Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

budyń na drugą fazę:

Składniki

- 2 szklanki mleka
- 2-4 łyżki mąki (naszej ciemnej, w przepisie piszą że pszenna lub ziemniaczana, ale nie wiem, czy mamy jakąś alternatywę dla ziemniaczanej?)
- 4 łyżki słodzika
- łyżeczka esencji zapachowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
- 1-2 żółtka (niekoniecznie)
dodatki smakowe do wyboru
- np. łyżka kakao
- 2 łyżki mielonych orzechów
- szklanka surowych owoców jagodowych lub dowolnych owoców z kompotu.

Sposób przyrządzania:

Wlej do większego kubka 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia, dodaj słodzik i zapach. Powoli, stale mieszając, by uniknąć grudek, dolej mleko z mąką. Garnek ma cały czas stać na ogniu. Gdy budyń się zagotuje (zgęstnieje), odstaw go z ognia. Teraz możesz domieszać do niego żółtka. Jeśli chcesz zrobić budyń o smaku innym niż waniliowy, dodatki (z wyjątkiem kakao, które trzeba zagotować z mlekiem) dokładaj po zdjęciu go z ognia.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Jeśli użyjesz mniej mąki, otrzymasz rzadszy budyń, który możesz traktować jako sos do polania miękkich owoców. Budyń z czterema łyżkami mąki będzie na tyle gęsty, że możesz go wylać do zwilżonej salaterki lub kilku miseczek, a po zastygnięciu wyrzucić do góry nogami na talerze i podawać polany syropem owocowym lub konfiturą.


Roladki z piersi z farszem kapuścianym 

Składniki:


Farsz: kapusta biała, pieczarki, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, 1 łyż zioła prowansalskie, pieprz,  1 łyż papryka slodka, 1/2 lyz cząber, papryka ostra (szczypta), sól.
Marynata: oliwa, 1 łyż papryki słodkiej, 1/2 łyż papryki ostrej, 1/2 łyż  pieprzu, 1 łyż przyprawy do mięs, 1 łyż suszonej natki pietruszki, sól, 1 zgnieciony ząbek czosnku.

Kapustę, pieczarki oraz cebulkę posiekać  bardzo drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić warzywa, przyprawić.

Piersi z kurczaka rozbić cienko, delikatnei najelpiej przez folie.
Przyprawy do marynaty wymieszać dokładnie. Posmarować mięso. Na posmarowane mięso układać cienką warstwą farsz. Mięso delikatnie zawinąć w roladke.  Można obtoczyc w jajku. Smażyc na patelni.

Przepis pochodzi ze str mojegotowanie.pl 

Ja nie dodaje cząbru i ziół prowansalskich-dla mnie taka wersja jest lepsza


(faza 2, 3)
Szybkie placuszki z ricottą


składniki: 250 g serka ricotta light, 125 ml mleka niskotłuszczowego, 2 jajka, 100 g mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku śmietankowego, szczypta soli, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki sypkiego słodziku

Ricottę, mleko, żółtka, olejek śmietankowy i słodzik wymieszać na gładką masę. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do przygotowanej wcześniej masy dodać oliwę i wymieszać, dosypać mąkę  pełnoziarnistą i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo pianę z białek i  delikatnie wymieszać.

Patelnię dobrze nagrzać, rozprowadzić na niej (najlepiej pędzelkiem) 1-2 łyżki oliwy i nakładać łyżką porcje ciasta, tak aby kształtowały się okrągłe placuszki. Smażyć krótko z obu stron, podawać ciepłe, z jogurtem, masłem orzechowym, konfiturą etc.

Poniżej wersja z jogurtem Jogobella Light "Panna Cotta z jagodami" i konfiturą St. Dalfour "Cztery owoce". Ostrzegam można się objeść;)



Pasek wagi

Hej, ja co prawda rzadzie tu bywam, bo juz na South Beach nie jestem, ale nadal daze to forum sympatia. Teraz gotuje wg Montignaca i wlasciwie wszystko co jest jest SB, a dodatkowo jest MM. Ostatnio na sniadanie miala bardzo pyszna tarte cukiniowo-pomidorowom i pomyslalam, ze wkleje Wam link do przepisu, bo warto:

 

http://mmkuchnia.blogspot.com/2010/05/razowa-tarta-z-cukina-i-pomidorami.html

Witam, na razie czytam o SB i komponuję jadłospis na I fazę. Pewnie na forum są odpowiedzi na moje pytania ale bardzo ciężko przeczytać tyle informacji dlatego proszę o pomoc
po pierwsze czy można jeść groszek konserwowy w I fazie i czy galaretki mięsne z bulionu (kostka rosołowa) żelatyny piersi indyka i jajek to dobry pomysł?
ketchup zabroniony tak? a majonez?
mleko i jogurty naturalne w końcu można czy nie bo są sprzeczne informacje.
  Dzięki za odpowiedź.
Marriettad - takie pytania zadaj na wątku : SB pytania i odpowiedzi :D Tu są same przepisy
Drugofazowy makaron ze szpinakiem :

Składniki: (porcja na 2 osoby)
- łyżka oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- filet z kury (100g)
- szpinak (ja daję paczkę mrożonego rozdrobnionego, ale pewnie z innym też działa)
- makaron razowy albo pełnoziarnisty
- jajko
- gałka muszkatowa, sól, pieprz, zioła prowansalskie czy inne jakie lubicie :)
- ew. serek topiony light, albo inny do posypania

Wykonanie:
nagrzać patelnię i na łyżce oliwy ozłocić cebulę i czosnek posiekane drobno. Dodać szpinak - ja wrzucam zamrożony i mi się roztaja na tej patelni - posolić, popieprzyć, dodać gałki muszkatowej i innych ziół. Wbić jajko, wymieszać, pozwolić się całej mieszaninie trochę bardziej ściąć. Można dodać serek topiony i z nim wymieszać, smażyć aż przestanie być 'papkowate' :)
Na talerzu wyłożyć makaron, dodać mieszaninę szpinakową, ew. posypać serem i zajadać ze smakiem :)
drugofazowe spaghetti bolognese z pieczarkami:

- pieczarki (ok. 10 sztuk)
- cebula
- 500 g mięsa mielonego
- makaron pełnoziarnisty
- 2 puszki pomidorów
- łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- ew. ser do posypania
- sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek i inne :)

Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, posolić je i poczekać aż sciemnieją. Dodać mięso mielone, wymieszać dokładnie, doprawić czym wlezie. Poddusić je trochę i wrzucić pomidory w puszce, podgotować aż sos osiągnie wymaganą konsystencję.
Podawać z makaronem, można posypać serem light :)
Podaję także tutaj adres mojego bloga, jakby ktoś szukał jakichś przepisów SB, od tej pory będę tam wrzucać wszystko, bo myślę, że to lepiej wygląda i mnie samej łatwiej tak po prostu szukać. Zamiast też mojego tradycyjnego papierowego zeszytu z przepisami będę mieć w końcu wszystko jasno i klarownie zapisane;p Będę wrzucała przepisy razem ze zdjęciami, bo myślę, że to dopiero oddaje jaka ta potrawa jest... Może komuś się coś z tego przyda:)

http://sniadanienaplazy.blogspot.com/

Pasek wagi
suicide! Super blog <3!!! Och żeby mis ie tylko z gotwaniem złozyło ;). Już jest w zakładkach

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.