- Dołączył: 2010-01-03
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 535
19 lutego 2010, 20:54
Czy któraś z Vitalijek stosuje sposób żywienia Montignac?
mam nadzieję, że nie jestem tu sama...
opiszmy przygodę z Montignac, efekty, zalety i wady...
Czekam na wasze wpisy:)))
- Dołączył: 2009-12-14
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1309
19 października 2010, 10:44
powinien byc chudy ser i jeszcze dodatkowo zwiekszyc posilek o warzywa..ja jednak nie jem bialka do makaronu..ale ostatnio nie chudne;/zgroza jakas:(jestem zalamana i zaczynam jesc mniejsze porcje i i tak jest zle..ale ja chudlam na MM to tez jadlam makaron z pomidorami i chudlam na nim wiec nie wiem jak to jest;/
- Dołączył: 2009-05-19
- Miasto:
- Liczba postów: 13885
19 października 2010, 10:44
gracjana ja nie korzystam z zuzli tych z oryginalnego mm, monti nie poleca białego sera na kolacje (twarogu)
Jeśli chodzi o produkty mleczne świeże czyli takie zawierające serwatkę, to obowiązuje nas zasada ograniczenia spożycia
do 1 posiłku dziennie. Czyli możesz na przykład zjeść do śniadania
zarówno jogurt jak i biały ser ale nie możesz jeść ich już do żadnego
innego posiłku. Tak samo jeśli planujesz wypić kawę z mlekiem krowim po
południu to zapomnij o świeżym nabiale do pozostałych posiłków.
Serwatkę zawierają: mleko, maślanka, kefir, jogurt, ser biały twarogowy, ser feta, ser mozzarella, ser ricotta.
Sery twarde i pleśniowe są pozbawione serwatki dlatego np. jedząc na śniadanie otręby z mlekiem krowim możesz swobodnie zjeść na obiad żółty lub pleśniowy ser.
- Dołączył: 2009-05-19
- Miasto:
- Liczba postów: 13885
19 października 2010, 10:50
może jeszcze to ci pomoze
Tłuszczowo-białkowe posiłki
- na każdej fazie składają się z tłuszczy + białka o dowolnej
zawartości tłuszczu lecz najlepiej jak najchudszego + węglowodanów o
IG<=35.
Będą to najczęściej obiady i od czasu do czasu kolacje.
Węglowodanów o IG>35 nie łączymy z tłuszczami.
Podstawowe tłuszcze:
- ryby,
- mięso,
- oliwa z oliwek,
- jajka,
- sery twarde,
- sery świeże zawierające serwatkę tłuste,
- śmietana.
Starajmy się wybierać jak najwięcej dobrych tłuszczy - szczególnie na kolację (ryby, chude mięso, oliwa z oliwek).
Węglowodanowo-białkowe posiłki - składają się:
- Na I fazie: z węglowodanów o IG<=35 oraz od czasu do czasu (np. 2
razy w tygodniu) o IG<=50 + chudego białka. Pamiętajmy jednak, że OSOBY KTÓRE CHCĄ SZYBCIEJ ZGUBIĆ KILOGRAMY ZATRZYMUJĄ SIĘ NA IG <=35.
- Na II fazie: z węglowodanów o IG<=50 + chudego białka.
Będą to najczęściej śniadania i kolacje.
[c]Węglowodanów o IG>35 nie łączymy z tłuszczami[/c]
Podstawowe węglowodany:
- strączkowe i wyroby z nich jak np. tofu, śmietana sojowa,
- makarony,
- ryże,
- kasze,
- otręby i płatki,
- mąka i wyroby z niej jak np. pieczywo.
Do węglowodanów o IG <= 35 można od czasu do czasu dodać dobre tłuszcze (ryby, chude mięso, odrobina oliwy z oliwek).
- Dołączył: 2009-05-19
- Miasto:
- Liczba postów: 13885
19 października 2010, 10:51
Łączenie produktów - na MM dozwolone są następujące połączenia produktów.
I FAZA:
1. Węglowodany o IG<=35 oraz od czasu do czasu (np. 2 razy w tygodniu) o IG<=50 + białko.
2. Tłuszcze + białko. Jeśli są to dobre tłuszcze (oliwa z oliwek, ryby, chude mięso) to do takiego posiłku można też dodać węglowodany o IG<=35 jak np. ciecierzyca, soczewica, soja, quinoa, makaron Montignac o IG=10 itp.
Jednak, że OSOBY KTÓRE CHCĄ SZYBCIEJ
ZGUBIĆ KILOGRAMY ZATRZYMUJĄ SIĘ W I FAZIE NA PRODUKTACH O IG <=35 i
zostawiają sobie wszystkie węglowodany o IG>35 a <=50 na II fazę.
źródło
http://www.montignac.webd.pl/viewforum.php?f=9
Edytowany przez SapereAude87 19 października 2010, 10:52
- Dołączył: 2009-12-14
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1309
19 października 2010, 12:00
jestem na MM dlugo i pierwszy raz slysze ze produktow z serwatka mozna 1 raz dziennie...ja jadlam i kefiry i mleko i ser bialy- jednego dnia, i chudlam na montim..
- Dołączył: 2010-08-07
- Miasto: Legnica
- Liczba postów: 438
19 października 2010, 19:36
Atak szczerze to używacie kostek rosołowych?? Wiem że sama chemia ale chociaż jedna do zupy by sie przydała bo tak to takie wodzianki wychodzą.
- Dołączył: 2009-12-14
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1309
19 października 2010, 19:48
ja nie uzywam w ogole..choc inaczej z nimi zupka smakuje..z tego wzgledu rzadko gotuje zupy:(
- Dołączył: 2010-08-07
- Miasto: Legnica
- Liczba postów: 438
20 października 2010, 18:44
Cicho tu strasznie
Dalej nie kumam dlaczego jest tylko jeden wątek o Montim na Vitalii. To przeciez bardzo popularna dieta, to pewnie przez tego durnia DUKANA
- Dołączył: 2009-05-19
- Miasto:
- Liczba postów: 13885
20 października 2010, 19:27
chyba malo jest osob co stosuje MM pewnie temu pustki tu sa ;/
- Dołączył: 2009-12-14
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1309
20 października 2010, 19:48
heh..no wlasnie..wszyscy co na diecie to na dukanie;/ dla mnie monti jest super bo nie ma tylu wyzeczen tylko reguly bardziej skomplikowane...moze dlatego tak malo os go stosuje..Ale fajnie by bylo jakos ten watek podciagnac..jakies przepisy, porady itp...