Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

Podczas postu po kilku dniach ograniczam używanie soli bo wszystko nagle jest dla mnie zbyt słone. Używam soli (szarej) kamiennej niejodowanej z Kłodawy. Taką właśnie sól zaleca Dąbrowska.
Wczoraj osiągnęłam półmetek- 3 tygodnie;) nie miałam czasu pisać w tym tygodniu, ale w zasadzie nic nowego/ciekawego odnośnie mojej diety się nie działo. Po 3 tyg mam  równiutko 8 kg mniej. W ostatnim tygodniu waga stała uparcie w miejscu, raz nawet podskoczyła o 0,400 kg, żeby na drugi dzień tyle samo spaść.Tęskno mi do pieczywa i nabiału. Pomału kończą mi się też pomysły na posiłki niestety. cały czas doskwiera mi zimno.
Diladriel trzymaj się, bardzo dobrze Ci idzie. 8 kg w 3 tyg to dużo. U mnie na tej diecie spadło 4 kg po prawie 2 tyg i się zatrzymało i teraz waha raz w ta raz z powrotem. Trzeba się ruszać. Po ćwiczeniach prawie 1 kg mi zszedł a wcześniej nic nie drgało.   Więc nie załamuj się, będzie dobrze. Posłuchaj sobie wykładu jak Ci źle, to zmienia podejście do diety. Pozdrawiam :-)

Pasek wagi

fittorpeda napisał(a):

ja używam tylko soli himalajskiej. W przeciwieństwie do powszechnie używanego, szkodliwego chlorku sodu, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne.Zawiera ona aż 84 minerały w formie koloidalnej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała.Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie. W tym miejscu należy podkreślić iż Sól Himalajska nie ma zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej. Zatopione tankowce uwalniają miliony ton chemicznych substancji które osadzają się w wodzie, z której czerpana jest następnie sól.


fittorpeda, dziękuję za odpowiedź. Gdzie kupujesz sól himalajską? Pozdrawiam


Pasek wagi

azetka napisał(a):

Podczas postu po kilku dniach ograniczam używanie soli bo wszystko nagle jest dla mnie zbyt słone. Używam soli (szarej) kamiennej niejodowanej z Kłodawy. Taką właśnie sól zaleca Dąbrowska.


azetka, 

również dziękuję za odpowiedź. Gdzie kupujesz sól? Pozdrawiam


Pasek wagi

Kachhaaa napisał(a):

Diladriel trzymaj się, bardzo dobrze Ci idzie. 8 kg w 3 tyg to dużo. U mnie na tej diecie spadło 4 kg po prawie 2 tyg i się zatrzymało i teraz waha raz w ta raz z powrotem. Trzeba się ruszać. Po ćwiczeniach prawie 1 kg mi zszedł a wcześniej nic nie drgało.   Więc nie załamuj się, będzie dobrze. Posłuchaj sobie wykładu jak Ci źle, to zmienia podejście do diety. Pozdrawiam :-)


Kachhaaa

o jakim wykładzie mówisz? Pozdrawiam
Pasek wagi
Kachhaaa dzięki za dobre słowo:) wykładów już słuchałam w zeszłym roku:) Z ruszaniem się właśnie mam problem:( nie mogę się zmotywować do ćwiczeń.
Dziś mój 23 dzień, zostało dni 19, waga w dół o 0.600 kg.  w sumie -8,600. Nie musiałam jeszcze ruszać się z domu, zatem nie marznę na razie;)
mmMalgorzatka

Wykład dr Ewy  http://www.youtube.com/watch?v=yJn4bf0chxc po godzinie na każdą część, ale warto ten czas na posłuchanie poświęcić np. podczas gotowania :-)
Pasek wagi

Kachhaaa, dzięki:)

Pasek wagi
A jak reakcje w pracy i wśród znajomych na Waszą zmianę żywienia? Ciekawe, że jak jemy niezbyt zdrowo to wszystko jest O.K., gdy tylko zaczynasz coś zmieniać na lepsze to pojawiają się pełne politowania spojrzenia i komentarze.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.