- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
11 lipca 2008, 10:13
Witam!
W naszym wątku
"Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:
FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka
pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min).
Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół
szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona
cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać,
chwilkę pogotować.
- Dołączył: 2008-11-18
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 577
22 kwietnia 2010, 11:59
A ja wczoraj na obiadek miałam "tartę" - nie wiem już skąd mam przepis, może już tu był.
Wyszło pycha!!!!
Tarta Plazowa
proporcje do ciasta podaje na oko
1,5 szkl maki pełnoziarnistej
150 ml jogurtu nat.
pol lyzeczki proszku do pieczenia
jedno jajko
Skladniki wymieszac, wyrobic ciasto, ktore musi zbic sie w kule, troche sie musi kleic. Wkladamy do lodowki na ok 20 min. Wyciagamy, na formie do tarty ukladamy ciasto i wkladamy je na ok 12 min do piekarnika na 200 stopni.
Wyciagamy i ukladamy dodatki na ciescie
Zrobilam z wcześniej podsmażonymi pieczarkami i cebulka i odrobiną szynki. Na to wszystko plasterki pomidora, posypałam czosnkiem. Zalalam masa z jajka, startego sera zoltego, fety i odrobina mleka. Włozylam do piekarnika na ok 15 min - az sie wszystko zetnie.
Mąż się zajadał.
- Dołączył: 2009-11-03
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 2954
22 kwietnia 2010, 18:47
SMERF SB I FAZA2 lub 3 galaretki bez cukru pokrojone w kostkę
2 duże jogurty naturalne + żelatyna (dodałam więcej) + słodzik (wedle upodobań )
Jogurty
przelać do większej miski. Żelatynę rozpuszczoną i przestudzoną dodać
do jogurtów. Dodać też pokrojone w kostkę galaretki i całość przelać na
blaszkę lub do większego pojemnika. Aha i nie przerażać się tym że
całość będzie bardzo wodnista
Potem się zetnie. ŻELATYNA co ważne! Rozpuściłam w sposób podany na
opakowaniu ale wzięłam pod uwagę też jogurt jako "płyn". Więc 3
łyżeczki chyba jest na 1 litr wody więc ja dałam 0.5 l wody i jogurt
500g. Lepiej dodać za dużo żelatyny niż za mało.
- Dołączył: 2009-11-03
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 2954
22 kwietnia 2010, 18:53
ORZESZEK na II fazę 8 białek
4 żółtka
słodzik wedle uznania
10 dkg rodzynek
10 dkg wiórek kokosowych
10 dkg orzechów mielonych
10 dkg orzechów siekanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( wymieszałam z orzechami mielonymi)
Białka
ubić ze słodzikiem, dodać resztę składników i upiec na papierze
najlepiej. Jest to przepis zmodyfikowany więc pozostałe żółtka zużyłam
do sernika SB
a łyżkę mąki nie dodałam. Wcale jej nie brakowało.
Biała masa to JOGURT NATURALNY + ŻELATYNA + SŁODZIK proporcje wedle uznania. Przy SMERFIE podałam jak ja robiłam te masę
Na wierzch galaretka bez cukru.
Edytowany przez skorpio77 17 kwietnia 2011, 18:41
- Dołączył: 2010-01-23
- Miasto:
- Liczba postów: 408
22 kwietnia 2010, 21:05
Dziewczyny dawno tu na watku nie bylam, a pojawilo sie tyle smakowutych przepisow! Nie nadaze tego wszystkiego gotowac :D
Skorpio Twoje desery sa powalajace! Wyprobuje kiedys, ja juz bede jadla slodkie, bo na razie calkowice odzwyczajam sie od slodyczy.
- Dołączył: 2009-09-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1108
23 kwietnia 2010, 11:29
Dziewczyny nie chce być nie miła, ale wklejajcie tu SAME przepisy, a rozmowy to na wątku SB. Bo próbuję coś znaleźć a ostatnie strony to sama wymiana zdań. Dzięki!
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 552
23 kwietnia 2010, 13:42
(faza 2, 3)
Zrazy wołowe z warzywami
Potrzeba ok.1 kg mięsa wołowego - najlepiej pieczeniowe lub ligawa
czyli tzw. polędwica żydowska. Mięso nie powinno być poprzerastane
żyłkami. Płuczę pod wodą, obsuszam i kroję na ok. 1cm plastry. Każdy z
nich delikatnie rozbijam tłuczkiem z obu stron. Można lekko posolić.
Każdy smaruję z jednej strony musztardą Develey Dijon - jako jedyna nie
ma cukru, układam na nim pasek chudej wędliny. Dalej na każdy nakładam
słupek marchewki, pietruszki, selera, ogórka kiszonego i parę piórek
cebuli lub pora. Ciasno zwijam i spinam dwoma wykałaczkami. Obtaczam
lekko w mące pszennej pełnoziarnistej i obsmażam na oliwie średnio
rozgrzanej, z obu stron na rumiano. Przekładam do naczynia do pieczenia
z przykryciem - najwyżej 2 warstwy, można posypać resztkami warzyw
jeśli jakieś zostaną, podlewam wodą (ok. 2-3 szklanki) i duszę na
ogniu lub piekę w nagrzanym do ok.200-220 stopni piekarniku. Po ok.
30-40 minutach obracam je na drugą stronę i duszę do miękkości
uważając, żeby nie przykleiły się do dna. Po obróceniu delikatnie solę
i pieprzę do smaku. Całość na koniec można podbić mąką pszenną
pełnoziarnistą ok. 2 łyżeczek na pół szklanki zimnej wody, dokładnie i
szybko mieszając - wlewać powoli, obserwując, żeby sos nie zgęstniał za
bardzo. Można na koniec dodać przysmażone pieczarki. Najlepsze są
następnego dnia, bo kruszeją.
Edytowany przez suicideblonde 25 kwietnia 2010, 13:37
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Biała
- Liczba postów: 7638
24 kwietnia 2010, 14:14
Zapiekany Bakłażan od I fazy SB.
1 bakłażan
1 średnia cebula
1 pierś z kurczaka
4 nieduże pieczarki
2 łyżki sera tartego niskotłuszczowego
1 łyżka oleju rzepakowego
przyprawy (ja dodałam oprócz pieprzu i soli sporo oregano)
Bakłażana obrać ze skóry, odciąć końcówkę.
Przekroić na pół i wydrążyć środek tak aby pozostały brzegi ok 1 cm, wydrążone łódeczki posolić. Wszystkie składniki pokroić w małą kostkę, łącznie z środkiem bakłażana. Na łyżce oleju podsmażyć cebulkę i kurczaka pieczarki a na końcu resztę bakłażana, doprawić do smaku. Podsmażone składniki wymieszać z serem i napełnić bakłażany farszem. Wstawić do naczynia żaroodpornego, można podlać dwoma łyżkami wody, aby się nie wysuszył i do piekarnika na 20-30 minut w tem 180 stopni C.
Chcę wstawić zdjęcie ale chyba jest za duży rozmiar bo jakoś mi nie idzie a nie umiem go zmniejszyć.
Bakłażan pycha i jeszcze wam powiem, że to bardzo wdzięczne warzywko, da się wykorzystać na wiele sposobów, następnym razem zrobię je z mięsem mielonym i mam jeszcze w planach zapiekankę z warzywami i bakłażanem w roli głównej.
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 552
24 kwietnia 2010, 18:44
(na 2, 3 fazę)
Ciasteczka owsiane z bakaliami i masłem orzechowym
200ml oliwy i 4 łyżeczki słodziku w płynie wymieszać z 300g płatków owsianych, 50g nasion dyni, 50g
słonecznika, 50g sezamu i 50g mąki pełnoziarnistej, dodać 75g słodziku sypkiego, 150g moreli suszonych pokrojonych w kawałki,
150g masła orzechowego bez soli i cukru, łyżeczkę esencji waniliowej. Mieszamy całość, blachę wykładamy pergaminem, wylewamy na nią mieszaninę,
ugniatamy. Piec w 160 stopniach w piekarniku (a nawet mniej jeśli z termoobiegiem) przez ok. 20-25 minut.
Upieczone muszą mieć złoty kolor, a przed krojeniem muszą
wystygnąć, kroi się na kwadraciki.
Edytowany przez suicideblonde 25 kwietnia 2010, 13:37
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 552
25 kwietnia 2010, 13:34
(na 2, 3 fazę)
Zupa Smoczy Język
składniki: 1 duża marchewka, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula dymka (zielona część), sezam, kawałek łososia (może być np. dzwonek), kostka bulionu, sól, pieprz, papryczka peperoncino, 2-3 grzybki shitake, pieczarki lub inne grzyby
Zagotować litr wody, wrzucić kostkę rosołową, pół łyżeczki peperoncino, sól i pieprz do smaku, gdy woda zacznie wrzeń wrzucić do niej kawałek łososia, w tym czasie obrać warzywa i pokroić w słupki, posiekać dymkę, obrać pieczarki i pokroić w ćwiartki. Gdy łosoś będzie ugotowany wyjąć go z bulionu, odsączyć i ostudzić, usunąć skórę, pokroić łososia w kostki (ok. 2 cm) i oczyścić w ewentualnych ości. Do garnka wrzucić teraz warzywa i pieczarki, gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już ugotowane do zupy dodać pokrojonego łososia, dosypać dymkę i ziarenka sezamu, nalewać zupę do miseczek.
Edytowany przez suicideblonde 25 kwietnia 2010, 13:37
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 552
25 kwietnia 2010, 21:02
(na 2, 3 fazę)
Chrupiące paluszki z kurczaka
ketchup - do średniej wielkości garnka wrzucić
duszoną cebulę, pomidory z puszki bez skórki, przeciśnięty ząbek czosnku, 30 ml białego
octu winnego, 3 łyżeczki słodziku w płynie (30g cukru), łyżeczkę musztardy Dijon, 1/4 łyżeczki
mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki
soli, pieprz do smaku, wymieszać i dusić ok 20-30 minut, po tym czasie zmiksować, i następnie przetrzeć całość przez
sitko, a potem dusić jeszcze 15-20 minut na małym ogniu, mieszać co jakiś czas
paluszki z kurczaka - nagrzać piekarnik do 180 stopni, pokroić pierś kurczaka w paski, wymieszać
w mące z solą i pieprzem, ubić 2 jajka i obtoczyć w nich kawałki kurczaka, następnie obtoczyć je w sezamie, blachę natłuszczamy
oliwą, rozkładamy na niej kawałki kurczaka, zapiekamy 10 - 15 minut (po 6 minutach obrócić paluszki)