- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
11 lipca 2008, 10:13
Witam!
W naszym wątku
"Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:
FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka
pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min).
Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół
szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona
cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać,
chwilkę pogotować.
3 lutego 2010, 19:32
ja dzisiaj robiłam własnie
1.mielone- przepis podam później wraz z fotami
2. placki selerowe-
nie wyszły 3. zebre- wyszła wyśmienita !!!! dzieki raz jeszcze za pomysła
no i rosołek dla Samca z makaronem ;)
***
czekam na muffinki !!!!
Edytowany przez malami80 3 lutego 2010, 19:32
- Dołączył: 2009-06-29
- Miasto: Lome
- Liczba postów: 443
3 lutego 2010, 19:40
i ja też czekam na muffinki ;oD
- Dołączył: 2009-03-19
- Miasto: Ladne
- Liczba postów: 1802
3 lutego 2010, 20:06
Sylasss moja droga, a jaka ta kapusta ma byc?? Zwykla biala, wloska czy kiszona?? :DD Bo ja to na pewno sie na ten przepis skusze!!! Tylko uscislij skladnik :DD
3 lutego 2010, 20:51
kotleciki mielone z czerwoną papryką i pieczarkami I Fazaskładniki:- zmielone dwie podwójne pierś z kurczaka ( 1/2 tego co wyszło zamroziłam na raz nastepny)- 4 duże pieczarki ( niekoniecznie muszą być jeśli ich nie mamy pod ręką )- jedna duza czerwona papryka ( może byc i zielona )- 3 jajka- parę pokruszonych kotletów sojowych (zamiast bułki)- pieprz i sól do smaku + przyprawa do mięska mielonego w proszku czyli głównie papryka mielona pikantna ;)Przygotowanie:1. mięsko z jajkami do miski + pieprz i sól - mieszam i do lodówki2. ucieram paprykę ale bez skórki i ucieram obrane ze skórki pieczarki - dodaje to do mięska3. jeśli ktoś ma granulat sojowy to pewnie może być-ja nie miałam więc rozgniotłam tłuczkiem kotlety mielone i dodałamKonsystencja kotletów po uformowaniu w kuleczki małe jak na pulpeciki była dosyć papkowata-ale nic nie należy sie martwić tylko rozgrzac patelnię z dodatkiem oliwki i smażyć ( dzisiaj z pertek winogron miałam i niesamowity zapach sie unosił !!!)Kotleciki wyszły przepyszne i dosyć ich sporo bo około 18 sztuk z tej 1/2 masy. Przypominam, że ja robiłam z z dwóch podwójnych filetów i podzieliłam na pół masę tuż przed smażeniem i 1/2 wsadziłam do zamrażalnika na kolejny raz na smażenie ;)a tu powyżej z...plackami z selera które jak purre wygląda-ale i tak mega dobre było :)
Edytowany przez malami80 5 lutego 2010, 13:27
3 lutego 2010, 20:58
wklejam ZEBRĘ którą zrobiłam dzięki cudownemu przepisowi majlook I WASZYM modyfikacją Ja zrobiłam tak że:1. dałam 2 opakowania serka homogenizowanego po 135 g-naturalny 3% + 350 g jogurtu naturalnego Dannona2. w 1/2 szklance ciepłej wody rozpuściłam 5 łyzek żelatyny + słodzika 14 sztuk + ..1/3 flakonika aromatu z migdałówwszystko wymieszałam razem i podzieliłam na dwie części do 1-szej części, która szła na dno wsypałam utartą na dużym oczku gorzką czekoladę( 4 kostki) + pokruszyłam płatki migdałówdo drugiej części, która szła na górę -tak jak Anneli- wymieszałam z 1 dużą łyżką kakaa z decomoreno (bez cukru) i wyłożyłam na góręna wierzchu posypałam utartymi migdałami + pokruszonymi płatkami migdałów + posypałam wiórkami kokosowymi które w ostatniej chwili zauważyłam na .półeczceREWELACYJNE !!!!!
Edytowany przez malami80 5 lutego 2010, 13:28
- Dołączył: 2010-01-23
- Miasto:
- Liczba postów: 408
3 lutego 2010, 21:11
Sylass takie kotlety znam od dawna, jako golabki dla leniwych. Dobre sa. Majlook ja daje wersje ze zwykla kapusta.
Wklejam moja salatke z makreli. Jedna juz byla wczesniej, ale ta jest troche inna i bardzo pyszna.
Salatka z wedzonej makreli ( faza pierwsza )
Skladniki:
100g wedzonej makreli, por, 4 / 5 ogorkow konserwowych lub kiszonych ( kiszone nie maja cukru, wiec dla scisle przestrzegajacych regul gry beda lepsze ), 1 lyzeczka majonezu ( u mnie Kielecki, bo zawiera minimalna ilosc cukru ), 2 lyzki jogurtu naturalnego light.
Wykonanie:
Makrele pokroic drobno lub rozgniesc widelcem, usuwajac wczesniej wszystkie osci.
Pora i ogorki drobno porkoic ( w plasterki ). Pora można go przelac wrzatkiem, wtedy będzie lagodniejszy. Przygotowac sos: wymieszac jogurt z majonezem i doprawic pieprzem do smaku ( raczej nie solic, bo i makrela i ogorki sa wystarczajaco slone ).
Wszystko wymieszac i odstawic na jakis czasm do lodowki, żeby się schlodzilo i przegryzlo ( u mnie 15min w lodowce ? bylam bardzo glodna ).
*Do salatki będzie pewnie swietnie pasowac również jajko, ja nie dodalam, bo już swój dzienny przydzial zjadlam na sniadanie.
** W drugiej fazie mozna dodac kilka lyzek kukurydzy z puszki.
- Dołączył: 2008-04-09
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 3188
3 lutego 2010, 21:11
Majlook ale smakołyki nam podesłałaś, bardzo ładnie wyglądają, coś wypróbuję w sobotę - będę miała więcej czasu, bo jutro muszę pozjadać resztki z lodówy, jak zwykle za dużo nagotuję i potem jem przez 3 dni, jutro wieczorkiem będę robić placki selerowe, a mam pytanie do naszej ekspertki Majlook, czy można ciasto w małych miseczkach włożyć do piekarnika, bo boję się że przy smażeniu się mi rozwalą, jak sądzicie może się udać
- Dołączył: 2009-11-24
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 1469
3 lutego 2010, 21:46
Majlok tak jak podaje listekmiety kapusta zwykla biała :)
- Dołączył: 2009-03-19
- Miasto: Ladne
- Liczba postów: 1802
3 lutego 2010, 21:57
Muniola, wiesz ja mysle, ze jak bys dodala ubite na sztywno bialka to moglabys zrobic z tego swego rodzaju suflet :) A tak w ogole to wydaje mi sie, ze seler jest dosc twardym warzywem wiec zeby dobrze wyszedl jako zapiekany to trzeba by go jednak jakims blenderem potraktowac, zeby bardziej papkowaty byl... taka moja sugestia... Nigdy tego nie robilam, wiec z checia sie przekonam co tam Ci z tego wyszlo :))
Ciesze sie bardzo, ze moje foty ladnie wygladaja, bo lubie to robic!! :) Dziekuje! :))
Dla mnie bardzo wazne jest, zeby to co jem, bylo smaczne i na dodatek ladnie wygladalo!!
Listku dzieki serdeczne, ale jakby co to kapucha chyba sparzona wczesniej musi raczej byc, co? Zeby miekka byla... jak by co to naprostujcie mi myslenie :))
Malami kurcze tez pysznie wyglada :)) no to ja bede miala co robic, bo mi sie juz moja tradycyjna "zeberka" nudzila :))
kurcze tak w ogole to fajnie, ze wstawiamy zdjecia, od razu przepis nabiera innego wymiaru hehehe
No i widac, ze na plazy jest kolorowo i smakowicie :DD
- Dołączył: 2009-03-19
- Miasto: Ladne
- Liczba postów: 1802
3 lutego 2010, 22:32
No i dzis dokladam juz raczej ostatni przepisik :DD
Rety, ale dzis plodna jestem hehehe
w kazdym razie tym razem proponuje, cos miesnego :)) Nazwijmy moj eksperyment ot... pieczonym mielonym :))
"Pieczony mielony"Faza ILatwizna :))Mieso mielone (ja mialam niewiele, bo dokladnie 0,375 kg)Cebula - najlepiej jak najdrobniej pokrojonaJajkoPrzyprawy jakie kto lubi ale na pewno: pieprz, sol, papryka, dobra jest papryka ostra do posypania wierzchu :)Wszystkie te skladniki wymieszac ze soba, i przelozyc do aluminiowej foremki (w moim przypadku miala ona wymiary 16cm x 11cm), jesli macie chude miecho to odrobine trzeba foremke natluscic, a tak tluszczu raczej nie trzeba dokladac!!Taka porcje miesa pieklam w 180°C (przynajmniej cos kolo tego, bo mam troche zwichrowany piekarnik ;)) przez okolo 45 min. Wiadomo, ze im wiecej miesa tym czas pieczenia powinien byc wydluzony.W kazdym razie najlepszym sposobem na sprawdzenie czy "Pieczony mielony" jest juz gotow, jest wlozenie w srodek miecha patyczka drewnianego. Jak sie jeszcze miesko klei do owego patyczka, to nalezy jeszcze "mielonego" potrzymac w piekarniku.A po wyjeciu i lekkim przestygnieciu wyglada to tak:
Wg mnie idealne do sosow wszelakiej masci :) Dobre na zimno i na cieplo :))
Po prostu dobre i bez zadnej buly :PP
Edytowany przez majlook 3 lutego 2010, 22:34