Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

No to muszę się nafazowac żeby dać radę z wychodzeniem😀

Pasek wagi

Hej Dziewczyny. Czy któraś teraz pości?
Ja dziś zaczęłam trzeci dzień. Planuję pościć do końca miesiąca, ewentualnie tydzień dłużej. To już mój drugi post (impreza). W międzyczasie były jeszcze jakieś przypominajki. :)
Dajcie znać. W grupie raźniej!

witam!
wczoraj zaglądnęłam po długim czasie na www stronę dr. Ewy Dąbrowskiej, i zobaczyłam, że można tam wykupić diete ! Dieta jest z postem , i potem wychodzenie i zdrowe żywienie we dwóch wersjach - śródziemnomorskie albo  z elimincją najjczęstszych alergenów - glutenu, białka mlecznego i jajek. Chyba wykupię ..

Pasek wagi

Tak, ja też widziałam. Jest nawet aplikacja :)! Ale jakoś mnie nie kusi. Jest tyle książek, blogów itd., że nie potrzebuję. Btw, są nawet cateringi pod post Dabrowskiej.
(Teraz też niektóre nawet wprowadzają catering STIR, czyli to, na co schudła Adele (smiech)).

co to jest STIR ?

Pasek wagi

Zasady diety, którą miała Adele - z tego co się orientuję, to przez pierwsze trzy dni pije się same koktajle, a potem uzupełnia się je coraz większą ilością posiłków, musiałabyś doczytać sobie, bo ja nie zagłębiałam się w to.

U mnie dziś siódmy dzień WO :) 

Cześć dziewczyny, u mnie dzień szósty :)

Nurtuje mnie ostatnio pewna rzecz: w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów dla postu dr Dąbrowskiej z bakłażanem i szpinakiem, ale nie jestem pewna, czy rzeczywiście można je jeść. Czy ktoś wie jak to w końcu jest? :) 

Jeśli ktoś jeszcze nie zna to podsyłam Wam przepis na najlepszą przekąskę postu:
Podróba czipsów - wersja very light - czyli jarmuż z piekarnika (przepyszny!!!):

Piekarnik nagrzewamy do 190C, blachę przykrywamy papierem.
Myjemy jarmuż, kroimy go na części wielkości czipsa (odkrajamy łodygę), lekko osuszamy.
solimy solą himajaską i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (powinny być kruche jak chipsy, ale nie czarne)

Dziś testuję frytki z pietruszki, dam znać, czy są ok. (pietruszka odprowadza wodę z organizmu, więc warto jeść jej całkiem sporo)



Frytki z pietruszki są pyszne! Ja robię z bazylią i czosnkiem. Są też przepisy są słodko, ale już nie na WO

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.