Temat: Montignac

Czy któraś z Vitalijek stosuje sposób żywienia Montignac?
mam nadzieję, że nie jestem tu sama...
opiszmy przygodę z Montignac, efekty, zalety i wady...
Czekam na wasze wpisy:)))



Pasek wagi
witaj gamoniek
jestem podobnym przypadkiem, przez 10 lat nie jadlam miesa ani zadnych wedlin. Bleeee....w koncu sie przelamalam i cos tam zjadam, rzadko i na sile cycki kurze  i bekon , cienkie plasterki bez zadnego tlustego.
I jestem zywym dowodem, ze mozna bez miesa byc na montim.
W sumie miecho jest tylko do posilkow tluszczowych , wiec raz dziennie. Mozesz sobie jesc ryby, albo jajka zamiast miesa albo sery . Ja w zimie czesto robilam zupy krem, wiec miecho bylo w zupie ale zblendowane na papke i nie bylo go czuc. Dobrze y bylo gdybys zjadala straczki do posilkow weglowych bo zawieraja duzo bialka. Soja, ciecierzyca, soczewica, fasola czerwona, mam nadzieje, ze lubisz???
Jak cos to smialo pytaj, pomozemy!!!
suuper!!!! dziekuje!!!!!! na szczescie jestem przykladem wielkiego lasucha ktory uwielbia jesc wszystko.. z wyjatkiem miesa:o) wlasnie czytam o zasadach montigniaca. na razie wszytsko mi sie miesza - wiem tylko ze : chlebek mozna jesc tylko rano, produkty o wysokim IG pow 50 sa zabronione, w ciagu dnia powinny byc 2 posilki weglowe i jeden tluszczowy ( na razie nie wiem co to znaczy ale pewnie do jutra bede wiedziec ). na razie nie bede zadawac pytan - poczytam co sie da, a dopiero jak czegos nie znajde to zglosze sie do VitalijkoEkspertek:o)
suuper!!!! dziekuje!!!!!! na szczescie jestem przykladem wielkiego lasucha ktory uwielbia jesc wszystko.. z wyjatkiem miesa:o) wlasnie czytam o zasadach montigniaca. na razie wszytsko mi sie miesza - wiem tylko ze : chlebek mozna jesc tylko rano, produkty o wysokim IG pow 50 sa zabronione, w ciagu dnia powinny byc 2 posilki weglowe i jeden tluszczowy ( na razie nie wiem co to znaczy ale pewnie do jutra bede wiedziec ). na razie nie bede zadawac pytan - poczytam co sie da, a dopiero jak czegos nie znajde to zglosze sie do VitalijkoEkspertek:o)
czytaj jak najwiecej, wazne, zeeby zrozumiec zasady, tylko na poczatku to wszystko wydaje sie takie skomplikowane ale z czasem zobaczysz, ze to latwizna. Mozesz wrzucac swoje menu , bedziemy poprawiac jesli trzeba bedzie.
dzien dobry sobotnio:)))
Beteczka kochana ty moja, lepiej Ci dzis choc troszeczka??? Tak strasznie mi przykro!!!

Dziewczynki zrobilam dzis ta pizze co tak za mna chodzila od kilku dni. Fotki wrzucilam w moim pamietniku. Wyszla super!!! i pyszna byla.
Ser zotly ten weglowy, ktory to sobie zrobilam juz wczesniej nie roztopil sie tak jak zwykly ale i tak pizza wyszla extra!!!
Beteczko juz spiesze z przepisami

na ser zerzniety z forum montiego, wklejam
ser żółty

1 kg sera białego chudego
1 i 1/2 litra mleka 1.5%tł;
3 białka
pół łyżeczki sody oczyszczonej
płaska łyżeczka przyprawy warzywnej (warzywko,vegeta,kucharek) dla bardziej restrykcyjnych 1/2 łyżeczki soli

Ser zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.Zagotować mleko w garnku z grubym dnem lub takim który nie przypala.Wrzucić na gotujące się mleko zmielony ser i gotować na małym ogniu aż ser zrobi się taki jakby "gumowy",ciągnący.Wyłożyć cedzak czystą ściereczką,wylać ser i odstawić na około godzinę żeby odciekł.Kiedy ser odcieknie wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu,dodać białka,sodę,przyprawę warzywną i miksować mikserem żeby się nie przypaliło i żeby zrobił się jednolity i gładki.Przełożyć do plastikowego pojemnika (ja mam taki od lodów),wyrównać powierzchnię i pozostawić do wystygnięcia.Kiedy wystygnie zamknąć pojemnik żeby ser nie wysychał i wstawić do lodówki najlepiej na noc.


pizza
300gr. maki pp
200gr. wody
1/20 lyzeczki drozdzy suchych
1/2 lyzeczki soli
oregano
zarobic ciasto, odstawic do wyrosniecia na okolo 2godz. Ja mam maszyne do chleba i wyrabialam w niej ciasto .  Jak juz ciasto nam wyrosnie, zagniesc chwile i przelozyc na blaszke, rekami rozciagnac na cala blaszke, a potem to juz dodatki, sos robila sama( pomidory w puszce, cebula drobno posiekana, czosnek zmizdzony, przecier pom. przyprawy) przepis na ten sos juz dawalam chyba, nie?
No wiec sos i dodatki, ja dalam bebule, pieczarki, papryke, pomidor, oliwki czrne, pieklam w temp. 230 stopni przez 1 min. a pozniej posypalam serem i jeszcze  min. w piecu. I pizza gotowa. Pyyyszna!!!! Do tego wypilam gr. maslanki zmiksowanej z truskawkami.

Dziękuję Lusi, jesteś kochana:) , a ten ser smakuje jak prawdziwy? Mnie dzisiaj strasznie boli głowa, nie mogę sobie poradzić. a jeszcze mąż mnie uraczył znajomymi na wieczór, sam pojechał do pracy, i w sumie mam podły nastrój od samego rana:(( Ale już nie narzekam:)

Pasek wagi

czytam tez wasz watek i kurcze tak jak kazdemu chyba to wszystko wydaje sie nieco skomplikowane. Jednak powoli lapie o co chodzi. Jesli chodzi o komponowanie posilkow to dam sobie rade. Duzo pomocy tu jest a anwet gotowe jadlospisy. Wielkie dzieki za to. Problemem dla mnie sa pory posilkow i ich ilosc. O co chce was prosic to jest przykladowy rozklad posilkow i co kiedy jesc.

Wiec tak dzien zaczynam o 3.30 rano a koncze okolo 22. Duzo jestem w plenerze rowerem od godziny 4.30 do 14. Reszte dnia mam dla siebie.

A moze ktoras z Was tez ma takie dziwne godziny funkcjonowanie.

Jeszcze raz dziekuje Wam za te pomocne wskazowki:)

Pasek wagi
witaj adador:)
faktycznie , masz dlugi dzien , wiec bez problemu mozesz jesc 4 posilki
rano do godz. od wstania zjedz I sniadanie- weglowe najlepiej , potem II sniadanie min. 3 godziny po I, a nie pozniej niz 6 godz.,  obiad najlepiej tluszczowy, 3 godz. po II sniadaniu, nie pozniej niz 6godz. 4 godz. pozniej zjedz kolacje weglowa albo tluszczowa, tylko pamietaj ma byc lekka. Kolacje zjedz nie pozniej niz o 18. Przerwa miedzy kolacja a sniadaniem powinna wynosic 12 godz, ale u ciebie sie tak nie da. Trudno, pamietaj, ze dieta dla ciebie a nie Ty dla diety.
Godz:
4.00 I sniadanie , ja bym zjadla slodkie sniadanie, ktorego nie trzeba rownowazyc warzywami
okolo 7.30 II sniadanie, moga byc jakies kanapki w warzywkami i jogurt do 1.5% tluszczu
12-12.30 obiad tluszczowy
1730-18.00 kolacja albo weglowy albo lekki tluszczowy
tak mniej wiecej ci rozpisalam ale decyzje pozostawiam oczywiscie Tobie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.