Temat: Montignac

Czy któraś z Vitalijek stosuje sposób żywienia Montignac?
mam nadzieję, że nie jestem tu sama...
opiszmy przygodę z Montignac, efekty, zalety i wady...
Czekam na wasze wpisy:)))



Pasek wagi
najlepszy uklad to sniadanie weglowe, raz w tygodniu mozesz tluszczowe, obiad zawsze powinien byc tluszczowy a kolacja raczej weglowa ale jesli lubisz to mozesz tluszczowa tylko lekka
o tej oliwie do weglowych to roznie pisza ale lepiej ja ograniczyc do minimum do wegli, bo to jednak polaczenie wegli i tluszczy a tego sie wystrzegamy
jestes encyklopedia!!!!!! mam jeszcze jedno pytanie - ostatnie, naparwde!!!! wiem ze dieta nie opiera sie na liczeniu kalorii - ale czy sa jakies ograniczenia ilosciowe jesli chodzi o produkty " niebezpieczne".. wiem.. wiem.. caly czas mam w glowie schemat - zeby schudnac trzeba ciac kalorie - ale trudno jest odejsc tak od zaraz od czegos, w co wierzylo sie cale zycie! wiec - czy sa ograniczenia w spozywaniu chleba, otrebow, makaronu, musli i serow? kupilam jakis czas temu blonnik w tabletkach i kapsulki "cla z chromem" - powinnam schowac je do szuflady czy moge sobie lykac pzred posilkami? nie znalazlam w ksiazce info na temat takich suplementow... jej juz polnoc!! caly dzien z montiniakiem.. chyba cos mi sie widzi ze nawet pojde z nim do lozka:o)
pytaj ile chcesz, ja jestem opetana Montiniakiem i moge o nim bez konca...
doskonale cie rozumiem , ja na poczatku tez nie moglam uwierzyc, ze jak bede jesc do syta, to raczej przytyje niz schudne ale ja juz wiem, ze to dziala.
Acha, Ty masz malo do zrzucenia , wiec blizej konca waga spada w dol wolniej, wiec nie zniechecaj sie od razu.
Produkty niebezpieczne? Napewno maczne na kolacje, napewno owoce na kolacje, napewno ser bialy na kolacje. Sa to produkty, ktore na ktore nasz organizm reaguje inaczej rano a inaczej wieczorem, dla mnie chleb wieczorem to przeklenstwo, juz nie raz plakalam jak sie najadlam wieczorem, hehe....
Czytajac o Montim w necie natkniesz sie na rozne obostrzenia a to dlatego, ze dziewczyny przez lata ekperymentow na sobie doszly do wnioskow , ze sa produkty, ktore hamuja im chudniecie. . Dlatego zasady sa bardziej rygorystyczne niz w ksiazce.
I co do kalorii, smieszy mnie , ze dziewczyny na dietach 1000kac, czy 1200, nie czytaja w ogole skladu produktow tylko slepa wierza w kalorie i tak np. jedza platki sniadaniowe rozne, nie patrzac , ze cukier jest tam prawie na pierwszym miejscu a wiadomo, ze sklad zawsze pisza wedlug ilosci go w produkcie. Pieczywo pelnozierniste nie ma nic wspolnego ze zdrowa zywnoscia. Jest to pieczywo z bialej maki, troche zafarbowane, zeby wygladalo na ciemne pieczywo i troche ziaren jako posypka.
Na TVN style jest swietny program" Wiesz co jesz".  I tam mozna sie dowiedzies o wszystkich oszustwach producentow. I tak np. jesli nie ma w skladzie slowa cukier nie znaczy to, ze go tam nie ma, ukrywaja je skrzetnie pod inna smieszna i malo znana nazwa, ale to juz inny temat. Ide na sniadanie.
http://www.montignac.com/pl/ig_tableau.php          pewnie juz masz ta tabele produktow i ich IG ale tak w razie w.....
hej dziewczyny, chcialabym sie dolaczyc do was,.Kiedys juz ladnie schudlam na tej diecie ale zaniedbalam sie i niestety kilogramy wrocily!Dietka bardzo skuteczna, szkoda tylko, ze nas tak malo na montim.
witaj chunky i rozgosc sie:)   malo nas bo ludzie nie wierza w to, ze mozna jesc zdrowo i do syta i jeszcze  do tego chudnac a szkoda.
juz od dluzszego czasu sledze ten watek, mam duza wiedze na temat montiego i jak juz stosuje to w 100%. zawsze mam tylko problem ze sniadaniem bo duzego wyboru nie mam ze wzgledu na to, ze powinnam unikac nabialu ale czasem na jakis serek sie skusze.Lusilka masz moze przepis na pyszny chlebek , ktory mozna upiec w domu?
skoro nie mozesz nabialu to moze bialko ze straczkow??? Np humus- pasta z ciecierzycy albo z grochu, a moze ze soczewicy.
Przpisow na chlebki jest cale mnostwo, wolisz na zakwasie czy na drozdzach???  Ja mam dwa ulubione przepisy , jesden na chleb na zakwasie a drugi na buleczki drozdzowe, ktore wlasnie dzis bede piekla.
bulki drozdzowe:
500gr. maki pp, mozesz pomieszac z orkiszowa
15gr. drozdzy suchych
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka oliwy
mozesz dodac ziola jak lubisz lub kminek
320 gr. wody lub mleka( ja robie pol na pol)
jak lubisz mozesz sobie zrobic bulki wytrawne z drobno posiekanymi warzywami( cebulka, papryka, pieczarki, oliwki, suszone pomidory itd...)
W misce zmieszac wszystkie skladniki, wyrobic ciasto i odstawic przykryte scierka w cieple miejsce do podwojenia odjetosci tak okolo 2-3godz., wyciagnac ciasto na stolnice, troche wyrobic i podzielic na bulki. Ja dzile na 5 czesci z tego wzgledu, ze mozna zjaec do 100gr. maki na posilek, wiec jedna bula na sniadanie. . Uformowac bulki , wylozyc na blaszke i odstawic do wyrosniecia jeszcze na 20-30min. Piec w piekarniku w 200 stopniach okolo 20-25 min.
I moje ulubione precle, szybkie i pyszne, najpyszniejsze pieczywko jak dla mnie.
Razowe precle
8 precli

400g mąki pszennej razowej ( typ 1850 lub 2000 )
27g świeżych drożdży
80ml wody
pół łyżeczki soli
165ml wody

Do gotowania:

5g sody oczyszczonej
1 litr wody



Drożdże rozpuścić w 80ml ciepłej wody. W mące zrobić zagłębienie, wlać zaczyn drożdżowy, lekko wymieszać i odsawić do wyrośnięcia na 5 minut.

Po tym czasie dodać resztę wody z solą ( 165ml, choć może być mniej, zależnie od mąki ).

Wyrobić ciasto, podzielić na 8 części, z każdej formować wałek i zawijać precelki.
Po uformowaniu ostatniego precla, pierwszy jest już wyrośniety.
Zagotować litr wody z sodą. Do wrzątku wkładać pojedynczo precle i gotować pół minuty.

Wyciągnąć i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 25 minut w temperaturze 225 stopni.




a dokladne instrukcje sa tu    http://mmkuchnia.blogspot.com/2010/05/razowe-precle.html

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.