Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
W pierwszej fazie powinnaś zrezygnować z siemienia, bo wszystkie nasiona to połączenie tłuszczu z węglowodanami (jak sama widzisz 37g węgli i 14g tłuszczu) w drugiej fazie możesz ale tez ostrożnie
ok, dzięki makadamia :)
Witam po przerwie
Znalazłam w kalendarzu ciekawy przepis i chciałabym się z Wami podzielić nim. Sama też mam zamiar go w najbliższej przyszłości wypróbować.

BABKA ZIOŁOWA
Ciasto:   50dag mąki pszennej pp, szklanka pszennych otrąb, ok.2 szkl wody, mleka lub serwatki,  5 dag drożdży, szczypta cukru (fruktozy), 1/2 łyżeczki soli, łyżka oleju, 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich, łyżka oregano, 2 rozdrobnione ząbki czosnku, masło do formy.
         Wodę, mleko lub serwatkę podgrzać, Drożdże rozetrzeć z cukrem, 2-3 łyżkami w/w płynów i 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi objętość wymieszać z pozostałymi składnikami. Płyn powinien być ciepły. Zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia. 2 formy tzw. keksówki wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na części. Włożyć do formy. Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni. Po upieczeniu placek zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem masła (twarożku) utartego z anchois jako przekąskę.

Ciasto na pewno można wyrobić w automacie do pieczenia chleba. A może i upiec też by się dało w jednym kawałku oczywiście. Myślę że należy wypróbować.
SMACZNEGO !!!

Gdzie kupujecie mąkę z pełnego przemiału?
Witajcie dziewczynki, dawno mnie nie było tutaj. Czas szybko leci a w sumie ja już nie dietkuję. waga ciągle ta sama, staram się jeść wg MM ale nie zawsze to wychodzi. Boję się trochę tych świąt tyle smakołyków zamierzam przyrządzić i w gościnie tez będzie pokusa. Ale co tam Boże narodzenie jest raz w roku., Dziś Mikołaj, więc dla was mikołajkowe prezenciki przyniósl ten pan.
> Gdzie kupujecie mąkę z pełnego przemiału?
Witaj allle
Mąkę kupuję przez internet  

Dawno tu nie zaglądałam ale obiecuję że po świętach zacznę już zaglądać. W tym roku u mnie wigilia więc  mam urwanie głowy.
Przesyłam Wam najserdeczniejsze życzenia
Szczęścia co radość daje, miłości co niesie pokój, zdrowia co rodzi wytrwałość, nadziei bez której nie da się żyć. Marzeń o które warto walczyć, przyjaciół z którymi warto być. Pięknych świąt roziskrzonych rodzinną atmosferą i wspaniałego Roku 2010 !

Dziewczyny witam i ta droga składam Wam życzenia świąteczne . Aby ta nasza droga montignacowa trwała i trwała i przynosiła efekty.

Witajcie!

Jeśli pozwolicie to dołączę do Was, ja dopiero zamierzam rozpocząć przygodę z MM. Mam nadzieję, że warto...

Ogólne zasady niby znam, ale bardzo chętnie skorzystam z Waszych wskazówek, jeśli zechcecie się ze mną nimi podzielić.

Pasek wagi
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2010.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.