Temat: 'Słodkości' na south beach

Przepisy deserów na south beach 1, 2 i 3 fazę...
2 faza placek z rabarbarem

składniki: 125ml oliwy z oliwek, 1/3 szklanki słodzika sypkiego, 350g rabarbaru (ok. 6-7 łodyg), 200g mąki orkiszowej razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli, 200 ml maślanki 0% lub niskotłuszczowej, 2 jajka, 1 łyżeczka startego imbiru, ¼ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 5 goździków

Na patelni rozgrzać 50 ml oliwy, dodać połowę sypkiego słodzika i niecałą łyżeczkę płynnego słodzika. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Rabarbar pokroić w kostkę długości 2 cm. Wrzucić na patelnię, mieszać. W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon. W drugiej misce wymieszać maślankę, jajka, 75ml oliwy, pozostały sypki słodzik i niecałą łyżeczkę słodzika płynnego, 1 łyżeczkę startego imbiru. Całość dodać do pierwszej miski i wymieszać. Rabarbar przełożyć z patelni do okrągłej formy na tartę i wrzucić do niego goździki. Masę wylać na rabarbar. Formę włożyć do piekarnika na 30 do 40 minut. Po upieczeniu wyjąć placek, ma być ścięty w środku, studzimy pół minuty i jeszcze gorący (dzięki temu rabarbar łatwo się odklei) przekładamy na talerz (należy położyć duży talerz na patelni i odwrócić rabarbarem do góry). Na koniec mieszamy odpowiednią ilość ricotty ze słodzikiem i ozdabiamy kawałki ciasta.
źródło:sniadanienaplazy.blogspot.com
Pasek wagi
2 faza szarlotka z mikrofali

składniki: jabłka - 900g, posiekane w plasterki, masa na wierzch - 4 łyżki oliwy, 3 łyżeczki słodziku w płynie, 3 łyżki orkiszowej mąki razowej, 1 płaska łyżeczka cynamonu, ciasto na spód - 3/4 szklanki mąki razowej typu 2000, 1/4 szklanki mąki razowej orkiszowej, 1/2 łyżeczki słodziku w płynie, 4 łyżki oliwy, 2 jajka, 4 łyżki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku waniliowego, szczypta soli

Wymieszać oliwę, słodzik, mąkę i cynamon. Do naczynia żaroodpornego lub plastikowego, nadającego się do mikrofali wylać przygotowaną masę. Na masę wyłożyć posiekane w plasterki jabłka. Wymieszać składniki na spód ciasta i rozsmarować je na jabłkach - ciasto może się nieco ciągnąć, dlatego najlepiej pomóc sobie ręką. Wstawić do mikrofali na maksymalną moc na 14 minut. Po tym czasie wyjąć gotową szarlotkę, przykryć dużym talerzem i całość odwrócić spodem do dołu.
źródlo: sniadanienaplazy.blogspot.com
Pasek wagi
2 faza margerita

składniki: 500ml schłodzonej zielonej herbaty, kilka kropel olejku pomarańczowego, sok z 1 cytryny, szklanka białego wina lub 100ml rumu, słodzik w płynie, kostki lodu, świeża melisa

Wymieszać herbatę z winem/rumem, dodać sok z cytryny, olejek pomarańczowy, słodzik i lód. Udekorować listkami świeżej melisy.

źródło: sniadanienaplazy.blogspot.com
Pasek wagi
WOW !
Pasek wagi
2 faza masło orzechowe


składniki:250g mąki orzechowej arachidowej, 2-3 łyżki oleju kukurydzianego, szczypta soli, 1/4 łyżeczki słodziku w płynie

Wszystkie podane powyżej składniki zmiksować (polecam użyć właśnie oleju kukurydzianego ze względu na jego orzechowy posmak). Wyparzyć słoik odpowiedniej wielkości i wypełnić go gotowym masłem orzechowym. Przechowywać w chłodnym miejscu.

źródło: sniadanienaplazy.blogspot.com
Pasek wagi
2 faza placek z jabłkami

składniki: 4 jabłka, 200g mąki pszennej pełnoziarnistej, 4 jajka, 1 łyżeczka słodziku w płynie, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 1 i 1/2 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka olejku waniliowego, oliwa z oliwek

Mąkę, cynamon i sól wsypać do miski, mieszając wlewać mleko, potem wbić jajka, dodać słodzik i olejek i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny. Jabłka umyć, obrać i pokroić na plastry. Pokrojone jabłka zamaczać w cieście i smażyć na rozgrzanej oliwie. Kiedy będą złote, wyjmować i układać na ręcznikach papierowych żeby odsączyć tłuszcz.

źródlo: sniadanienaplazy.blogspot.com
Pasek wagi
2 faza MUFFINKI


składniki na ciasto: 3 jajka, 3-4 łyżeczki słodziku w płynie, 500ml maślanki 0%, 125ml oleju kukurydzianego, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 300g mąki żytniej razowej typu 2000, 160g mąki orzechowej arachidowej, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki sody lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka utrzeć ze słodzikiem, olejem kukurydzianym i olejkiem waniliowym. Dodać maślankę i miksować. Do mokrych składników przesiać mąkę żytnią, sól i sodę lub proszek do pieczenia. Dodać mąkę orzechową i wszystko szybko wymieszać (maksymalnie 25 ruchów łyżką). Ciasto podzielić do 3 rondelków.

Muffinki z rabarbarem, truskawkami, czerwonymi porzeczkami i białym serem

Do przygotowanego w rondelku ciasta dodać czerwone porzeczki, pokrojone w połówki truskawki, pokrojony w 2cm kostkę rabarbar oraz tak samo pokrojony chudy biały ser. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać masę łyżką do 2/3 wysokości foremek. Piec w 180 stopniach przez około 20-30minut.

Muffinki ze śliwkami, prażonymi orzechami macadamia i czekoladą rumowo-truflową

Do przygotowanego ciasta domieszać 1/2 łyżeczki cynamonu, pokrojone na kawałki śliwki węgierki i pokrojone na połówki uprażone na oliwie z oliwek orzechy macadamia. Połamać czekoladę rumowo-truflową na kostki i każdą z nich przekroić na pół (Frankonia, słodzona fruktozą). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać masę łyżką do 1/3 wysokości foremek, następnie włożyć do każdej foremki po 2 połówki czekolady i przykryć ciastem do 2/3 wysokości foremki. Piec w 180 stopniach przez około 20-30minut.


Czekoladowe muffinki z czereśniami, bananem i prażonymi płatkami migdałów


Do przygotowanego ciasta dodać 1 łyżeczkę olejku arakowego, wymieszać. Następnie dodać przekrojone na pół czereśnie, posiekanego banana, 2 kopiaste łyżki chudego kakao i uprażone na oliwie z oliwek płatki migdałowe (zostawić część płatków do posypania wierzchu muffinek. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać masę łyżką do 2/3 wysokości foremek. Wierzch posypać pozostałymi płatkami migdałowymi, można też ozdobić środki muffinek całymi czereśniami. Piec w 180 stopniach przez około 20-30minut.

(Przed wyjęciem muffinek z formy najlepiej ostudzić je przez 5 minut.)

Pasek wagi
2 faza - 3 kostki gorzkiej czekolady dziennie :)
Whoa. Ile pyszności, kto by pomyślał :D
2 FAZA owsianka

4-5 pełnych łyżek płatków owsianych ( nie błyskawicznych ! ) czyli około 60g
100g chudego twarogu
100-150ml jogurtu naturalnego do 1.5% tłuszczu
do 400g owoców jagodowych ( ja używam mieszanki mrożonych truskawek, jagód, jeżyn oraz żurawiny )
ewantualnie fruktoza lub słodzik do smaku ( obywam się bez )

Ser biały rozdrabniamy widelcem i mieszamy z jogurtem. Powstałą masą zalewamy płatki owsiane, dodajemy owoce, słodzimy do smaku, jeśli jest to konieczne i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie płatki namokną i pyszne śniadanie gotowe!

źródło mmkuchnia.blogspot.com




Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.