Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

lotopauanka -kolorystycznie czyli na czerwono pierwsza faza, na niebiesko druga.

 

Wkleje Wam moje ostatnie dwa odkrycia.

 

 

Serniczki z serka wiejskiego ( od fazy pierwszej, oczywiscie bez owocow z dekoracji SB )

 

 

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Ja dostosowalam go do SB.

http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/Sour-cream-cheesecake.html

 

 

200g serka wiejskiego light

250g serka twarogowego light ( homogenizowany, quark itp )

200g jogurtu greckiego light ( u mnie 2.7% )

3 jaja

slodzik, nadajacy sie do wypiekow ( rownowartosc 3/4 szklanki cukru = 165g; ja uzylam 3/4 szklanki Splendy )

 

Serek wiejski rozdrobnic blenderem ( lub przetrzec przez sitko ). Serek twarogowy polaczyc z wiejskim, dodac jogurt, jaja oraz slodzik. Wymieszac. Mozna dodac dodatki smakowe ( np. 60ml soku z cytryny ze starta skorka cytrynowa, platki migdalow, aromat itp ).

Foremke wylozyc papierem do pieczenia ( ja uzylam foremki do muffinek ). Wlac mase serowa ( jest dosyc rzadka ). Piec w temperaturze 160C, do momentu az wierzch bedzie sciety. Patyczek wsadzony w srodek nadal bedzie mokry, nie nalezy sie tym przejmowac. Moje mini serniczki piekly sie 25minut, sernik w wiekszej formie bedzie potrzebowac okolo godziny.

Serniczki po upieczeniu maja luzna konsystencje, ale po kilku godzinach w lodowce sa zwarte i sztywne.

Najlepsze na drugi dzien.

 

 

 

 

 

 

 

Rolada szpinakowa z lososiem (od fazy pierwszej ) niestety bez zdjecia

 

przepis podaje za pania.serwusowa z galerii potraw

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,97018884,106421722.html

 

 

250g swiezego drobnolistnego szpinaku ( ja dalam 750g mrozonego, mielonego ) zmielic w malakserze, dodac czosnek, sol, pieprz i galke muszkatalowo ( mrozony przygotowac na patelni ).

Rodzielic 3 jajka - zoltka dodalac do szpinaku, bialka ubic na sztywno.

Wymieszalam delikatnie szpinak z piana z bialek, dodajac piane do szpinaku -

Mase szpinakowa wylalc na plaska blaszke wielkosci duzej, prostokatnej blachy
do pieczenia ciast, wylozona papierem do pieczenia.

Piec 15min w 190C.


Wyciagnac z piekarnika i pozwolic kilka minut ostygnac. Nastepnie wylozyc na deske ( mozna na nia polozyc wczesniej folie spozywcza - bedzie latwiej zwijac ), posmarowac serkiem light ( homogenizowany, quark itp ), wymieszanym z czosnkiem lub chrzanem i przyprawami do smaku ( dalam czosnek i koperek ). Na serku ulozyc 150 - 200g lososia wedzonego.  Placek zwinac w rolade, zawinac ciasno folia i wlozyc do lodowki.

Przed podaniem pokroic w plastry.

 

Danie jest o tyle fajne, ze mozna dodawac rozne przyprawy do serka i za kazdym razem miec inne danie. Swietnie tez nada sie na imprezke, u mnie prawdopodobnie zagosci na wielkanocnym stole.

Rolada byla bardzo smaczna, ale za malo odparowalam szpinak, bo byla troche wilgotna. Nastepnym razem dam jednak mniej szpinaku i poszukam lisciastego. Chodzi mi tez po glowie rolada brokulowa ( zamiast szpinkau, brokuly ).

składniki na masę serową:

  • 1 kg serka lub twarogu light
  • 6 jajka
  • 2 łyżki granulek kawy instant
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru normalnego  czyli przeliczcie na slodzik (zalezy od firmy)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3 lyzki skrobi kukurydzianej (lub w ramach eksperymentu zmielone oteby owsiane)

Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.
Piekarnik nagrzac do 160 stopni. Zoltka ubic z cukrem, dodac twarog, rozpuszczona kawa i na koncu skrobie. Oddzielnie ubic bialka i delikatni dodac do masy serowej.
Ja pieklam na tortownicy 26 cm i wyszedl dosc "plaski" okolo 60 minut.
Najlepszy po kilku godzinach w lodowce

uwagi prywatne.: sernik jest ok i light , a to najwazniejsze. Moze z lekka mi sie przeslodzil, ale ten retro guscik kawowy to niezly pomysl.... byc moze z kawka jeszcze lepszy

tak wiec szalenstwo serniczkowe czas zaczac



Szybka sałatka z selerem II faza:

seler, jabłko, rodzynki, jogurt naturalny light oczywiście, może byc cynamon

Seler i jabłko zetrzeć, dodać jogurt, rodzynki i cynamon.

Moja ukochana, do szkoły idealna:)

Filety z kurczaka z papryka i soja

2 filety z kurczaka

2 kotlety sojowe (utarte na najmniejszych ockach tarki)

1/2 papryki czerwonej,zielonej,zoltej

2 jajka

Wszystkie skladniki mieszamy i na oliwie z oliwek smazymy formujac male kotleciki

Smacznego

Zapomnialam dodac ze doprawiamy wedlug smaku,mozna dodac 2 zabki czosnku rowniez
Faza I
 
"ptasie mleczko"
skladniki:
1 galaretka bez cukru ( jest w Lidlu z firmy linessa ja mam o smaku cytrynowym, nie wiem jakie sa jeszcze bo nie ja ja kupowalam)
1 jogurt grecki light ( moj mial 380 dkg )
2 łyzki slodzika ( ja mialam w plynie i nie jest zbyt slodki ale to juz kwestia gustu)
250 ml wody goracej
 
galaretke rozpuszczamy w cieplej wodzie, studzimy, nastepnie miksujemy z jogurtem i slodzikiem i zostawiamy do zastygniecia...zatyga sie ponad 2 h najlepiej zrobic dzien wczesniej
jak dla mnie tzw "niebo w gebie" hihihihi polecam!!!
 
P.S. a w fazie II mozna dodac owocow albo do srodka albo juz na zastygnieta ja polecam frużeliny firmy prospona ( takie owoce w zelu nie slodkie ) pyyycha
ale mi sie to mleczko podoba!! A na fazie pierwszej bede już za trzy tygodnie normalnie nei moge sie dczekac!

FAZA I:

Zupa (krem) z pieczarek !
na oliwce z oliwek podsmażyć cebulkę i ze 2,3 pieczarki pokrojone w paseczki ;)

Odstawić do przestudzenia.
W 2 garnku w wodzie ugotować resztę pieczarek.

Wszystko razem: to z patelnii oraz to z garnka (po odlaniu wody) zmiksować i wychodzi przeeepyszny krem!
Doprawić do smaku !
A na wykończenie: Kremik posypany natką pietruszki - niebo w gębie!

NEW YORK CHEESCAKE
50 g skrobi kukurydzianej
150 ml jogurt naturalny light
3 duze jajka plus 1 zoltko
150 g cukry (przeliczcie na wasz slodzik)
sok z 1 cytryny plus skorka dla aromatu
500 g serka ricotta (ja dostalam wersje light- porownojcie etykiety, ale wystarczy polski chudy twarog moim zdaniem )
400 g philadelphia light
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia


Nagrzac piekarnik do 180 stopni, przygotowac foremke okragla 22-24 cm (wylozyc papierem spod i boki)
Jajka zmiksowac z cukrem, dodac serki i miksowac do uzuskania gladkiej masy.
Mieszajac wolniej dodac sok z cytryny, skorke, jogurt. Na koniec skrobie z proszkem do pieczenia.  (konsystencja dosc rzadka)
Piec 30min na 180, nastepnie 30 min na 160.
Sernik chlodzic w piekarniku. Jesc po skilku godzinach,ja trzymam go w szafce.

Sernik zupelnie inny niz "tradycyjny polski", dosc scisly ale smak zachecajacy. Namawiam was sprobujcie, nie wymaga duzo pracy ;)






FAZA II
 
 
"przepis na ciasto do pizzy"
 
 
- 0,25 kg maki razowej ( grahamki lub orkiszowej lub innej)
- 2-3 lyzek oleju / oliwy ( im wiecej tym ciasto bardziej chrupiace )
- 2-3 lyzeczek proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szkalnki wody w temperaturze pokojowej
 
ciasto zagniatamy z podanych skladnikow, oczywiscie wody moze wejsc wiecej. Ciasto rozciagamy na plaszcze okraglej o srednicy ok 26 cm i nakladamy na nie skaldniki do pizzy ktore lubimy ( ja daja ser zolty light, pieczarki, papryczke, szyneczke )
 
jesli chodzi o czas pieczenia to ja pieke w piekarniku na funkcji "pizza" ok 20-25 min w temperaturze 180 stopni.
 
Pizza naprawde pyszna, szybko sie robi i wszystko dietkowe, ja juz raz jadlam dzis robie drugi raz!!! zachwycila nawet osoby nie bedace na diecie!!!!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.