Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi

Makrela po szwedzku 

 

80 dag filetów
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1-2 kwaszone ogórki
ćwierć łyżeczki mielonego imbiru
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki smietany
2-3 łyżki oliwy
łyżka masła
pieprz, sól

Umyte i osuszone filety skropić z sokiem z cytryny, przykryc i wstawić do lodówki.
Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i imbirem, natrzeć filety i ponownie odstawić na godzine do lodówki. Potem usmażyć rybę na silnie rozgrzanej oliwie. Żaroodporny półisek wysmarować masłem, włożyć filety, na każdym ułożyć plastry kwaszonego ogórka. Smietane wymieszać z solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i polac nim rybę. Wstawic na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika.

Bliny gryczane 

 

25 dag mąki gryczanej
350 ml mleka 0% (lub więcej, to zależy)
20 g. drożdży
1 białko (żółtko można sobie ciapnąć na głowę )
sól
trochę fruktozy dla drożdży
polecam jakiś dodatek przyprawowy np. zioła lub czosnek granulowany, tak będzie lepiej, uwierzcie na słowo

Drożdże wkruszyć do sporej miski, posypać fruktozą, odczekać chwilkę i pomieszać aż się rozpuszczą.
Wlać połowę ciepłego mleka i wsypać połowę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić aż masa się podwoi.
Potem dodać resztę mąki i mleka, sól, wymieszać i znowu odstawić.
Ciasto musi byc w miarę gęste, aby dało się rozprowadzać spodem łychy po patelni.
Brać po łyżce (wazowej) tej ciapy, wrzucać na patelnię (bez tłuszczu), rozsmarować kręcąc kółka, po minutce przewrócić, przesmażyć i na talerz.

Dzięki Agniczka, wszystko sobie podrukowałam i będę działać.

Nie wiem jakie warzyw dnia będzie jutro. Więc dodaje co ciekawsze.

Kulki ze szpinaku z serem feta

 

Składniki:

- 500 g szpinaku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 100 g fety pokruszonej

Dekoracja

- 2 duże pomidory
- łyżka szczypiorku
- gałązki trybuli

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę podsmażyć w niej czosnek ,włożyć liście szpinaku. Wszystko udusić. Szpinak odcedzić na sitku,zrobić ze szpinaku 10 klopsików i spłaszczyć je.
Zrobić z fety 10 kuleki obtoczyć placuszkiem szpinakowym. Piec kulki w piekarniku 10 min.
Pomidory pokroić w cienkie plasterki,posypać szczypiorkiem i ozdobić listkami trybuli.

Mykam już. obiecuję, że wpadnę jutro po południu. Może do tego czasu napiszccie co byscie chciały na piątek. ;) Pewnie jakies rybki. ;) hehe.
Agniczka , może coś omletowo.Tak rzadko coś w tym kierunku robię ,a trzeba sobie urozmaicić jakoś śniadanka, bo ciagle te platki na mleku, bo rano można szybko przyrządzic.Ale taki troche pracochlonny omlet to można w weekend sobie przyrządzić.
Świetne przepisy agniczko. Moja książka kucharska w wordzie rośnie z szybkością światła. Jestem Ci za to bardzo wdzięczna.
Ja też dołączam się do podziękowań.
przepisy ciekawe na pewno czegoś wypróbuję.

Dzień Dobry:)


Dzień dobry

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.