Temat: 'Słodkości' na south beach

Przepisy deserów na south beach 1, 2 i 3 fazę...


składniki: 5 jajek, 1/2 szklanki sypkiego słodzika, 150 ml jogurtu naturalnego, 80g kaszy manny (nie błyskawicznej), skórka z 2 sparzonych wrzątkiem cytryn, 500g twarożku do sernika (ja używałam Dr Oetker, ma mało tłuszczu), 375g serka Philadelphia, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 2 łyżeczki olejku waniliowego, szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, okrągłą formę (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ucieramy żółtka ze słodzikiem. Dodajemy twarożek, serek i jogurt, mieszamy. Parzymy 2 cytryny i ścieramy z nich skórkę na małych oczkach tarki. Dodajemy ją do sera, mieszamy. Następnie dodajemy suchą kaszę mannę i olejek waniliowy, mieszamy. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli - nie za mocno, by nie była zbyt sztywna (przez to sernik może wysoko urosnąć, a potem mocno opaść). Dodajemy do piany proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy pianę do pozostałych składników i wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy masę do formy. Przez pierwsze 30 minut pieczemy w 180 stopniach, a później jeszcze 30 minut w 160. Upieczony sernik zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Gdy wystygnie można zrobić polewę z 2 łyżek soku z cytryny zagotowanych w małym garnuszku z 1 łyżką słodzika.

źródło :http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
Pasek wagi
Faza 2 ciasteczka


składniki: 300g mąki orkiszowej mąki pełnoziarnistej typ 2000, 100ml oleju kukurydzianego, 3 łyżeczki świeżego soku z jabłek lub 3 łyżeczki przecieru z jabłek (Gerber czy Hipp etc.), 75 ml syropu z agawy, 1 jajko, kilka kopiastych łyżek ziaren siemienia lnianego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego lub pomarańczowego, 1/2 łyżeczki olejku waniliowego, 1/4 łyżeczki soli, skórka z 1 cytryny

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać mikserem wszystkie mokre składniki, następnie dołączyć tą masę do suchych składników. Dodać siemię lniane i skórkę cytrynową. Wszystko wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do zamrażarki na minimum 20 minut. Po tym czasie rozwałkować do grubości 5mm i wykrawać ciasteczka, które następnie ułożyć na blasze do pieczenia. Piec około 10-12 minut na złocisty kolor.

źródło :http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
Pasek wagi
Faza 2 Kopiec kreta

składniki: 3-5 bananów, sok z 1/2 cytryny, 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego ziarna, 2 łyżeczki słodziku w płynie, 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 100-125ml oliwy, 1 i 1/2 szklanki wody, 500g serka ricotta, 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru, 1 łyżeczka olejku waniliowego

Utrzeć żółtka z oliwą, 1 łyżeczką słodziku w płynie i kakao. Stopniowo dolewać wodę i mieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie dodać ją do masy. Ciasto wylać do okrągłej formy i piec 30 minut w 180 stopniach.
W tym czasie zetrzeć gorzką czekoladę na tarce. Ricottę wymieszać z łyżeczką słodziku i olejkiem waniliowym. Następnie dodać startą czekoladę i dokładnie wymieszać.
Banany obrać ze skórki i skropić sokiem z cytryny.
Gdy upieczone ciasto ostygnie wydrążyć łyżką środek ciasta, tak aby pozostał 1 cm brzegu i cienki spód. W wydrążonym "talerzu" układać banany. Na pokruszyć i obsypać nimi kopiec, można także posypać kakao lub pozostałą startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, podawać schłodzone.

źródło :http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
Pasek wagi
Faza 2 beza


składniki: 200g mrożonych mieszanych owoców (rabarbar, wiśnie, truskawki, aronie, śliwki, maliny, porzeczki), 8 łyżek cukru brzozowego, 2 łyżki grenadiny, cherry lub creme de cassis, 2 białka, szczypta soli

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Owoce wymieszać z 1/2 cukru brzozowego i 2 łyżkami grenadiny, cherry lub creme de cassis. Napełnić dna naczynek żaroodpornych i wstawić je do piekarnika na 5 minut. Ubić białka ze szczyptą soli i pozostałymi 4 łyżkami ksylitolu. Masę wyłożyć na owoce, temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i zapiekać przez 15-20 minut. Podawać na ciepło.

źródło :http://sniadanienaplazy.blogspot.com/

Pasek wagi
2 faza placuszki


składniki: 250 g serka ricotta light, 125 ml mleka niskotłuszczowego, 2 jajka, 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku śmietankowego, szczypta soli, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki sypkiego słodziku

Ricottę, mleko, żółtka, olejek śmietankowy i słodzik wymieszać na gładką masę. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do przygotowanej wcześniej masy dodać oliwę i wymieszać, dosypać mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Patelnię dobrze nagrzać, rozprowadzić na niej (najlepiej pędzelkiem) 1-2 łyżki oliwy i nakładać łyżką porcje ciasta, tak aby kształtowały się okrągłe placuszki. Smażyć krótko z obu stron, podawać ciepłe, z jogurtem, masłem orzechowym, konfiturą etc.


źródło :http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
Pasek wagi
2 faza muffinki

składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki słodzika, 2 pomarańcze, mleko niskotłuszczowe, 100ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (canola), pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru np. Milka, pół tabliczki mlecznej czekolady bez cukru np. Milka, 350g pszennej mąki pełnoziarnistej, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki sody, 1 łyżka proszku do pieczenia, pół łyżeczki olejku pomarańczowego

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jajka ubić ze słodzikiem w dużej misce, dodać startą skórkę z 2 sparzonych pomarańczy. Wycisnąć sok z pomarańczy i dopełnić go mlekiem do 200 ml. Dodać całą mieszaninę do jajek. Dodać oliwę, olejek i posiekaną czekoladę. Do mokrych składników przesiać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia. Wszystko szybko wymieszać. Formy do muffinek natłuścić oliwą lub wypełnić papilotkami i nakładać do nich ciasto. Piec ok. 15-20 minut.

źrodło: http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
Pasek wagi
2 faza muffinki owsiane

składniki: szklanka maślanki 0%, 3/4 szklanki + 2 łyżki płatków owsianych (nie błyskawicznych), 1 i 1/4 szklanki razowej mąki orkiszowej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich, 1/3 szklanki sypkiego substytutu cukru, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1 jajko (ubite), 1 łyżeczka olejku arakowego

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, formę na muffinki natłuścić oliwą lub wyłożyć papierowymi papilotkami. W misce wymieszać maślankę i 3/4 szklanki płatków owsianych i pozostawić na 30 minut. Do średniej wielkości miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, domieszać posiekane orzechy włoskie. W dużej misce wymieszać substytut cukru, oliwę, jajko i olejek arakowy. Domieszać płatki namoczone w maślance, a następnie dodać mieszaninę z mąką. Mieszać dosyć krótko. Nałożyć ciasto do foremek wypełnionych papilotkami, napełniać je do około dwóch trzecich wysokości. Pozostałe płatki owsiane zużyć do posypania muffinek. Piec około 11 - 15 minut, studzić przez 5 minut w formie, a następnie wyjąć muffinki, żeby całkowicie ostygły. Część można zamrozić.

źrodło: http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
Pasek wagi
2 faza naleśniki

składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 szklanka chudego mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Podane składniki wymieszać, rozgrzać patelnię i posmarować pędzelkiem namoczonym w oliwie, wylewać około 70 ml przygotowanego ciasta i smażyć z obu stron, przewracając.
Gotowe naleśniki posmarować po połowie ricottą, a po drugiej połowie maliną z granatem St. Dalfour, składać w trójkąty.

źródło : http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
Pasek wagi
2 faza czekoladowe ciasto

składniki:4 łyżki pszennej mąki pełnoziarnistej,2 łyżki słodziku w proszku lub 4 łyżeczki słodziku w płynie, 2 łyżki kakao, 1 jajko, 3 łyżki mleka o małej zawartości tłuszczu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku arakowego, wiórki kokosowe

Wymieszać osobno suche i mokre składniki, po czym dodać suche do mokrych, wymieszać. Ciasto przełożyć do plastikowego pojemnika (odpowiedniego do mikrofali), posypać z wierzchu kokosem. Wstawić do mikrofali na 3 minuty przy maksymalnej mocy mikrofal.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.