Temat: Dieta na przytycie

ile kalori powinnam zjesc i czy dzisiejszy jadlospis jest dobry ?? Sama juz nie wiem 
śniadanie: 2 kromki chleba z ziarnami z szynka z piersi kurczaka (30g) + kilka plasterków ogorka zielonego i kilka kiszonego + herbata zielona bez cukru
2 śniadanie: kaszka manna z bananami z biedronki
Obiad: chińszczyzna, moja porcja to max 40g ryżu, 100g piersi z kuczaka gotowanej na kotce rosolowej, 200g mieszanki chinskiej i to jest z fixem do potraw chinskich robione jednak bez oliwy
Podwieczorek: Planuje jakies ciacho z cukierni, moze jakis ptys albo cos 
Kolacja: 5 pierogów z truskawkami, tu bedzie jakies ok 300 kcal bo 9 to 422kcal + herbata 
i chce zjesc jeszcze w miedzy czasie jakiegos owoca typu pomaranczko albo cos
dodam ze nie wypije dzisiaj zadnego soku tylko woda i te herbaty zielone 
a i na codzieniem nie jem slodyczy ale dzisiaj taka ochote mam na ciacho... chce zdrowo przytyc :))

Moze cos zmienic ?? macie jakies propozycje?? cos zamienic cos dodac? Co na kolejne dni? 
http://diety.pozmu.net/diety-na-przytycie/dieta-na-przytycie.html
 

Przykładowe jadłospisy - dieta na przytycie
1 dzień – ok. 2500 kcal

I śniadanie: 6 łyżek musli z bakaliami, szklanka mleka, kromka Pumpernikla z wędliną, pomidor, napój mleczny.
II śniadanie: serek homogenizowany, duży pomidor, ogórek 2 bułki poznańskie, sok.
Obiad: 250 ml zupy krem z groszku zielonego, puree ziemniaczane, sztuka mięs (150 g), surówka z selera i bakalii, kompot.
Podwieczorek: jogurt naturalny, orzechy pistacjowe
Kolacja: 2 jajka sadzone na wędlinie, 2 kromki ciemnego chleba z masłem i serem żółtym, surówka z pomidora, ogórka, papryki, cebuli,. herbata z cytryną.

2 dzień – ok. 2500 kcal
I śniadanie: 6 łyżek płatków kukurydzianych ze szklanką mleka i łyżką orzechów włoskich, kromka razowego chleba z chuda wędliną, serem żółtym sałatą i pomidorem;  herbata lub kawa.
II śniadanie: 2 kromki chleba żytniego na zakwasie z masłem i pastą jajeczną posypaną ziołami, surówka z papryki, pomidora i łyżki szczypiorku, sok owocowy.
Obiad: 250 ml zupy fasolowej, puree ziemniaczane, kotlet schabowy surówka z marchwi i jabłka z porcją oleju z pestek winogron, sok z aronii
Podwieczorek: napój kawowy, muffin
Kolacja: fasolka po bretońsku, kromka razowego chleba, herbata z cytryną

3 dzień – ok. 2500 kcal
I śniadanie: 2 kromki razowego pieczywa z masłem, 3 liście sałaty, 2 plastry żółtego sera, 2 parówki cielęce, pomidor, odrobina musztardy;  herbata lub kawa.
II śniadanie: duża grahamka posmarowana grubo pasztetem cielęcym, pikle; do picia szklanka soku wielowarzywnego.
Obiad: 250 ml zupa krem porowa z kluskami lanymi, polędwiczka wieprzowa, kasza gryczana, sałata z sosem winegret.; do picia kompot.
Podwieczorek: budyń czekoladowy, bakalie
Kolacja: dwa gołąbki z ryżem i mięsem polane sosem grzybowym, sok z czerwonych buraków.

4 dzień – ok. 2500 kcal

I śniadanie: jajecznica z parówkami i pomidorem posypana ziołami, 2 kromki razowego chleba, sałata,  herbata lub kawa.
II śniadanie: paluch z ziarnami posmarowany masłem, 4-6 plastrów pieczonego schabu z sosem chrzanowym, ogórek konserwowy. sok z cytrusów.
Obiad: 250 ml zupa z zacierkami, wątróbka drobiowa, (150 g) duszona z cebulą, pieczone ziemniaki, buraczki na ciepło (bez zasmażki), 3 łyżki surówki z białej kapusty, sok z czerwonych porzeczek.
Podwieczorek: napój kawowy, ciastko pełnoziarniste.
Kolacja: Papryka faszerowana mięsem i ryżem, sałata z sosem winegret, kromka ciemnego chleba, herbata owocowa.

5 dzień – 2300 kcal
I śniadanie: 2 kromki chleba graham posmarowane twarożkiem ogórkowym, z łyżką dymki, 4 plasterki polędwicy, liście sałaty. herbata lub kawa.
II śniadanie: 150 g. sałatki jarzynowej, 2 kromki ciemnego chleba z 4 plastrami szynki gotowanej. sok z pomidorów.
Obiad: 250 ml krupniku, potrawka cielęca, ryż, fasolka szparagowa, kompot
Podwieczorek: banan, serek homogenizowany czekoladowy, biszkopt.
Kolacja: ryba po grecku, grahamka, sałata, herbata z cytryną
jablkowa ja tez wszystkie badania mam wporzatku oprocz leukocytów mimo tak niskiej wagi.... to dobrze ze jest wporzadku ;))

natka19901 dziekuje ;* , ja sie juz duzo naczytalam i o dietach na przytycie i o utrzymaniu wagi, chyba przewertowalam wszystkie artykuły ;P
A z tym wazeniem sie to bedzie problem bo moja pani psychiatra kazala mi sie ważyc co drugi dzień :( moze na nastepnej wizycie ustale z nia jakies zmiany, jak myslisz zgodzi sie ? a ten ostatni jadłospis co dodałaś to ciekawy ;))

Dieta na przytycie

Zasady diety dla osób z niedowagą są takie same jak zasady racjonalnego żywienia: 5 posiłków dziennie, jeść codziennie 0,5 kg warzyw i owoców, unikać smażenia i tłuszczy oraz napojów gazowanych, unikać potraw bardzo słodkich i ostrych.

Plan diety

1 dzień – 2300 kcal

I śniadanie
4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami, szklanka mleka, kromka ciemnego chleba z plastrem szynki, 6 rzodkiewek, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
opakowanie twarożku wiejskiego light z łyżką szczypiorku, duży pomidor, 2 kromki białego chleba, szklanka herbaty owocowej.

Obiad
szklanka zupy pomidorowej czystej z makaronem i natką, 3 ziemniaki z łyżką kopru, plaster pieczeni wołowej (150 g), surówka z marchwi, połowy selera, jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, ogórek małosolny, szklanka kompotu z wiśni.

Podwieczorek
szklanka jogurtu naturalnego, szklanka malin mrożonych.

Kolacja
2 jajka sadzone z łyżką szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, surówka z pomidora, papryki, połowy cebuli, szklanka herbaty z cytryną.

2 dzień – 2500 kcal

I śniadanie
6 łyżek płatków kukurydzianych ze szklanką mleka i łyżką rodzynków, kromka ciemnego chleba, plaster szynki, ogórek, liść sałaty, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
2 kromki ciemnego chleba z masłem i jajkiem na twardo, surówka z papryki, pomidora i łyżki szczypiorku, szklanka herbaty owocowej.

Obiad
zupa ziemniaczana (250 ml) z łyżką koperku, 3 ziemniaki, porcja gotowanej wołowiny (z zupy) z sosem chrzanowym, surówka z dużej marchwi i ze średniego jabłka z łyżeczką oleju słonecznikowego, pół brokułu, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Podwieczorek
napój ze szklanki soku wielowarzywnego, połowy szklanki jogurtu, łyżki natki, kromka ciemnego chleba z masłem, sałatą i plastrem szynki.

Kolacja
fasolka po bretońsku ze 100 g ugotowanej fasoli, 80 g chudej wołowiny (lub chudej kiełbasy), małej puszki koncentratu pomidorowego z łyżką natki, kajzerka, 1/4 melona lub gruszki, szklanka herbaty owocowej.

3 dzień – 2500 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego pieczywa z masłem, 3 liście sałaty, twarożek z 2 plastrów białego sera, połowy papryki, łyżki szczypiorku, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki otrąb pszennych, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
2 kromki białego chleba, 4 plasterki chudego pasztetu z sosem z 2 łyżeczek śmietany 9% i łyżeczki chrzanu, 2 liście sałaty, szklanka soku marchwiowego.

Obiad
zupa jarzynowa (ok. 250 ml), polędwiczka wieprzowa duszona z 1 cebulą i 4 dużymi pieczarkami, 1/2 szklanki kaszy gryczanej, 1/2 brokułu, surówka z 3 liści sałaty i 1 pomidora z łyżeczką oleju słonecznikowego, szklanka soku jabłkowego.

Podwieczorek
5 łyżek serka waniliowego ze szklanką jagód, 2 sucharki, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Kolacja
filet z ryby (150 g) podsmażony i podduszony z ziołami, 2 ziemniaki z łyżką koperku, surówka z dużej marchwi i małego jabłka z łyżeczką oleju słonecznikowego, szklanka soku z czerwonych buraków.

4 dzień – 2200 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, szklanka malin z 2 łyżkami twarożku wiejskiego light, 2 plastry pasztetu drobiowego, mała papryka, liść sałaty, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
2 kromki białego chleba z masłem, sałatka z dużego pomidora 3 liści sałaty, łyżki szczypiorku, 4 plastrów pieczonego schabu z sosem winegret, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Obiad
zupa kalafiorowa (250 ml) z łyżką kopru, 3 ziemniaki, wątróbka drobiowa, (150 g) duszona z cebulą, 4 łyżki marchewki z groszkiem (bez zasmażki), 3 łyżki surówki z białej kapusty, szklanka kompotu z czerwonych porzeczek.

Podwieczorek
szklanka budyniu waniliowego, 6 węgierek, szkl. soku marchwiowo-owocowego.

Kolacja
duża papryka faszerowana mięsem z indyka (150 g ) z 2 łyżkami ryżu i przyprawami ziołowymi, 3 łyżki fasolki szparagowej z sosem winegret, kromka ciemnego chleba, szklanka herbaty owocowej.

5 dzień – 2300 kcal

I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, 2 łyżki twarożku kanapkowego, z łyżką natki, 2 plasterki polędwicy wołowej, mała papryka, 3 liście sałaty, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
szklanka sałatki jarzynowej z sosem z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego z dodatkiem musztardy, łyżką natki, 2 kromki ciemnego chleba, 4 plasterki szynki drobiowej, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Obiad
krupnik z kaszy (250 ml), 3 ziemniaki, pierś drobiowa duszona z jarzynami, mizeria z łyżką jogurtu naturalnego, 3 łyżki, zielonej fasolki szparagowej, szklanka kompotu z węgierek.

Podwieczorek
banan, opakowanie serka wiejskiego, sucharek.

Kolacja
2 kostki morszczuka lub filet (150 g) z sosem greckim z 1 marchewki, połowy selera, małej cebuli i małej puszki koncentratu pomidorowego, grahamka, szklanka herbaty ziołowej.

natka19901 naprawde nie zauważyłaś że przytyłaś? a możesz podać swój przykładowy jadłospis na którym przytyłaś? wiecie ja też mam problem z tym że jak się zważe i widze więcej to odczuwam jakis niepokój i już mi się wszytskiego odechciewa a jednak nie potrafie rozstać się z wagą;/

u mnie dziś tak sobie pogoda do niczego jest pochmurno i ciągle paada ale ja dziś mam nawet w miare humor mam nadzieje że uda mi sie dzisiaj wygrać walke z moja główką;)

ja niestety mam wyniki badan do niczego...właśnie 2 dni temu robiłam badania i okazało się że mam za niski poziom cukru, żelaza, rbc i za niski hematokryt, oraz za niski poziom ft4
> A z tym
> wazeniem sie to bedzie problem bo moja pani
> psychiatra kazala mi sie ważyc co drugi dzień :(
> moze na nastepnej wizycie ustale z nia jakies
> zmiany, jak myslisz zgodzi sie ?

CO? Lepiej zmień lekarza.
To niedopuszczalne!
W 2 dni nie przytyjesz, a co najwyżej może dojść do zatrzymania wody w organizmie, albo zalegania niestrawionych treści pokarmowych. Waga każdego dnia może się nieco różnić. Ważąc się co 2 dzień popadniesz w obsesję i każdy Twój dzień, każda zmiana nastroju będzie uzależniona od wskazówki na wadze.
1x w tygodniu to maximum.
Natka, te jadłospisy są co najmniej dziwne. Ja, po nabraniu masy, jadam około 2700kcal ( nie liczę, ale kiedyś z ciekawości sprawdziłam). W przeciwnym razie waga zjeeeżdża.
Naprawdę nietrudno zatrzymać tycie, zapewniam Was. Dużo ruchu, ODPOWIEDNIE PRODUKTY, pozytywne nastawienie, zdrowy rozsądek  - to gwarancja sukcesu : )
Olik, co do Twojego psychiatry, zgadzam się w 100% z Natką. Ja nie ważę się i nie ważyłam tyjąc. To prawda, ja wciąż noszę te same ciuchy i rozmiary, które nosiłam w najcięższym momencie choroby. Niewielka różnica. No, może wyglądam zdrowiej. : )
no włąsnie u mnie tak jest że kazdy wzrost na wadze potrafi mi zepsuć cały dzien...i choć wiem że to  jakoś nie potrafie sobie przemówić w ten sposób i olac wage...

Desireeee mogłabyś napisac do mnie na priw? bo chciałabym cie o coś zapytać


> natka19901 naprawde nie zauważyłaś że przytyłaś? a mam za niski poziom cukru, żelaza,
> rbc i za niski hematokryt, oraz za niski poziom ft4

SERIO, SERIO niczego nie zauważyłam. 3kg to nie dużo więc nie było bardzo widać.
Jadłam duuuużo warzyw, owoców, gotowałam sobie zupy-bomby witaminowe, dużo serków wiejskich...
Poczytaj sobie linki, które wrzuciłam w poprzednich postach.
Wystarczy wpisać w google: dieta/ jadłospis na przytycie/masę i są setki stron z MENU

i tak:
Żelazo - jest niezbędny pierwiastek śladowy, którego organizm potrzebuje do produkcji hemoglobiny (to białko przenoszące tlen). Z pokarmem przyjmujemy 10-15 mg żelaza dziennie, z czego organizm wykorzystuje 5-10%. Objawy niedoboru żelaza pojawiają się wtedy, gdy zapasy są już wyczerpane.  Przyczyny niedoboru żelaza:
- mała ilość w spożywanych pokarmach,
 -utrata krwi,
- przewlekłe krwawienia,
- zwiększone zapotrzebowanie w okresie ciąży lub wzrostu,
- alkoholizm,
- przewlekłe stany zapalne,
- nowotwory
Produkty zawierające żelazo: brokuły, brukselka, fasola, groch, jęczmień, chleb pszenny pełnoziarnisty, kiełki pszenicy, kurczak, masło orzechowe, migdały, orzechy, ostrygi, pomidory, rodzynki, szpinak, truskawki, wątroba, wołowina
mielona
, suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki , drób, jaja ,mleko i produkty mleczne, ziemniaki, ryby, owoce, ryż, warzywa. Stopień wchłaniania żelaza można podwyższyć przez spożywanie tych produktów z :  pomarańczami, śliwkami, bananami, mango, kiszoną kapustą, ziemniakami, burakami,dynią i brokułami.
Natomiast niektóre produkty  obniżają stopień wykorzystywania żelaza, np. otręby pszenne, białko sojowe, herbata, kawa, orzechy, czekolada mleczna, mleko i sery.
SMACZNEGO

Zbyt niski poziom cukru we krwi, czyli hipoglikemia zdarza się, co czwartej osobie chorej na cukrzycę typu I i wielu chorym z cukrzycą typu II. Najczęściej wynika z nieuświadomionego obniżenia się poziomu glukozy. W cukrzycy typu II niedokładnie kontrolowanej organizm stopniowo przyzwyczaja się do okresowych niedoborów cukru, co obniża dotkliwość objawów niedocukrzenia i usypia czujność chorych. Tymczasem hipoglikemia uszkadza układ nerwowy, a zwłaszcza mózg szczególnie podatny na uszkodzenia wynikające z niedostatecznego dopływu glukozy.
Ciężkie niedocukrzenie zagraża utratą przytomności i śpiączką.
Jeśli natychmiast jest podejmowane przeciwdziałanie, tj. podanie przytomnym chorym 10 – 20 g glukozy lub jej równoważników - szklanki soku, słodzonej herbaty, czekoladki - najczęściej nie niesie za sobą zagrożenia życia.
Hipoglikemie dzielimy na dwa rodzaje: lekką i ciężką. Oto objawy lekkiego niedocukrzenia:
  1. Znaczne osłabnienie, uczucie niepokoju;
  2. Drżenie rąk, uczucie braku sił;
  3. Bladość skóry i jej nadmierne pocenie się;
  4. Kołatanie serca;
  5. Uczucie głodu;
  6. Zaburzenia widzenia: mroczki przed oczami, rozmazywanie się liter;
  7. Trudności w wykonywaniu precyzyjnych ćwiczeń;
  8. Zaburzenia pamięci;
  9. Bóle i zawroty głowy;
  10. Zmiana nastroju: nadmierna agresja, złość, histeria, płaczliwość, rozdrażnienie;

Jednakże gdy poziom cukru zniża się do niebezpiecznej dla nas granicy lub gdy niedocukrzenia trwają przez długi okres czasu, nasz mózg wysyła nam odpowiednie znaki, czyli na przykład:

  1. Silne bóle głowy;
  2. Zaburzenia widzenia: przestrzennego, kolorów, kształtów;
  3. Zaburzenia koordynacji ruchowej;
  4. Trudności w wysłowieniu się;
  5. Krótkotrwałe zaniki pamięci;
  6. Trudności w zebraniu myśli;
  7. Zmiany w nastroju: nadmierna agresja lub płaczliwość;
  8. Zaburzenia świadomości;
  9. Utrata przytpomności;
  10. Drgawki

Pamiętaj, aby nie czekać aż te wszystkie objawy się u Ciebie pokażą, bo możesz się na nie nie doczekać. Kiedy tylko poczujesz na przykład drżenie rąk, zmierz cukier, gdyż nie zawsze w/w objawy muszą świadczyć o hiopglikemii. Czasami właśnie drzenie rąk powoduje silny i gwałtowny stres. Dlatego powinniśmy najpierw się upewnić, ile mamy cukru we krwi. Jeśli nasze przypuszczenia się potwierdzą to nalezy niezwłocznie coś zjeść. Jakość produktu zalezy od naszej glikemii. Jeśli glukoza we krwi wynosi 75-60 mg% to najlepszym jej podniesieniem byłoby zjedzenie 1-2 WW np. pół bułki z dżemem, owoca, ciasto drożdżowe, etc. W przypadku poziomu cukru we krwi poniżej 55mg% wskazane byłoby spożycie soku lub coli na ok. 2WW oraz na przykład kromki chleba czy bułki.

Jeśli stracimy przytomność, konieczne jest podanie glukagonu domięśniowo przez osoby drugie. Nie mogą one podawać nam żadnych płynów doustnie, gdyż możemy się nimizachłystnąć. Następnie, po wykonaniu zasrzyku należy wezwać pogotowie lub zawieść chorego do szpitala.



ja włąsnie bardzo mało mięsa jadam jakoś sie odzywczaiłam od niego i po prostu mi nie smakuje
Dobrze, Olik, ale musisz mnie dodać do znajomych, bo nie mogę napisać do Ciebie w związku z tym.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.