Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
Laski,

Przeczytalam moja ksiazke, jutro rano nowe zakupy i ruszamy z moim slubnym!

Chcialam Was jednak o cos zapytac: skad sie wziela ta teoria, ze zaraz po obudzeniu trzeba zjesc owoc? Bo w tej ksiazce ani razu to nie bylo wsponiane ...
to nie to, że trzeba, ale generalnie mówi się, że owoców nie powinno się jeść z innymi posiłkami (kiedys miałam dietę od trenera i tez miałam raz dziennie owoce osobno....), bo zawierają dużo cukru, to raz - i dlatego zaleca się je jeść do południa...... oraz bo fermentują, pozostają za długo w żołądku, gdy nie zachowa się odpowiednich czasów - bodajże pół godziny przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku.... dotyczy to tylko owoców surowych! za wyjątkiem owoców jagodowych, bo te nie fermetują i można je jeść do posiłków a także jabłko np gotowane albo pieczone, albo duszone gruszki czy co tam jeszcze.......  ale niejedna dieta mówi, że owoce jedzone po południu a co najgorsze - wieczorem mogą hamować efekt odchudzania....... także te owoce - surowe tylko -  rano na czczo to efekt taki, żeby je gdzieś wcisnąć w jadłospis, a poza tym mają świetny efekt przeczyszczający, ja cały tydzień odwiedzam wc jak z zegarkiem w ręku rano:)))))
Oh, kamien z serca, bo myslalam, ze czegos nie doczytalam.

Z tego natomiast co doczytalam to i tak mam jesc owoce o niskim GI (>35) i w przykladowych menu mam je wrecz dodane do sniadan (weglowodanowe z wysokim blonnikiem). A o jagodach to tylko wspomniane bylo, ze jesli ktos ma problemy zoladkowe to jakies tam sa zalecenia dawane a propos jak i kiedy owoce jesc, by uniknac wzdec...

Trzymajcie za mnie kciuki!!! Bede zdawac relacje, to pewne
Kochane! A jednak zwazylam sie i.... 1tyg.= - 0,7kg
Naprawde sie ciesze! Wiem, ze  nie jest to rezultat powalajacy na kolana, ale jak wziasc pod uwage, ze od 3m-cy waga ani drgnela to chyba niezle ;))) Aha...i w tym tyg. w ogole nie cwiczylam bo to choroba to @.
Pozdrawiam i milego weekendu zycze :)))
Pasek wagi
obca66 - ja mam podobnie, tzn w tym tygodniu nie ćwiczyłam, bo tak zeszło (całe 2 tygodnie wstecz miałam podręcznikowe, jesli chodzi i fitness, więc chyba się przemęczyłam:) i od środy @ , wczoraj zgrzeszyłam mocno:) a waga?? i tak leciutko w dół..... zobaczymy jutro rano, bo to mniej więcej wyszedł by mi tydzień - jakoś tak poniedziałek/ wtorek zaczynałam kombinować z Montim chyba:)))
Witam , mam straszną ochotę na bigos bo dawno nie miałam , kapusta kiszona i biała , pieczarki i suszone grzybki , pierś kurczaka i przecier , cebulka  co jeszcze możemy dodać ??  skoro kiełbasy cienkiej nie możemy ???  macie jakiś pomysł ??
Basia ja bym dodała takie treściwsze mięsko..... bardziej klejące....bo pierś taka sucha... może z udek? albo wieprzowe? osobiście nie przepadam za bigosem to trudno mi doradzić, Twój skład wygląda już dość bogato:)) smacznego!
No właśnie ta pierś to chuda  muszę pokombinować jeszcze ale udka są ok , a czy jadacie wafle ryżowe wieloziarniste z błonnikiem ?? skład , ryż brązowy 73 % , kasza gryczana 6 % , siemię lniane 5 % , sól morska hmmm 
gdzieś widziałam przepis na bigos mm, nie pamiętam gdzie,
właśnie jestem po zakupach w lidlu nakupiłam nabiału w ilość prawie hurtowych, i pierwszy raz nie czułam się po wyjściu ze sklepu jakby mnie kto okradł, strasznie mało zapłaciłam :)

Basia...pewnie bigos juz  zrobiony ;),  jednak pisze to co znalazlam w ksiazce ;;Montignac nad Wisla''
Bigos FAZA 1
15g suszonych grzybkow
4 lyzki oliwy z oliwek
600gr chudej wiepszowiny (szynki) pokrojonej na kawalki 2 cm
100 gr chudego wedzonego boczku pokrojonego w kostke
2 zabki czosnku posiekac
2 cebule
1/4 bulwy selera
4 pomidory lub 2 lyzki przecieru pomidorowego
600 gr kapusty kiszonej
200-300 ml czerwonego wina
2 listki laurowe
sol
pieprz.
Dla fazy 2 wszystko to samo tylko jeszcze +suszone sliwki i jablko

 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.