Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

Dziś mój 9 dzień, trzymam się nieźle gotując codziennie dwa obiady dla siebie i dla dzieciaków i męża. Różnicy w zupach praktycznie nie ma poza łyżką masła i większą ilością soli. Mój mąż ma dne moczanową więc z wywarów i większej ilości mięsa zrezygnowaliśmy już parę miesięcy temu. Wyszło nam to na plus a szczególnie dzieciakom, bo jak wszystkie dzieciaki na około prychają i kichają, moje dzieci nawet katarku w tą zimę nie miały jeszcze a standardowo z 6-5 raz coś łapały - jak nie więcej :)
Ja czują się coraz lepiej, coraz więcej mam chęci (bo energii chwilowo mniej) i już nawet widok kabanosa nie jest dla mnie problemem. Co do wagi to nie powiem, bo pomiar mam dopiero w czwartek na fittnesie. W zeszły czwartek, czyli w 4 dzień diety miałam 1.5 kg mniej.
Komiczna - trzymaj sie, bo naprawdę warto!
Cicho tutaj, dziś robię test na żołądek. Od 10 lat nie mogę jeść papryki surowej bo kończy się to mega nadkwasnoscia, tak jakby ktoś podpalił mi żołądek od środka. Właśnie zjadłem sałatke z żółtą i czerwoną patryka i czekam:)
Po 3 godzinach nic, ta dieta naprawdę działa. Moje wrzody się zjadają:)
Nasz 9 dzień diety, moja waga od 3 dni sie nie zmienia, może koniec okresu tak zadziałał bo mojemu narzeczonemu schodzi codziennie coś. Pozytywnie mnie ten zastój nie nastraja. Dorwałam się w końcu do termomixa i pyszna zupa krem brokułowa była na obiad. My założyliśmy sobie że wytrwamy na WO do końca miesiąca a później zdrowe żywienie, już się nie mogę doczekać chociażby nawet kaszy ;-) dziś ćwiczyłam z płytą z shape i nawet mi się podobało, niestety o bieganiu w taką pogodę mogę zapomnieć. Trzymajcie się ciepło dziewczynki.
Pasek wagi
dziewczyny ja od jutra planuje rozpocząc tę dietę. powiedzcie mi czy jecie o okreslonych godzinach? i czy pozwalacie sobie chociaż na jedna kawe dziennie? (bo mi bez tej jednej jedynej rano bedzie baaardzo ciezko). A ogólnie polacacie jak Wasze efekty, pochwalcie się!
Witam. U mojego meza takze zdiagnozowali dne moczanową. Teraz probuje dowiedziec sie jak najwięcej na temat tej choroby, czytam rozne artykuly i szukam jakis informacji od osob ktore także zmagają się z tą chorobą. Jakies wskazówki.?! Na co najbardziej trzeba uwazac?! Co jest najbardziej szkodliwe?!
Pasek wagi
O kurcze! Świetne te wykłady.
Pasek wagi
Witajcie:) Zaczęłam dietę, na razie jest ciężko. Czy używacie soli, jeśli tak to jakiej? Ja wczoraj nic nie soliłam i jedzenie było bez smaku.... pozdrawiam
Pasek wagi
Witam, własnie rozpoczęłam 4 tydzień. Waga spadła ok 6,5 kg i to mnie bardzo cieszy. Na początku też mi było ciężko, szczególnie gdy zrezygnowałam z kawy z dnia na dzień, ale kryzys trwał tylko jeden dzień i strasznie bolała mnie głowa, następnego dnia juz było w porządku. Staram się wymyslać jakieś smaczne potrawy, najgorsze są dla mnie śniadania - przed dietą zawsze jadłam owsiankę i tego mi najbardziej brakuje rano. Po pierwszym tygodniu miałam mnóstwo energii, a teraz od kliku dni jestem strasznie senna i ciągle czuję się zmęczona. I wieczorami zaczyna mi być zimno, mimo, że używam mnóstwo przypraw rozgrzewających. Wydaje mi się, że dam radę jeszcze te 3 tyg. Boję się tylko wychodzenia z diety, muszę coś więcej o tym poczytać, żeby nie zaprzepaścić efektów. Mam tylko nadzieję, że minie mi ten brak energii.
ja używam tylko soli himalajskiej. W przeciwieństwie do powszechnie używanego, szkodliwego chlorku sodu, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne.

Zawiera ona aż 84 minerały w formie koloidalnej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała.

Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie. W tym miejscu należy podkreślić iż Sól Himalajska nie ma zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej. Zatopione tankowce uwalniają miliony ton chemicznych substancji które osadzają się w wodzie, z której czerpana jest następnie sól.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.