- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
11 lipca 2008, 10:13
Witam!
W naszym wątku
"Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:
FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka
pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min).
Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół
szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona
cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać,
chwilkę pogotować.
- Dołączył: 2009-12-29
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 6
30 grudnia 2009, 12:07
fajny watek pomoże wystartować nie jednej przyszłej plażowiczce:) - ja zaczynam od 02.01.10 - pozdrawiam, Bastet01
3 stycznia 2010, 16:26
oj dziewczyny napewno się wczytam w przepisy i poprzeklejam te najsmaczniejsze na stałe w moją książkę kucharską na potrzeby domowe :) Oczywiscie będę sie dzieliła swoimi kulinarnymi odkryciami:) jesli jakieś pole do popisu mi pozostawicie:P
- Dołączył: 2008-04-09
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 3188
3 stycznia 2010, 21:29
Nie wiedziałam, że na tym wątku są tak świetne przepisy, jutro się wczytam dokładnie, i też jutro zrobię gyros SB z przepisu sylass.
- Dołączył: 2010-01-05
- Miasto: Staszów
- Liczba postów: 81
5 stycznia 2010, 13:06
Ja zaczynam od dziś , widzę tutaj kopalnię suuuuper przepisów, więc myślę, że będzie całkiem przyjemnie :)
Pozdrawiam!
- Dołączył: 2010-01-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 6
8 stycznia 2010, 11:28
Kurczak z porem i pieczarkami
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć aż puszczą sok. Dodać pokrojonego w plasterki (lub pół plasterki - jak kto woli) pora, przyprawić wedle upodobań i smażyć. Można podlać trochę wodą i dusić do miękkości.
Smacznego :)
10 stycznia 2010, 14:06
Składniki:
dla 4 osób
1,5 szklanki soczewicy zielonej
10 dkg pieczarek
1 duża drobno pokrojona cebula biała lub czerwona
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz kayeński do smaku lub inne przyprawy zgodne z upodpbaniami
Przygotowanie:
Pasta z soczewicy
1. Rozgotowujemy soczewicę.
2. Smażymy na oleju dowolną, zgodną z upodobaniem, ilość cebuli pokrajanej w drobną kostkę (może być czerwona).
3. Dodajemy (jeśli mamy) drobno posiekane pieczarki; mogą stanowić połowę masy soczewicy.
4. Łączymy usmażone składniki z rozgniecioną soczewicą i
koncentratem pomidorowym(pomidory z puszki na SB) i odrobiną wody lub wywaru z gotowanej
soczewicy.
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem kayeńskim lub gotowymi ostrymi sosami chińskimi.
Pastę podawać z pieczywem z dodatkiem pomidorów, ogórków surowych,
kiszonych lub jakichkolwiek surówek. Można ją użyć jako farszu do
naleśników, wtedy dobrze by było wcisnąć do niej sok z cytryny a
napełniony nią naleśnik podgrzać i polać jogurtem naturalnym.
Soczewica na sypko
Ugotowaną na sypko soczewicę połączyć z ryżem białym, brązowym
(jest najwartościowszy) lub parabolicznym (drugie miejsce wśród ryżów
ze wzlędu na wartości odżywcze). Oczywiście chodzi o ryż gotowany.
Następnie postąpić zgodnie z natchnieniem kulinarnym. W przypadku jego
braku czekać lub, gdy głód przybiera na sile, której nie da się pokonać
lub nie chce, skorzystać ze ściągi. Dodać więc smażoną cebulę,
rozgnieciony ząbek lub kilka ząbków czosnku, przecier pomidorowy,
pieczarki smażone, sos sojowy, sos chili itp.
Wskazówki i uwagi:
Soczewicę
zieloną, po umyciu, można moczyć przez noc i gotować następnego dnia
lub ugotować, co trwa dłużej, bez moczenia, bądź po krótkotrwałym
moczeniu. Soczewica powiększa swą objętość co najmniej dwukrotnie,
dlatego należy tę jej cechę wziąć pod uwagę przed przystąpieniem do
gotowania. W praktyce oznacza to, że powinniśmy gotować nasiona tej
rośliny w garnku napełnionym nimi do około jednej czwartej jego
wysokości, a woda powinna tylko pokrywać nasiona. Gotujemy je na małym
płomieniu i od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Dzięki temu nie
przypalą się i równomiernie ugotują, a garnek uchronimy przed
porysowaniem, którego nie unikniemy używając metalowej łyżki. W
zależności od przeznaczenia soczewicę gotujemy na sypko, czyli tak by
jej ziarna były w całości, bądź ją rozgotowujemy. Gdy w trakcie
gotowania okaże się, że ziarna są jeszcze twarde, a wody już prawie nie
ma w garnku, uzupełniamy jej brak. Po zakończeniu gotowania soczewicy
na sypko nadmiar wody odlewamy, a w przypadku gotowania jej na pastę
doprowadzamy do całkowitego wyparowania płynu. Szczególnie podczas
gotowania soczewicy nie moczonej powinniśmy zwrócić uwagę na
konieczność uzupełniania wody.
10 stycznia 2010, 14:09
OJ DZIEWCZYNY tylko tam sa rzeczy zakazane dla I Fazy- je nalezy wyeliminowac:)
11 stycznia 2010, 10:00
Cześć!
Nie wiem czy coś takiego już się tu pojawiło ale napiszę co ostatnio sobie zjadłam:
Kebab :)
Pierś z kurczaka pokroić z paseczki, smażyć z pieczarkami i cebulką na teflonowej patelni, dodać przyprawę gyros-kebab. Zrobić sos 'tzatziki' z jogurtu naturalnego light bez cukru, świeżego ogóreczka i czosnku. Przygotować liście sałaty lodowej, do niej włożyć najpierw plasterem serka żółtego light, na to kurczak z pieczarkami, sos i np. plaster pomidorka.
Smakuje jak prawdziwy kebab SMACZNEGO
- Dołączył: 2010-01-15
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 2
15 stycznia 2010, 19:52
Mój przepis na pycha kurczaka (Prawie jak KFC :P) I FAZA
Fileta ugotować. Podzielić na mniejsze kawałki i kolejno obtaczać w jajku z przyprawami:) (ja sypię też czosnek zmielony). Kotlety sojowe (suche, nie ugotowane tylko prosto z paczki!) pokruszyć na drobny mak (ja to nazywam "bułka tarta sojowa":) ). Obtoczyć kawałeczki kurczaka i lekko zrumienić, dosłownie chwilkę, na patelni teflonowej z(lub bez) odrobiną oliwy z oliwek. Do tego plasterki ogórka i pomidorka ułożone na liściach kapusty pekińskiej :) PYCHOTKA :)