Temat: Montignac

Czy któraś z Vitalijek stosuje sposób żywienia Montignac?
mam nadzieję, że nie jestem tu sama...
opiszmy przygodę z Montignac, efekty, zalety i wady...
Czekam na wasze wpisy:)))



Pasek wagi
Ciasto czekoladowe z mikrofali

Składniki:

4 płaskie łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka fruktozy
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (można mniej, jeżeli ktoś nie lubi tak intensywnego smaku czekolady)
bialko z jednego jajka
3 –4 łyżki mleka lub jogurtu
Filiżanka do herbaty, w której będziemy piec nasze ciastko

Wykonanie:

Wsypać wszystkie suche składniki do filiżanki i wymieszać. Wbić bialko i rozetrzeć go z suchymi składnikami. Dolać mleko bądź jogurt i energicznie całość wymieszać. Masa powinna znajdować się do ¾ wysokości naczynia. Wstawić do kuchenki mikrofalowej na 4 min 850 Watt, lub 3 minuty w 1000 Watt.
MUFFINY BRZOSKWINIOWE 12 sztuk

Składniki mokre:
    2 białka
    1 szklanka maślanki
    1/4 szklanki mleka


Składniki suche:
    2 1/2 szklanki maki orkiszowej
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki fruktozy

    3 brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w kostke, moga byc inne owoce, np. gruszki, maliny, truskawki, jagody.....


W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Do suchych wlać mokre, szybko wymieszać, ma być grudkowate. Dodać brzoskwinie i wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papierem. Piec 20-25 min w 180 stopni.
Chleb razowy mieszany
na zakwasie


Przed przystąpieniem do działania szykujemy sobie dwie miski z zamykaną pokrywką.
W jednej przygotujemy namaczankę a w drugiej zaczyn.

Namaczanka 370 g:
to namoczona dzień wcześniej mąka.

200g mąka pszenna razowa 1850 (lub orkiszowa typ 1850)
1/2 łyżeczki soli
170g mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu (ja zwykle robię mix)

wszystkie składniki ładnie ze sobą łączymy i zamykamy w pudełko nr 1, odstawiamy na 12-24 h.

Zaczyn 460g:

60 - 70g płynny, aktywny zakwas (tzn. nie prosto z lodówki, nakarmiony min. 8 h wcześniej)
200 g mąka żytnia 2000
200 g letniej przegotowanej wody

Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i zamykamy w pudełko nr 2. Ja zwykle czekam ok. 18 - 24 h


Ciasto na chleb:


namaczanka
cały zaczyn
60 g mąka żytnia (ja sypię w zależności od tego jaki chcę chleb - czasem orkisz, czasem żytnią)
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju

skłądniki dodatkowe - można dodac podduszoną cebulkę, paprykę
na II fazie super z podprażonymi ziarnami słonecznika + siemie lniane


W dniu wypieku (czyli 18-24 h po zamknięciu namaczanki i zaczynu w pudełkach) wszystko ze sobą połączyc (namaczankę, zaczyn i pozostałe składniki) i dokładnie wymieszac. Po krótkiej przerwie wymieszac jeszcze raz (przy drugim mieszaniu jest czas żeby dodac składniki dodatkowe.
Jeżeli zachodzi potrzeba można na tym etapie dodac odrobinę mąki lub wody. Pozostawic w przykrytym naczyniu na ok 1 h.
Po tym czasie ciasto przełożyc do fory wyłożonej papierem. Chleb wyrasta ok. 4-5 h.

Piekarnik nagrzac do 230 stopni. Po włożeniu chleba obniżyc temp. do 200 stopni i piec 45 min.
Ja zwykle wyciągam chleb z formy i wkładam z samym papierem do piekarnika jeszcze na jakieś 10-15 min w temp. 120 stopni.

Chlebek wychodzi pięknie wyrośnięty, ma mięciutki, lekko wilgotny miękisz. Skórka jest bardzo cieniutka i miękka.

POLECAM!

Sernik :
500gr. sera chudego
200gr. jogutru do 1.5%
4 lyzki fruktozy ( jesli lubicie bardziej slodkie mozna dodac wiecej)
20gr. zelatyny
1/2 szkl. wrzacej wody
aromat waniliowy
Zmiksowac ser na puszysta mase, dodac jogurt, fruktoze i aromat. Zmiksowac. zelatyne rozpuscic we wrzatku, przestudzic dodac do sernika, zmiksowac.
Przelac do naczynia i wstawic do lodowki do zgestnienia.
Mozna do tego zrobic galaretke. Np. truskawki 250gr. zmiksowac z fruktoza , dodac rozpuszczoan w wodzie zelatyne okolo 7-8gr. Zmieszac z truskawkami. Wylac na sernik i wstawic do lodowki.

 Jako, ze sera 100gr. dziennie to sernik dzielimy na 5 porcji. Smacznego:)

Lusilka, świetne przepisy, ja próbowałam upiec dziś bułki, wyszły trochę za bardzo zbite i wilgotne w środku... no ale to moje początki ;). Czego za mało / za dużo? Łudzę się, że uda mi się nauczyć wszystkiego :)

Dziś:

Śniadanie : 3 skibki chleba z serem białym chudym, tuńczykiem wsw do tego papryka i ogórek.

Później kawa z mlekiem.

Obiad: sałatka z fetą : sałata, feta, pomidor, ogórek i jakieś jeszcze tam warzywka, herbata owocowa

Kolacja : szklanka mleka 0,5% ( jak to jest z mlekiem - można, nie można? a jako dodatek do kawy?)zmieszany tuńczyk z połową papryki i kilka plastrów ogórka, marchewka surowa, no i skusiłam się ( wiem, że nie powinnam ) żeby spróbować mój wypiek ( czyli jeszcze duża bułka ).

Poza tym piłam po kolacji herbatę. I zapewne jeszcze coś wypiję ( uwielbiam pić )

 

 

Pasek wagi
Skoro byly bardzo zbite to za malo plynow. Moze w Pl. jest inna maka i trzeba by dodac wiecej mleka. A czemu wilgotne? Moze za krotko trzymalas w piekarniku? A dlugo wyrastalo Ci ciasto bo u mnie okolo 3 godz.
Snadanie oki
Obiad hmmm....??? Uwazaj na nadmiar sera zawierajacego serwatke, podobno spowalnia chudniecie. A masz juz ser bialy na sniadanie.
Montignac pisze w swoich ksiazkach , ze produkty zawierajace serwatke ( ser bialy, feta, mozzarella, maslanka, jogo) powinno sie jesc tylko raz dziennie. Herbata byla do obiadu??? 30min. przed i po posilku a takze w trakcie posilku nie pijemy.
Gdzies mi sie kiedys obilo, ze mleko najlepiej do sniadania, tak samo ser bialy.
Poza tym pij wode mineralna. Kawe sprobuj ograniczyc. Mozesz mleka podac do kawy chociaz to sie mija z zasada , ze produkty mleczne raz dziennie.

hej dziewczyny, Lusilka napisz co dziś jadłas;))

a ten sernik na sniadanko jadasz czy jako deser - osobny posiłek?

Pasek wagi

Angie się szybko uczysz, a ja jestem niereformowalna:)) od jutra spróbuję ś W, o T i kT. i tak przez tydzień. Potem zrobię zamiane, śW, o T, kW. ciekawe czy będzie róznica w spadku wagi i jak sie bede czuła. A samych tłuszczowych nie da się jeśc, bo zaraz to sie obija i mam zawroty głowy. Poza tym rzadko mi się to zdarza. z reguły sniadania mam węglowe. A fasola biała z puszki albo czerwona i majonez albo makaron można połączyć? to niby proste ale nie potrafie zapamiętać. Ja bym nie łaczyła bo fasola niby węgle, ale z drugiej strony jako białko i juz sama nie wiem...

Pasek wagi
Beteczka ja zrobilam sobie spod do tego sernika z tego ciasta co ci kiedys dawalam przepis, wiec juz mialam wegle, bialko a , ze sniadanie bylo slodkie to warzyw nie jadlam. A sorki, zjadlam pol pomidora.
Wiec tak:
6.00 sniadanie: sernik i pol pomidora
12.00 obiad: makrela wedzona wymieszana z jajkiem na twardo , cebulka czerwona i lyzka majonezu( wlasnej roboty) 180gr., , do tego pomidor, ogorek, seler naciowy(200gr.)
17.00 kolacja: makaron z fasoli mung  50gr. z sosem pomidorowym 200gr., ( cebula, papryka czerwona, seler naciowy, pomidory z puszki, lyzka przecieru pom.), czerwona fasola 50gr.
Beteczka ten tego, fasola z puszki to wegle, IG bodajze 40 , nie lacz tego z majonezem, Makaron mozesz polaczyc z fasola ale makaronu z majonezem nie.

O rany, za krótko to ciasto mi rosło, na bank! Nie wiedziałam ile ma urosnąć i za szybko je zgarnęłam :D. Trudno, spróbuję jeszcze raz kiedyś :P.

Fety była tak znikoma ilość w tej sałatce(dosłownie kilka malutkich kosteczek), że myślę, że zmieściłam się w normie dziennej ( nie miałam wyboru, stołówka zdecydowała za mnie, ale na szczęście mogłam uniknąć sosu i były to naprawdę tylko warzywa i ten ser ). A co do herbatki, zachowałam nieświadomie odstęp półgodziny :), to nawet się udało. Według zalecenia - spróbuję wrócić na czarną kawę i ja już jak na mnie ją ograniczam - ostatnio jedna dziennie, a kiedyś....ojj, potrafiłam ze 4 w ciągu dnia, a później skurcze mnie łapały w łydkach i się dziwiłam.... Wodę piję, piję, zapomniałam dopisać , wciąż się zapominam, że takie szczegóły też są ważne...

 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.