Temat: 'Słodkości' na south beach

Przepisy deserów na south beach 1, 2 i 3 fazę...
I FAZA

a la tiramisu


Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy, a
następnie powoli dodawać serek naturalny homogenizowany (0% tłuszczu i cukru,
43 kcal w 100 gr, kupiony w Carrefour). Białko ubić na sztywno i delikatnie
wymieszać z masą twarożkową. Nałożyć do pucharków, posypać gorzkim, czarnym
kakaem i płatkami migdałowymi.


Pasek wagi
I FAZA

LODY  

3 duże łyżki serka homogenizowanego 
2 żółtka, 3 białka, słodzik, aromat waniliowy
Jaja sparzyć  (ochrona przed salmonellą) Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem, dodać aromat (1-2 krople, dodanie większej ilości spowoduje że będą gorzkie) Ubić pianę z białek, wymieszać z serkiem i żółtkami. Włożyć do kubeczków i zamrozić.   


Pasek wagi
przepisy ze zdjeciami wyglada booosko az by sie chcialo zjesc ale....ja wlasnie na tej diecie schudlam i co nieco o niej wiem wiec, niestety one nie wszystkie sa SB....cukier odpada na tej diecie, a tam sie pojawia gdzies w przepisie brazowy chyba czy jakis no ale kazdy odpada wiec...maslo do czegos sie tam topi, tez odpada, to tak co na szybko przjgladnelam....:(
 
pisze to tylko po to, zeby potem nie bylo rozczarowania, ze dieta nie dziala az tak i takie tam...dieta dziala jak sie jej przestrzega jestem dowodem na to;)
 
ktos pytalo ilosc tych pysznosci, oczywiscie, ze nalezy jest malutko...dozwolone "slodkosci" na SB maja nie przekraczac 75 kcal dziennie, dodatkowo powinny byc zjedzone przed poludniem.
 
aaaa i jesli chodzi o slodziki to nie wszystkie mozna piec!!! wiec nalezy zwrocic uwage na to jaki dodajecie :)
 
btw swietny temat:) az sie glodna zrobilam!!
 
 
Przepis na ciasto czekoladowe - I FAZA

4 jajka
2 puszki fasoli czerwonej
łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżki oleju
3-4 łyżki kakao
aromat waniliowy
słodzik (wedle uznania)

Całe jajka ubijamy ze słodzikiem, dodajemy kakao, olej, aromat i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy odcedzoną i rozdrobnioną blenderem (lub zmieloną w maszynce) fasolę. Miksujemy jeszcze chwilkę i przekładamy do formy (najlepsza kwadratowa). Pieczemy około 20-30min. Wierzch po upieczeniu można posmarować kremowym serkiem lub topionym light.

Sernik kakaowy SB (II faza)

Składniki:
Spód:
80g pokruszonych sucharków pełnoziarnistych (ok. 10 sztuk Sonko)
2-3łyzki syropu z agawy

Masa:
1kg twarogu (President, Dr. Oetker, albo ricotta)
100g cukru brzozowego/sypkiego słodzika
4 jajka
125ml mleka
2 łyżki kakao
1 pomarańcza
aromat zapachowy wg smaku (np. migdalowy)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie (wersja minimum, łatwa ;)):
Piekarnik rozgrzać do 200C.
Formę do ciasta wyłożyć papierem albo spryskać oliwą.
Drobno pokruszone sucharki wymieszać z 2 łyżkami agawy, rozprowadzić na spodzie równomiernie.
(Można zrobić wariację i dodać zmielone migdały, albo zrobić spód ze zmielonych ciastek Digestive).

Ser miksujemy ze słodzikiem na gładko, dodajemy jaja, mleko, wyciśnięty sok z pomarańczy (może być z miąszem), kakao i sodę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylewamy na spód.

Piec godzinę w piekarniku. Po wystygnięciu wstawić do lodówki do schłodzenia.
Można przykryć na połowę pieczenia folią aluminiową, wtedy nie będzie taki przypieczony od góry.

Podstawa byly dwa przepisy: http://blog.polskiesouthbeach.pl/2011/04/sernik-pomaranczowo-migdaowy.html i http://ninawkuchni.blogspot.com/2009/03/sernik-czekoladowy-pachnacy.html . Zajrzyjcie, moze ktorys z przepisów wam bedzie bardziej odpowiadal niz moj.
Pasek wagi
ok znow przerobilam przepis :)
http://ninawkuchni.blogspot.com/2009/06/ciasto-z-truskawkami-mascarpone-i-bita_21.html

Ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretka

Składniki:

Spód:
200g sucharków pełnoziarnistych/lub ciastek bez cukru
2 łyżki syropu z agawy (dla slodkiego smaku)
3 oliwy z oliwek (dla 'zwiazania' masy)

Nadzienie:
250 gram twarogu mielonego
4-5 białka jajek ubite
3 plaskie lyzki cukru brzozowego (albo syropu z agawy, co kto woli)
1 lyzeczka ektraktu z wanilii (albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii/pól lyzeczki aromatu waniliowego)

Wierzch:

500g truskawek (okolo, mi wyszlo ze 300g)
300 ml galaretka owocowa (przygotowanie: 200 ml soku bez cukru+ 100ml zelatyny)


Wykonanie:

Na poczatek radze przygotowac galaretke. Jako ze nie ma u nas stricte galaretki bez cukru, moza zrobic ja w taki sposob:
100ml goracej wody, wymieszac z odpowiednia iloscia zelatyny - jak na 300ml, po ostudzeniu dodac 200ml soku (soczki Tymbark dla dzieci maja akurat 200ml i bez cukru sa). Wstawic do lodowki, az sie zacznie scinac, trzeba pilnowac zeby zupelnie sie nie sciela ;)

Sucharki/Ciastka pokruszyć, wymieszać z oliwą i syropem z agawy (ew. troche wody, zeby sie to zbilo wszystko w miare).

Tortownice wylozyc masą ciasteczkową, ugniatac, tworząc spód, wykladac tez boki tortownicy. Schladzac w lodowce (na czas przygotowania masy).

Twaróg dokladnie zmiksowac z cukrem i z ektraktem z wanilii. W innym naczyniu bardzo białka ubic na sztywno, dodac je do masy twarogowej i mieszac delikatnie lyzką, az do dokladnego polaczenia się skladników.

Truskawki umyc, usunac szypulki, pokroic na plastry.

Na spod ciasteczkowy wylozyc mase z twarogu i bita smietana. Na to ulozyc truskawki, zalac tezejaca galaretka (praca z galaretka jest trudniejsza w upalne dni).

Wstawic do lodowki najlepiej na kilka godzin.
Pasek wagi
WOOOOWW dzięki bardzo za przepisy :) na pewno się na coś skuszę :)

Mi też podobają się przepisy ale boję się zacząć je robić bo jestem łasuchem..:D

Pasek wagi

Ciasto serowo-jabłkowe (SB)

 

Składniki:                                                                             Masa serowa:

Ciasto:                                                                                   1/2 kg chudego twarogu

3 jaja                                                                                     1/4 szkl. fruktozy

1/3 szkl. Fruktozy                                                                1 jajko

1 1/2 szkkl. mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżka kakao                                                                      2 jabłka

1 łyżeczka sody oczyszczonej                                         cynamon

1/2 szkl. maślanki (kefiru, jogurtu) 

 

Wykonanie:

Ciasto: ubić jajka z fruktozą, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Masa: twaróg zemleć, połączyć z fruktozą i jajkiem.

Jabłka pokroić w kostkę lub zetrzeć i wymieszać z cynamonem.

Do formy wyłożyć kolejno: połowę ciasta, jabłka, masę serową, resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stC. Podnieść temperaturę do 180 stC i piec ok. 1 h.

 

 

 

 

 

 

Bardzo zdrowe ciasto marchewkowe (SB)

składniki (na małą keksówkę):

·                1½ szkl tartej marchewki

·                1 szkl płatków owsianych

·                ½ szkl otrąb pszennych

·                ½ szkl brązowego cukru (zamieniłam na fruktozę, ale dałam mniej)

·                3 jajka

·                3 łyżki oliwy

·                ½ szkl mleka

·                garść daktyli, posiekanych (zamienić na np. Żurawinę)

·                ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·                ½ łyżeczki cynamonu

·                1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

·                niepełna łyżeczka soli

·                kwaśna śmietana (do podania; opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Małą keksówkę wyłóż pergaminem.
W jednej misce wymieszaj płatki, otręby, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
W drugiej misce zmiksuj jaja, mleko, cukier i oliwę. Wmieszaj marchew i daktyle. Przelej do suchych i wymieszaj.
Masę przelej do keksówki i piecz 40 minut. Wyjmij i pozostaw do wystygnięcia (najlepsze jest po 24 godzinach, choć wątpię, że dotrwa;).
Podawaj bez dodatków lub z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego:)

 


Pycha - znalezione gdzieś na blogu o zdrowym żywieniu. Marchewka ginie gdzieś w cieście nie dając o sobie w zasadzie w ogóle znaku ;) Dodatki można modyfikować samodzielnie wedle uznania - POLECAM!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.