Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
ważne też jest, czy jest to ziarno tzw. dmuchane... jeśli tak to jego IG wzrasta to 85...

i dzień dobry niedzielnie :-))
> pęczak pszenny? myślałam, ze pęczak to gruba kasza
> jęczmienna.... czego to sie człowiek nauczy przy
> okazji........ pęczak czyli chyba po prostu chodzi
> o to, że całe ziarna......:) no tak wnioskuje po
> przesmerfowaniu googli:)
>Może tak , bo pisze 100 % ziarna
> ważne też jest, czy jest to ziarno tzw.
> dmuchane... jeśli tak to jego IG wzrasta to 85...
> i dzień dobry niedzielnie :-))
>hm   a skąd my mamy wiedzieć czy to ziarno jest dmuchane , czy jakieś inne , a to są przecież  zwykłe suche deseczki dla każdej diety dobre hmm
I nadal tak czytam i czytam o tej diecie i MM mówi że nie tyle co tłuszcz ale naszym największym wrogiem jest cukier i sprawdzam tak na różnych produktach i ten cholerny  cukier to kurcze jest prawie wszędzie , galaretki owocowe  mają a szkoda bo je uwielbiam z truskawkami ,  spróbowałam w pracy , któraś z dziewczyn miała chlebek pumpernikiel , nie  bardzo mi podchodził jak dla mnie to on jest za słodki , on ma tam chyba miód i coś jeszcze ale zapomniałam  , więc w sumie ludzie normalni czyli tacy bez stosowania diet nawet nie zdają sobie sprawy i wrzucają w siebie cukru 
no to widać przecież... te chlebki ryżowe czy też wafle ryżówe są z ziarna dmuchanego...
wiesz jak wygląda ryż preparowany? jak nadmuchany i tę technologię stosuje się też do innych ziaren, a to podnosi z jakiegoś powodu ich IG...
Na przykład te:


a takie razowe chlebki Wasa z grubo mielonego ziarna...
o te:

no kurczę... nie ,mogę wstawić zdjęcia :-/


no to link:
http://www.sonko.pl/e4u.php/1,ModPages/ShowPage/80
> no to widać przecież... te chlebki ryżowe czy też
> wafle ryżówe są z ziarna dmuchanego...wiesz jak
> wygląda ryż preparowany? jak nadmuchany i tę
> technologię
> stosuje się też do innych ziaren, a to podnosi z
> jakiegoś powodu ich
> IG...Na przykład te:a takie razowe chlebki Wasa z
> grubo mielonego ziarna...
>Wiem o czym mówisz , wafle ryżowe to na oko widać że ryż  dmuchany :)
no to takie odpadają, niestety... a ja je lubię :-)
ale bardziej lubię wizję szczuplejszej mnie :-)))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.