- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2008, 10:13
15 kwietnia 2009, 15:08
24 kwietnia 2009, 15:24
27 kwietnia 2009, 21:24
Bigos
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg chudego mięsa (np. pierś z kurczaka, chuda wieprzowina)
30 dag wędliny z drobiu
2 duże cebule
25 dag pieczarek
przecier pomidorowy
przyprawy
kilka suszonych grzybów
W dużym garnku ugotuj kapustę kiszoną, dodaj 2 liście laurowe, 3 ? 4 kulki ziela angielskiego, 7 ? 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, sól ? gotuj ok. 1,5 godziny. Mięso pokrój w kostkę, podziel na 2 części ? jedną z nich ugotuj w osolonej wodzie, drugą później usmaż na patelni. Na małej ilości oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj drugą częśd miejsca, po 5 minutach dodaj wędlinę pokrojoną w kostkę oraz obrane i pokrojone pieczarki. Dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pieczarki mają w sobie dużo wody. Wszystko duś do miękkości mięsa ok. 20 minut. Następnie usmażone dodatki oraz ugotowane mięso wrzud do kapusty. Gotuj, aż woda niemal w pełni odparuje. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku (papryka, pieprz, sól, wegeta). 11
Bigos jesienny
75 dag pomidorów
75 dag papryki
4 cebule
3 łyżki oleju (oliwy)
30 dag chudej wędliny lub piersi z kurczaka
1 łyżeczka mielonej papryki
kilka ziaren ziela angielskiego, sól
Pomidory (bez skóry) i oczyszczoną paprykę pokrój w paski. Cebulę grubo posiekaj. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebule, dodaj paprykę, a po 10 minutach pomidory. Posól, wsyp ziele angielski i duś pod przykryciem. Gdy papryka będzie miękka, bigos wymieszaj z pokrojoną wędliną lub piersią z kurczaka. Podduś i dopraw.
Bigos z pieczarek
1/2 kg pieczarek
1/2 kg ogórków kiszonych
1/2 kg chudej szynki
1 ? 2 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Posiekaj i podsmaż cebulę, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, obrane i pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę. Podduś wszystko, dopraw, na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Dodatkowo dopraw do smaku.
28 kwietnia 2009, 11:47
30 kwietnia 2009, 09:31
30 kwietnia 2009, 10:59
30 kwietnia 2009, 19:10
1 maja 2009, 10:30
1 maja 2009, 10:40