Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
.
bo żółtko z białkiem zaliczamy do tłuszczowo-białkowych a a samo białko do wegli, więc jak całe jajeczko to z  np majonezem i warzywkami, a jak samo białko to z wasą.
A w sklepach to całkiem przegięcie, wzięłam ze sobą do pracy maślankę i pomidorki, miałam właśnie tę wasę dokupić i  doopa:(
wyszło, że kupiłam jakieś wafle ryżowe z brązowego ryżu, więc wyszło nie tak całkiem jak w MM.

Pytanko takie małe, jak jecie warzywa na początku posiłku czy inaczej, bo jak dziś przeglądałam książkę to wyszło mi, że warzywa na początku.Więc jak?
Bo mi  pod pasowało na końcu i teraz juz nie wiem.
najlepiej jesc je na poczatku posilku,maja niski indeks wiec tak jak juz wspomnialam zmniejszaja powypadkowa poziomu cukru we krwi po calym posilku,prosciej mowiac zmniejszaja indeks glikemiczny calego posilku
Dziękuję, tez tak myślałam, ale kto pyta nie błądzi:)
aniolek99 -- soczewica to nie wegiel, tylko bialko, pochodzenia roslinnego, ale bialko.

Cytuje za Wikipedia, po angielsku wprawdzie, ale...

With 26% protein, lentils have the third-highest level of protein, by weight, of any plant-based food after soybeans and hemp.
w ksiazce montiego jest w tabelce z podpisem dobre weglowodany,razem z fasola biala,ciecierzyca,fasolka szparagowa,groszkiem zielonym!Mniejsza o to, wazne ze ma indeks okolo 20 wiec mozna ja laczyc ze wszystki,traktujemy ja jak warzywo!A i soja tez w tej tabeli sie znalazla.
witam dziewczyny
ja przed niecałą godziną przyjechałam do domu
i mimo tego ,że byłam prawie cały dnia poza domem ale  trzymłam sie zasad Montignaca, nie byłam głodna
zjadłam dzis  3 posiłki  + podjadałam prażoną ciecierzycę

jutro czeka mnie większa próba , wychodzę z domu o 9
wracam około 9:30
muszę wziąc ze sobą 2 posiłki
obiad juz zaplanowałam (pierś z kurczaka + papryka +sałata+ser? - musze kupic)
nie mam pojęcia co zrobic na kolację  (mam w domu tylko ryż basmati . ..reszte moge dokupic w drodze do pracy , a w pracy mam patelnie i kuchenkę gazową , ale za to ograniczony czas na przyrządzenie posiłku )

podajcie mi prosze jakies propozycje ( raczej bez tunczyka)

Pasek wagi
oczywiscie wychodze o 9 rano
a wracam ok. 9:30 wieczór
@import url(/themes/default/css/e o 9
Pasek wagi
aniolek99 -- a ktora ksiazke Ty masz?

Moja uczona ksiazka to ta:



W mojej fasole i inne grochy sa wymienione jako bialko pochodzenia roslinnego. Kurcze, ale jestem juz zakrecona!
chciałabym od jutra odżywiać z wg diety Montignaca. Przeczytałam 1 cz. książki od calineczkizbajki (chomikuj.pl)...w dalszym ciągu brakuje mi 2cz. (bo już limit przekroczyłam, miło by było jakby mi ktoś podesłał ->caren15@o2.pl). Przeczytałam tą częśc w takim transie, jednym tchem , że rozumiem jej zasady, ale szczegóły mi się zatarły. Mam taką wiedzę nieusystematyzowaną ,że nie wie od czego zacząć...Byłabym zadowolona, gdyby ktoś ściśle wg tej zasady SKOMPONOWAŁ by mi na cały dzień potrawy. Od jutra zacznę sama kombinować. Prawie jestem przekonana ,że gdybym nie miała jadłospisu przygotowanego na jutro zacznę jeść wbrew zasadom. Proszę o wyrozumiałość i wsparcie osób, które się znają na tym. Dobrze by było, gdyby produkty do potraw nie były wygórowane i jakieś nie stworzone w stylu langusta, żabie udko itp. (co znalazłam w spisie, tabeli)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.