- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
14 października 2009, 19:17
80 dag filetów 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1-2 kwaszone ogórki ćwierć łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki smietany 2-3 łyżki oliwy łyżka masła pieprz, sól
Umyte i osuszone filety skropić z sokiem z cytryny, przykryc i wstawić do lodówki. Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i imbirem, natrzeć filety i ponownie odstawić na godzine do lodówki. Potem usmażyć rybę na silnie rozgrzanej oliwie. Żaroodporny półisek wysmarować masłem, włożyć filety, na każdym ułożyć plastry kwaszonego ogórka. Smietane wymieszać z solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i polac nim rybę. Wstawic na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika. |
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
14 października 2009, 19:19
25 dag mąki gryczanej 350 ml mleka 0% (lub więcej, to zależy) 20 g. drożdży 1 białko (żółtko można sobie ciapnąć na głowę ) sól trochę fruktozy dla drożdży polecam jakiś dodatek przyprawowy np. zioła lub czosnek granulowany, tak będzie lepiej, uwierzcie na słowo
Drożdże wkruszyć do sporej miski, posypać fruktozą, odczekać chwilkę i pomieszać aż się rozpuszczą. Wlać połowę ciepłego mleka i wsypać połowę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić aż masa się podwoi. Potem dodać resztę mąki i mleka, sól, wymieszać i znowu odstawić. Ciasto musi byc w miarę gęste, aby dało się rozprowadzać spodem łychy po patelni. Brać po łyżce (wazowej) tej ciapy, wrzucać na patelnię (bez tłuszczu), rozsmarować kręcąc kółka, po minutce przewrócić, przesmażyć i na talerz.
|
Edytowany przez agniczka 14 października 2009, 19:26
14 października 2009, 19:22
Dzięki Agniczka, wszystko sobie podrukowałam i będę działać.
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
14 października 2009, 19:23
Nie wiem jakie warzyw dnia będzie jutro. Więc dodaje co ciekawsze.
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
14 października 2009, 19:25
Kulki ze szpinaku z serem feta
Składniki:
- 500 g szpinaku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 100 g fety pokruszonej
Dekoracja
- 2 duże pomidory
- łyżka szczypiorku
- gałązki trybuli
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę podsmażyć w niej czosnek ,włożyć liście szpinaku. Wszystko udusić. Szpinak odcedzić na sitku,zrobić ze szpinaku 10 klopsików i spłaszczyć je.
Zrobić z fety 10 kuleki obtoczyć placuszkiem szpinakowym. Piec kulki w piekarniku 10 min.
Pomidory pokroić w cienkie plasterki,posypać szczypiorkiem i ozdobić listkami trybuli.
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
14 października 2009, 19:29
Mykam już. obiecuję, że wpadnę jutro po południu. Może do tego czasu napiszccie co byscie chciały na piątek. ;) Pewnie jakies rybki. ;) hehe.
14 października 2009, 20:14
Agniczka , może coś omletowo.Tak rzadko coś w tym kierunku robię ,a trzeba sobie urozmaicić jakoś śniadanka, bo ciagle te platki na mleku, bo rano można szybko przyrządzic.Ale taki troche pracochlonny omlet to można w weekend sobie przyrządzić.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
14 października 2009, 23:42
Świetne przepisy agniczko. Moja książka kucharska w wordzie rośnie z szybkością światła. Jestem Ci za to bardzo wdzięczna.
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1268
15 października 2009, 08:19
Ja też dołączam się do podziękowań.
przepisy ciekawe na pewno czegoś wypróbuję.
Dzień Dobry:)
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
15 października 2009, 09:36
Dzień dobry