- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
29 kwietnia 2015, 18:40
Wcześniej Arnodike podała stronkę z przepisami zebranymi od dziewczyn z forum, mam nadzieję, że mogę dalej rozpowszechnić
Edytowany przez shimmerka 29 kwietnia 2015, 18:44
29 kwietnia 2015, 18:51
Dziś mam 17 dzień, czyli 3 tyg diety. Zważyłam się w zeszły weekend, spadło tak 2-3 kg, ale akurat dostałam okresu, więc sporo jadłam w te dni;p pomierzyłam się i ubyło mnie ponad 20 cm! Ale poprzedni pomiar był sporo przed dietą, więc nie wiem czy to tylko jej zasługa. Z innych efektów diety: przemiana materii extra (a mam wrzody na jelitach, więc borykałam się z jelitowymi problemami), mam ładną cerę, takie gładkie ciało się w ogóle robi:) no i w ogóle dobrze się czuję, choć na początku lekko nie było;d
29 kwietnia 2015, 20:14
Dzień dobry WO Dzisiaj kończe trzeci dzień WO. Teraz będzie z górki. Pije soki, jem surówki i owoce. Wczoraj zrobiłam leczo z cebul, papryki, cukinii i pomidorów. Dodałam rożne przyprawy i miałam dwa ekstra posiłki. Dla ratowania nastroju dwa razy pieklam jabłka z cynamonem. Pije dużo wody z sokiem z cytryny oraz herbatki ziołowe. Soki ograniczał do pół litra dziennie. Miłego
29 kwietnia 2015, 20:21
A ja mam pytanie dotyczące dozwolonych przypraw. Używacie zwykłej soli ? Czy ocet i musztarda są dozwolone ? I co z tym przecierem pomidorowym?
29 kwietnia 2015, 20:40
Nie używam musztardy i octu. Czasem porządny przecier. Najlepiej własnej roboty. Sól kamienną, morską lub himalajska w niewielkich ilościach.
29 kwietnia 2015, 20:46
Nie używam musztardy i octu. Czasem porządny przecier. Najlepiej własnej roboty. Sól kamienną, morską lub himalajska w niewielkich ilościach.
29 kwietnia 2015, 21:55
Ja jak jestem na WO to używam soli (oczywiście dużo mniej, łatwo się przyzwyczaić ) ale himalajskiej, co do octu to używam jabłkowego (ja kupuję bio bez żadnych konserwantów czy E - prawda taka, że jest tańszy od części znanych marek w markecie), jeśli chodzi o musztardę, to wiem, że zdania są podzielone - ja czasem używam do dużej sałaty łyżeczki do sosu ale takiej, która ma w składzie tylko gorczycę, ocet jabłkowy i przyprawy, też bez żadnych konserwantów (nie wiem, po co to wszędzie pakują
), jest dużo droższa (ok 10-11zł) ale jak się zużywa łyżeczkę dziennie to starcza i starcza
Kupiłam też gorczycę i będę robić swoją musztardę na bazie octu jabłkowego właśnie, jeśli gorczycę powinno się traktować jako zioło to wydaje mi się, że swoją lub bez dodatków zabronionych można na WO, ale to tylko moje zdanie, nie chcę wprowadzić w błąd.
29 kwietnia 2015, 22:23
Gorczyca ma za dużo tłuszczu - ja bym nie używała.
Ocet jablkowy dobry, bez konserwantów można kupić w Rossmanie. Ale na WO lepiej używać cytryny.
Ja mam już zrobione mega wielkie zakupy - chyba na tydzień mi wystarczy :)