Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
ja albo kawał albo wcale :-)
w książce pisze, że olej słonecznikowy jest dobry. ja zrobiłam jajecznicę z 3 jaj właśnie na takim oleju. jak się do tego odniesiecie?

anikasy podasz mi nazwę piekarni , stronę inter. i jakbyś mogła do, gdzie rozwożą?

Anuska, link do piekarni jest tutaj:

http://www.piekarniagrzybki.pl/chleby_zytnie.php

a gdzie rozwozą hmm... na pewno do spożywczaka w którym robię zakupy:)

wiem że dobre pieczywo jest też almie
anikasy , szkoda ,że u mnie takich nie ma :((. nie no, a czym mogę takie wypieki zastąpić, gdy nie jestem pewna w jaki sposób jest zrobiony chleb? jakbym chciała zrobić kanapkę...?
makaron spaghetti : pasta ZARA 4  z semoliny z pszenicy twardej - mogę ? aha, skąd mam wiedzieć ,czy pastyfikowany?
heh nie znalazłam odpowiednika polskiego ale na wszystkich forach mm polecane są chleby typu mastemacher:
http://www.mestemacher.de/english/fbio.html

na pewno widziałam tego typu chleb w lidlu i prawie każdym "hiper-super"
co do pastyfikacji, ja też nie wiem, kupuję te które mi polecają dziewczyny na forum mm-owym
a ja wczoraj odkryłam, że w sąsiednim mieście jak piekarenka co ma bułeczki orkiszowe z pełnoziarnistej mąki i chleb o niskim IG, robiony zgodnie z zasadami MM...
tylko byłam za późno i chlebka już nie było, więc kupiłam tylko bułeczki- na próbę... Dobre, przy następnej okazji zrobię zapas i zamrożę :-)))
na makaronach jest napisane czy są pastyfikowane...
zasadniczo spaghetti jest pastyfikowane...
ja też pochodzę po piekarniach i się podowiaduję co i jak. poza tym (prawdopodobnie, bo ja jeszcze nie spotkałam) po mojej okolicy jakiś facio rozwozi chleb. jak mnie nie było mama kupiła mi od niego czarny z ziarnami chlebek- przepyszny. wiem ,że tam była karteczka z info ,ale nie przeczytałam ;/

dziewczyny może znacie ten makaron i wiecie ,czy zalicza się do tych "lekkich" z niskim IG:
pasta ZARA 4  z semoliny z pszenicy twardej - mogę ? aha, skąd mam wiedzieć ,czy pastyfikowany?

mrożenie? świetny pomysł uważam :). moja mam mroziła chleb ,a tak włascwie to ile taki może siedzieć w zamrazalce?

tu nie pisze ;/. jest taka adnotacja PL co napisałam wyżej

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.