- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2008, 10:13
21 sierpnia 2009, 15:59
22 sierpnia 2009, 21:15
Serniczek SB na I/II fazę
ok.70 dag. białego sera odtłuszczonego
6 jajek
słodzik- ja używam ksylitolu jakieś 10 łyżek- ale to zależy od tego jak wam smakuje
wiórki kokosowe- ja daję całe duże opkowanie- chyba 200g...- na I fazie chyba nie wolno, ale ja uwielbiam, więc sobie nie odmawiam:/
--> Ucieramy ser żółtkami na gładką masę ( ja zazwyczaj na pozątku widelcem mieszam, potem mikserem na wysokich obrotach w wysokiej mice), dodajemy wiórki i słodzik, aż będzie nam masa smakowała .
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do ciasta ( ja używam aiej jak na duży keks) wykładamy papierem do pieczenia.
Białka (świeżo wyjęte z lodówki) osobno ubijamy na bardzo sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą- dodając łyżka po łyżce delikatnie mieszając- nie w mikserze tylko ręcznie.
Nakładamy całość delikatnie do formy, posypujemy reztką wiórków, pieczemy 25 minut w 180 stopniach
Porcja duża, na 4 osoby z dokładkami- można wziąć połowę składników i tak samo robić;)
Edytowany przez dzidz 22 sierpnia 2009, 21:17
26 sierpnia 2009, 19:43
Zdrowe mufinki owsiane (II faza) wg przepisu z ksiazki SB Turbo<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Składniki:
1 szkl maślanki
3/4 szkl + 2łyżki płatków owsianych (górskich, nie błyskawicznych)
1 i 1/4 szkl mąki pełnoziarnistej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
2/3 szkl posiekanych orzechów włoskich -
1/3 szkl substytutu brązowego cukru (ja użyłam słodzika)
1/3 szkl oleju canola – (użyłam oleju z pestek winogron)
1 jajko, ubite
1 łyżeczka olejku waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Blachę na mufinki natłuścić lub wyłożyć papierowymi foremkami.
W małym naczyniu wymieszać maślankę z 3/4 szkl. płatków i odstawić na 30minut żeby namiękły.
W międzyczasie w średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól i dodać orzechy; w dużej misce wymieszać słodzik, olej, jajko i olejek waniliowy; domieszać płatki namoczone w maślance, a następnie zawartość średniej miski. Mieszać tylko do chwili, gdy składniki się połączą, uważając, żeby nie było to zbyt długo.
Rozłożyć ciasto do foremek napełniając do 2/3 wysokości. Posypać pozostałymi płatkami.
Piec około 15 minut, następnie wyjąc, żeby całkowicie wyschły.
Liczba porcji: 12, można zjeść jedną dziennie (resztę można zamrozić)
Słodzik:
26 sierpnia 2009, 20:26
14 września 2009, 21:11
Edytowany przez ewwwwa 14 września 2009, 21:13
16 września 2009, 12:14
Faza II/III
CHLEB ORKISZOWY (1 niewielki bochenek)
Pyszny i co najważniejsze zdrowy chleb z mąki orkiszowej. Bardzo prosty do zrobienia. Polecam!!!
(źródło: mojewypieki.blox.pl)
- 400 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczki soli
- 0,5 saszetka suchych drożdży (3,5 g)
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczka miodu
- 300 ml ciepłej wody
- 0,5 szklanki słonecznika
- nasiona sezamu do posypania
Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę, słonecznik. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).
Chlebek przenieść do wysmarowanych masłem i wysypej otrębami (lub bułką tartą) foremki - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić ją do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenek wyjdzie raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.
19 listopada 2009, 23:55
25 listopada 2009, 10:33
FAZA II
NALEŚNIK Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Składniki:
1/2 szkl [120ml = 8łyżek] płatków owsianych
1/4 szkl [60ml = 4łyżki] niskotłuszczowego serka wiejskiego/tofu
4 białka jajek
po 1/4 łyżeczki: olejku waniliowego, cynamonu, gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Zmiksować wszystko razem na gładką masę.
Patelnię natłuścić lekko oliwą.
Wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu aż obie strony się lekko przyrumienią<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />