- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
20 lutego 2006, 14:27
28 marca 2006, 22:49
28 marca 2006, 23:05
29 marca 2006, 09:36
Omlet na jogurcie
3 jajka
200 ml jogurtu 0% (od II etapu)
oliwa z oliwek I e.
ser żółty niskotłuszczowy (od II etapu)
warzywa (pomidor- najwyżej jeden na posiłek, ogórek, szczypiorek inne I e.)
Jajka roztrzepujemy widelcem w miseczce, namawiam wszystkich do sparzania skorupek przed rozbiciem, sama jestem w tym bardzo leniwa, ale może nas to uchronić m.i. ,od salmonelli. Dodajemy jogurt i intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, całość wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię, zmniejszamy płomień. Masa powinna odparować nadmiar wody! Z reguły nie można obrócić omletu na drugą stronę, dlatego najlepiej całość zamieszać tak jakby była to jajecznica. Dodatki możemy wrzucić podczas smażenia ciasta, lub surowe położyć na gotowym omlecie. Gdy masa stężeje omlet jest prawie tak spoisty jak „tradycyjny” i można go obrócić. Podawajemy natychmiast. Omlet jest delikatny w smaku i wyśmienicie smakuje wraz z kawą bezkofeinową latte.
Nie wiem czemu tam napisali że jogurt nat i ser niskotłuszczowy od 2 etapu, bo w niektórych źródłach pisze że można, więc jak już tam chcecie :)
Fasolowy kotlik ze serem (danie jednogarnkowe)
dla każdego domownika garść suchej fasoli (może być biała, albo czerwona)
boczek surowy
2 łyżki oleju rzepakowego np. „Kujawski”
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki (w faze I pomijamy marchew)
1 koncentrat pomidorowy 30% w słoiku
sól pieprz szczypta pieprzu cayenne
1 liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
dobrze odciśnięty twaróg wiejski (chudy, lub półtłusty)
Fasolę moczymy w wodzie od 8-12 godzin. Płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy w zależności od wielkości ziarna i czasu namoczenia ok. 30-45 min. Fasole powinno się gotować bez przykrycia, żeby straciła gazy. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony boczek i cebulę, a po zeszkleniu wlewamy wszystko do zupy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w plasterki i dodajemy do fasoli. Marchewkę pokrojoną w plasterki, a następnie w ćwiartki dodajemy odpowiednio wcześniej, żeby ugotowała się zanim fasola się rozgotuje. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Do salaterki lub talerza wkładamy plaster twarogu i zalewamy go gorącą zupą. Danie jest wysokobiałkowe i szybkie w wykonaniu!
Śledzie w pomidorach
1/2 kg matiasów (najlepsze byłyby takie niedoprawione, bez cukru i konserwantów)
2 cebule
koncentrat pomidorowy bez cukru
Cebule kroję w prążki i podsmażam na oliwie z oliwek aby zmiękła. Do cebuli dodaję koncentrat i podlewam wodą aby nie było zbyt gęste. Dodaję przyprawy: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i suszoną pietruszkę, pozostawiam do wystygnięcia. Śledzie kroję w paski i przekładam na przemian: śledzie, cebula, śledzie, cebula itd. (do tego przepisu możemy zastosować dowolne ryby)
Plastry indyka z sałatą lodową (solo lub z dodatkami)
Odkroić 3-4 plastry indyka upieczonego. Pomiedzy płaty włożyć sałatę i żółty ser niskotłuszczowy, całość zawinąć w duży liść, tak żeby można było wyjąć jak kanapkę. (włożyć tez możemy warzywa-jakie kto woli)W fazie II i III można zastosować dodatki, czasem jednak warto się przekonać jak smakuje indyk i sałata. Radzę zapomnieć o ketchupie słodzonym cukrem!
Leczo z kalafiorem. Cielecina z pieca.
papryka: żólta, czerwona, zielona
pomidory
cebula
kalafior lub cukinia lub kabaczek
oliwa z oliwek
1 prawdziwek lub borowik, inne grzyby mogą być, ale nie mają takiego aromatu
sól, inne przyprawy według uznania
Do dużego garnka wlać kilka łyżek oliwy i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Po jej zeszkleniu dodać pokrojoną w kwadraty wielkośći 2-3 na 1 cm paprykę, grzyby; przykryć i dusić. Jeśli ktoś lubi drobniej posiekane warzywa, można to oczywiście zrobić według uznania. Na początku należy uważnie mieszać, zanim warzywa wypuszczą sok, aby się nie przypaliły. Dusić do miekkości, pod koniec dodać drobno pokrojony kalafior vel inne warzywo, które nabierze koloru papryki i rozgotuje się. Osolić i doprawić ziołami, nie należy przesadzać z mieszanką smaków. Same papryki mają wystarczająco mocny smak i aromat.
cielecina w dużym kawałku do pieczenia (chude mięso)
2 śliwki węgierki surowe lub suszone bez pestki
sól, rozmaryn
Najlepsza do tej potrawy jest cielęcina. Jeśli rozmrażamy ją, to musimy uzbroić się w cierpliwość i nie zapomnieć o odpowiednio wcześniejszym wyjęciu z zamrażalnika. Odradzam rozmrażanie w mikrofalówce, jeśli już jesteśmy do tego zmuszeni, należy rozmrażane mięso włożyć do foliowej torby. Spokojne rozmrażanie mięsa gwarantuje nam, że zachowa ono soczystość i nie będzie suche. Świeżą cielęcinę wystarczy opłukać, rozmarażaną należy lekko odsączyć papierowym ręcznikiem.
Mieso "faszerujemy" śliwkami. Wbijamy nóż w środek porcji(zgodnie z kierunkiem włókien) i wkładamy śliwki. Jeśli to konieczne powstałe zagłębienie spinamy np. wykałaczkami. Wpierw wkładamy duży kawałek mięsa na rozgrzaną oliwę, najlepiej w dość dużym garnku na gazie i natychmiast przykrywamy. Po chwili gdy mięso się zrumieni obracamy na drugą stronę i tak kilka razy. Po ok. 15 min. można przełożyć mięso do naczyna żaroodpornego. Nie używam nakrycia i żadnych toreb do pieczenie, ewentualnie mógłby być papier, ale jak to pogodzić z sosem?
Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 Celsjusza. Należy piec przez godzinę, półtora, obracając mięso i polewając wydobywającym się sosem. Pod koniec posolić i posypać pokrojonym w poprzek rozmarynem (polecam prosto z krzaczka!).
W ten sam sposób można upiec duży filet z kurczaka lub indyka, w zależności o wielkości mięsa i jego gatunku czas należy skracać lub wydłużać. Przykładowo: filet z indyka ok. 50-60 min, wołowina 1,5-2 godzin. W każdym przypadku jeśli mieso jest zbyt suche i brakuje sosu, można dodać trochę wody.
Uzyskany sos KONIECZNIE należy podać do posiłku: polać nim mięso lub dodać np. do leczo.
Tak upieczone mięso nadaje się do potraw na zimno i może zastąpić wędlinę.
29 marca 2006, 09:40
29 marca 2006, 09:41
Fasolowy kotlik ze serem (potrawa jednogarnkowa)
dla każdego domownika garść suchej fasoli (może być biała, albo czerwona)
boczek surowy
2 łyżki oleju rzepakowego np. „Kujawski”
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki (pomijamy w fazie I)
1 koncentrat pomidorowy 30% w słoiku
sól pieprz szczypta pieprzu cayenne
1 liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
dobrze odciśnięty twaróg wiejski (chudy, lub półtłusty)
Fasolę moczymy w wodzie od 8-12 godzin. Płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy w zależności od wielkości ziarna i czasu namoczenia ok. 30-45 min. Fasole powinno się gotować bez przykrycia, żeby straciła gazy. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony boczek i cebulę, a po zeszkleniu wlewamy wszystko do zupy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w plasterki i dodajemy do fasoli. Marchewkę pokrojoną w plasterki, a następnie w ćwiartki dodajemy odpowiednio wcześniej, żeby ugotowała się zanim fasola się rozgotuje. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Do salaterki lub talerza wkładamy plaster twarogu i zalewamy go gorącą zupą. Danie jest wysokobiałkowe i szybkie w wykonaniu!
29 marca 2006, 09:43
29 marca 2006, 09:44
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki
1 koncentrat pomidorowy 30% w słoiku
sól pieprz szczypta pieprzu cayenne
1 liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
dobrze odciśnięty twaróg wiejski (chudy, lub półtłusty)
Fasolę moczymy w wodzie od 8-12 godzin. Płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy w zależności od wielkości ziarna i czasu namoczenia ok. 30-45 min. Fasole powinno się gotować bez przykrycia, żeby straciła gazy. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony boczek i cebulę, a po zeszkleniu wlewamy wszystko do zupy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w plasterki i dodajemy do fasoli. Marchewkę pokrojoną w plasterki, a następnie w ćwiartki dodajemy odpowiednio wcześniej, żeby ugotowała się zanim fasola się rozgotuje. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Do salaterki lub talerza wkładamy plaster twarogu i zalewamy go gorącą zupą. Danie jest wysokobiałkowe i szybkie w wykonaniu!
29 marca 2006, 09:45
Omlet z niespodzianką
2 jajka
sól
4 kosteczki gorzkiej czekolady
oliwa z oliwek
Oliwę wlewam na mocno rozgrzaną patelnię. Rozbite i roztrzepane jajka rozprowadzam na mocno rozgrzanym tłuszczu, zmniejszam ogień. Podczas przewracanie omletu jedną ręką trzymam omlet nad patelnią i pozwalam nieściętej części masy jajecznej spłynąć na patelnię, drugą kładę czekoladę i następnie przykrywam omletem, cały czas trzymanym na nożu do obracania. Omlet należy podawać natychmiast po upieczeniu. Czekolada wewnątrz jest półpłynna, a całość bardzo sycąca.