Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

Mam pytanko:

Czy pieczecie same chlebek?

Szukam jakiegoś dobrego przepisu.

super blog!!! luv it
ja upiekłam wczoraj! Zaaaajjjj...!!! Ale to mocno zmodyfikowany przepis a oryginał po norwesku XD. Ale pamietaj - jak chcesz zrobic mocno pełnoziarnisty to dodaj proszku do pieczenia! A tak poza tym to zamierzam wypróbować na zakwasie bo sobie ludzie chwala ;)
Dzisiaj proponuję wam sałatkę z adzuki :)

Wzmacnia nerki, i żołądek :)

faza pierwsza :)

przepis podaję zgodnie z pięcioma przemianami, jest to krótka przemiana, z dominacją ziemi :)
kozieradka ( przyprawa, kupiona w sklepie z ziołami, można dostać w sklepie ze zdrową żywnością)O
fasola adzuki Z
olej lniany (z lodówki) świeżo tłoczony smakuje orzechowo...( również zakupiony w pewnym źródle)Z
awokadoZ
orzechy laskowe lekko pokrojone, w sumie mogą być różne orzechy :)Z
Nie rozumiem o co chodzi z tymi przemianami i ziemią. A bardzo mnie ciekawi :D
medyk1 - na stronie 39 tego watku podalam przepis na domowy chlebek, pyszny, latwy sprawdzony, polecam:)
Luisa, a puszysty ten chleb? Czy taki płaskacz? Masz moze zdjeice?

Ja pieke taki

http://mmkuchnia.blogspot.com/2010/04/chleb-pszenny-razowy-najprostszy-z.html

 

tu zdjecie w przekroju

http://mmkuchnia.blogspot.com/2010/05/czekoladowa-pasta-z-ciecierzycy.html

 

Chleb z maki pp nigdy nie bedzie taki jak z maki bialej, gdyz maka pp jest ciezsza i wypieki tak nie rosna, a jesli sie uzyje zytniej, to juz calkiem ciezko, zeby byl puszysty - wychodza raczej zbite i gliniaste. Jednak ten chleb z przepisu powyzej jest dosyc pulchny i wcale nie jest zbity i plaski.

Latopauanka :)

W skrócie wygląda to tak:
Gotowanie wg pięciu przemian opiera się na odpowiedniej kolejności dodawania produktów, najprościej ujmując, do garnka. Każdy produkt ma przypisaną przemianę (żywioł) określany głównie na podstawie smaku i są to O-ogień(gorzki), Z-ziemia(słodki), M-metal(ostry), W-woda (słony ale też zimna woda), D-drzewo(kwaśny). Dodaje się je w takiej kolejności jak wymieniłam ale zaczynać można w dowolnej w zależności  od tego jaki cel prozdrowotny chce się uzyskać. Obieg można powtarzać. Jeśli zaczynasz i kończysz w tej samej przemianie to jest to przemiana cesarska, jeśli występuje dużo składników jednej przemiany tak jak to miało miejsce w mojej sałatce to ta przemiana jest dominantem. Można zrobić kilka obiegów, można też zrobić tylko część.

W naszej diecie, SB, często pijemy wodę  z cytryną, dodając sok z cytryny do wody wzmacniamy wątrobę i woreczek żółciowy ( bo te narządy wzmacniane są w żywiole D-drzewa) A czyż nasze przekonanie o cytrynie nie jest równoznaczne ?:)

Polecam książki Bożeny Żak-Cyran, Barbary Temelie

:)

Dziewczynki co powiecie na żywą książkę z naszymi przepisami, mam na myśli taką wirtualną. Jeśli ktoś chce chleb, klika chleb i pojawia się kilka przepisów :) Sama mam problem, żeby tu coś odnaleźć :(
Popieram Kamelciu :) szczegolnie, ze stron przybywa! :))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.