Temat: Montignac

Czy któraś z Vitalijek stosuje sposób żywienia Montignac?
mam nadzieję, że nie jestem tu sama...
opiszmy przygodę z Montignac, efekty, zalety i wady...
Czekam na wasze wpisy:)))



Pasek wagi
powinien byc chudy ser i jeszcze dodatkowo zwiekszyc posilek o warzywa..ja jednak nie jem bialka do makaronu..ale ostatnio nie chudne;/zgroza jakas:(jestem zalamana i zaczynam jesc mniejsze porcje i i tak jest zle..ale ja chudlam na MM to tez jadlam makaron z pomidorami i chudlam na nim wiec nie wiem jak to jest;/
gracjana ja nie korzystam z zuzli tych z oryginalnego mm, monti nie poleca białego sera na kolacje (twarogu)

Jeśli chodzi o produkty mleczne świeże czyli takie zawierające serwatkę, to obowiązuje nas zasada ograniczenia spożycia do 1 posiłku dziennie. Czyli możesz na przykład zjeść do śniadania zarówno jogurt jak i biały ser ale nie możesz jeść ich już do żadnego innego posiłku. Tak samo jeśli planujesz wypić kawę z mlekiem krowim po południu to zapomnij o świeżym nabiale do pozostałych posiłków.
Serwatkę zawierają: mleko, maślanka, kefir, jogurt, ser biały twarogowy, ser feta, ser mozzarella, ser ricotta.
Sery twarde i pleśniowe są pozbawione serwatki dlatego np. jedząc na śniadanie otręby z mlekiem krowim możesz swobodnie zjeść na obiad żółty lub pleśniowy ser.

Pasek wagi
może jeszcze to ci pomoze

Tłuszczowo-białkowe posiłki - na każdej fazie składają się z tłuszczy + białka o dowolnej zawartości tłuszczu lecz najlepiej jak najchudszego + węglowodanów o IG<=35.
Będą to najczęściej obiady i od czasu do czasu kolacje.
Węglowodanów o IG>35 nie łączymy z tłuszczami.

Podstawowe tłuszcze:
- ryby,
- mięso,
- oliwa z oliwek,
- jajka,
- sery twarde,
- sery świeże zawierające serwatkę tłuste,
- śmietana.
Starajmy się wybierać jak najwięcej dobrych tłuszczy - szczególnie na kolację (ryby, chude mięso, oliwa z oliwek).


Węglowodanowo-białkowe posiłki - składają się:
- Na I fazie: z węglowodanów o IG<=35 oraz od czasu do czasu (np. 2 razy w tygodniu) o IG<=50 + chudego białka. Pamiętajmy jednak, że OSOBY KTÓRE CHCĄ SZYBCIEJ ZGUBIĆ KILOGRAMY ZATRZYMUJĄ SIĘ NA IG <=35.
- Na II fazie: z węglowodanów o IG<=50 + chudego białka.
Będą to najczęściej śniadania i kolacje.
[c]Węglowodanów o IG>35 nie łączymy z tłuszczami[/c]
Podstawowe węglowodany:
- strączkowe i wyroby z nich jak np. tofu, śmietana sojowa,
- makarony,
- ryże,
- kasze,
- otręby i płatki,
- mąka i wyroby z niej jak np. pieczywo.
Do węglowodanów o IG <= 35 można od czasu do czasu dodać dobre tłuszcze (ryby, chude mięso, odrobina oliwy z oliwek).

Pasek wagi
Łączenie produktów - na MM dozwolone są następujące połączenia produktów.

I FAZA:
1. Węglowodany o IG<=35 oraz od czasu do czasu (np. 2 razy w tygodniu) o IG<=50 + białko.
2. Tłuszcze + białko. Jeśli są to dobre tłuszcze (oliwa z oliwek, ryby, chude mięso) to do takiego posiłku można też dodać węglowodany o IG<=35 jak np. ciecierzyca, soczewica, soja, quinoa, makaron Montignac o IG=10 itp.

Jednak, że OSOBY KTÓRE CHCĄ SZYBCIEJ ZGUBIĆ KILOGRAMY ZATRZYMUJĄ SIĘ W I FAZIE NA PRODUKTACH O IG <=35 i zostawiają sobie wszystkie węglowodany o IG>35 a <=50 na II fazę.

źródło
http://www.montignac.webd.pl/viewforum.php?f=9
Pasek wagi
jestem na MM dlugo i pierwszy raz slysze ze produktow z serwatka mozna 1 raz dziennie...ja jadlam i kefiry i mleko i ser bialy- jednego dnia, i chudlam na montim..
Atak szczerze to używacie kostek rosołowych?? Wiem że sama chemia ale chociaż jedna do zupy by sie przydała bo tak to takie wodzianki wychodzą.
Pasek wagi
ja nie uzywam w ogole..choc inaczej z nimi zupka smakuje..z tego wzgledu rzadko gotuje zupy:(

Cicho tu strasznie

Dalej nie kumam dlaczego jest tylko jeden wątek o Montim na Vitalii. To przeciez bardzo popularna dieta, to pewnie przez tego durnia DUKANA

Pasek wagi
chyba malo jest osob co stosuje MM pewnie temu pustki tu sa ;/
Pasek wagi
heh..no wlasnie..wszyscy co na diecie to na dukanie;/ dla mnie monti jest super bo nie ma tylu wyzeczen tylko reguly bardziej skomplikowane...moze dlatego tak malo os go stosuje..Ale fajnie by bylo jakos ten watek podciagnac..jakies przepisy, porady itp...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.