Temat: Montignac

Czy któraś z Vitalijek stosuje sposób żywienia Montignac?
mam nadzieję, że nie jestem tu sama...
opiszmy przygodę z Montignac, efekty, zalety i wady...
Czekam na wasze wpisy:)))



Pasek wagi

zrób sama dźem,z przepisu Lusilki:) zalej kilka śliwek suszonych wrzątkiem, jak rozmokna zmiksuj i masz super smarowanie:))) na słodko:) ja musze skończyc mój dżem, mam go jeszcze na 1 raz. a smarowanie stoi w lodówce gotowe, jak skoncze dzem, to zrobie sobie z moreli - powinno sie udac Lusi, co nie?

Pasek wagi
Dobra! Jutro robię dżemik :))
Pasek wagi
Angie i czemu od razu dla glopla???? Nie ma nic prostrzego jak chleb czy bulki upiec.
Bulki drozdzowe.
500gr. maki pp
150ml wody
150 ml mleka do 1.5%
lyzka oliwy
1 lyzeczka soli
10gr. drozdzy suchych
mieszasz wszystkie skladniki , odstawiasz do wyrosniecia, formujesz buleczki i do piekarnika na 20min. na 200stopni. I gotowe. Pyszniusie.
No ale Twoj wybor, z tego co wiem to zaden kupny chleb sie nie nadaje. Oni dodaja tam duzo swinstw i nie wierze, ze pieka chleb tylko i wylacznie z maki z pelnego przemialu. No ale tak jak mowie , Twoj wybor.
Mozesz ryz jest basmati lub brazowy. Upiecz sobie na sniadanie z jablkami. Super jest.
Kuzwa, tak sie spisalam i calego posta mi wcielo.
Beteczka  po pierwsze za duzoooo tluszow masz w swoim menu . Sok z marchwi? Raczej odpada szczegolnie okolo 12.00. Zawsze lepiej zjesc marchew w calosci , to samo dotyczy owocow.
Ja pamietam, ze mowilas , ze po tluszczach chudniesz ale moze cos jednak sie zmienilo . Zmien moze kolacje na weglowa chociaz na tydzien? Zobaczysz jak waga zareaguje. Sniadania tl. tylko raz w tygodniu i wtedy koniecznie kolacja powinna byc weglowa ale ty to chyba wiesz, co???
I znow ten nieszczesny chleb kupny. Czy Wy naprawde wierzycie, ze ten chleb jest zgodny z zasadami? Ile taki chleb orkiszowy kosztuje ??? Maka jest przeciez droga a jesli chleb jest tanszy od maki to wiadomo, ze to jakas sciema. Ale to Wasz wybor.
Powidlo sliwkowe jest pyszne, z moreli tez i nawet lepsze bo nie jest tak bardzo slodkie.
Wrzucam i ja moje menu dzisiajsze.
 7.00 jablko
 7.30 Sniadanie : bulka drozdzowa wlasnej roboty z serem bialym chudym, pomidorem, ogorkiem i rzodkiewka, do tego szklanka maslanki zmiksowanej z truskawkami
12.00 obiad: ryba pieczona w pomidorach z cebula i czerwona papryka
17.00 kolacja : makaron z fasoli mung ze sosem pomidorowym wlasnej roboty, z fasola czerwona, seler naciowy, cebula i czerwona papryka
woda 1.5l.,  3 biale herbaty.
a na jutro mam serniczek truskawkowy i juz nie moge sie doczekac sniadania
Lusilka, jutro próbuję z bułeczkami. Najwyżej nie wyjdzie. Mam nadzieję, że kupię gdzieś dobrą mąkę. A ryż upiekę na pewno, brzmi super :)). Co do kupnego chleba, cóż... ten który kupiłam był drogi straszliwie, sprzedawany na kromki...ale z pewnością to nie to samo co domowe wypieki. Ja tam się nie wypowiem na temat prawidłowości Twojego menu jeszcze, ale jedno można powiedzieć - brzmi pysznie ;)
Pasek wagi
Angie a dlaczego mialyby nie wyjsc????  Dziewczyny wiecej wiary w siebie!!!! Ja przed dieta bardzo malo gotowalam. Wszystko wydawalo mi sie takie trudne. Ciast w ogole nie "umialam" piec. Kupowalam gowniane ciasta w torbkach do ktorych dolewa sie tylko wode lub mleko.
Ale jak juz w koncu sie odwazylam to poszlo jak z platka. Chleb na zakwasie byl dla mnie czarna magia. Nie malam zileonego pojecia co to jest w ogole zakwas. Serio. A teraz pieczywa nie kupujemy juz od kilku miesiacy bo dla meza pieke biale pieczywo, a to chleb a to bulki. I to naprawde jest proste i co najwazniejsze szybkie. Bo ile czasu moze zajac wymieszanie ciasta? 5min? Potem podzielenie ciasta na bulki 10min. i to wszystko. A wczoraj zrobilam swoj pierwszy majonez i juz nigdy wiecej nie bede musiala biegac po polskich sklepach( bo tu w Angli  Kielecki tylko w polskich sklepach). Oczywiscie przepis jest tak prosty, ze az niewiarygodny. Ale jest pyszny . Zrobienie go zajmie 5min.
Wrzucam wam linka, moze sprobujecie.   http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21425&hl=majonez&st=0
Angie no wlasnie tak sobie pomyslalam, ze moze Wy kupujecie taki na kromki. Ja i tak jestem zdania, ze ten kupny drogi strasznie moze nie byc zgodny z zasadami MM ale to moje zdanie. Ja zawsze musze wiedziec co dokladnie jest w skladzie a tego Ci napewno nie powiedza do konca. Bede was namawiac na swoj domowy chlebek. Jaka to radocha i duma, ze sie samemu upieklo. Do roboty babeczki:))))
lusi ja wiem, ze nie do konca było ok przez te dwa dni, bo mialam straszny młyn, sok wypiłam zamiast hot doga a bylismy na zakupach i balam sie ze bede dalej głodna. Wczoraj znów zaraz po pracy na zebranie i zakupy i chciałam cos zjesc przed, zeby nie iec za duzej przerwy w posiłkach. I dlatego kolacja tez wyszła tłuszczowa. dzisiaj tez mam odwrotnie, bo śniedanie mam weglowe, to co zaplanowałam, a obiad makaron durum z sosem pomidorowym i papryka, a na kolację bedzie leczo z cukini, papryki i kurczaka.
dzisiaj miałam 1 kilo mniej niz wczoraj, a wczoraj same tłuszczowe posiłki i od razu spadek jest... zobaczymy jutro jak będzie. Lusi jakbys mogła wrzucić przepisy sprawdzoene na Twój chlebek i muffinki? jak bede miala wiecej czasu zeby zaplanowac posiłki wg zasady W+T+W to sprawdzę przez kilka dni czy zadzaiala... a Serniczek?? podzielisz sie przepisem??
Pasek wagi
Beteczka ja wszystko rozumiem, tez tak czasem mam. Ale wiemy dobrze obydwie, ze w i fazie przez okolo 2-3 miesiace trzeba zacisnac opasa i nie dac sie skusic na zadne grzeszki bo trzustka potrzebuje czasu na ustabilizowanie. Kazdy grzech rozwala wszystko i tak jakbys zaczynala na nowo. Niby maly wafelek a waga od razu wariuje. Przynajmniej u mnie tak jest. Jesli ci sluza 3 posilki tluszczowe to Twoja decyzja ale uwazam , ze to bedzie bardzo niezdrowo i za tlusto dla organizmu. Weglowodany tez sa nam potrzebne.
Chleb zwykle pieke na zakwasie. Oczywiscie trzeba by zaczac od zrobienia zakwasu. Tu jest link jak go zrobic krok po kroku.  http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Zakwas.html    

Rogaliki drozdzowe z kapusta i pieczarkami.

400 g maki PP
1 łyzeczka suszonych drozdzy
1 łyzka oliwy
1 łyzka fruktozy
1,5 łyzeczki soli
250 ml wody

Farsz
200gr. kapusty kiszonej
4-5 pieczrek
1 cebula

Make wymieszac z drozdzami i suchymi skladnikami, mieszajac powoli wlewac wodę i oliwe. Zagniesc ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętosci ciasta.
Na oproszonym maka blacie polozyc ciasto, rozpłaszczyc je na okrag o grubosci 1-2 cm.
Ostrym nozem zrobic w okregu 4 naciecia tak, by powstało 8 kawalkow ciasta.
Kapuste ugotowac, drobno posiekac. pieczarki i cebule drobno posiekac, zeszklic na kilku kroplach oliwy. Wymieszac z kapusta, doprawic.
Na kazdy kawalek nalozyc farsz i zwijac zaczynajac od dluzszego boku.
Blachę do pieczenia wylożyć papierem. Przelozyc na nia rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do 190 st C.
Wyrosniete rogale posmarowac rozbeltanym bialkiem i posypac kminkiem (niekoniecznie)
Piec 20-30 minut.

mozna zrobic bez farszu a potem wcinac z warzywami

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.