Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

fajny watek pomoże wystartować nie jednej przyszłej plażowiczce:) - ja zaczynam od 02.01.10 - pozdrawiam, Bastet01

oj dziewczyny napewno się wczytam w przepisy i poprzeklejam te najsmaczniejsze na stałe  w moją książkę kucharską na potrzeby domowe :) Oczywiscie będę sie dzieliła swoimi kulinarnymi odkryciami:)  jesli jakieś pole do popisu mi pozostawicie:P
Nie wiedziałam, że na tym wątku są tak świetne przepisy, jutro się wczytam dokładnie, i  też jutro zrobię gyros SB z przepisu sylass.
Ja zaczynam od dziś , widzę tutaj kopalnię suuuuper przepisów, więc myślę, że będzie całkiem przyjemnie :)
Pozdrawiam!

Kurczak z porem i pieczarkami

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć aż puszczą sok. Dodać pokrojonego w plasterki (lub pół plasterki - jak kto woli) pora, przyprawić wedle upodobań i smażyć. Można podlać trochę wodą i dusić do miękkości.

Smacznego :)

Składniki:  dla 4 osób
1,5 szklanki soczewicy zielonej
10 dkg pieczarek
1 duża drobno pokrojona cebula biała lub czerwona
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz kayeński do smaku lub inne przyprawy zgodne z upodpbaniami
Przygotowanie:
Pasta z soczewicy
1. Rozgotowujemy soczewicę.
2. Smażymy na oleju dowolną, zgodną z upodobaniem, ilość cebuli pokrajanej w drobną kostkę (może być czerwona).
3. Dodajemy (jeśli mamy) drobno posiekane pieczarki; mogą stanowić połowę masy soczewicy.
4. Łączymy usmażone składniki z rozgniecioną soczewicą i koncentratem pomidorowym(pomidory z puszki na SB) i odrobiną wody lub wywaru z gotowanej soczewicy.
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem kayeńskim lub gotowymi ostrymi sosami chińskimi.

Pastę podawać z pieczywem z dodatkiem pomidorów, ogórków surowych, kiszonych lub jakichkolwiek surówek. Można ją użyć jako farszu do naleśników, wtedy dobrze by było wcisnąć do niej sok z cytryny a napełniony nią naleśnik podgrzać i polać jogurtem naturalnym.

Soczewica na sypko
Ugotowaną na sypko soczewicę połączyć z ryżem białym, brązowym (jest najwartościowszy) lub parabolicznym (drugie miejsce wśród ryżów ze wzlędu na wartości odżywcze). Oczywiście chodzi o ryż gotowany. Następnie postąpić zgodnie z natchnieniem kulinarnym. W przypadku jego braku czekać lub, gdy głód przybiera na sile, której nie da się pokonać lub nie chce, skorzystać ze ściągi. Dodać więc smażoną cebulę, rozgnieciony ząbek lub kilka ząbków czosnku, przecier pomidorowy, pieczarki smażone, sos sojowy, sos chili itp.
Wskazówki i uwagi:
Soczewicę zieloną, po umyciu, można moczyć przez noc i gotować następnego dnia lub ugotować, co trwa dłużej, bez moczenia, bądź po krótkotrwałym moczeniu. Soczewica powiększa swą objętość co najmniej dwukrotnie, dlatego należy tę jej cechę wziąć pod uwagę przed przystąpieniem do gotowania. W praktyce oznacza to, że powinniśmy gotować nasiona tej rośliny w garnku napełnionym nimi do około jednej czwartej jego wysokości, a woda powinna tylko pokrywać nasiona. Gotujemy je na małym płomieniu i od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Dzięki temu nie przypalą się i równomiernie ugotują, a garnek uchronimy przed porysowaniem, którego nie unikniemy używając metalowej łyżki. W zależności od przeznaczenia soczewicę gotujemy na sypko, czyli tak by jej ziarna były w całości, bądź ją rozgotowujemy. Gdy w trakcie gotowania okaże się, że ziarna są jeszcze twarde, a wody już prawie nie ma w garnku, uzupełniamy jej brak. Po zakończeniu gotowania soczewicy na sypko nadmiar wody odlewamy, a w przypadku gotowania jej na pastę doprowadzamy do całkowitego wyparowania płynu. Szczególnie podczas gotowania soczewicy nie moczonej powinniśmy zwrócić uwagę na konieczność uzupełniania wody.
OJ DZIEWCZYNY  tylko tam sa rzeczy zakazane dla I Fazy- je nalezy wyeliminowac:)

Cześć!

Nie wiem czy coś takiego już się tu pojawiło ale napiszę co ostatnio sobie zjadłam:

 

Kebab :)

Pierś z kurczaka pokroić z paseczki, smażyć z pieczarkami i cebulką na teflonowej patelni, dodać przyprawę gyros-kebab. Zrobić sos 'tzatziki' z jogurtu naturalnego light bez cukru, świeżego ogóreczka i czosnku. Przygotować liście sałaty lodowej, do niej włożyć najpierw plasterem serka żółtego light, na to kurczak z pieczarkami, sos i np. plaster pomidorka.

Smakuje jak prawdziwy kebab SMACZNEGO

 




Piersi kurczaka z nadzieniem z sera ARLA Finello Mozzarella, szałwii i suszonych pomidorów-> ser ten jest dozwolony dla I fazy :)

4 osoby
Składniki:

4 filety z piersi kurczaka, bez skóry
200 g sera ARLA Finello Mozzarella, pokrojonego na 4 równe plasterki
4 świeże liście szałwii
4 suszone pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25-30 minut



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Filety z kurczaka ułożyć gładką stroną do dołu na dużej desce do krojenia, między dwiema warstwami folii spożywczej. Mięso stłuc wałkiem, aby wyrównać grubość fileta. Zdjąć górną warstwę folii i przyprawić solą i pieprzem. Na każdym filecie położyć plasterek sera ARLA Finello Mozzarella, suszonego pomidora i liść szałwii, po czym ciasno zwinąć, podwijając boki w taki sposób, aby nadzienie znalazło się w środku. Ruloniki zabezpieczyć patyczkiem koktailowym. Tak przygotowane piersi kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, pokropić oliwą z oliwek i ponownie przyprawić solą i pieprzem. Całość obsypać po-siekaną pietruszką. Piec w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce przez 25-30 minut. Po wyjęciu z pieca wyjąć patyczki koktailowe, a następnie pokroić kurczaka w plastry wzdłuż przekątnej.

Podawać na posmarowanym masłem makaronie fettucini lub tagliatelle, przyozdobionym szałwią lub pietruszką.


 

Mój przepis na pycha kurczaka (Prawie jak KFC :P)  I FAZA

Fileta ugotować. Podzielić na mniejsze kawałki i kolejno obtaczać w jajku z przyprawami:) (ja sypię też czosnek zmielony). Kotlety sojowe (suche, nie ugotowane tylko prosto z paczki!) pokruszyć na drobny mak (ja to nazywam "bułka tarta sojowa":) ). Obtoczyć kawałeczki kurczaka i lekko zrumienić, dosłownie chwilkę, na patelni teflonowej z(lub bez) odrobiną oliwy z oliwek. Do tego plasterki ogórka i pomidorka ułożone na liściach kapusty pekińskiej :) PYCHOTKA  :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.