- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 marca 2011, 12:31
9 kwietnia 2011, 10:32
9 kwietnia 2011, 10:33
Edytowany przez Agashia 9 kwietnia 2011, 10:36
9 kwietnia 2011, 10:33
Zasady diety dla osób z niedowagą są takie same jak zasady racjonalnego żywienia: 5 posiłków dziennie, jeść codziennie 0,5 kg warzyw i owoców, unikać smażenia i tłuszczy oraz napojów gazowanych, unikać potraw bardzo słodkich i ostrych.
Plan diety
1 dzień – 2300 kcal
I śniadanie
4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami, szklanka mleka, kromka ciemnego chleba z plastrem szynki, 6 rzodkiewek, szklanka herbaty lub kawy.
II śniadanie
opakowanie twarożku wiejskiego light z łyżką szczypiorku, duży pomidor, 2 kromki białego chleba, szklanka herbaty owocowej.
Obiad
szklanka zupy pomidorowej czystej z
makaronem i natką, 3 ziemniaki z łyżką kopru, plaster pieczeni wołowej
(150 g), surówka z marchwi, połowy selera, jabłka z łyżeczka oleju
słonecznikowego, ogórek małosolny, szklanka kompotu z wiśni.
Podwieczorek
szklanka jogurtu naturalnego, szklanka malin mrożonych.
Kolacja
2 jajka sadzone z łyżką
szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, surówka z pomidora,
papryki, połowy cebuli, szklanka herbaty z cytryną.
2 dzień – 2500 kcal
I śniadanie
6 łyżek płatków
kukurydzianych ze szklanką mleka i łyżką rodzynków, kromka ciemnego
chleba, plaster szynki, ogórek, liść sałaty, szklanka herbaty lub kawy.
II śniadanie
2 kromki ciemnego chleba z
masłem i jajkiem na twardo, surówka z papryki, pomidora i łyżki
szczypiorku, szklanka herbaty owocowej.
Obiad
zupa ziemniaczana (250 ml) z łyżką
koperku, 3 ziemniaki, porcja gotowanej wołowiny (z zupy) z sosem
chrzanowym, surówka z dużej marchwi i ze średniego jabłka z łyżeczką
oleju słonecznikowego, pół brokułu, szklanka soku z czarnej porzeczki.
Podwieczorek
napój ze szklanki soku
wielowarzywnego, połowy szklanki jogurtu, łyżki natki, kromka ciemnego
chleba z masłem, sałatą i plastrem szynki.
Kolacja
fasolka po bretońsku ze 100 g
ugotowanej fasoli, 80 g chudej wołowiny (lub chudej kiełbasy), małej
puszki koncentratu pomidorowego z łyżką natki, kajzerka, 1/4 melona lub
gruszki, szklanka herbaty owocowej.
3 dzień – 2500 kcal
I śniadanie
3 kromki ciemnego pieczywa z
masłem, 3 liście sałaty, twarożek z 2 plastrów białego sera, połowy
papryki, łyżki szczypiorku, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki otrąb
pszennych, szklanka herbaty lub kawy.
II śniadanie
2 kromki białego chleba, 4
plasterki chudego pasztetu z sosem z 2 łyżeczek śmietany 9% i łyżeczki
chrzanu, 2 liście sałaty, szklanka soku marchwiowego.
Obiad
zupa jarzynowa (ok. 250 ml),
polędwiczka wieprzowa duszona z 1 cebulą i 4 dużymi pieczarkami, 1/2
szklanki kaszy gryczanej, 1/2 brokułu, surówka z 3 liści sałaty i 1
pomidora z łyżeczką oleju słonecznikowego, szklanka soku jabłkowego.
Podwieczorek
5 łyżek serka waniliowego ze szklanką jagód, 2 sucharki, szklanka soku z czarnej porzeczki.
Kolacja
filet z ryby (150 g) podsmażony i
podduszony z ziołami, 2 ziemniaki z łyżką koperku, surówka z dużej
marchwi i małego jabłka z łyżeczką oleju słonecznikowego, szklanka soku z
czerwonych buraków.
4 dzień – 2200 kcal
I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba,
szklanka malin z 2 łyżkami twarożku wiejskiego light, 2 plastry pasztetu
drobiowego, mała papryka, liść sałaty, szklanka herbaty lub kawy.
II śniadanie
2 kromki białego chleba z
masłem, sałatka z dużego pomidora 3 liści sałaty, łyżki szczypiorku, 4
plastrów pieczonego schabu z sosem winegret, szklanka soku z czarnej
porzeczki.
Obiad
zupa kalafiorowa (250 ml) z łyżką
kopru, 3 ziemniaki, wątróbka drobiowa, (150 g) duszona z cebulą, 4 łyżki
marchewki z groszkiem (bez zasmażki), 3 łyżki surówki z białej kapusty,
szklanka kompotu z czerwonych porzeczek.
Podwieczorek
szklanka budyniu waniliowego, 6 węgierek, szkl. soku marchwiowo-owocowego.
Kolacja
duża papryka faszerowana mięsem z
indyka (150 g ) z 2 łyżkami ryżu i przyprawami ziołowymi, 3 łyżki
fasolki szparagowej z sosem winegret, kromka ciemnego chleba, szklanka
herbaty owocowej.
5 dzień – 2300 kcal
I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, 2
łyżki twarożku kanapkowego, z łyżką natki, 2 plasterki polędwicy
wołowej, mała papryka, 3 liście sałaty, szklanka herbaty lub kawy.
II śniadanie
szklanka sałatki jarzynowej z
sosem z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego z dodatkiem
musztardy, łyżką natki, 2 kromki ciemnego chleba, 4 plasterki szynki
drobiowej, szklanka soku z czarnej porzeczki.
Obiad
krupnik z kaszy (250 ml), 3
ziemniaki, pierś drobiowa duszona z jarzynami, mizeria z łyżką jogurtu
naturalnego, 3 łyżki, zielonej fasolki szparagowej, szklanka kompotu z
węgierek.
Podwieczorek
banan, opakowanie serka wiejskiego, sucharek.
Kolacja
2 kostki morszczuka lub filet
(150 g) z sosem greckim z 1 marchewki, połowy selera, małej cebuli i
małej puszki koncentratu pomidorowego, grahamka, szklanka herbaty
ziołowej.
9 kwietnia 2011, 10:34
Edytowany przez olik123a 9 kwietnia 2011, 10:36
9 kwietnia 2011, 10:38
9 kwietnia 2011, 10:48
9 kwietnia 2011, 10:56
9 kwietnia 2011, 10:59
Zbyt niski poziom cukru we krwi, czyli hipoglikemia zdarza się, co czwartej osobie chorej na cukrzycę typu I i wielu chorym z cukrzycą typu II. Najczęściej wynika z nieuświadomionego obniżenia się poziomu glukozy. W cukrzycy typu II niedokładnie kontrolowanej organizm stopniowo przyzwyczaja się do okresowych niedoborów cukru, co obniża dotkliwość objawów niedocukrzenia i usypia czujność chorych. Tymczasem hipoglikemia uszkadza układ nerwowy, a zwłaszcza mózg szczególnie podatny na uszkodzenia wynikające z niedostatecznego dopływu glukozy. |
Ciężkie niedocukrzenie zagraża utratą przytomności i śpiączką. |
Jeśli natychmiast jest podejmowane przeciwdziałanie, tj. podanie
przytomnym chorym 10 – 20 g glukozy lub jej równoważników - szklanki
soku, słodzonej herbaty, czekoladki - najczęściej nie niesie za sobą
zagrożenia życia. Hipoglikemie dzielimy na dwa rodzaje: lekką i ciężką. Oto objawy lekkiego niedocukrzenia:
Jednakże gdy poziom cukru zniża się do niebezpiecznej dla nas granicy lub gdy niedocukrzenia trwają przez długi okres czasu, nasz mózg wysyła nam odpowiednie znaki, czyli na przykład:
Pamiętaj, aby nie czekać aż te wszystkie objawy się u Ciebie pokażą, bo możesz się na nie nie doczekać. Kiedy tylko poczujesz na przykład drżenie rąk, zmierz cukier, gdyż nie zawsze w/w objawy muszą świadczyć o hiopglikemii. Czasami właśnie drzenie rąk powoduje silny i gwałtowny stres. Dlatego powinniśmy najpierw się upewnić, ile mamy cukru we krwi. Jeśli nasze przypuszczenia się potwierdzą to nalezy niezwłocznie coś zjeść. Jakość produktu zalezy od naszej glikemii. Jeśli glukoza we krwi wynosi 75-60 mg% to najlepszym jej podniesieniem byłoby zjedzenie 1-2 WW np. pół bułki z dżemem, owoca, ciasto drożdżowe, etc. W przypadku poziomu cukru we krwi poniżej 55mg% wskazane byłoby spożycie soku lub coli na ok. 2WW oraz na przykład kromki chleba czy bułki. Jeśli stracimy przytomność, konieczne jest podanie glukagonu domięśniowo przez osoby drugie. Nie mogą one podawać nam żadnych płynów doustnie, gdyż możemy się nimizachłystnąć. Następnie, po wykonaniu zasrzyku należy wezwać pogotowie lub zawieść chorego do szpitala. |
9 kwietnia 2011, 11:03
9 kwietnia 2011, 11:14