamy z odrobiną gorącej wody i
słodzikiem - masa powinna być dość gęsta
rozprowadzamy "czekoladę" na ściętym cieście
można posypać jeszcze po wierzchu orzechami
trzymamy w lodówce i staramy się nie zjeść na raz!
BUziaki słodziaki :-*


Pasek wagi
I FAZA

Serniczek Sb smile
Kostkę zwykłego białego sera 0%(chudy, ok 35 dag) ucieram z 3 żółtkami na gładką masę, dodaję słodzik w płynie oraz wybrane dodatki( np kakao, kawa rozpuszczalna-pycha, wiórki kokosowe, aromat do ciasta..) Z trzech białek z odrobiną soli ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z serem.i delikatnie do małych foremek - tych do muffinów, lub np do blaszki, takiej na keks czy na podłuzna babke. Mozna posypac wiórkami, albo no kawa rozpuszczalna. W piecu w temp. ok 180 trzymac przez jakies 25 minut


Pasek wagi
I FAZA

delikatne placuszki twarogowo-waniliowe

- dwa jajka
- kostka twarogu 0% (250g)
- słodzik (ja dałam 3 tabletki)
- aromat waniliowy
- cynamon
- oliwa z oliwek do smażenia
Wymieszać widelcem jajka z serem, dodać aromat i cynamon. kłaść na patelnię po łyżce stołowej i robić cieniutkie i dość małe placuszki bo inaczej ciężko będzie je obrócić. Smażyć aż brzegi zaczną się rumienić i delikatnie przewracać na druga stronę.


Pasek wagi
I FAZA

Budyń czekoladowy SB

5-6 łyżeczek zmielonych ziaren lnu
2 łyżeczki kakao
3-4 tabletki słodzika
niecała szklanka mleka

do szklanki wsypujemy siemię lniane i kakao, mieszamy, dodajemy słodzik i zalewamy gorącym mlekiem (ja zalewam zimnym i wsadzam do mikrofali aż się zagotuje ). mieszamy, żeby zlikwidować grudki, zostawiamy na parę minut i jemy
smakuje jak budyń, tylko nie jest oczywiście tak idealnie gładki


Pasek wagi
I FAZA

Budyń a'la Janeczka

Pól kostki twarogu (125 g)
1/4 szklanki mleka
1 jajko
Słodzik
Wiórki kokosowe
Kakao
Aromat waniliowy

Jajko ubijamy tak, aby się pieniło. Ciągle miksując dodajemy po troszeczku twarogu odtłuszczonego, następnie dolewamy mleka aby masa nie była zbyt gęsta, ale musimy też uważać by nie była za rzadka (proponuję zmniejszyć obroty miksera bo będzie pryskało). Dosypujemy wiórek kokosowych cały czas miksując, później słodziku, kakao, i dolewamy odrobinkę aromatu. Kiedy już wszystko zostanie wymiksowane można się delektować cudowną słodyczą smile


Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.