Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
Anuska1990 - widziałam Twoje wpisy w poprzednim wątku o Montim, odpowiem tutaj a propos pytania o spadek wagi ciała - nie oczekuj zbyt spektakularnych efektów, bo jesteś już szczupła, sądząc po pasku wagi, Metoda Montignaca nie jest dietą cud, którą stosuje się 2 tygodnie po to, by schudnąć 5 kg.... to długodystansowy sposób odżywiania, którego "efektem ubocznym" jest schudnięcie u osób, które mają  z czego schudnąć:) MM to przede wszystkim metoda na zdrowe odżywianie....... gotowe jadłospisy znajdziesz na forum www.dietamm.com, tam sobie poszukasz w dziale 1 faza, początkujący czy jakoś tak..... jest to polskie forum więc nie spodziewaj się "żabich udek".......:) I po trzecie - konto na chomiku odnawia się raz w tygodniu i niedługo znowu będziesz mogła ściągać pliki do 50MB, ale znaj mje dobre serce ..... wysyłam Ci 2 część na mejla.......
dzięki magda, wiem ,że się odnnawia, ale chciałabym już skończyć lekturę, a ew. pózniej wracać do stosownych fragmentów. jeszcze raz , dzięki.
dzień dobry wszystkim w dżdżysty ranek, przy porannej kawie:)

calineczko - wiem że już pewnie za późno,  ale mogłaś wziąć na kolacje makaron pp i np z twarogiem i konfiturą fruktozową,  szpinakiem, z duszonymi warzywami (np cukinią)
Dziewczyny, co z tą soczewicą?? Białko? Węgiel?? ...... Ja powiem tak - musimy sobie uświadomić, że nie ma czystych białek, czystych węgli.... umownie stosujemy i w skrócie te hasła do poszczególnych produktów...... coś może być źródłem białka (samo białko to tylko białko jajka:) nota bene - białko jajka to białko, jak nazwa wskazuje, ale żółtko zawiera dużo tłuszczu i jest dlatego  produktem zaliczanym do tłuszczy........ dlatego całych jajek (z żółtkiem) nie jemy na MM z produktami, które są głównie źródłem węglowodanów - czyli np pieczywem, makaronem, ziemniakami......... Wracając do tej soczewicy - jest rośliną i dobrym źródłem białka roślinnego, ALE oprócz tego zawiera bardzo dużo węglowodanów i dlatego nie jest rozpatrywana jako "czyste białko" ......

Socewica i jej skład:
Skład Witaminy Minerały
Woda 11,2 g Witamina A 25 mg Magnez 100 mg
Energia 330 kcal Witamina B1 0,5 mg Fosfor 450 mg
Błonnik 10,7 g Witamina B2 0,2 mg Żelazo 9 mg
Białko 28 g Witamina B6 0,5 mg Sód 10 mg
Tłuszcze 1,2 g Witamina C 6,2 mg Wapń 50 mg
Węglowodany 57 g Witamina PP 2,6 mg Potas 900 mg

W uproszczeniu o "białku" możemy mówić w stosunku do np.chudego twarogu albo ryby, bo białko w ich składzie dominuje (choć nadal nie jest jedyny składnikiem, jednak węgli w nich nie ma). Rośliny strączkowe mają własnie to do siebie, że mają dużo węgli w sobie, dlatego nie byłam pewna co do ich łączenia z tłuszczem.... (dla porównania marchew surowa ma maks.10% węglowodanów, czyli 10g a soczewica 57g.... co ciekawsze!! Chleb zawiera 45-49% węglowodanów, 4,5-8,3% substancji białkowych, ok. 1% tłuszczu, 0,2-1,5% błonnika, ok. 1,5% substancji popiołotwórczych oraz 42-48% wody. Jak widać moje obawy co do węglowodanowości soczewicy byly uzasadnione:) Niemniej marchew białka dostarcza znikomą ilosć a soczewica aż 28g:) Dla przykładu wędlina, ryba średnio około 20g, więc soczewica jest  bogatym żródłem białka niezaprzeczalnie - ale pamiętajmy, że też nośnikiem węgli w sporej dawce:) A chleb dostarcza mniej niż soczewica, bo do 50gr węglowodanów, a jednak rozpatrywany jest jako "czyste źródło węgli"..... bo poza nimi żadnego innego składnika w tak znacznym procencie nie dostarcza, węgle są głównym składnikiem, choć nie jedynym, jednak inne skłądniki są w duzo mniejszym odsetku......


Sory za taki wykład, ale mi to pomogło zrozumieć........ uważam, że to takie podstawy, których powinnysmy być świadome, po prostu:) Chciałam się z Wami tymi informajcami podzielić i może pomóc w doborze menu:)))))))


chcę zjeść teraz śniadanie. dodam ,że nie ma "zdrowego" chleba :). mogę np. zrobić sobie jajecznicę z 3 jaj? na maśle ,czy nie (jeszcze nei wiem ,co łączyć ,a co nie).

a właśnie, skąd mam wiedzieć, czy chleb, który wygląda jak razowy faktycznie nim jest? macie jakiś sposób?
ta jajecznica to nie na maśle ja bym Ci poleciła coś ala frittata,
 czyli uduś na małej ilości oliwy cebulke, np paprykę, pomidora i do tego jaja rozbełtane i tylko z warzywami, chyba że zrobisz jajecznicę z białek na parze to z chlebem.

co do chleba, kupuję akurat taki że skład mam sprawdzony (piekarnia ma stronę w necie i całą ofertę chlebów z składem).
czasem sama piekę
Witam :)
Dzisiaj jestem w domku, wiec jestem po cwiczeniach i sniadanku. Byl chlebek, duuuzo warzyw i jogurt 0,1%.
Pasek wagi
ja dzisiaj makaron durum z chudzielcem i konfiturą fruktozową + pomidory i ogórki
a ja zeżarłam właśnie 3/5 tabliczki czekolady 81%...
ale @ mi się zbliża , więc jestem usprawiedliwiona :-))


z tą czekoladą  to ja się pilnuje staram się tylko max kostkę po posiłku tłuszczowym

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.