Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

ja dzisiaj robiłam własnie
1.mielone- przepis podam później wraz z fotami
2. placki selerowe- nie wyszły
3. zebre- wyszła wyśmienita !!!! dzieki raz jeszcze za pomysła

no i rosołek dla Samca z makaronem ;)


***
czekam na muffinki !!!!
i ja też czekam na muffinki ;oD
Sylasss moja droga, a jaka ta kapusta ma byc?? Zwykla biala, wloska czy kiszona?? :DD Bo ja to na pewno sie na ten przepis skusze!!! Tylko uscislij skladnik :DD
 
kotleciki mielone z czerwoną papryką i pieczarkami 
I Faza

składniki:
- zmielone dwie podwójne pierś z kurczaka  ( 1/2 tego co wyszło zamroziłam na raz nastepny)
- 4 duże pieczarki ( niekoniecznie muszą być  jeśli ich nie mamy pod ręką )
- jedna duza czerwona papryka ( może byc i zielona )
- 3 jajka
- parę pokruszonych kotletów sojowych (zamiast bułki)
- pieprz i sól do smaku + przyprawa do mięska mielonego w proszku czyli głównie papryka mielona pikantna ;)

Przygotowanie:
1.  mięsko z jajkami do miski + pieprz i sól - mieszam i do lodówki
2. ucieram paprykę ale bez skórki  i ucieram obrane ze skórki pieczarki - dodaje to do mięska
3. jeśli ktoś ma granulat sojowy to pewnie może być-ja nie miałam więc rozgniotłam tłuczkiem kotlety mielone  i dodałam

Konsystencja kotletów po uformowaniu w kuleczki małe jak na pulpeciki była dosyć papkowata-ale nic nie należy sie martwić tylko rozgrzac patelnię z dodatkiem oliwki i smażyć ( dzisiaj z pertek winogron miałam i niesamowity zapach sie unosił !!!)

Kotleciki wyszły przepyszne  i dosyć ich sporo bo około 18 sztuk z tej 1/2 masy. Przypominam, że ja robiłam z z dwóch podwójnych filetów i podzieliłam na pół masę tuż przed smażeniem i 1/2 wsadziłam do zamrażalnika na kolejny raz na smażenie ;)




a tu powyżej z...plackami z selera  które jak purre wygląda-ale i tak mega dobre było :)


 

wklejam ZEBRĘ którą zrobiłam dzięki cudownemu przepisowi majlook I WASZYM  modyfikacją 






Ja zrobiłam tak że:

1. dałam 2 opakowania serka homogenizowanego po 135 g-naturalny 3% + 350 g jogurtu naturalnego Dannona
2.  w 1/2 szklance ciepłej wody rozpuściłam 5 łyzek żelatyny + słodzika 14 sztuk + ..1/3 flakonika aromatu z migdałów

wszystko wymieszałam razem i podzieliłam na dwie części

do 1-szej części, która szła  na dno wsypałam utartą na dużym oczku gorzką czekoladę( 4 kostki) + pokruszyłam płatki migdałów
do drugiej części, która szła na górę -tak jak Anneli- wymieszałam z 1 dużą łyżką kakaa z decomoreno (bez cukru) i wyłożyłam na górę

na wierzchu posypałam utartymi migdałami + pokruszonymi płatkami migdałów + posypałam wiórkami kokosowymi które w ostatniej chwili zauważyłam na .półeczce

REWELACYJNE !!!!!

Sylass takie kotlety znam od dawna, jako golabki dla leniwych. Dobre sa.  Majlook ja daje wersje ze zwykla kapusta.

 

 

Wklejam moja salatke z makreli. Jedna juz byla wczesniej, ale ta jest troche inna i bardzo pyszna.

 

Salatka z wedzonej makreli ( faza pierwsza )

Skladniki:

100g wedzonej makreli, por, 4 / 5 ogorkow konserwowych lub kiszonych ( kiszone nie maja cukru, wiec dla scisle przestrzegajacych regul gry beda lepsze ), 1 lyzeczka majonezu ( u mnie Kielecki, bo zawiera minimalna ilosc cukru ), 2 lyzki jogurtu naturalnego light.

 

 

Wykonanie:

Makrele pokroic drobno lub rozgniesc widelcem, usuwajac wczesniej wszystkie osci.

Pora i ogorki drobno porkoic ( w plasterki ). Pora można go przelac wrzatkiem, wtedy będzie lagodniejszy. Przygotowac sos: wymieszac jogurt z majonezem i doprawic pieprzem do smaku ( raczej nie solic, bo i makrela i ogorki sa wystarczajaco slone ).

Wszystko wymieszac i odstawic na jakis czasm do lodowki, żeby się schlodzilo i przegryzlo ( u mnie 15min w lodowce ? bylam bardzo glodna ).

 

 

*Do salatki będzie pewnie swietnie pasowac również jajko, ja nie dodalam, bo już swój dzienny przydzial zjadlam na sniadanie.

** W drugiej fazie mozna dodac kilka lyzek kukurydzy z puszki.

Majlook ale smakołyki nam podesłałaś, bardzo ładnie wyglądają, coś wypróbuję w sobotę - będę miała więcej czasu, bo jutro muszę pozjadać resztki z lodówy, jak zwykle za dużo nagotuję i potem jem przez 3 dni, jutro wieczorkiem będę robić placki selerowe, a mam pytanie do naszej ekspertki Majlook, czy można ciasto w małych miseczkach włożyć do piekarnika, bo boję się że przy smażeniu się mi rozwalą, jak sądzicie może się udać
Majlok tak jak podaje listekmiety kapusta zwykla biała :)
Muniola, wiesz ja mysle, ze jak bys dodala ubite na sztywno bialka to moglabys zrobic z tego swego rodzaju suflet :) A tak w ogole to wydaje mi sie, ze seler jest dosc twardym warzywem wiec zeby dobrze wyszedl jako zapiekany to trzeba by go jednak jakims blenderem potraktowac, zeby bardziej papkowaty byl... taka moja sugestia... Nigdy tego nie robilam, wiec z checia sie przekonam co tam Ci z tego wyszlo :))

Ciesze sie bardzo, ze moje foty ladnie wygladaja, bo lubie to robic!! :) Dziekuje! :))
Dla mnie bardzo wazne jest, zeby to co jem, bylo smaczne i na dodatek ladnie wygladalo!!

Listku dzieki serdeczne, ale jakby co to kapucha chyba sparzona wczesniej musi raczej byc, co? Zeby miekka byla... jak by co to naprostujcie mi myslenie :))

Malami kurcze tez pysznie wyglada :)) no to ja bede miala co robic, bo mi sie juz moja tradycyjna "zeberka" nudzila :))

kurcze tak w ogole to fajnie, ze wstawiamy zdjecia, od razu przepis nabiera innego wymiaru hehehe
No i widac, ze na plazy jest kolorowo i smakowicie :DD
No i dzis dokladam juz raczej ostatni przepisik :DD
Rety, ale dzis plodna jestem hehehe

w kazdym razie tym razem proponuje, cos miesnego :)) Nazwijmy moj eksperyment ot...  pieczonym mielonym :))

"Pieczony mielony"
Faza I

Latwizna :))

Mieso mielone (ja mialam niewiele, bo dokladnie 0,375 kg)
Cebula - najlepiej jak najdrobniej pokrojona
Jajko
Przyprawy jakie kto lubi ale na pewno: pieprz, sol, papryka, dobra jest papryka ostra do posypania wierzchu :)

Wszystkie te skladniki wymieszac ze soba, i przelozyc do aluminiowej foremki (w moim przypadku miala ona wymiary 16cm x 11cm), jesli macie chude miecho to odrobine trzeba foremke natluscic, a tak tluszczu raczej nie trzeba dokladac!!
Taka porcje miesa pieklam w 180°C (przynajmniej cos kolo tego, bo mam troche zwichrowany piekarnik ;)) przez okolo 45 min. Wiadomo, ze im wiecej miesa tym czas pieczenia powinien byc wydluzony.
W kazdym razie najlepszym sposobem na sprawdzenie czy "Pieczony mielony" jest juz gotow, jest wlozenie w srodek miecha patyczka drewnianego. Jak sie jeszcze miesko klei do owego patyczka, to nalezy jeszcze "mielonego" potrzymac w piekarniku.

A po wyjeciu i lekkim przestygnieciu wyglada to tak:



Wg mnie idealne do sosow wszelakiej masci :) Dobre na zimno i na cieplo :))
Po prostu dobre i bez zadnej buly :PP

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.