Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

FAZA II

BUŁECZKI NA SNIADANIE
400 g maki pszennej razowej
szklanka cieplej wody
lyzeczka soli
pol kostki drozdzy (lub pol opakowania drozdzy suszonych)
lyzka oliwy

Wszystko wymieszac, ciasto nie moze byc za bardzo zbite, uformowac bulki, wylozyc na blache z papierem do pieczenia, rozgrzac piekarnik (w tym czasie troche wyrosna) do 180 stopni i piec maks 15 min.
SKladniki podaje na oko, ale powinno byc dobrze

FAZA II

Tarta Plazowa
proporcje do ciasta podaje na oko
1,5 szkl maki pełnoziarnistej
150 ml jogurtu nat.
pol lyzeczki proszku do pieczenia
jedno jajko
Skladniki wymieszac, wyrobic ciasto, ktore musi zbic sie w kule, troche sie musi kleic. Wkladamy do lodowki na ok 20 min. Wyciagamy, na formie do tarty ukladamy ciasto i wkladamy je na ok 12 min do piekarnika na 200 stopni.
Wyciagamy i ukladamy dodatki na ciescie - ja zrobilam z pomidorami, pieczarakmi i cebulka (skladniki dowolne). Zalalam to wszystko masa z jajka, startego sera zoltego, fety i odrobina mleka. WLozylam do piekarnika na ok 15 min - az sie wszystko zetnie.
Idealne na cieplo jak i na zimno<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

FZA I / II

Belgijskie Gofry
2 duże jajka
1/4 szk ricotty lub innego serka np. Bielucha
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon, gałka muszkatołowa i słodzik wg uznania
Jajka ubijać aż będą puszyste, dodać resztę składników i ubić na gładką masę.
Piec w gofrownicy lub na patelni jak naleśniki. Gotowe można posypać słodzikiem w proszku, a w II fazie położyć na wierzch owoce<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Hej plażowiczki :)

Świetny temet, wykorzystałam wiele przepisów:)

zaraz postaram sie też dołączyć jakieś swoje pomysły (jeśli sie powtórzą to sorki )

SZynka w galarecie

* chuda szynka w plastrach

* jajko na trwardo

*papryka

*ogórek konserwowy + co kto lubi i jest dozwolone ;)

W plasterki szynki zawijamy jajko (ćwiartki), ogórek i papryke i zalewamy galaretka

Faza I

Gyros

Warstwami układamy w naczyniu poszatkowane warzywa

* kapuste pekińską

* pomidory

* ogórki

* papryke

* fete light

* pieczoną pierś kurczka (pokroić w małe kawałki, posypac przyprawą do gyrosa i smażyć na oliwie lub grilu)

* sos czosnkowy - mieszamy jogurt naturalny ligft z majonezem light i czosnkiem granulowanym )

Smacznego :))

Zupa pomidorowa a'la SB

Do wywaru z warzyw lub z kostki dodać pomidory (ja używam z kartonika , firmy podravka).. Wrzucic drobno pokrojoną pierś z kurczaka. Gotować. Do smaku dodać sol, pieprz, bazylię, papryke, oregano. Można dodać drobno pokrojoną paprykę.. Jeśli ktos lubi- zabielić jogurtem naturalnym.

podobną wersję tej zupy robimy zastepując kurczaka małymi pulpecikami z chudego mielonego mięsa. Ja wtedy daje tylko odrobine bulionu żeby zupa była bardziej gęsta i kremowa

Smacznego :)) 

Lasagne a'la SB

Przygotowanie sosu

*chude mielone mięso

*pomidory(podravka)

*przyprawy, zioła(sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, cząber)

POdsmażamy mięso na oliwie, dodajemy pomidory , przyprawiamy do smaku.

zamiast makaronu układamy na blaszce cukinie pokrojoną w dość grube plastry (0,7cm) polewamy sosem, znów cukinia , sos i tak 3-4 warstwy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 20 min. Można posypac odrobina zółtego sera ok 5 min przed końcem pieczenia :)

 

no to ja też wrzucę jakiś przepisik :)


I faza
półmisek kalafiora

gotujesz kalafior i rozrywasz różdżki na mniejsze
Układasz na półmisku.
Między kalafiorem układasz pokrojone grubo  pomidory

Sos:
odrobina majonezu, trochę jogurtu naturalnego, pieprz sól i czosnek i wymieszać wszystko

Całość zalewasz zrobionym sosem i gotowe :)
pyszne :)



Faza I
 sałatka z fasolki i jajek

fasolkę szparagową pokroić mniej więcej na 1.5 cm kawałki (no tak na 2/3 części). Ugotować ją
ugotować jajka i pokroić w kostkę. Wrzucić ugotowaną fasolkę i jajka do półmiska dodać sól, pieprz odrobinka majonezu i ketchup. I gotowe :))

obie potrawy ubóstwiam! Są bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu.


Tiramisu w stylu South Beach

Przepis pochodzi z książki Arthur'a Agatston'a i Joseph'a Signorile "Dieta South Beach" 

Przygotowanie: 20 min.

Gotowanie: 20 min.

Kaloryczność: 130 kcal/porcja


Składniki na 4 porcje




Ulubiony włoski deser, tiramisu (co oznacza „poderwij mnie”, w nawiązaniu do espresso i kakao, ktore zawiera), stanowi lekkie, a jednocześnie pyszne zakończenie każdego posiłku.
 
6 białek z dużych jajek
1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu
1/8 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki olejku waniliowego
1/3 szklanki plus 2 łyżeczki granulowanego substytutu cukru
6 łyżek pełnoziarnistej mąki do pieczenia
1/2 szklanki częściowo odtłuszczonej ricotty
1/2 szklanki bitej śmietanki light lub beztłuszczowej
1/4 szklanki mocnej kawy espresso, bezkofeinowej
1/2 łyżeczki niesłodzonego kakao
gałązki mięty do dekoracji (według uznania)

Etapy przygotowania



1. Rozgrzać piekarnik do 180oC. Formę do pieczenia o wymiarach 20×20 cm lekko natłuścić tłuszczem spożywczym w sprayu.
2. W dużej misce za pomocą miksera elektrycznego nastawionego na dużą szybkość ubijać białka z wodorowinianem potasu i solą około 5 minut, aż utworzy się miękka piana. Dodać pół łyżeczki olejku waniliowego i przez chwilę ubijać, żeby się dobrze wymieszał. Następnie wsypać ? szklanki substytutu cukru i ubijać dalej, aż powstanie sztywna piana. Na ubite białka przesiać 2 łyżki mąki, po czym delikatnie wymieszać. Powtórzyć te czynności dwukrotnie z pozostałą częścią mąki, tak żeby cała połączyła się z pianą.
3. Wlać ciasto do formy i delikatnie wygładzić wierzch. Piec około 20 minut, w połowie pieczenia obracając blachę, aż ciasto zrumieni się na złoto, a patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu czysty. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
4. W małej misce wymieszać ricottę, bitą śmietankę, pozostałe 2 łyżeczki substytutu cukru i pozostałą . łyżeczki olejku waniliowego. Ciasto przekroić pionowo na połowę, tak żeby otrzymać dwa prostokąty 10×20 cm. Obie połówki położyć na blacie kuchennym. Każdą skropić 2 łyżka

Tiramisu w stylu South Beach

Przepis pochodzi z książki Arthur'a Agatston'a i Joseph'a Signorile "Dieta South Beach" 

Przygotowanie: 20 min.

Gotowanie: 20 min.

Kaloryczność: 130 kcal/porcja


Składniki na 4 porcje




Ulubiony włoski deser, tiramisu (co oznacza „poderwij mnie”, w nawiązaniu do espresso i kakao, ktore zawiera), stanowi lekkie, a jednocześnie pyszne zakończenie każdego posiłku.
 
6 białek z dużych jajek
1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu
1/8 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki olejku waniliowego
1/3 szklanki plus 2 łyżeczki granulowanego substytutu cukru
6 łyżek pełnoziarnistej mąki do pieczenia
1/2 szklanki częściowo odtłuszczonej ricotty
1/2 szklanki bitej śmietanki light lub beztłuszczowej
1/4 szklanki mocnej kawy espresso, bezkofeinowej
1/2 łyżeczki niesłodzonego kakao
gałązki mięty do dekoracji (według uznania)

Etapy przygotowania



1. Rozgrzać piekarnik do 180oC. Formę do pieczenia o wymiarach 20×20 cm lekko natłuścić tłuszczem spożywczym w sprayu.
2. W dużej misce za pomocą miksera elektrycznego nastawionego na dużą szybkość ubijać białka z wodorowinianem potasu i solą około 5 minut, aż utworzy się miękka piana. Dodać pół łyżeczki olejku waniliowego i przez chwilę ubijać, żeby się dobrze wymieszał. Następnie wsypać ? szklanki substytutu cukru i ubijać dalej, aż powstanie sztywna piana. Na ubite białka przesiać 2 łyżki mąki, po czym delikatnie wymieszać. Powtórzyć te czynności dwukrotnie z pozostałą częścią mąki, tak żeby cała połączyła się z pianą.
3. Wlać ciasto do formy i delikatnie wygładzić wierzch. Piec około 20 minut, w połowie pieczenia obracając blachę, aż ciasto zrumieni się na złoto, a patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu czysty. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
4. W małej misce wymieszać ricottę, bitą śmietankę, pozostałe 2 łyżeczki substytutu cukru i pozostałą . łyżeczki olejku waniliowego. Ciasto przekroić pionowo na połowę, tak żeby otrzymać dwa prostokąty 10×20 cm. Obie połówki położyć na blacie kuchennym. Każdą skropić 2 łyżkami espresso. Na jednej z połówek rozsmarować połowę masy serowej i posypać połową kakao. Na wierzch położyć drugą połowę ciasta, posmarować resztą masy z ricotty i posypać resztą kakao.
5. Za pomocą noża z piłką ostrożnie przekroić ciastko w poprzek na 4 kawałki.
mi espresso. Na jednej z połówek rozsmarować połowę masy serowej i posypać połową kakao. Na wierzch położyć drugą połowę ciasta, posmarować resztą masy z ricotty i posypać resztą kakao.
5. Za pomocą noża z piłką ostrożnie przekroić ciastko w poprzek na 4 kawałki.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.