- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2008, 10:13
23 lutego 2010, 18:34
lotopauanka -kolorystycznie czyli na czerwono pierwsza faza, na niebiesko druga.
Wkleje Wam moje ostatnie dwa odkrycia.
Serniczki z serka wiejskiego ( od fazy pierwszej, oczywiscie bez owocow z dekoracji SB )
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Ja dostosowalam go do SB.
http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/Sour-cream-cheesecake.html
200g serka wiejskiego light
250g serka twarogowego light ( homogenizowany, quark itp )
200g jogurtu greckiego light ( u mnie 2.7% )
3 jaja
slodzik, nadajacy sie do wypiekow ( rownowartosc 3/4 szklanki cukru = 165g; ja uzylam 3/4 szklanki Splendy )
Serek wiejski rozdrobnic blenderem ( lub przetrzec przez sitko ). Serek twarogowy polaczyc z wiejskim, dodac jogurt, jaja oraz slodzik. Wymieszac. Mozna dodac dodatki smakowe ( np. 60ml soku z cytryny ze starta skorka cytrynowa, platki migdalow, aromat itp ).
Foremke wylozyc papierem do pieczenia ( ja uzylam foremki do muffinek ). Wlac mase serowa ( jest dosyc rzadka ). Piec w temperaturze 160C, do momentu az wierzch bedzie sciety. Patyczek wsadzony w srodek nadal bedzie mokry, nie nalezy sie tym przejmowac. Moje mini serniczki piekly sie 25minut, sernik w wiekszej formie bedzie potrzebowac okolo godziny.
Serniczki po upieczeniu maja luzna konsystencje, ale po kilku godzinach w lodowce sa zwarte i sztywne.
Najlepsze na drugi dzien.
Rolada szpinakowa z lososiem (od fazy pierwszej ) niestety bez zdjecia
przepis podaje za pania.serwusowa z galerii potraw
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,97018884,106421722.html
250g swiezego drobnolistnego szpinaku ( ja dalam 750g mrozonego, mielonego ) zmielic w malakserze, dodac czosnek, sol, pieprz i galke muszkatalowo ( mrozony przygotowac na patelni ).
Rodzielic 3 jajka - zoltka dodalac do szpinaku, bialka ubic na sztywno.
Wymieszalam delikatnie szpinak z piana z bialek, dodajac piane do szpinaku -
Mase szpinakowa wylalc na plaska blaszke wielkosci duzej, prostokatnej blachy
do pieczenia ciast, wylozona papierem do pieczenia.
Piec 15min w 190C.
Wyciagnac z piekarnika i pozwolic kilka minut ostygnac. Nastepnie wylozyc na deske ( mozna na nia polozyc wczesniej folie spozywcza - bedzie latwiej zwijac ), posmarowac serkiem light ( homogenizowany, quark itp ), wymieszanym z czosnkiem lub chrzanem i przyprawami do smaku ( dalam czosnek i koperek ). Na serku ulozyc 150 - 200g lososia wedzonego. Placek zwinac w rolade, zawinac ciasno folia i wlozyc do lodowki.
Przed podaniem pokroic w plastry.
Danie jest o tyle fajne, ze mozna dodawac rozne przyprawy do serka i za kazdym razem miec inne danie. Swietnie tez nada sie na imprezke, u mnie prawdopodobnie zagosci na wielkanocnym stole.
Rolada byla bardzo smaczna, ale za malo odparowalam szpinak, bo byla troche wilgotna. Nastepnym razem dam jednak mniej szpinaku i poszukam lisciastego. Chodzi mi tez po glowie rolada brokulowa ( zamiast szpinkau, brokuly ).
25 lutego 2010, 17:26
składniki na masę serową:
Granulki kawy i cynamon
rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.
Piekarnik nagrzac do 160 stopni. Zoltka ubic z cukrem, dodac twarog,
rozpuszczona kawa i na koncu skrobie. Oddzielnie ubic bialka i delikatni dodac
do masy serowej.
Ja pieklam na tortownicy 26 cm i wyszedl dosc "plaski" okolo 60
minut.
Najlepszy po kilku godzinach w lodowce
uwagi prywatne.: sernik jest ok i light , a to najwazniejsze. Moze z lekka mi
sie przeslodzil, ale ten retro guscik kawowy to niezly pomysl.... byc moze z
kawka jeszcze lepszy
tak wiec szalenstwo serniczkowe czas zaczac
Edytowany przez margotkak 25 lutego 2010, 20:53
25 lutego 2010, 20:14
Szybka sałatka z selerem II faza:
seler, jabłko, rodzynki, jogurt naturalny light oczywiście, może byc cynamon
Seler i jabłko zetrzeć, dodać jogurt, rodzynki i cynamon.
Moja ukochana, do szkoły idealna:)
26 lutego 2010, 12:18
Filety z kurczaka z papryka i soja
2 filety z kurczaka
2 kotlety sojowe (utarte na najmniejszych ockach tarki)
1/2 papryki czerwonej,zielonej,zoltej
2 jajka
Wszystkie skladniki mieszamy i na oliwie z oliwek smazymy formujac male kotleciki
Smacznego
26 lutego 2010, 12:19
27 lutego 2010, 13:50
27 lutego 2010, 14:33
27 lutego 2010, 17:46
FAZA I:
Zupa (krem) z pieczarek !
na oliwce z oliwek podsmażyć cebulkę i ze 2,3 pieczarki pokrojone w paseczki ;)
Odstawić do przestudzenia.
W 2 garnku w wodzie ugotować resztę pieczarek.
Wszystko razem: to z patelnii oraz to z garnka (po odlaniu wody) zmiksować i wychodzi przeeepyszny krem!
Doprawić do smaku !
A na wykończenie: Kremik posypany natką pietruszki - niebo w gębie!
1 marca 2010, 16:25
Edytowany przez margotkak 2 marca 2010, 08:18
3 marca 2010, 10:58