- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2008, 10:13
5 lutego 2010, 14:47
dziewczyny podaję wam link do rewelacyjnej książki kucharskiej SB, jak macie konto na chomikuj to sobie ściągnijcie
5 lutego 2010, 15:27
5 lutego 2010, 16:43
Edytowany przez malami80 5 lutego 2010, 17:53
5 lutego 2010, 20:25
A czy moglaby ktoras z Was, ktora ma ksiazke z przepisami SB wyslac mi na maila? Ja nie mam konta na chomiku.
moj adres: listekmiety@interia.pl Dzieki
Ja dzisiaj zrobilam sobie smaczny obiad:
Kurczak z warzywami z czerwonym pesto
4 piersi z kurczaka, dwa pory, dwa male pomidory, lyzeczka oleju, lyzeczka czerwonego pesto.
Piersi pokroic na kawaleczki, podsmaczyc na lyzce oleju. Pora pokroic w talarki i dodac do piersi, jak juz bede podsmazone. Dodac pesto i doprawic. Na 5 min przed koncem duszenia, wrzucic dwa male pomidory, pokrojone w osemki ( mozna obrac ze skory ). Mozna rowniez posypac szczypiorkiem.
Na zdjeciu polowa powyzszej porcji
6 lutego 2010, 12:14
6 lutego 2010, 16:37
muniola przyszlaly mi, ale dziekuje. Dziewczyny dziekuje za podeslane pliki. Bardzo sie przydadza, a zeby bylo w temacie - moje dzisiejsze odkrycie. Jak kogos interesuje skąd taka nazwa, to zapraszam do pamiętnika.
Eton na plaży ( 2 faza South Beach )
2 porcje
Składniki
3 białka jaj, 20g serka homogenizowane light, 250ml jogurtu naturalnego light, 1 - 2 łyżeczki żelatyny, 1.5 szklanki owoców jagodowych ( ja dałam mrożone maliny, jeżyny, truskawki i jagody ), 100ml gorącej wody, słodzik do smaku.
Wykonanie
Beza: 3 białka jaj ubić na sztywno ( mikserem na wysokich obrotach ). Białka musza być naprawdę sztywne ( jak nie wypadną z miski obróconej do góry nogami, to są dobre ). Dodać słodziku ( ja dodałam 4 łyżki Splendy ) i wmieszać mikserem.
Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem ( można użyć szprycy i zrobić zgrabne beziki ) ? ja nie miałam i rozłożyłam łyżka na płasko ).
Piec w piekarniku, w temp. 145C, około 40 min.
Krem: 250g serka homogenizowanego Ligot ( ja użyłam Quark ) i 250g jogurtu naturalnego Ligot wymieszać w misce i dosłodzić słodzikiem do smaku ( u mnie 2 łyżki ). Żelatynę rozpuścić w 100ml gorącej wody, lekko przestudzona wlać do kremu. Gotowy krem schłodzić w lodówce około 30min.
Owoce umyć / rozmrozić.
W szklance / pucharku układać warstwami: owoce, krem, bezy aż do wyczerpania składników.
Z wyżej wymienionych składników wychodzą dwie porcje. Każda porcja zawiera 3/4 szklanki owoców czyli jedną porcję węglowodanów.
Tak wygląda deser 30 sekund po przygotowaniu
A tak 3 minuty później