- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2008, 10:13
19 stycznia 2010, 12:46
19 stycznia 2010, 13:05
23 stycznia 2010, 10:42
Edytowany przez malami80 3 lutego 2010, 11:32
23 stycznia 2010, 10:42
23 stycznia 2010, 10:43
25 stycznia 2010, 22:28
Ale to chyba nic straconego? Moze jeszcze ktos probuje diety SB? Ja bym sprobowala, ale leniuch jestem i musialabym dla kazdego w domu co innego gotowac, brrr!
Ostatnio mi sie udalo dietetyczna shoarme z kurczaka przygotowac. Wyglada to tak:
4-6 polowek piersi kurczecych marynujemy przez kilka godzin.
Marynata: sok z cytryny z dod. octu balsamicznego (proporcje jak kto lubi; moze byc tez sam ocet albo sok cytrynowy), 1 lyzka oliwy, min. 2 rozgniecione z sola zabki czosnku, lyzeczka konc. pomidorowego.
To mieszamy z przyprawa do shoarmy, smarujemy piersi kurczece i pozostawiamy na kilka godzin w lodowce.
Przyprawa: 3-4 lyzeczki slodkiej papryki, 2-3 lyzeczki curry, 1,5 lyzeczki kuminu (jak ktos nie ma - moze poprzestac na kminku), 1,5 lyzeczki kminku zmielonego, 1 lyzeczka kolendry zmielonej, 1 lyzeczka pieprzu czarnego, 1 lyzeczka chilli lub cayenne, 0,75 lyzeczki gozdzikow mielonych, 0,5 lyzeczki imbiru, 0,5 lyzeczki cynamonu
Potem wrzucamy w calosci na grill elektryczny lub zwykly, do opiekacza, albo do piekarnika. Piecze sie ok.30 min w temp. 180-200 stopni, z tym ze trzeba co jakis czas cycki przewracac, no i pod koniec pieczenia dobrze wlaczyc na chwilke opiekacz (jesli jest). Po ostygnieciu piersi kroimy je w poprzek wlokien na dosc cienkie plasterki i - jesli trzeba - chwile dosmazamy na teflonie posypane przyprawa shoarmowa.
Dobrze sie komponuje z surowka z kapusty pekinskiej z dymka, natka pietruszki i jogurtem 0% (mozna tez poprzestac na zakwaszeniu kapusty sokiem cytrynowym z dodatkiem kilku kropel oliwy)
Edytowany przez kageroo 25 stycznia 2010, 22:33
28 stycznia 2010, 19:08
29 stycznia 2010, 13:58
Składniki:
Startego selera wymieszać z dobrze z pozostałymi składnikami (jajka można wcześniej lekko roztrzepać z sola i pieperzem). Mocno rozgrzać olej i układać na nim ciasto selerowe - dawałam 1 kopiastą łyżkę stołową ciasta na placek). Smażyć na złoty kolor.
Smacznego!
Przepis zaczerpnelam STAD, ja je robilam troche inaczej niz autorka tego przepisu, ale wyszly mi rownie dobrze i smakowaly po prostu rewelacyjnie, naprawde warto je zrobic, wg mnie sa nawet lepsze niz ziemniaczane :)) Mysle, ze zamiast sera mozna by pokusic sie o dodanie cebulki, a i co jeszcze wazne, ja nie dolozylam do moich plackow granulatu sojowego, bo nie mialam, oraz smietany, bo tej nigdy nie mam w lodowce. No ale ja robilam te placki z mrozonego puree selerowego, a nie ze swiezego, utartego na wior :)))
A tak sie prezentowaly na talerzu!
Edytowany przez majlook 3 lutego 2010, 18:16