- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
11 lipca 2008, 10:13
Witam!
W naszym wątku
"Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:
FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka
pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min).
Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół
szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona
cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać,
chwilkę pogotować.
- Dołączył: 2010-02-20
- Miasto:
- Liczba postów: 73
3 marca 2010, 16:22
Sałatka na kazda z faz:)
Pieczarki pokroic w cienkie plasterki i poddusic w garku(nastepnie wystudzic)
ugotowac jajka pokroic w kosteczke,troszke cebulki (pokroic w kosteczke) i do tego tunczyk w sosie własnym.Przyprawic do smaku i dodac troszke oliwy z oliwek:)W sam raz na sniadanko:))
CZasami zamiast pieczarek robie ja z kapusta pekinska tez pychota:))
- Dołączył: 2008-08-27
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 10368
5 marca 2010, 11:32
Faza I - Zupa krem z brokułów ( zupa bagienna ) z SB Turbo :D :DSkładniki :
Duża cebula
2-3 ząbki czosnku ( ile kto lubi, ja lubię )
450 gr brokuła
2 szklanki bulionu jakiegoś
jogurt naturalny
oliwa z oliwek
W dużym garnku rozgrzać oliwę i na rozgrzaną wrzucić drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Dusić przez około 7 min, aż cebulka zmięknie. Dodać pokrojone różyczki i łodygi brokuła, sól i pieprz ( mogą być też inne przyprawy ). Dobrze wymieszać. Dodać 2 szklanki bulionu i jogurt naturalny. Doprowadzić do wrzenia, częściowo przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować przez około 25 min aż brokuły będą miękkie. Przełożyć zupę partiami do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Wlać z powrotem do garnka ( można dodać 2 łyżki soku z cytryny - ja nie dałam ) i zagrzać :D
Smacznego
- Dołączył: 2010-02-20
- Miasto:
- Liczba postów: 73
7 marca 2010, 16:55
Piers z kurczaka ze szpinakiem
Zamroznony szpinak dusimy na patelni dodajemy sprasowany czosnek do smaku i do tego serk philadelphia czosnek i zioła(dusimy to razem az powstanie jednolita masa)Nastepnie robimy kieszonki w piersiach faszerujemy szpinakiemz serkiem i zawiniete piersi w foli pieczemy bez tłuszczu w piekarniku ok.45 min w temp.175stop.
Mozna do tego zrobic sos czoskowy:)
!łyżka majonezu light,łyzka jogurtu naturalnego i sprasowany czosnek.
Smacznego:)
- Dołączył: 2009-03-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2135
8 marca 2010, 09:36
dotej zupki brokułowej proponuje dodac jeszcze serek topiony to bedzie gestsza ;) poprostu pychota ostatnio taka jadłam baaaaaaaardzo polecam
aaa i jeszcze mozna do niej uprazyc troche płatkow migdałowych i posypac na wierzch
8 marca 2010, 11:05
Tak się napaliłam na naleśniki Majlook, że zrobiłam je wczoraj...
Przekombinowałam jednak... na wszelki wypadek aby były bardziej puszyste dodałam sody...
ODRADZAM !!!! Były tak puszyste i delikatne, że nie mogłam ich oderwać od patelni... Cholerka jasna... szlag je trafił i ze złości ochota mi na nie przeszła...
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 552
8 marca 2010, 12:58
Dziewczyny polecam rewelacyjną sałatkę, i co najlepsze dobrą na każdą fazę SB ;)
Sałatka porowo-pieczarkowa
składniki: 450 g pieczarek, 1 por, 4 jajka na twardo, 450g ogórków kiszonych, 1 łyżka majonezu zwykłego lub 2 łyżki majonezu niskotłuszczowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego niskotłuszczowego, pieprz do smaku, troszkę posiekanej cebulki - według uznania, (na fazie drugiej i trzeciej można dodać pół startego jabłka)
Pieczarki obrać i obgotować około 25-30 minut, jajka ugotować i pokroić w kostkę, pora sparzyć wrzącą wodą i poszatkować, zetrzeć jabłko, posiekać ogórki na kostkę, sparzyć cebulę i poszatkować. Wymieszać składniki z sosem zrobionym z majonezu, jogurtu i pieprzu. Smacznego!:)
Edytowany przez suicideblonde 25 kwietnia 2010, 13:44
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 552
8 marca 2010, 13:05
I kolejny przepis pasujący na każdą fazę :)
Kieszonki z kurczakaskładniki - 4 piersi kurczaka, 400g szpinaku świeżego lub 200 g mrożonego, 200g serka ricotta o niskiej zawartości tłuszczu, 1 główka czosnku, 1 jajko, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, ewentualnie szczypta soli
Na oliwie podsmażamy zmiażdżone 2 ząbki czosnku, dodajemy szpinak, doprawiamy szczyptą soli, dusimy. Po ostygnięciu mieszamy z ricottą i jajkiem. W każdej piersi nacinamy nożem kieszeń, faszerujemy. Porcje zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Razem z kurczakiem pieczemy nieobrane pozostałe ząbki czosnku i wyciągamy je po 15-20 minutach. Dekorujemy nimi każdą porcję. Polecam!
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 552
8 marca 2010, 13:17
I kolejny przepis, bardziej jako przekąska lub zamiennik jakiegoś niezdrowego dania wielkanocnego
(na każdą z faz)
Jajka faszerowane łososiemskładniki: 4 jajka, 160g wędzonego łososia, 1 łyżka majonezu zwykłego lub 2 łyżki majonezu niskotłuszczowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego niskotłuszczowego, 8 gałązek tymianku, kawior z łososia z chrzanem wasabi - według uznania, można też dodać biały chrzan polski
Jajka ugotować na twardo, gdy wystygną (!) przekroić na pół, wyjąć żółtka, łososia posiekać bardzo drobno i przemieszać go z żółtkiem. Wymieszać majonez i jogurt i nakładać do połówek białek po troszeczkę. Nafaszerować jajka pastą z żółtek i łososia. Wierzch ozdobić tymiankiem i kawiorem. Pycha!
Edytowany przez suicideblonde 25 kwietnia 2010, 13:46
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 552
8 marca 2010, 13:19
kurcze, widzę dopiero teraz, że edziass dała całkiem podobny przepis na kurczaczka
- Dołączył: 2010-03-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 552
8 marca 2010, 13:21
Jeszcze taka fajna przekąska, wychodzi na 2 osoby, pasuje na wszytskie fazy;)
Soczewica z tuńczykiem
składniki: puszka zielonej soczewicy (bez dodatku cukru etc.), 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym, koperek
Rozgnieść tuńczyka i wymieszać z soczewicą, dodać posiekany koperek.