- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
11 lipca 2008, 10:13
Witam!
W naszym wątku
"Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:
FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka
pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min).
Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół
szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona
cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać,
chwilkę pogotować.
- Dołączył: 2009-03-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2135
20 maja 2009, 10:09
a ja bym ziolami ta wegete zastapila
- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Gorzów Wielkopolski
- Liczba postów: 2589
5 czerwca 2009, 09:36
a która z was ma w pamiętniku codzienny jadłospis???
15 czerwca 2009, 07:12
Gołąbki z soczewicą, faza I
składniki :
kapusta (choć przy tylu składnikach się całej nie zuzyje, ja potem bigos zrobiłam;))
1duża cebula
1 pierś z kurczaka
0,5kg pieczarek
ok. 20dag ugotowanej soczewicy
sól, pieprz, pieprz cayenne - co kto lubi z przypraw:)
oliwa z oliwek,
Zaczęłam od cebuli, drobno pokrojonej + drobno pokrojone pieczarki - poddusiłam to na patelni, potem dodałam piers z
kurczaka (jak najdrobniej pokrojoną, chyba, że masz pewne mięsko
mielone:)) i ugotowaną soczewicę. Podusiłam to trochę ( do zrobienia się mięska),
doprawiłam - jak kto lubi, u mnie dużo cayenne i sól oczywiście. Dobrze
jest odlać wodę z pieczarek, żeby było jak najbardziej suche. Kapustę
sparzyłam, oderwalam kilka liści, z każdego odkroiłam głąbowate
częsci..w sumie wyszło mi 6 malutkich gołąbków, bo nie owijałam w caly
liść tylko w połowę. W naczyniu żaroodpornym nalałam troszkę oliwy
(czytałam gdzieś że wystarczy podlać wodą, ale ja jestem początkująca z
gołąbkami to się bałam, że się przypalą;)), wyłożyłam liściem kapusty
(to podobno też po to by się nie przypaliły), tam hop gołabki, każdego
polałam koncentratem (lekko rozrobionym z wodą, + sól, pieprz, czosnek
granulowany) i do piekarnika, dusiłam w sumie jakieś 1,5h. PYCHA!:D
Podobno dobrze jest dodać do nadzienia jajko to wtedy się nie rozwala,
ale u mnie wyszło ok:)
18 czerwca 2009, 17:42
Mój dzisiejszy obiad, to modyfikacja w stronę SB dwóch normalnych `przepisów`:
Kotlety z soi Skladniki
40dkg soi,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
2 łyżki utartego żółtego sera,
10dkg cebuli,
1 łyżka oleju,
3 łyżki bułki tartej - w oryginalnym przepisie. My możemy dać zmielone siemię, ja nie dawałam nic.
5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, ostra sproszkowana papryka lub przyprawa chilli, tłuszcz do smażenia.
Sposób przyrządzania:Soję
przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić na
noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była
namoczona. Pod koniec gotowania osolić. Ostudzić. Dokładnie odcedzić i
zemleć w maszynce. Cebulę, czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie.
Cebulę lekko zrumienić. Do masy sojowej dodać jajko, czosnek,
zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną pietruszkę. Wymieszać
dokładnie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Formować
owalne kotleciki, otoczyć je w bułce tartej/siemieniu. Smażyć na patelni. Podawać
z dodatkiem sosów i surówek. Surówka z kiszonej kapusty z czosnkiemSkładniki
- 50 dag kiszonej kapusty;
- mała cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- oliwa;
- cukier - w oryginalnym. Ja dałam rozgniecione tabletki słodziku
- świeżo zmielony pieprz.Kapustę odcisnąć (sok można wypić - coś pysznego), drobno pokroić. Podzielić na trzy części.
Cebulę bardzo drobniutko posiekać.
Do salaterki włożyć 1/3 kapusty, pocukrzyć i popieprzyć. Posypać połową
cebuli. Wyłożyć następną 1/3 część kapusty, doprawić cukrem i pieprzem,
wycisnąć czosnek. Włożyć ostatnią część kapusty, posypać cukrem i
pieprzem oraz resztą cebuli. Całość zalać dość obficie oliwą.
Pozostawić do rozpuszczenia cukru, dokładnie wymieszać i schłodzić.
Doskonała do wszelkiego rodzaju smażonych mięs i ryb.Pycha było:)
25 czerwca 2009, 21:45
Pizza i ciastka twarogowe:))
1,5 opakowania twarogu wymieszałam z 3-ema żółtkami, a białka ubiłam na
pianę. Masę twarogową podzieliłam na dwie części. Do jednej
dodałam olejek waniliowy, startą czekoladę gorzką, starte i lekko
pokruszone nerkowce, słodzik . Do drugiej sól, pieprz, zioła
prowansalskie, curry. Do każdej masy twarogowej wlałam połowę
piany z białek i wymieszałam (oczywiście każdą masę osobno;P) .
Masę na pizzę rozlałam na papierze do pieczenia (cienko), a z masy
na ciastka porobiłam takie małe babeczki, coś jak American Cookies
i też na papier i wszystko do piekarnika (200stopni) na 15 min.
Potem zmniejszyłam temp do 150 i jeszcze z 7 min pieklam. Ciastka
gotowe od razu do jedzenia - przepyszne.
Co do pizzy.. Placek posmarowałam koncentratem pomidorowym, sypnelam
trochę ziół prowansalskich i curry, na to posypalam duszone z
cebulką pieczarki (pyszne są takie odstane w lodówce- często
robię tak, że duszę dużą ilość pieczarek z cebulką i trzymam
je potem w lodówce, przydają się często i takie własnie odstane
są wg mnie najsmaczniejsze), 2 plasterki wędliny i 2 plasterki sera
(choć kto co lubi na pizzy, ja dałam to co akurat miałam;)). I do
mikrofalówki na 5 min. Pychota! Można do tego zrobić jakiś sosik
pomidorowy, czosnkowy, potraktować ketchupem, choć ja jadłam bez
niczego i było super
Zawijasek: 2 liście sałaty lodowej, a w środku kawalek papryki czerwonej , kawałeczki sera feta i orzechy nerkowce - pyszne. (następnym razem zamierzam wszystko pokroić i zrobić taką salatkę - nerkowce dają świetny smak).
- Dołączył: 2005-10-11
- Miasto: Wieliszew
- Liczba postów: 2241
27 czerwca 2009, 20:29
Kurczak na ostro
piers z kurczaka
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1/3 papryczki
chilli/może być suszona/
pomidor
2 ząbki czosnku
kilka czarnych oliwek
łyzka oliwy
sól,pieprz
1. Piers podziel na
duże kawałki,oprósz sola i pieprzem,zrumień na oliwie.
2. Cebulę pokrój w
ćwiartki,paprykę w duże prostokaty,pomidor w ósemkę,czosnek w
i oliwki w plasterki.
3. warzywa dodaj do
miesa,dopraw i duś pod przykryciem ok.20 min.
- Dołączył: 2009-06-08
- Miasto:
- Liczba postów: 28
29 czerwca 2009, 13:40
Ja wiem, że było, ale nie mogę znaleźć... Jak zrobić ciasto/placek pod pizzę w zgodzie z SB (II faza)?
- Dołączył: 2009-05-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 798
9 lipca 2009, 20:05
Chill con carne
Na rozgrzanej patelni usmazyc piers z kuczaka lub schab pokrojony w kostke. Do tego wrzucic pokrojona cebulke, czosnek i pieczarki i nadal smazyc. Nastepnie dodac pokrojona papryke. Potem pomidorki pokrojone lub/i przecier pomidorowy. Nastepnie dodac puszke czerwonej fasoli wraz z zalewa . Dodac przyprawe do chill con carne lub pieprz cayene.