- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
29 października 2009, 20:17
Pieczen rzymska w sosie cebulowym |
1/2 kg mielonego, wolowego miesa 2 jajka ok 5 szalotek ewentualnie malych cebulek majeranek sol pieprz jak ktoś chce może dodać jeszcze jakieś warzywka, np. paprykę.
Szalotki kroimy drobno i mieszamy z miesem, jajkami, i przyprawami. Trzeba dobrze wyrobic. Wyrobione mieso wkladamy do keksowki. Ja robilam w silikonowej wiec niczym nie smarowalam. Piec w dobrze nagrzanym piekarniki ok godziny (200 stopni) Podawac z sosem cebulowym (cebulki badz szalotki pokroić w plastry i zeszklić dobrze na oliwie, dodać troche bulionu i smietanki, sos musi byc gesty, ale nie za bardzo )
|
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
29 października 2009, 20:20
2 spore kurze udka bez skory lub piersi cebula puszka pomidorow lub 2 swieze pomidory gesta smietana 2 zabki czosnku slodka papryka w proszku,sol,pieprz,ostra papryka
Oddzielic mieso od kosci,pokroic w kostke,obtoczyc w lyzce slodkiej papryki,posolic. Wrzucic na rozgrzany tluszcz i smazyc mieszajac,aby papryka sie nie spalila. Cebule pokroic w piorka i wrzucic do kurczaka,smazyc na mniejszym ogniu pod przykryciem.Dorzucic pokrojone pomidory,posypac przyprawami do smaku,wcisnac czosnek.Dusic na wolnym ogniu pod przykryciem,az sos troche sie zredukuje.Na koniec dodac smietany (2-3 lyzki),zamieszac.
|
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
29 października 2009, 20:23
Pierś z kurczaka rozbic delkatnie tłuczkiem, posypac odrobina pieprzu. Ser Lazur lub inny w typie rokpola pokroić w cienkie plasterki, obłozyć filet i zwinąc ciasno w rulonik. Rulonik obwinąć folia aluminiową też ciasno. Zagotować szklanke rosołu (może być też w wywarze z warzyw włoszczyzny bez marchwii ) i do wrzatku włozyć roladki. Gotowac 10 minut. Rozwijając z folii uwazać ,bo wewnątrz tworzy sie super smaczny serowy sos,polac nim roladke wyłozoną na talerz |
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
29 października 2009, 20:25
Składniki:
4 plastry mięsa 4 plastry żółtego sera 4 jajka ugotowane na twardo Przyprawy wedle uznania i smaku. pieprz
Mięso rozbić na cienkie plastry, oprószyć Wegetą i pieprzem. Na płacie mięsa położyć plasterek żółtego sera i obrane ze skorupki jajko. Zawinąć roladę i owiązać nitką.
Rolady obtoczyć w mące(nie mm wiec mysle ze granulat bedzie ok:)). Obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do rondla, podlać dwoma szklankami wody. Dusić pod przykryciem około 1 godziny
Rolady wyjąć z rondla. Do sosu dodać około 1/2 litra wody i 3-4 łyżek mąki wymieszanej z małą ilością wody. Zagotować i doprawić do smaku.
Przed podaniem z rolad zdjąć nici. |
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
29 października 2009, 20:28
potrzebne: mięso mielone, pieczarki, ogórki kiszone, cebula, papryka i koncentrat pomidorowy około pół kilo sera
moczymy kostkę żółtego sera w ciepłej wodzie aż zmięknie do możliwości rozwałkowania go
farsz smażymy mięsko przyprawiamy dodajemy dodatki skrojone bardzo drobno bądź utarte na tarce, smażymy dodajemy koncentrat i robi się masa mięsno-warzywna
po rozwałkowaniu sera na ok 0,5-1cm nakładamy na całość warstwę farszu zwijamy z roladę i wkładamy do formy prostokątnej, aby się nie rozwaliło
wkładamy na około 15-20 min po piekarnika ok 100 stopni aż się zapiecze ser, a nie roztopi całkowicie.
|
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
29 października 2009, 20:30
Sałatka z brukselki z pieczarkami |
45 dkg brukselki 10 dkg pieczarek 1/2 pora 2 lub 3 kiszone ogórki łyżka oliwy 10 dkg chudej wędliny 2 jaja sól, koperek
Brukselkę ugotować. Jaja ugotować i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki zalać niewielka ilościa wody i gotować ok. 5 minut, wyjąć i pokroić w cienkie plasterki, a płyn odparować do objętości 3 łyżek. Por przelać na sicie wrzątkiem, osączyć i wymieszać z wywarem z pieczarek. Dodać do brukselki. Ogórek pokroić w ćwierćplasterki i dodać razem z sokiem do brukselki, wymieszać. Wędlinę pokroić w kostkę lub paseczki. Brukselkę wymieszać z olejem, wyłożyć na salaterkę. Wędliną obsypać przy brzegach salaterki, a środek przekryć startym jajkiem. Posypać po wierzchu koperkiem lub inna zieleniną. |
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
29 października 2009, 20:33
KULKI ZE SZPINAKU Z SEREM FETA
500 g szpinaku
5 łyżek oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
100 g fety pokruszonej
2 łyżki prażonych nasion sezamu
pieprz i sól
Dekoracja
2 duże pomidory
łyżka szczypiorku
gałązki trybuli
Rozgrzać oliwe podsmażyć w niej czosnek ,włożyć liście szpinaku.Wszystko udusić.Szpinak odcedzić na sitku,zrobić ze szpinaku 10 klopsików i spłaszczyć je.
Zrobić z fety 10 kuleki obtoczyć placuszkiem szpinakowym.Całość posypać sezamem.Piec kulki w piekarniku 10 min.
Pomidory pokroić w cienkie plasterki,posypać szczypiorkiem i ozdobić listkami trybuli.
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
29 października 2009, 20:38
Dla każdego coś smacznego!
Edytowany przez agniczka 29 października 2009, 20:38
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
30 października 2009, 10:31
Dzięki Agniczko. Wspaniałe przepisy i na pewno część z nich zagości na moim stole.
- Dołączył: 2008-11-01
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3982
30 października 2009, 15:03
witam jestem Agata, zastanawiam się nad dietą MM, ostatnio stosowałam Dukana i kiepsko mi szło. Nie ukrywam, że ta dieta też do łatwych nie należy i nie wiem czy dam radę!