- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
18 września 2014, 09:28
Gosiu mam wrażenie, że im częściej robimy wo tym bardziej organizm jest czujny i wolniej reaguje. Ale samopoczucie na wo jest fajne. Mamy powera, organizm się oczyszcza i to się liczy. I tego będziemy się trzymać. Co zrobimy dla siebie jest nasze, a spadeczki wagi przy okazji i tak zaliczamy. Wolniej, ale zaliczamy.
Edytowany przez Spychala1953 18 września 2014, 09:29
18 września 2014, 13:49
Noo Mieciu ciesze sie ze cie tu w koncu widze! Fajnie, że sie na nowo wkrecilas. Dzisiaj mój trzeci dzień i troche mi slabo. Wczoraj na jodze mialam mroczki przed oczyma i zakrecilo mi sie w glowie ale jakos dotrwalam do konca. Planuje chociaz 2 tygodnie wytrzymac za pierwszym razem bo jak na razie ciezko mi sie powstrzymywac :(
18 września 2014, 14:03
A ja 10 dzień i dzisiaj mam jakiś spadek motywacji... i zachcianki mam.... Ale jakoś jeszcze się trzymam. Może ktoś podrzuci jakieś "nowe" pomysły na potrawy będę wdzięczna. U mnie dzisiaj leczo, a na kolacje nie mam narazie pomysłu. Chyba jesień idzie bo mi się ciepłych i rozgrzewających potraw chce. Może jutro jak zobaczę kolejny spadek wagi to mi się znowu bardziej zachce.
Edytowany przez salmon121 18 września 2014, 14:04
18 września 2014, 14:34
Może kalafior uduszony z koperkiem? Dobry jest też szpinak z czosnkiem. A już ekstra dobre jabłko z piekarnika z cynamonem. Pamiętam jak je pożerałam z rozkoszą. Mam jabłka w domku muszę zrobićBuraczek, cebulka, ogórek kiszony.
18 września 2014, 14:52
cd. jadłospisu. salmon121 z pewnością coś z tego wybierzesz
bigos z kapusty i pomidorów na ciepło
1) Zestawy surówek:
- sałata, szczypior, koper, pomidor, seler naciowy, tarte jabłko, ogórek kiszony - wymieszać z wodą od
kiszonych ogórków, przyprawić zielem estragonu;
- marchew, seler, jabłko i sok z cytryny;
- marchew, jabłko, kapusta, cebula skropione kwasem mlekowym;
- marchew, jabłko;
- kapusta kiszona, cebula, lub szczypiorek, jabłko;
- burak gotowany, jabłko, cebula, sok z cytryny;
- kapusta kiszona, cebula, lub szczypiorek, jabłko;
- burak gotowany, jabłko, cebula, sok z cytryny;
- kapusta kiszona, marchew, jabłko, szczypiorek;
- ogórki kiszone, cebula;
- kapusta biała (sparzona wrzątkiem) z jabłkiem, cytryną.
3) Przepisy na inne dania:
- Zupa jarzynowa: marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę pokroić i ugotować dodając pod koniec łyżkę
koperku i sól. Można zupę zmiksować, dodać majeranku, czosnku lub bazylii. Na bazie zupy jarzynowej
można ugotować barszcz, zupę ogórkową, pomidorową, kalafiorową, szczawiową, kapuśniak itp.
- Zupa z papryką: ugotować pokrojone jarzyny: paprykę, cebulę, czosnek, marchew, pomidory, seler,
por, pietruszkę, kapustę. Przyprawić solą i pieprzem.
Uwaga! Do zup nie dodawać mleka, śmietany ani tłuszczu.
- Bigos jarski: zalać wrzątkiem pokrojoną kapustę świeżą, lub kiszoną z cebulą i po 20 min dodać pokrojone
jabłka, przecier pomidorowy. Przyprawić kminkiem, majerankiem, liściem laurowym i solą.
- Leczo: pokrojoną cebulę ugotować w małej ilości wody, dodać surową paprykę, przecier pomidorowy
i gotować do miękkości. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem.
- Leczo inne: do rozgotowanej cebuli dodać kabaczek lub dynię i surową paprykę oraz przecier pomidorowy.
Przyprawić solą i pieprzem.
- Dynia: pokroić na plastry, ugotować na parze, posypać solą, natką.
- Marchew: ugotować na parze, posypać koperkiem i solą.
- Burak gotowany: podać w plastrach na ciepło.
- Jabłka pieczone w folii.
- Mus jabłkowy: ugotować w małej ilości wody pokrojone jabłka i przetrzeć przez sito.
19 września 2014, 05:41
Cześć WO! Zaczęłam czwarty tydzień. Ja to głównie wcinam surówki z różnych sałat,pomidory, kiszone ogórki i kapustę, wegańskie lecza, zupy jarzynowe, gotowane na parze kalafiory lub brokuły i szpinak z cebulką i czosnkiem. Po powrocie z pracy planuję zrobienie wegańskiego bigosu. No i oczywiście piję codziennie minimum 0,5 litra soku na bazie jabłek, marchewek, buraczków, ogórków i kapust. Coś bym już urozmaiciła.
19 września 2014, 09:47
Dziś mój 4 dzień :) Jestem z siebie dumna, że udało mi się zacząć. Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie bardzo źle mi się śpi od początku i jestem ciągle w takim półśnie, czy wy też tak macie?
Edytowany przez czikaczika 19 września 2014, 09:47
19 września 2014, 11:03
O Pietraszenko się pojawił.....witaj. Czikaczika objawy oczyszczania bywają różniste. Zależy to od naszego organizmu. Ja np. śpię jak suseł...jeszcze Bogu dzięki. Chociaż ogólnie rzecz biorąc nie mam raczej z tym problemu...jeszcze i niech tak zostanie. Zawieszam się do poniedziałku. Mam nadzieję, że chwyciłam bakcyla i powrócę. W każdym razie dynia w domku czeka na obróbkę.
Życzę warzywno owocowym sukcesów i wytrwałości