Temat: 10 dni diety E.Dąbrowskiej: 5-14 marzec

Postanowiłam - od poniedziałku zaczynam tę dietę. Na 10 dni i kropka. Wiem, że działa, bo kiedyś byłam na niej 5 tygodni. Na wiosenne oczyszczenie wystarczy mi 10. Będę ściśle trzymała się zasad i chętnie powspieram inne osoby, które też się na nią zdecydują

Jeśli chcesz do mnie dołączyć - zapraszam
W poniedziałek podam swoją wagę a po 10 dniach sprawdzę rezultat wagowy
Pasek wagi
Mój punkt wyjścia:

Waga  - 60,1

Tłuszcz - 31,7 (nadwaga... a miałam już bodajże 28, norma od 30)
Woda 46,9 (norma od 48%)
Mięśnie 33,3 (a było już kiedyś 35%)

Pasek wagi
Na czym polega dieta? 

Kuracja Ewy Dąbrowskiej to półgłodówka, polegająca na jedzeniu tylko warzyw i owoców. Spożywa się je surowe, kwaszone lub gotowane, w postaci zup i soków bez dodatków cukru, soli czy tłuszczu, w nieograniczonych ilościach. Przestawiamy organizm na korzystanie z własnych zapasów, wydalamy zbędną wodę, usuwamy chore komórki i ogniska zapalne. 

Warzywa i owoce to najlepsze produkty do oczyszczania, ponieważ są źródłem wody, witamin, mikroelementów, substancji bioaktywnych, dzięki którym uzupełniane zostają wszelkie braki w organizmie. Dieta daje najlepsze efekty, gdy stosuje się ją przez 6 tygodni. 

W diecie przewidziane są 3 posiłki w ciągu dnia, najlepiej o 9, 14 i 19, pierwszy po 2 godzinach od przebudzenia. Dzień zaczynamy od wypicia wody mineralnej z cytryną. Jeśli między posiłkami czujemy głód, można zjeść jabłko, napić się wody, ziół lub soku.

W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".



W czasie kuracji oczyszczającej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców: 

1. Korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew, rzepa, rzodkiewka. 
2. Cebulowe: cebula, por czosnek.
3. Krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselska, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż.
4. Liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, koperek, cykoria, szpinak, zioła.
5. Dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek.
6. Psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan.
7. Inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, szparagi.
8. Owoce: jabłka, cytryny, grejpfruty (kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach)

Przykładowy tygodniowy jadłospis 

Dzień 1 

Śniadanie: sok z marchwi; surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak; herbata miętowa; sok jabłkowy. 
Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem; gotowany kalafior, kompot z jabłek. 
Kolacja: mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży. 

Dzień 2
Śniadanie: pomidor z cebulą; surówka z białej rzodkwi, jabłka i ogórka kiszonego; surówka ze świeżej kapusty, marchwi i pora; sok z marchwi i jabłek; herbata wieloowocowa. 
Obiad: zupa jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta biała, cebula, czosnek, bazylia, cząber, só1); surówka z selera z jabłkiem, z dodatkiem wody, soku z cytryny; surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem. 
Kolacja: sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i cebulą; jabłko pieczone; sok pomidorowy, herbata miętowa.
Dzień 3 

Śniadanie: jarzyny na ciepło; surówka z papryki, ogórka kiszonego, pomidora, cebuli; utarte jabłko z chrzanem; sok z kiszonej kapusty, herbata miętowa. 
Obiad: zupa kalafiorowa; leczo jarskie; kapusta kiszona z jabłkiem, szczypiorkiem; kompot z dyni. 
Kolacja: mus jabłkowy; surówka z marchwi z jabłkiem; buraczki z chrzanem na ciepło; sok z czerwonej porzeczki, herbata z melisy. 

Dzień 4 

Śniadanie: sok z marchwi; pomidor ze szczypiorkiem; gotowany kalafior; surówka: czerwona kapusta, por, jabłko; sok z czarnej porzeczki, herbata wieloowocowa. 
Obiad: buraczek faszerowany; surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi; surówka z ogórka kiszonego z cebulą; herbata owocowa, sok pomidorowy. 
Kolacja: bigos jarski; marchew gotowana z koperkiem; tarte jabłka z rzodkwią; sok pomidorowy, herbata wieloowocowa. 

Dzień 5 

Śniadanie: surówka z białej kapusty z jabłkiem i cytryną; pomidor z ogórkiem kiszonymi, sok z marchwi, herbata miętowa. 
Obiad: zupa kapuśniak; leczo jarskie; surówka z marchwi i jabłka; kompot z jabłek z goździkami. 
Kolacja: 1/2 grejpfruta, surówka: papryka czerwona, cebula, jabłko, ogórek kiszony; burak gotowany; herbata z melisy. 

Dzień 6 

Śniadanie: surówka z marchwi; buraczki na gorąco z chrzanem; pomidor z ogórkiem kiszonym; herbata miętowa. 
Obiad: barszcz ukraiński; surówka: sałata pekińska, seler naciowy, jabłko, ogórek kiszony, natka, szczypiorek, papryka; sok z marchwi; kompot jabłkowy. 
Kolacja: 1/2 grejpfruta; surówka: kapusta świeża, cebula, jabłko, sól; leczo jarskie z dynią; herbata owocowa. 

Dzień 7 

Śniadanie: surówka: jabłko z chrzanem; sok wielowarzywny: marchew, seler, rzepa, burak, cytryna; kalafior gotowany; pomidor pokrojony z ogórkiem kiszonym; herbata z dzikiej róży. 
Obiad: gołąbki jarskie; buraczki na gorąco; surówka: pory z jabłkiem; kompot z jabłek. 
Kolacja: surówka: ogórek kiszony, gotowany burak, cebula; surówka: świeża kapusta, melon, jabłko; sok jabłkowy, herbata z hibiskusa. 

Pasek wagi
Ty też edytuj posty

a z dietą życze powodzenia :)
Dzięki, Tobie również powodzenia!
Pasek wagi
Plan na jutro:

Rano: woda z cytryną, fura sałatki warzywnej z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej, selera naciowego, czosnku i natki pietruszki, 2 jabłka, herbata pokrzywowa

Do pracy: zupa z marchewki, suszonych pomidorów i imbiru (gorąca w termosie), pudełko z surówką - zielony ogórek, pekinka, papryka, marchewka tarta na grubych oczkach, zioła, 2 jabłka

Obiad: zupa brokułowa z chrzanem, buraczki na ciepło, grapefruit

Kolacja: sok z pomarańczy, cytryny i natki pietruszki, tarta marchewka, jabłko

W międzyczasie: herbata ze skrzypu polnego i kopru, woda mineralna, suszone jabłka i co tam zechcę z listy dozwolonych produktów

Ponadto staram się nie używać soli.
Nie ma, że boli - ja nie jem soli
Pasek wagi
EDIT: włączyłam dodatkowo to okno i niechcący dodałam tu post zamiast do PiCh ;/
Pasek wagi
nic się nie dzieje :)
Pasek wagi
Śniadanko:
- woda z cytryną,
- sałatka w ilości hurtowej seler naciowy, papryka, pomidor, natka, pekinka, zioła,
- 2 jabłka

Jestem najedzona i zadowolona, zjadłam 260 kcal
Pasek wagi
Tabela zmian

Pon Wt Śr Ndz UBYTEK
Waga 60,1 59,6 59,2
57,9 -2,2 kg
% tłuszczu 31,7 31,3 30,7
29,5
% wody 46,9 47,2 47,6
48,4
% mięśni 33,3 33,5 33,8
34,3
Mój skład chemiczny w kilogramach
Tłuszcz 19,05 18,65 18,17
17,08 - 1,97 kg
Woda 28,19 28,13 28,18
28,02 - 0,17 kg
Mięśnie 20,01 19,97 20,14
19,85 - 0,16 kg

Kończę dietę, bo za dużo schudłam w tym tygodniu.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.