- Dołączył: 2009-07-16
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 673
26 lipca 2010, 11:56
Przepisy deserów na south beach 1, 2 i 3 fazę...
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:16
2 faza placek z rabarbarem
składniki: 125ml oliwy z oliwek, 1/3 szklanki słodzika sypkiego, 350g
rabarbaru (ok. 6-7 łodyg), 200g mąki orkiszowej razowej, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli, 200 ml maślanki
0% lub niskotłuszczowej, 2 jajka, 1 łyżeczka startego imbiru, ¼ łyżeczki
cynamonu, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 5 goździków
Na patelni
rozgrzać 50 ml oliwy, dodać połowę sypkiego słodzika i niecałą łyżeczkę
płynnego słodzika. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Rabarbar pokroić w
kostkę długości 2 cm. Wrzucić na patelnię, mieszać. W misce wymieszać
mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon. W drugiej misce wymieszać maślankę,
jajka, 75ml oliwy, pozostały sypki słodzik i niecałą łyżeczkę słodzika
płynnego, 1 łyżeczkę startego imbiru. Całość dodać do pierwszej miski i
wymieszać. Rabarbar przełożyć z patelni do okrągłej formy na tartę i
wrzucić do niego goździki. Masę wylać na rabarbar. Formę włożyć do
piekarnika na 30 do 40 minut. Po upieczeniu wyjąć placek, ma być ścięty w
środku, studzimy pół minuty i jeszcze gorący (dzięki temu rabarbar
łatwo się odklei) przekładamy na talerz (należy położyć duży talerz na
patelni i odwrócić rabarbarem do góry). Na koniec mieszamy odpowiednią
ilość ricotty ze słodzikiem i ozdabiamy kawałki ciasta.
źródło:sniadanienaplazy.blogspot.com
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:17
2 faza szarlotka z mikrofali
składniki: jabłka - 900g, posiekane w plasterki, masa na wierzch - 4
łyżki oliwy, 3 łyżeczki słodziku w płynie, 3 łyżki orkiszowej mąki
razowej, 1 płaska łyżeczka cynamonu, ciasto na spód - 3/4 szklanki mąki
razowej typu 2000, 1/4 szklanki mąki razowej orkiszowej, 1/2 łyżeczki
słodziku w płynie, 4 łyżki oliwy, 2 jajka, 4 łyżki mleka o obniżonej
zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku
waniliowego, szczypta soli
Wymieszać oliwę, słodzik, mąkę i
cynamon. Do naczynia żaroodpornego lub plastikowego, nadającego się do
mikrofali wylać przygotowaną masę. Na masę wyłożyć posiekane w plasterki
jabłka. Wymieszać składniki na spód ciasta i rozsmarować je na jabłkach
- ciasto może się nieco ciągnąć, dlatego najlepiej pomóc sobie ręką.
Wstawić do mikrofali na maksymalną moc na 14 minut. Po tym czasie wyjąć
gotową szarlotkę, przykryć dużym talerzem i całość odwrócić spodem do
dołu.
źródlo: sniadanienaplazy.blogspot.com
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:18
2 faza margerita
składniki: 500ml schłodzonej zielonej herbaty, kilka kropel olejku
pomarańczowego, sok z 1 cytryny, szklanka białego wina lub 100ml rumu,
słodzik w płynie, kostki lodu, świeża melisa
Wymieszać herbatę z
winem/rumem, dodać sok z cytryny, olejek pomarańczowy, słodzik i lód.
Udekorować listkami świeżej melisy.
źródło: sniadanienaplazy.blogspot.com
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:18
2 faza masło orzechowe
składniki:250g mąki orzechowej arachidowej, 2-3 łyżki oleju
kukurydzianego, szczypta soli, 1/4 łyżeczki słodziku w płynie
Wszystkie
podane powyżej składniki zmiksować (polecam użyć właśnie oleju
kukurydzianego ze względu na jego orzechowy posmak). Wyparzyć słoik
odpowiedniej wielkości i wypełnić go gotowym masłem orzechowym.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
źródło: sniadanienaplazy.blogspot.com
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:20
2 faza placek z jabłkami
składniki: 4 jabłka, 200g mąki pszennej pełnoziarnistej, 4 jajka, 1
łyżeczka słodziku w płynie, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 1 i
1/2 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka olejku
waniliowego, oliwa z oliwek
Mąkę, cynamon i sól wsypać do miski,
mieszając wlewać mleko, potem wbić jajka, dodać słodzik i olejek i
dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny. Jabłka umyć, obrać i
pokroić na plastry. Pokrojone jabłka zamaczać w cieście i smażyć na
rozgrzanej oliwie. Kiedy będą złote, wyjmować i układać na ręcznikach
papierowych żeby odsączyć tłuszcz.
źródlo: sniadanienaplazy.blogspot.com
26 lipca 2010, 12:41
2 faza - 3 kostki gorzkiej czekolady dziennie :)
- Dołączył: 2009-12-27
- Miasto: Xx
- Liczba postów: 1700
26 lipca 2010, 12:45
Whoa. Ile pyszności, kto by pomyślał :D
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 13:20
2 FAZA owsianka
4-5 pełnych łyżek płatków owsianych (
nie błyskawicznych ! ) czyli około 60g
100g chudego twarogu
100-150ml
jogurtu naturalnego do 1.5% tłuszczu
do 400g owoców jagodowych ( ja używam mieszanki mrożonych
truskawek, jagód, jeżyn oraz żurawiny )
ewantualnie fruktoza lub słodzik do smaku ( obywam się bez )
Ser biały
rozdrabniamy widelcem i mieszamy z jogurtem. Powstałą masą zalewamy
płatki owsiane, dodajemy owoce, słodzimy do smaku, jeśli jest to
konieczne i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie płatki namokną i
pyszne śniadanie gotowe!
źródło mmkuchnia.blogspot.com