- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
11 lipca 2008, 10:13
Witam!
W naszym wątku
"Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:
FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka
pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min).
Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół
szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona
cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać,
chwilkę pogotować.
28 kwietnia 2010, 21:07
budyń na drugą fazę:Składniki
- 2 szklanki mleka
- 2-4 łyżki mąki (naszej ciemnej, w przepisie
piszą że pszenna lub ziemniaczana, ale nie wiem, czy mamy jakąś
alternatywę dla ziemniaczanej?)
-
4 łyżki słodzika
- łyżeczka esencji zapachowej lub skórka otarta
ze
sparzonej cytryny
- 1-2 żółtka (niekoniecznie)
dodatki smakowe do
wyboru
- np. łyżka kakao
-
2 łyżki mielonych orzechów
- szklanka surowych owoców jagodowych
lub dowolnych owoców z
kompotu.
Sposób przyrządzania:
Wlej do większego kubka 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z mąką.
Resztę mleka doprowadź do wrzenia, dodaj słodzik i zapach. Powoli, stale
mieszając, by uniknąć grudek, dolej mleko z mąką. Garnek ma cały czas
stać na ogniu. Gdy budyń się zagotuje (zgęstnieje), odstaw go z ognia.
Teraz możesz domieszać do niego żółtka.
Jeśli chcesz zrobić budyń o smaku innym niż waniliowy, dodatki (z
wyjątkiem kakao, które trzeba zagotować z mlekiem) dokładaj po zdjęciu
go z ognia.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Jeśli użyjesz mniej
mąki, otrzymasz rzadszy budyń, który możesz traktować jako sos do
polania miękkich owoców. Budyń z czterema łyżkami mąki będzie na tyle
gęsty, że możesz go wylać do zwilżonej salaterki lub kilku miseczek, a
po zastygnięciu wyrzucić do góry nogami na talerze i podawać polany
syropem owocowym lub konfiturą.
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 552
1 maja 2010, 12:54
(faza 2, 3)
Szybkie placuszki z ricottą
składniki: 250 g serka ricotta light, 125 ml mleka niskotłuszczowego, 2 jajka,
100 g mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku
śmietankowego, szczypta soli, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki sypkiego
słodziku
Ricottę, mleko, żółtka, olejek
śmietankowy i słodzik wymieszać na gładką masę. Ubić pianę z białek ze szczyptą
soli. Do przygotowanej wcześniej masy dodać oliwę i wymieszać, dosypać
mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Na koniec
dodawać stopniowo pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Patelnię
dobrze nagrzać, rozprowadzić na niej (najlepiej pędzelkiem) 1-2 łyżki oliwy i
nakładać łyżką porcje ciasta, tak aby kształtowały się okrągłe placuszki.
Smażyć krótko z obu stron, podawać ciepłe, z jogurtem, masłem orzechowym,
konfiturą etc.
Poniżej wersja z jogurtem Jogobella Light "Panna Cotta z jagodami" i
konfiturą St. Dalfour "Cztery owoce". Ostrzegam można się objeść;)
Edytowany przez suicideblonde 1 maja 2010, 12:56
- Dołączył: 2010-01-23
- Miasto:
- Liczba postów: 408
2 maja 2010, 17:08
Hej, ja co prawda rzadzie tu bywam, bo juz na South Beach nie jestem, ale nadal daze to forum sympatia. Teraz gotuje wg Montignaca i wlasciwie wszystko co jest jest SB, a dodatkowo jest MM. Ostatnio na sniadanie miala bardzo pyszna tarte cukiniowo-pomidorowom i pomyslalam, ze wkleje Wam link do przepisu, bo warto:
http://mmkuchnia.blogspot.com/2010/05/razowa-tarta-z-cukina-i-pomidorami.html
- Dołączył: 2010-05-06
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 6
6 maja 2010, 11:46
Witam, na razie czytam o SB i komponuję jadłospis na I fazę. Pewnie na forum są odpowiedzi na moje pytania ale bardzo ciężko przeczytać tyle informacji dlatego proszę o pomoc
po pierwsze czy można jeść groszek konserwowy w I fazie i czy galaretki mięsne z bulionu (kostka rosołowa) żelatyny piersi indyka i jajek to dobry pomysł?
ketchup zabroniony tak? a majonez?
mleko i jogurty naturalne w końcu można czy nie bo są sprzeczne informacje.
Dzięki za odpowiedź.
- Dołączył: 2008-08-27
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 10368
6 maja 2010, 11:59
Marriettad - takie pytania zadaj na wątku : SB pytania i odpowiedzi :D Tu są same przepisy
6 maja 2010, 16:16
Drugofazowy makaron ze szpinakiem :
Składniki: (porcja na 2 osoby)
- łyżka oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- filet z kury (100g)
- szpinak (ja daję paczkę mrożonego rozdrobnionego, ale pewnie z innym też działa)
- makaron razowy albo pełnoziarnisty
- jajko
- gałka muszkatowa, sól, pieprz, zioła prowansalskie czy inne jakie lubicie :)
- ew. serek topiony light, albo inny do posypania
Wykonanie:
nagrzać patelnię i na łyżce oliwy ozłocić cebulę i czosnek posiekane drobno. Dodać szpinak - ja wrzucam zamrożony i mi się roztaja na tej patelni - posolić, popieprzyć, dodać gałki muszkatowej i innych ziół. Wbić jajko, wymieszać, pozwolić się całej mieszaninie trochę bardziej ściąć. Można dodać serek topiony i z nim wymieszać, smażyć aż przestanie być 'papkowate' :)
Na talerzu wyłożyć makaron, dodać mieszaninę szpinakową, ew. posypać serem i zajadać ze smakiem :)
7 maja 2010, 15:52
drugofazowe spaghetti bolognese z pieczarkami:
- pieczarki (ok. 10 sztuk)
- cebula
- 500 g mięsa mielonego
- makaron pełnoziarnisty
- 2 puszki pomidorów
- łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- ew. ser do posypania
- sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek i inne :)
Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, posolić je i poczekać aż sciemnieją. Dodać mięso mielone, wymieszać dokładnie, doprawić czym wlezie. Poddusić je trochę i wrzucić pomidory w puszce, podgotować aż sos osiągnie wymaganą konsystencję.
Podawać z makaronem, można posypać serem light :)
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 552
8 maja 2010, 10:15
Podaję także tutaj adres mojego bloga, jakby ktoś szukał jakichś przepisów SB, od tej pory będę tam wrzucać wszystko, bo myślę, że to lepiej wygląda i mnie samej łatwiej tak po prostu szukać. Zamiast też mojego tradycyjnego papierowego zeszytu z przepisami będę mieć w końcu wszystko jasno i klarownie zapisane;p Będę wrzucała przepisy razem ze zdjęciami, bo myślę, że to dopiero oddaje jaka ta potrawa jest... Może komuś się coś z tego przyda:)
http://sniadanienaplazy.blogspot.com/
8 maja 2010, 11:54
suicide! Super blog <3!!! Och żeby mis ie tylko z gotwaniem złozyło ;). Już jest w zakładkach