Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

ZUPA PIECZARKOWA

Potrzebujemy:
0,5 kg. pieczarek, pierś z kurczaka, warszywka które lubimy do zupy, przyprawy
oraz troszkę oliwy.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmarzamy pieczarki, później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie będzie potrzeby podlewania ich wodą).
W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest juz miękkie, dodajemy podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową
zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej poprostu pałaszujemy. Pyyyyychooootaaaaaa!!!
Zupka wychodzi dosyć gęsta więc jest naprawdę syta.
SMACZNEGO!!!!!!!!

Pasek wagi
spaghetti szparagowe

sos:
łyżka oleju, przeciśnięty czosnek ( uważać, żeby się nie zrumienił) przecier pomidorowy( lub krojone pomidory z puszki- taki bardziej wolę), przyprawy: tymianek, oregano, bazylia, papryka ostra, sól, pieprz. Po zdjęciu z ognia dodać starty żółty ser( ilość wg upodobań)


ugotowaną na parze żółtą fasolkę, polać obficie sosem ;) MNIAM :D

sos można wykorzystać do innych ugotowanych na parze warzyw, albo np uduszonej ryby :)
 

Bigos

1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg chudego mięsa (np. pierś z kurczaka, chuda wieprzowina)
30 dag wędliny z drobiu
2 duże cebule
25 dag pieczarek
przecier pomidorowy
przyprawy
kilka suszonych grzybów

W dużym garnku ugotuj kapustę kiszoną, dodaj 2 liście laurowe, 3 ? 4 kulki ziela angielskiego, 7 ? 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, sól ? gotuj ok. 1,5 godziny. Mięso pokrój w kostkę, podziel na 2 części ? jedną z nich ugotuj w osolonej wodzie, drugą później usmaż na patelni. Na małej ilości oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj drugą częśd miejsca, po 5 minutach dodaj wędlinę pokrojoną w kostkę oraz obrane i pokrojone pieczarki. Dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pieczarki mają w sobie dużo wody. Wszystko duś do miękkości mięsa ok. 20 minut. Następnie usmażone dodatki oraz ugotowane mięso wrzud do kapusty. Gotuj, aż woda niemal w pełni odparuje. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku (papryka, pieprz, sól, wegeta). 11

Bigos jesienny

75 dag pomidorów
75 dag papryki
4 cebule
3 łyżki oleju (oliwy)
30 dag chudej wędliny lub piersi z kurczaka
1 łyżeczka mielonej papryki
kilka ziaren ziela angielskiego, sól

Pomidory (bez skóry) i oczyszczoną paprykę pokrój w paski. Cebulę grubo posiekaj. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebule, dodaj paprykę, a po 10 minutach pomidory. Posól, wsyp ziele angielski i duś pod przykryciem. Gdy papryka będzie miękka, bigos wymieszaj z pokrojoną wędliną lub piersią z kurczaka. Podduś i dopraw.

Bigos z pieczarek

1/2 kg pieczarek
1/2 kg ogórków kiszonych
1/2 kg chudej szynki
1 ? 2 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Posiekaj i podsmaż cebulę, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, obrane i pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę. Podduś wszystko, dopraw, na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Dodatkowo dopraw do smaku.

w zwiazku z rozpoczeciem sezonu grilowego polecam

SZASZŁYKI Z KURCZAKA (ok. 3 sztuki)
 
pierś z kurczaka 
pierczarki 
papryka 
cebulka 
przyprawy - pierz, sól, bazylia, przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek

Piers z kurczaka pokroic w kawalki, polac lekko oliwą, odstawic na godzinkę zeby sie zamarynowalo..po godzinie nabijac na szpikulce naprzemiennie z pieczarkami, papryka i cebulką, na koniec znów lekko polac oliwa i wstawic do pikarnika na 40 minut.

Pasek wagi
deser na 1 Faze:
jogurt naturalny odtłuszczony
2 krople esensji migdalowej do ciast
1/2 lyzeczki kawy zmielonej.

PYCHOZA!!!!!!!!
> faza I - lodygi serela naciowego nadziewane
> serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiemale
> mi totalnie nie wchodzil ten seler...
nie wiem jak mozna nadziac lodygi selera .....cos tu chyba nie pasuje
Pasek wagi
faza 1 deser - obrzydlistwo!
ser ricotta z migdalowym olejkiem i mogdalam startymi,
ten ser w ogole okropny jest! Nie polecam
dziewczyny, przepisy sa  super;))
zgapiłam kilka  i zrobilam, same pysznosci;)))a w dodatku zrzucamy zbedne kilogramy;)))
dzieki wielkie za taki skarbiec przepisow;))
ja deserki zawsze robilam z "fromage blanc" to jest we FR, nie ma tutaj twarogu, a to cos ma 8g bialka na 100g ale konsystencje jogurtu naturalneogo i mozna kupic bez tluszczu, dodawal duzo cynamonu i orzechy (Ifaza) ale mozna tez z niego zrobic dip czosnkowy albo serek warzywny/ziolowy...
w kolejnych fazach mozna dac owoce, albo muesli :)

PS. a ta kawe to trzeba rozpuscic w malej ilosci wody i wmieszac do jogurtu czy wspypac rozpuszczalna? no bo to gorzkie wyjdzie chyba? a slodzik jest toksyczny wiec nie uzywam go wcale, wole cukier brazowy
rewelacyjny jest ten temat...dzięki dziewczyny, że wstawiacie tu przepisy na pewno z nich skorzystam jak zacznę SB
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.