Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

Dobra dziewczynki... czekalyscie na mufinki i ... macie mufinki :DDD

Musze powiedziec, ze sa rewelacyjne!!!
Doktorek mial racje, zeby je robic z podwojnej porcji skladnikow podanych w przepisie :PPP
Pomimo tego, ze nie trzymalam sie oryginalnego przepisu - z braku dostepu do produktow typu maslanka i soda oczyszczona - wyszly bez zarzutu!! No i nie wiedzialam czym jest ow granulat cukrowy ;) uzylam wiec cukru trzcinowego, ktory mialam w domu...
Ach i nie dodalam orzechow, ktore podane sa w przepisie, bo najzwyczajniej w swiecie zapomnialam ich kupic :D

A o to produkty zastepcze:
maslanka = jogurt naturalny 0%
soda oczyszczona = proszek do pieczenia

No i czas na przepis, ktory mozna odnalezc na 303 str. ksiazki "Dieta South Beach Turbo".

Faza II

"Zdrowe mufinki owsiane


Czas przygotowania: 10 minut
Czas moczenia: 30 min
Czas gotowania: 15 minut

1szklanki maslanki
3/4 szklanki + 2 lyzki platkow owsianych
1 i 1/4 szklanki pelnoziarnistej maki do pieczenia
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
1/4 lyzeczki soli
2/3 szklanki posiekanych orzechow wloskich
1/3 szklanki granulowanego substytutu brazowego cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego canola
1 jajko, ubite
1 lyzeczka olejku waniliowego

Rozgrzac piekarnik do 220°C.
Blache na 12 mufinek natluscic lub wylozyc papierowymi foremkami. (ja korzystalam z silikonowych, pojedynczych foremek do popularnych babeczek)

1. W malej misce wymieszac maslanke i 3/4 szklanki platkow owsianych.
Pozostawic, zeby sie moczyly przez 30 min.

2. W sredniej misce wymieszac make, proszek do pieczenia, sode, cynamon i sol, po czym domieszac orzechy wloskie. (ja wszystkie skladniki przesiewalam przez sitko, dla lepszego nawietrzenia... wowczas ciasto robi sie bardziej puszyste)

3. W duzej misce dokladnie wymieszac razem substytut brazowego cukru, olej, jajko i olejek waniliowy.
Domieszac platki namoczone w maslance, a nastepnie mieszanine z maka.
Mieszac tylko do chwili gdy skladniki sie polacza, uwazajac, zeby nie bylo to zbyt dlugo.

Rozlozyc ciasto w rownych porcjach (proponuje uzyc lyzki stolowej, jedna pelna lyzka na jedna foremke) do przygotowanych foremek, napelniajac je do okolo dwoch trzecich wysokosci. Pozostale platki owsiane zuzyc do posypania mufinek.
Piec przez okolo 11 - 15 minut lub do czasu, az drewniany patyczek wbity w srodek mufinki bedzie czysty po wyjeciu.
Studzic przez 5 minut w formie, a nastepnie wyjac, zeby calkowicie ostygly.

Liczba porcji: 12

WARTOSC ODZYWCZA:
1 porcja: 179 kalorii, 11 g tluszczu, 1 g tluszczow nasyconych, 4 g bialka, 18 g weglowodanow, 2 g blonnika, 157 mg sodu."

A to moje mufinki... moze gdybym miala sode i ja dodala, to by lepiej wyrosly... ale i tak nie narzekam :)))

ale mam smaka teraz :)
jak na nie patrze to sobie mysle ze nie chce od mojego nic innego na rocznice tylko blache do mufinek ;D heheh

slonko fajny chlebek. Co do maki razowej - to ja nie raz robilam chcleb na razowej ( pszennej i zytniej ), na zkwasie i nie byl gorzki. Mi smakowal. Majlook suche drozdze nie powinny stanowic problemu - zazwyczaj daje sie ich dwa razy mniej niz swiezych ( ale najlepiej poczytaj na opakowaniu ).

Muffinki wygladaja oblednie i tak musza smakowac. Super przepis.

 

Ja jeszcze taki znalazlam ( w sumie baardzo podobny do tego majlook ), ze strony SB. Jeszcze nie probowalam robic.

 

Pelnoziarniste muffinki z gruszkami ( faza 2 )

 

 

 

 

1 i 1/2 szklanki maki pelnoziarnistej
1 szklanka platkow owsianych
2 lyzeczki substytu cukru
1 i 1/4 lyzeczki cynamonu
1 i 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1 1/4 teaspoons baking soda
1 i 1/4 maslanki
2 jajka, lekko rozbeltane
3 lyzeczki oleju
1 gruszka
1 i 1/2 ekstraktu z wanilii

 

 

Nutritional Information:

130 calories
5 g fat (1/2 g sat)
20 g carbohydate
5 g protein
5 g dietary fiber
200 mg sodium

 

 

  1. Rozgrzej piekarnik do 170C. Foremki wyloz papierem lub lekko natlusc.
  2. Wyieszaj make, platki, slodzik, cynamon i proszek. W drugiej misce polaczk maslanke, jajka, olej gruszke ( pokrojona ) i ekstrakt
  3. Dodaj mokre skladnii do suchych i lekko wymieszaj ( nie za bardzo )
  4. Wklej ciato do foremek, pieczk 20 min.

 

 

 

 

placuszki na II fazę

to i ja dam przepisik ;)
 4 jajka
kefir
jabłko(mozna dodać więcej)
szklanka płatków owsianych
trochę mąki pełnoziarnistej

do jednego naczynia ucieramy jabłka na tarce z małymi oczkami dodajemy jajka płatki kefir i mąkę.wszystko razem mieszamy i nakładamy na rozgrzaną patelnie polaną oliwą z oliwek(gdy będzie więcej oliwy to nie będą się przypalać). pieczemy aż ładnie się zezłocą ;)
Dobre na przeczyszczenie ;)

Listku, ja robiłam kiedyś mufinki z gruszkami, w sumie to kilka razy. Zamiast gruszek można dać jabłek :D
SAŁATKA
 pomidor
kalarepa
trzy listki kapusty pekińskiej albo sałaty
łodyga selera naciowego
pieczarki marynowane
jedna papryka
jedna mała cebulka
1/2 puszki czerwonej fasoli odsączonej
można dodać też orzechy ;)

po prosty wszystko skroić i wymieszać xD
baaardzo dobre i sycące ;) można dodawać jakie sie chce warzywa polecam też z ugotowaną brukselką albo brokułą ;)
Majlook placki selerowe z piekarnika wyszły bardzo dobre, robiłam na ryzyko, ciasto jak na smażone włożyłam do salaterek i na wierzch każdej salaterki dałam pół plastra sera żółtego, Sylass podpowiedziała że można polać sosem czosnkowym.
Listku dzieki Ci jak nie wiem co, za te wzbogacajace moja jakze uboga wiedze kulinarna, informacje - w tym przypadku o drozdzach :)) wiesz jakos rok temu robilam tu paczki ale z suchych drozdzy... o matko...mowie Ci co mi wyszlo :)) Kule armatnie hahahaha ciezkie jak olow, a twarde jak stal :PP Od tego czasu za paczki sie nie biore, a i teraz na plazy jestem... to sobie paczki daruje... przynajmniej na razie hehehe

Muniola i ekstra :)) o to chodzi, zeby eksperymentowac, dzieki temu wychodza pysznosci i az milo sie dietuje :DD

A dziewczyny, ja mam prosbe zebysmy sie trzymaly nadal kolorowania przepisow, tak jak bylo na poczatku tego forum :)
Bo tak sobie mysle, ze troche balagan sie wkrada...
Zatem:

  I faza - kolor czerwony
 II faza - kolor niebieski
III faza - kolor zielony


muffinki

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.