Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
Jak na moje nowicjuszowe oko to wyglada dobrze. Chociaz ja nie jem miesa, wiec sie tym aspektem nie interesowalam. Ja bym zamiast mielonego wrzucila miesko sojowe. Kurcze, glodna jestem!
 Witaj Klaro.Na moje oko nowicjuszki też wygląda apetycznie,myślę ,że dziewczyny, które dłużej stosują ta metodę wprowadzą znaczne korekty.
Przepraszam, zapomniałam,że powinnam pisać małą czcionką.Noszę okulary i łatwiej mi się czyta duże literki.Sorry.
No tak, zajrzałam do książki a tam pisze czarno na białym

nie łączymy tłuszczy i węgli z IG więcej niż 35
nie łączymy węgli i tłuszczy powyżej 1,5 %.

Trzeba to sobie wbić do głowy.
I dalej analiza.
cukinia  IG 15
śmietana IG 0
ser żółty IG 0
grzyby IG 15
przecier pom. IG 35
 czyli wszystkie skladniki poniżej lub równo IG 35 ,czyli w porządku.Czy dobrze kombinuję?
a jaki IG ma Wasa???
Zaraz sprawdzę w tabeli.
wasa IG 35 ale jest jakiś znaczek przy niej TM nie wiem co to znaczy, ale chyba chodzi o skład tej wasy, z jakiej mąki jest
TM to trademark (pracuje w reklamie, widac nie? ha ha ha)

Chodzi o to, ze ma byc to oryginalna/prawdziwa Wasa, a nie wasopodobne.

35 hmm? Czyli na granicy dozwolonosci
Pumpernikiel można jeść ,ograniczenie do 1 lub dwóch kromek.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.