Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

Sałatka Gyros
pierś z kurczaka
papryka
ogorek (zielony lub malosolny)
czerwona cebula
przyprawa gyros
pieczarki w zalewie(niemarynowane)
czosnek
jogurt naturalny(najlepiej grecki)
odrobina majonezu

Miesko przyprawione gyrosem usmazyc na oleju, warzywa pokroic. Jogurt wymieszac z odrobina majonezu i z wycisnietymi zabkami czosnku, doprawic sola i pieprzem. Nastepnie przekladac warstwami skladniki z sosem. Na samej gorze powinnien byc kurczak
zrobilam pizze z podanego tu przepisu- calej rodzince bardzo smakowala:)) Dodatkowo zrobilam sos do pizzy:
2 łyzki majonezu
3 łyzki przecieru z pomidorów
1 łyzeczka dijon
sol, pieprz, oregano
wycisniety zabek czosnku


PYCHA! :)
KURCZAK A LA PIZZA WŁOSKA

pierś z kurczaka
ser mozzarella
oliwki czarne
pieczarki podduszone z cebulką
przecier pomidorowy
oliwa z oliwek
ocet winny
oregano, sól, pieprz, czosnek, słodka papryka

Wyskubujemy żylki i inne paskudztwa z piersi kurczaka. Dzielimy ją na dwa i każdą przecinamy w środku tak by utworzyla coś a la sakiewka czy kieszonka.
Mieszamy w misce 2 łyżki oliwy, łyżke octu i przyprawy
piersi moczymy w tym co nam wyszło powyżej.
Kroimy mozarelle w kostki okolo 2x2x2, dodajemy oliwki i podduszone pieczarki z cebulka.
mieszamy ser i oliwki z odrobiną przecieru pomidorowego, doprawiamy dużą ilością oregano

piersi nadziewamy farszem(można "zamknąć" skiewke za pomoca wykałaczki) i wkładamy na ruszt lub do piekarnika
Piekarnik 200-220 stopni przez jakies 30-45min

SMACZNEGO!

Boeuf Strogonow

Mięso (schab lub kurczak lub chuda wołowinę np. polędwicę) kroimy w paseczki o grubości ok. 1,5 cm i długości max. 5 cm. Paseczki podsmażamy na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek.Dodajemy pokrojoną w cienkie talarki cebulę i pieczarki oraz paprykę czerwoną i kilka kiszonych ogórków.Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ok.2 łyżek przecieru pomidorowego. Pycha,smacznego!

Zupka serowa

-pierś z kurczaka (czy jakieś inne chude mięsko, chodzi o ugotowanie bulionu,  jak ktoś woli na samych warzywach, to też może być, ja potem gotowaną pierś wykorzystuję do innego dania),
- 2 małe pietruszki,
- 2 seler (lubię, to dałam duży:))
- kawałek pora
- 2 cebule nieduże
- przyprawy do bulionu, u mnie: sól, pieprz, oregano, bazylia, ziele angielskie
- 2 trójkąciki serka topionego light
- 3 plastry sera zółtego light(ale to według uznania, można więcej, będzie bardziej serowe:))

 Pokrojone warzywka i piersi z kurczaka gotujemy w wodzie z przyprawami aż nam wyjdzie pyszny rosołek. Cyce wyjmujemy, ew. ziele angielskie wyjmujemy, coby nam potem nie przeszkadzalo w jedzeniu;), warzywka też za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy do osobnego naczynia i miksujemy. Od razu, jak są jeszcze gorące dodajemy do tej papki serki i ser zółty i miks znów. Całość przekładamy do rosołu (gorącego) i mieszamy. Próbujemy czy pycha, ew. dodajemy jeszcze jakieś przyprawy. Ja to robiłam po raz pierwszy i tak na wyczucie dawałam, można pooeksperymentować. Wyszła pyszna. Do tego zrobiłam babeczki twarogowo-szpinakowe zapieczone wcześniej w mikrofali.
wszystkim, które są na II lub III fazie polecam pyszną sałatkę, którą dziś zrobiłam do obiadu :) składniki: grejpfrut, 5 liści sałaty lodowej, 1/2 cebuli czerwonej, łyżeczka octu winnego, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Rozdrobnijcie to wszystko, a w podanej łyżeczce octu wymieszajcie sól i pieprz, później dodajcie oliwę. Chyba nigdy nie jadłam tak pysznej sałatki z zaledwie kilku składników, polecam!! :)

Pyszna sałatka kalafiorowa - I faza

pół kalafiora

2-3 jajka ugotowane na twardo

10 dkg chudej szynki - może być drobiowa

2-3 ogórki kiszone

pół cebuli ( najlepsza będzie cukrowa, ponieważ jest dużo łagodniejsza od zwykłej)

łyżeczka musztardy

majonez ( najlepiej odtłuszczony, light)

sól

odrobina naturalnego pieprzu

 

Kalafior dzielimy na niewielkie różyczki i blanszujemy. Jajka, szynkę, cebulkę oraz ogórka kroimy w kosteczkę. dodajemy do tego ostudzony kalafior. Następnie dodajemy musztardę oraz majone - tyle, zeby sałatka się "związała" a warzywa nie rozpadały. Jesli ktoś lubi dobrze doprawione potrawy może jeszcze dodać sół i odrobinkę pieprzu - ale ostrożnie, żeby sałatka nie była za bardzo pikantna.

 

UWAGA ! w II fazie mozna dodać też pół puszki kukurydzy. :)

Smacznego

 

Pasek wagi
KEBAB

połowa podwójnego fileta z kurczaka
1,5 niewielkiego pomidora
kawałek zielonego ogórka (ja wzięłam 1 takiego malutkiego z ogródka :)
sałata lodowa (3 liście)
papryka ostra (1 kostka Knorr lub 1 łyżeczka)
papryka słodka (1 łyżeczka)
przyprawa kebab-gyros (1 łyżeczka)

Mięso kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, posypujemy przyprawami i mieszamy. 
W międzyczasie kroimy warzywa do sałatki, można dodać szczyptę soli.

Do tego sporządzamy sos.
1/4 szklanki jogurtu nat.
1/4 szklanki chudego mleka
pieprz, sól (po szczypcie)
pół łyżeczki czosnku granulowanego

Wszystkie składniki mieszamy i mamy pyszny sos czosnkowy. Polewamy nim warzywa i mieszamy, na końcu dodajemy mięso, znów mieszamy ;) i danie gotowe :) Dla mnie ma smak rasowego kebabu, przepyszne to było... Aż wstyd przyznać - zjadłam wszystko... Na szczęście to samo zdrowie ;)



Bezy - I faza

3 białka, ćwierć szklanki slodzika Sussina Gold (w słoiku z niebieską nakrętką), trochę soli.

Białka ubić z odrobina soli, na końcu dodać slodzik. Włożyć do piekarnika (130 stopni) na ok. pół godziny - piekarnik co chwile otwierałam, żeby kontrolować sytuację ;)

no to i ja dam cos od siebie:

pyszna zupa:

ok 1/2 kg chudego miesa np: szynka

garsc fasolki szparagowej

puszka fasoli czerwonej bez zalewy

pol kalafiora moga byc tez brokuly

salata np pekinska  / u mnie dostepna jest taka paczka  kilku gatunkow salaty

kostka rosolowa

 

pokrojone miesko ugotowac, dodac kostke rosolowa, pokrojona fasolke i kalafiora dodajemy jak miesko sie ugotuje, na koniec dodac fasolke czerwona/oplukana i salate Doprawic do smaku..  pysznosci u mnie cala rodzina sie zajadala..

 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.