- Dołączył: 2009-07-16
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 673
26 lipca 2010, 11:56
Przepisy deserów na south beach 1, 2 i 3 fazę...
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:01
składniki: 5 jajek, 1/2 szklanki sypkiego słodzika, 150 ml jogurtu
naturalnego, 80g kaszy manny (nie błyskawicznej), skórka z 2 sparzonych
wrzątkiem cytryn, 500g twarożku do sernika (ja używałam Dr Oetker, ma
mało tłuszczu), 375g serka Philadelphia, 1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 2 łyżeczki olejku waniliowego, szczypta
soli
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, okrągłą formę (23cm)
wykładamy papierem do pieczenia. Ucieramy żółtka ze słodzikiem. Dodajemy
twarożek, serek i jogurt, mieszamy. Parzymy 2 cytryny i ścieramy z nich
skórkę na małych oczkach tarki. Dodajemy ją do sera, mieszamy.
Następnie dodajemy suchą kaszę mannę i olejek waniliowy, mieszamy.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli - nie za mocno, by nie była zbyt
sztywna (przez to sernik może wysoko urosnąć, a potem mocno opaść).
Dodajemy do piany proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy pianę do
pozostałych składników i wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy masę do
formy. Przez pierwsze 30 minut pieczemy w 180 stopniach, a później
jeszcze 30 minut w 160. Upieczony sernik zostawiamy do wystygnięcia w
piekarniku. Gdy wystygnie można zrobić polewę z 2 łyżek soku z cytryny
zagotowanych w małym garnuszku z 1 łyżką słodzika.
źródło :http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:04
Faza 2 ciasteczka
składniki: 300g mąki orkiszowej mąki pełnoziarnistej typ 2000, 100ml
oleju kukurydzianego, 3 łyżeczki świeżego soku z jabłek lub 3 łyżeczki
przecieru z jabłek (Gerber czy Hipp etc.), 75 ml syropu z agawy, 1
jajko, kilka kopiastych łyżek ziaren siemienia lnianego, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego lub
pomarańczowego, 1/2 łyżeczki olejku waniliowego, 1/4 łyżeczki soli,
skórka z 1 cytryny
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do
pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać mikserem wszystkie mokre
składniki, następnie dołączyć tą masę do suchych składników. Dodać
siemię lniane i skórkę cytrynową. Wszystko wymieszać. Piekarnik nagrzać
do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do
zamrażarki na minimum 20 minut. Po tym czasie rozwałkować do grubości
5mm i wykrawać ciasteczka, które następnie ułożyć na blasze do
pieczenia. Piec około 10-12 minut na złocisty kolor.
źródło :http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:05
Faza 2 Kopiec kreta
składniki: 3-5 bananów, sok z 1/2 cytryny, 1 i 1/2 szklanki mąki
orkiszowej z pełnego ziarna, 2 łyżeczki słodziku w płynie, 2 łyżki kakao
o niskiej zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2
jajka, 100-125ml oliwy, 1 i 1/2 szklanki wody, 500g serka ricotta, 1
tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru, 1 łyżeczka olejku waniliowego
Utrzeć
żółtka z oliwą, 1 łyżeczką słodziku w płynie i kakao. Stopniowo dolewać
wodę i mieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie dodać ją do masy.
Ciasto wylać do okrągłej formy i piec 30 minut w 180 stopniach.
W
tym czasie zetrzeć gorzką czekoladę na tarce. Ricottę wymieszać z
łyżeczką słodziku i olejkiem waniliowym. Następnie dodać startą
czekoladę i dokładnie wymieszać.
Banany obrać ze skórki i skropić
sokiem z cytryny.
Gdy upieczone ciasto ostygnie wydrążyć łyżką środek
ciasta, tak aby pozostał 1 cm brzegu i cienki spód. W wydrążonym
"talerzu" układać banany. Na pokruszyć i obsypać nimi kopiec, można
także posypać kakao lub pozostałą startą czekoladą. Ciasto wstawić do
lodówki na minimum 2 godziny, podawać schłodzone.
źródło :http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:06
Faza 2 beza
składniki: 200g mrożonych mieszanych owoców (rabarbar, wiśnie,
truskawki, aronie, śliwki, maliny, porzeczki), 8 łyżek cukru brzozowego,
2 łyżki grenadiny, cherry lub creme de cassis, 2 białka, szczypta soli
Nagrzać
piekarnik do 200 stopni. Owoce wymieszać z 1/2 cukru brzozowego i 2
łyżkami grenadiny, cherry lub creme de cassis. Napełnić dna naczynek
żaroodpornych i wstawić je do piekarnika na 5 minut. Ubić białka ze
szczyptą soli i pozostałymi 4 łyżkami ksylitolu. Masę wyłożyć na owoce,
temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i zapiekać przez 15-20 minut.
Podawać na ciepło.
źródło :http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:09
2 faza placuszki
składniki:
250 g serka ricotta light, 125 ml mleka niskotłuszczowego, 2 jajka, 100
g pszennej mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1
łyżeczka olejku śmietankowego, szczypta soli, 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
2-3 łyżki sypkiego słodziku Ricottę, mleko, żółtka, olejek śmietankowy i
słodzik wymieszać na gładką masę. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli.
Do przygotowanej wcześniej masy dodać oliwę i wymieszać, dosypać mąkę
pełnoziarnistą i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Na koniec
dodawać stopniowo pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Patelnię dobrze nagrzać, rozprowadzić
na niej (najlepiej pędzelkiem) 1-2 łyżki oliwy i nakładać łyżką porcje
ciasta, tak aby kształtowały się okrągłe placuszki. Smażyć krótko z obu
stron, podawać ciepłe, z jogurtem, masłem orzechowym, konfiturą etc.
źródło :http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:12
2 faza muffinki
składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki słodzika, 2 pomarańcze, mleko
niskotłuszczowe, 100ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (canola),
pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru np. Milka, pół tabliczki
mlecznej czekolady bez cukru np. Milka, 350g pszennej mąki
pełnoziarnistej, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki sody, 1 łyżka proszku
do pieczenia, pół łyżeczki olejku pomarańczowego
Piekarnik
nagrzać do 200 stopni. Jajka ubić ze słodzikiem w dużej misce, dodać
startą skórkę z 2 sparzonych pomarańczy. Wycisnąć sok z pomarańczy i
dopełnić go mlekiem do 200 ml. Dodać całą mieszaninę do jajek. Dodać
oliwę, olejek i posiekaną czekoladę. Do mokrych składników przesiać
mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia. Wszystko szybko wymieszać. Formy
do muffinek natłuścić oliwą lub wypełnić papilotkami i nakładać do nich
ciasto. Piec ok. 15-20 minut.
źrodło: http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:13
2 faza muffinki owsiane
składniki: szklanka maślanki 0%, 3/4 szklanki + 2 łyżki płatków
owsianych (nie błyskawicznych),
1 i 1/4 szklanki razowej mąki orkiszowej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów
włoskich, 1/3 szklanki
sypkiego substytutu cukru, 1/3
szklanki oliwy z oliwek, 1
jajko (ubite)
, 1 łyżeczka
olejku arakowegoRozgrzać
piekarnik do 220 stopni, formę
na muffinki natłuścić oliwą lub wyłożyć papierowymi papilotkami. W misce wymieszać maślankę i 3/4 szklanki
płatków owsianych i pozostawić
na 30 minut. Do średniej
wielkości miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i
sól, domieszać posiekane orzechy włoskie. W dużej misce wymieszać substytut cukru, oliwę, jajko i
olejek arakowy. Domieszać
płatki namoczone w maślance, a następnie dodać mieszaninę z mąką.
Mieszać dosyć krótko. Nałożyć ciasto do foremek wypełnionych
papilotkami, napełniać je do około dwóch trzecich wysokości. Pozostałe
płatki owsiane zużyć do posypania muffinek. Piec około 11 - 15 minut, studzić przez 5 minut w formie, a następnie wyjąć muffinki,
żeby całkowicie ostygły. Część można zamrozić.
źrodło: http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:14
2 faza naleśniki
składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej
pełnoziarnistej, 1 szklanka chudego mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka olejku
waniliowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwekPodane składniki
wymieszać, rozgrzać patelnię i posmarować pędzelkiem namoczonym w
oliwie, wylewać około 70 ml przygotowanego ciasta i smażyć z obu stron,
przewracając.
Gotowe naleśniki posmarować po połowie ricottą, a po
drugiej połowie maliną z granatem St. Dalfour, składać w trójkąty.
źródło : http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
- Dołączył: 2010-06-01
- Miasto: Gojsce
- Liczba postów: 222
26 lipca 2010, 12:15
2 faza czekoladowe ciasto
składniki:4 łyżki pszennej mąki pełnoziarnistej,2 łyżki słodziku w
proszku lub 4 łyżeczki słodziku w płynie, 2 łyżki kakao, 1 jajko, 3
łyżki mleka o małej zawartości tłuszczu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/4
łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku arakowego, wiórki
kokosowe
Wymieszać osobno suche i mokre składniki, po czym dodać
suche do mokrych, wymieszać. Ciasto przełożyć do plastikowego pojemnika
(odpowiedniego do mikrofali), posypać z wierzchu kokosem. Wstawić do
mikrofali na 3 minuty przy maksymalnej mocy mikrofal.