Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

A ja wczoraj na obiadek miałam "tartę" - nie wiem już skąd mam przepis, może już tu był.

Wyszło pycha!!!!

Tarta Plazowa
proporcje do ciasta podaje na oko
1,5 szkl maki pełnoziarnistej
150 ml jogurtu nat.
pol lyzeczki proszku do pieczenia
jedno jajko
Skladniki wymieszac, wyrobic ciasto, ktore musi zbic sie w kule, troche sie musi kleic. Wkladamy do lodowki na ok 20 min. Wyciagamy, na formie do tarty ukladamy ciasto i wkladamy je na ok 12 min do piekarnika na 200 stopni.
Wyciagamy i ukladamy dodatki na ciescie

Zrobilam z wcześniej podsmażonymi pieczarkami i cebulka i odrobiną szynki. Na to wszystko plasterki pomidora, posypałam czosnkiem. Zalalam masa z jajka, startego sera zoltego, fety i odrobina mleka. Włozylam do piekarnika na ok 15 min - az sie wszystko zetnie.

 

Mąż się zajadał.

Pasek wagi


SMERF SB I FAZA
2 lub 3 galaretki bez cukru pokrojone w kostkę
2 duże jogurty naturalne + żelatyna (dodałam więcej) + słodzik (wedle upodobań )

Jogurty przelać do większej miski. Żelatynę rozpuszczoną i przestudzoną dodać do jogurtów. Dodać też pokrojone w kostkę galaretki i całość przelać na blaszkę lub do większego pojemnika. Aha i nie przerażać się tym że całość będzie bardzo wodnista Potem się zetnie. ŻELATYNA co ważne! Rozpuściłam w sposób podany na opakowaniu ale wzięłam pod uwagę też jogurt jako "płyn". Więc 3 łyżeczki chyba jest na 1 litr wody więc ja dałam 0.5 l wody i jogurt 500g. Lepiej dodać za dużo żelatyny niż za mało.
Pasek wagi
ORZESZEK na II fazę
8 białek
4 żółtka
słodzik wedle uznania
10 dkg rodzynek
10 dkg wiórek kokosowych
10 dkg orzechów mielonych
10 dkg orzechów siekanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( wymieszałam z orzechami mielonymi)

Białka ubić ze słodzikiem, dodać resztę składników i upiec na papierze najlepiej. Jest to przepis zmodyfikowany więc pozostałe żółtka zużyłam do sernika SB a łyżkę mąki nie dodałam. Wcale jej nie brakowało.
Biała masa to JOGURT NATURALNY + ŻELATYNA + SŁODZIK proporcje wedle uznania. Przy SMERFIE podałam jak ja robiłam te masę
Na wierzch galaretka bez cukru.


Pasek wagi

Dziewczyny dawno tu na watku nie bylam, a pojawilo sie tyle smakowutych przepisow! Nie nadaze tego wszystkiego gotowac :D

 

Skorpio Twoje desery sa powalajace! Wyprobuje kiedys, ja juz bede jadla slodkie, bo na razie calkowice odzwyczajam sie od slodyczy.

Dziewczyny nie chce być nie miła, ale wklejajcie tu SAME przepisy, a rozmowy to na wątku SB. Bo próbuję coś znaleźć a ostatnie strony to sama wymiana zdań. Dzięki!
(faza 2, 3)
Zrazy wołowe z warzywami


Potrzeba ok.1 kg mięsa wołowego - najlepiej pieczeniowe lub ligawa czyli tzw. polędwica żydowska. Mięso nie powinno być poprzerastane żyłkami. Płuczę pod wodą, obsuszam i kroję na ok. 1cm plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijam tłuczkiem z obu stron. Można lekko posolić. Każdy smaruję z jednej strony musztardą Develey Dijon - jako jedyna nie ma cukru, układam na nim pasek chudej wędliny. Dalej na każdy nakładam słupek marchewki, pietruszki, selera, ogórka kiszonego i parę piórek cebuli lub pora. Ciasno zwijam i spinam dwoma wykałaczkami. Obtaczam lekko w mące pszennej pełnoziarnistej i obsmażam na oliwie średnio rozgrzanej, z obu stron na rumiano. Przekładam do naczynia do pieczenia z przykryciem - najwyżej 2 warstwy, można posypać resztkami warzyw jeśli jakieś zostaną, podlewam wodą (ok. 2-3 szklanki)  i duszę na ogniu lub piekę w nagrzanym do ok.200-220 stopni piekarniku. Po ok. 30-40 minutach obracam je na drugą stronę i duszę do miękkości uważając, żeby nie przykleiły się do dna. Po obróceniu delikatnie solę i pieprzę do smaku. Całość na koniec można podbić mąką pszenną pełnoziarnistą ok. 2 łyżeczek na pół szklanki zimnej wody, dokładnie i szybko mieszając - wlewać powoli, obserwując, żeby sos nie zgęstniał za bardzo. Można na koniec dodać przysmażone pieczarki. Najlepsze są następnego dnia, bo kruszeją.
Pasek wagi
Zapiekany Bakłażan od I fazy SB.
1 bakłażan
1 średnia cebula
1 pierś z kurczaka
4 nieduże pieczarki
2 łyżki sera tartego niskotłuszczowego
1 łyżka oleju rzepakowego
przyprawy (ja dodałam oprócz pieprzu i soli sporo oregano)

Bakłażana obrać ze skóry, odciąć końcówkę.
Przekroić na pół i wydrążyć środek tak aby pozostały brzegi ok 1 cm, wydrążone łódeczki posolić. Wszystkie składniki pokroić w małą kostkę, łącznie z środkiem bakłażana. Na łyżce oleju podsmażyć cebulkę i kurczaka pieczarki a na końcu resztę bakłażana, doprawić do smaku. Podsmażone składniki wymieszać z serem i napełnić bakłażany farszem. Wstawić do naczynia żaroodpornego, można podlać dwoma łyżkami wody, aby się nie wysuszył i do piekarnika na 20-30 minut w tem 180 stopni C.
Chcę wstawić zdjęcie ale chyba jest za duży rozmiar bo jakoś mi nie idzie a nie umiem go zmniejszyć.
Bakłażan pycha i jeszcze wam powiem, że to bardzo wdzięczne warzywko, da się wykorzystać na wiele sposobów, następnym razem zrobię je z mięsem mielonym i mam jeszcze w planach zapiekankę z warzywami i bakłażanem w roli głównej.


(na 2, 3 fazę)
Ciasteczka owsiane z bakaliami i masłem orzechowym

200ml oliwy i 4 łyżeczki słodziku w płynie wymieszać z  300g płatków owsianych, 50g nasion dyni, 50g słonecznika, 50g sezamu i 50g mąki pełnoziarnistej, dodać 75g słodziku sypkiego, 150g moreli suszonych pokrojonych w kawałki, 150g masła orzechowego bez soli i cukru, łyżeczkę esencji waniliowej. Mieszamy całość, blachę wykładamy pergaminem, wylewamy na nią mieszaninę, ugniatamy. Piec w 160 stopniach w piekarniku (a nawet mniej jeśli z termoobiegiem) przez ok. 20-25 minut.

Upieczone muszą mieć złoty kolor, a przed krojeniem muszą wystygnąć, kroi się na kwadraciki.


Pasek wagi
(na 2, 3 fazę)
Zupa Smoczy Język

składniki: 1 duża marchewka, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula dymka (zielona część), sezam, kawałek łososia (może być np. dzwonek), kostka bulionu, sól, pieprz, papryczka peperoncino, 2-3 grzybki shitake, pieczarki lub inne grzyby

Zagotować litr wody, wrzucić kostkę rosołową, pół łyżeczki peperoncino, sól i pieprz do smaku, gdy woda zacznie wrzeń wrzucić do niej kawałek łososia, w tym czasie obrać warzywa i pokroić w słupki, posiekać dymkę, obrać pieczarki i pokroić w ćwiartki. Gdy łosoś będzie ugotowany wyjąć go z bulionu, odsączyć i ostudzić, usunąć skórę, pokroić łososia w kostki (ok. 2 cm) i oczyścić w ewentualnych ości. Do garnka wrzucić teraz warzywa i pieczarki, gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już ugotowane do zupy dodać pokrojonego łososia, dosypać dymkę i ziarenka sezamu, nalewać zupę do miseczek.


Pasek wagi
(na 2, 3 fazę)
Chrupiące paluszki z kurczaka

ketchup - do średniej wielkości garnka wrzucić
duszoną cebulę, pomidory z puszki bez skórki, przeciśnięty ząbek czosnku, 30 ml białego octu winnego, 3 łyżeczki słodziku w płynie (30g cukru), łyżeczkę musztardy Dijon, 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki soli, pieprz do smaku, wymieszać i dusić ok 20-30 minut, po tym czasie zmiksować, i następnie przetrzeć całość przez sitko, a potem dusić jeszcze 15-20 minut na małym ogniu, mieszać co jakiś czas

paluszki z kurczaka - nagrzać piekarnik do 180 stopni, pokroić pierś kurczaka w paski, wymieszać w mące z solą i pieprzem, ubić 2 jajka i obtoczyć w nich kawałki kurczaka, następnie obtoczyć je w sezamie, blachę natłuszczamy oliwą, rozkładamy na niej kawałki kurczaka, zapiekamy 10 - 15 minut (po 6 minutach obrócić paluszki)



Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.