- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
11 lipca 2008, 10:13
Witam!
W naszym wątku
"Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:
FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka
pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min).
Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół
szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona
cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać,
chwilkę pogotować.
- Dołączył: 2010-01-23
- Miasto:
- Liczba postów: 408
3 lutego 2010, 22:44
Robie identycznego klopsa jak majlook, ale dodaje jeszcze 4 lyzki otrebow i lyzeczke musztardy do srodka. Czasem wierzch smaruje musztarda i sypie ziarenkami ( maz mopwi, ze wyglada wtedy jak chleb ). Ostatnio tez dawalam do srodka ugotowane na twardo jajka.
Cebule daje tarta na tarce ( trze kochany maz ) i odciskam z soku.
majlook co do kapusty to juz nie pamietam. Mysle, ze jak ja lekko zblanszujesz to nie zaszkodzi, a moze pomoc.
Edytowany przez ListekMiety 3 lutego 2010, 22:47
- Dołączył: 2009-03-19
- Miasto: Ladne
- Liczba postów: 1802
3 lutego 2010, 23:20
Listku tak tez mi sie wydawalo, ze to klopsem sie zwie :)) Moja mama tak to wlasnie nazywala.
Z musztarda nigdy nie robilam, ale z jajem, a i owszem! Jednak tym razem tylko samo miecho poszlo w ruch, bo jaja sa do kanapek z pomidorem, ogorkiem i cebulka... robie kolacje dla slubnego, ktory jeszcze w robocie pogina...
A do siekania cebuli to ja mam maszyne, a nie meza :P
Dzieki za wiesci o kapuscie :))
- Dołączył: 2009-09-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1108
4 lutego 2010, 10:24
Chlebek na II fazę
Składniki
25dkg mąki żytniej razowej( chlebowej)
25dkg mąki pszennej
15g.świeżych drożdży (ok 1/5 kostki)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżka soli grubej
3/4 szkl. zmieszanych ziaren słonecznika i pestek dyni
350 ml ciepłej wody
Drożdże rozpuścić w wodzie ...
Wszystkie składniki wrzucić do miski ,połączyć z woda wymieszaną z drożdzami .
Wyrabiać ciasto ok 5-10 min.
Pozostawić w miseczce do wyrośnięcia ok 30 do 60 min..
Uformować chleb dowolnie w/g uznania .....ale nie w formie tylko na luźno na blaszce.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200st.
Piec 30-35 min. na termoobiegu
Po upieczeniu położyć na czymś przewiewnym(podstawka ażurowa najlepiej) co by chleb nie zaparowałm od spodu .
UWAGA !!!!Nie należy kroić chleba gorącego :)
Troszkę mi się rozlazł w sensie są cieniutkie kromeczki, ale jak dla mnie to i lepiej :)
Edytowany przez slonko17 5 lutego 2010, 09:44
4 lutego 2010, 10:52
oj jutro bede robiła chlebek, a dzisiaj zakupy :D----wariactwo :)
4 lutego 2010, 10:55
Składniki:
100 g mąki grahama
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
20 g fruktozy
50 g masła- CO ZAMIAST TEGO MASŁA DZIEWCZYNY !!!!!?????
1/4 łyżeczki drobniutko posiekanego chilli
2 łyżki miodu fruktozowego lub syropu fruktozowego- TO ODPADA ....jakieś zamiennik trzeba wymyślić
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia,sodę cynamon i fruktozę razem
wymieszać. Dodać masło z posiekanym chilli i wyrobić kruszonkę.Dodać
miód fruktozowy i czekoladę, wyrabiać delikatnie,aż z ciasta będzie
można uformować kulę. Odrywać kawałeczki ciut większe niż orzech
włoski, formować kulę, lekko spłaczać i układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w 180 stopniach. Studzic przez 3
minuty na blasze, a potem układać na kratce.
Smacznego!
język mi już ucieka -pytanie czy mi to wyjdzie i jak mi to wyjdzie
Edytowany przez malami80 4 lutego 2010, 10:57
4 lutego 2010, 12:29
Podaję przepis na placuszek z selera :seler,
pół ogórka,
pół rzepy,
szczypiorek
4 jaja
3 łyżki chudej śmietany,
2 łyżki serka wiejskiego
ser - dowolny odtłuszczony (ja dałam topiony light)
seler, ogórek i rzepę zetrzeć na tarce o małych oczkach,
jajka roztrzepać, pokroić i dodać szczypiorek oraz przyprawić ( ja dałam pieprz i sól ziołową )
wcześniej starte warzywa wymieszać z jajkami,
dodać ser (mój był w plasterkach więc 2 rozgniotłam i 1 dałam na wierzch)
wymieszać wszystko na jedną masę,
rozgrzać patelnię i wyłożyć ciasto, smażyć az nabierze ładnego złoto - brązowego koloru
przełożyć na talerz, polać 2 łyżkami serka wiejskiego, a na wierzch położyc plasterek chudego sera
Można jeszcze zapiec w piekarniku to ser się ładnie roztopi ;) Ja wpadłam na to po fakcie.
To co widać poniżej to połowa z podanych składników, resztę ciasta wstawiłam do lodówki.
4 lutego 2010, 12:39
To jeszcze zdjęcie zebry w szklance od whisky ;)
Robiłam wg któregoś z przepisów na forum z tym, że dodałam kilka migdałów i posypałam cynamonem :
- Dołączył: 2009-03-19
- Miasto: Ladne
- Liczba postów: 1802
4 lutego 2010, 13:13
Jeeeeny a ja jeszcze przed obiadem jestem :P
Dalyscie czadu :)))
slonko przepis na chleb wykorzystam, ale sprobuje z suchymi drozdzami.... moze cos z tego wyjdzie... swieze drozdze ciezko mi tu dostac... chyba, ze w piekarni. Moze dzis zapytam :)
- Dołączył: 2009-09-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1108
4 lutego 2010, 15:50
Pytaj pytaj, kto pyta nie błądzi :) Chlebek naprawdę smaczny. I nie róbcie nigdy z samej razowej bo chlebek może być gorzki ;/ a trochę pszennej mąki nie zaszkodzi. Tym bardziej, że znaleźć coś bez cukru i mąki to jakaś masakra ...
- Dołączył: 2008-08-27
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 10368
4 lutego 2010, 17:01
Przepisy boskie :d Coś w sobotę na obiad z tego wybiorę :P A mama zapowiedziała mi już ze zebrę muszę zrobić :P a mama się nie odchudza mój K. też nie a zebra mu smakowała choć powiedział że musi być słodsza :D