- Dołączył: 2009-07-16
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 673
26 lipca 2010, 11:56
Przepisy deserów na south beach 1, 2 i 3 fazę...
- Dołączył: 2007-11-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 17175
11 listopada 2010, 21:07
I FAZA
a la tiramisu
Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy, a
następnie powoli dodawać serek naturalny homogenizowany (0% tłuszczu i cukru,
43 kcal w 100 gr, kupiony w Carrefour). Białko ubić na sztywno i delikatnie
wymieszać z masą twarożkową. Nałożyć do pucharków, posypać gorzkim, czarnym
kakaem i płatkami migdałowymi.
- Dołączył: 2007-11-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 17175
11 listopada 2010, 21:08
I FAZA
LODY
3 duże łyżki serka homogenizowanego
2 żółtka, 3 białka, słodzik, aromat waniliowy
Jaja sparzyć (ochrona przed salmonellą) Utrzeć żółtka z serkiem i
słodzikiem, dodać aromat (1-2 krople, dodanie większej ilości spowoduje że będą
gorzkie) Ubić pianę z białek, wymieszać z serkiem i żółtkami. Włożyć do
kubeczków i zamrozić.
- Dołączył: 2009-08-06
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2427
23 listopada 2010, 17:35
przepisy ze zdjeciami wyglada booosko az by sie chcialo zjesc ale....ja wlasnie na tej diecie schudlam i co nieco o niej wiem wiec, niestety one nie wszystkie sa SB....cukier odpada na tej diecie, a tam sie pojawia gdzies w przepisie brazowy chyba czy jakis no ale kazdy odpada wiec...maslo do czegos sie tam topi, tez odpada, to tak co na szybko przjgladnelam....:(
pisze to tylko po to, zeby potem nie bylo rozczarowania, ze dieta nie dziala az tak i takie tam...dieta dziala jak sie jej przestrzega jestem dowodem na to;)
ktos pytalo ilosc tych pysznosci, oczywiscie, ze nalezy jest malutko...dozwolone "slodkosci" na SB maja nie przekraczac 75 kcal dziennie, dodatkowo powinny byc zjedzone przed poludniem.
aaaa i jesli chodzi o slodziki to nie wszystkie mozna piec!!! wiec nalezy zwrocic uwage na to jaki dodajecie :)
btw swietny temat:) az sie glodna zrobilam!!
- Dołączył: 2010-11-13
- Miasto:
- Liczba postów: 42
6 lutego 2011, 18:09
Przepis na ciasto czekoladowe - I FAZA
4 jajka
2 puszki fasoli czerwonej
łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżki oleju
3-4 łyżki kakao
aromat waniliowy
słodzik (wedle uznania)
Całe jajka ubijamy ze słodzikiem, dodajemy kakao, olej, aromat i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy odcedzoną i rozdrobnioną blenderem (lub zmieloną w maszynce) fasolę. Miksujemy jeszcze chwilkę i przekładamy do formy (najlepsza kwadratowa). Pieczemy około 20-30min. Wierzch po upieczeniu można posmarować kremowym serkiem lub topionym light.
- Dołączył: 2010-07-06
- Miasto: Na Drzewie Kokosowym
- Liczba postów: 2242
3 maja 2011, 13:46
Sernik kakaowy SB (II faza)
Składniki:
Spód:
80g pokruszonych sucharków pełnoziarnistych (ok. 10 sztuk Sonko)
2-3łyzki syropu z agawy
Masa:
1kg twarogu (President, Dr. Oetker, albo ricotta)
100g cukru brzozowego/sypkiego słodzika
4 jajka
125ml mleka
2 łyżki kakao
1 pomarańcza
aromat zapachowy wg smaku (np. migdalowy)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie (wersja minimum, łatwa ;)):
Piekarnik rozgrzać do 200C.
Formę do ciasta wyłożyć papierem albo spryskać oliwą.
Drobno pokruszone sucharki wymieszać z 2 łyżkami agawy, rozprowadzić na spodzie równomiernie.
(Można zrobić wariację i dodać zmielone migdały, albo zrobić spód ze zmielonych ciastek Digestive).
Ser miksujemy ze słodzikiem na gładko, dodajemy jaja, mleko, wyciśnięty
sok z pomarańczy (może być z miąszem), kakao i sodę oraz proszek do
pieczenia. Dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i jednolita.
Wylewamy na spód.
Piec godzinę w piekarniku. Po wystygnięciu wstawić do lodówki do schłodzenia.
Można przykryć na połowę pieczenia folią aluminiową, wtedy nie będzie taki przypieczony od góry.
Podstawa byly dwa przepisy:
http://blog.polskiesouthbeach.pl/2011/04/sernik-pomaranczowo-migdaowy.html
i
http://ninawkuchni.blogspot.com/2009/03/sernik-czekoladowy-pachnacy.html
. Zajrzyjcie, moze ktorys z przepisów wam bedzie bardziej odpowiadal
niz moj.
- Dołączył: 2010-07-06
- Miasto: Na Drzewie Kokosowym
- Liczba postów: 2242
9 maja 2011, 13:33
ok znow przerobilam przepis :)
http://ninawkuchni.blogspot.com/2009/06/ciasto-z-truskawkami-mascarpone-i-bita_21.html
Ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretka
Składniki:
Spód:
200g sucharków pełnoziarnistych/lub ciastek bez cukru
2 łyżki syropu z agawy (dla slodkiego smaku)
3 oliwy z oliwek (dla 'zwiazania' masy)
Nadzienie:
250 gram twarogu mielonego
4-5 białka jajek ubite
3 plaskie lyzki cukru brzozowego (albo syropu z agawy, co kto woli)
1 lyzeczka ektraktu z wanilii (albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii/pól lyzeczki aromatu waniliowego)
Wierzch:
500g truskawek (okolo, mi wyszlo ze 300g)
300 ml galaretka owocowa (przygotowanie: 200 ml soku bez cukru+ 100ml zelatyny)
Wykonanie:
Na poczatek radze przygotowac galaretke. Jako ze nie ma u nas stricte galaretki bez cukru, moza zrobic ja w taki sposob:
100ml goracej wody, wymieszac z odpowiednia iloscia zelatyny - jak na 300ml, po ostudzeniu dodac 200ml soku (soczki Tymbark dla dzieci maja akurat 200ml i bez cukru sa). Wstawic do lodowki, az sie zacznie scinac, trzeba pilnowac zeby zupelnie sie nie sciela ;)
Sucharki/Ciastka pokruszyć, wymieszać z oliwą i syropem z agawy (ew. troche wody, zeby sie to zbilo wszystko w miare).
Tortownice wylozyc masą ciasteczkową, ugniatac, tworząc spód, wykladac tez boki tortownicy. Schladzac w lodowce (na czas przygotowania masy).
Twaróg dokladnie zmiksowac z cukrem i z ektraktem z wanilii. W innym naczyniu bardzo białka ubic na sztywno, dodac je do masy twarogowej i mieszac delikatnie lyzką, az do dokladnego polaczenia się skladników.
Truskawki umyc, usunac szypulki, pokroic na plastry.
Na spod ciasteczkowy wylozyc mase z twarogu i bita smietana. Na to ulozyc truskawki, zalac tezejaca galaretka (praca z galaretka jest trudniejsza w upalne dni).
Wstawic do lodowki najlepiej na kilka godzin.
- Dołączył: 2009-07-09
- Miasto: Zimna Wódka
- Liczba postów: 16
9 października 2011, 18:06
WOOOOWW dzięki bardzo za przepisy :) na pewno się na coś skuszę :)
- Dołączył: 2006-02-18
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 282
10 października 2011, 12:57
Mi też podobają się przepisy ale boję się zacząć je robić bo jestem łasuchem..:D
- Dołączył: 2011-12-03
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 4
4 grudnia 2011, 13:17
Ciasto serowo-jabłkowe (SB)
Składniki: Masa
serowa:
Ciasto: 1/2
kg chudego twarogu
3 jaja 1/4
szkl. fruktozy
1/3 szkl. Fruktozy 1
jajko
1 1/2 szkkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka kakao 2
jabłka
1 łyżeczka sody oczyszczonej cynamon
1/2 szkl. maślanki (kefiru, jogurtu)
Wykonanie:
Ciasto: ubić jajka z fruktozą, wymieszać z
pozostałymi składnikami.
Masa: twaróg zemleć, połączyć z fruktozą i
jajkiem.
Jabłka pokroić w kostkę lub zetrzeć i
wymieszać z cynamonem.
Do formy wyłożyć kolejno: połowę ciasta,
jabłka, masę serową, resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100
stC. Podnieść temperaturę do 180 stC i piec ok. 1 h.
- Dołączył: 2011-12-03
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 4
4 grudnia 2011, 13:21
Bardzo zdrowe
ciasto marchewkowe (SB)
składniki (na
małą keksówkę):
·
1½ szkl tartej
marchewki
·
1 szkl płatków
owsianych
·
½ szkl otrąb pszennych
·
½ szkl brązowego cukru
(zamieniłam na fruktozę, ale dałam mniej)
·
3 jajka
·
3 łyżki oliwy
·
½ szkl mleka
·
garść daktyli,
posiekanych (zamienić na np. Żurawinę)
·
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
·
½ łyżeczki cynamonu
·
1 łyżeczka tartej
gałki muszkatołowej
·
niepełna łyżeczka soli
·
kwaśna śmietana (do
podania; opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Małą keksówkę wyłóż
pergaminem.
W jednej misce wymieszaj płatki, otręby, proszek do pieczenia, sól, cynamon i
gałkę muszkatołową.
W drugiej misce zmiksuj jaja, mleko, cukier i oliwę. Wmieszaj marchew i
daktyle. Przelej do suchych i wymieszaj.
Masę przelej do keksówki i piecz 40 minut. Wyjmij i pozostaw do wystygnięcia
(najlepsze jest po 24 godzinach, choć wątpię, że dotrwa;).
Podawaj bez dodatków lub z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego:)
Pycha - znalezione gdzieś na blogu o zdrowym żywieniu. Marchewka ginie gdzieś w cieście nie dając o sobie w zasadzie w ogóle znaku ;) Dodatki można modyfikować samodzielnie wedle uznania - POLECAM!