- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
15 października 2009, 10:10
Hej, hej!!!
- Dołączył: 2008-01-21
- Miasto: Inne
- Liczba postów: 12796
15 października 2009, 12:56
cześć dziewczęta:))) wprawdzie nie jestem mmką, to jednak zżyłąm się z tym naszym wątkiem:)) chyba z Wami....:) no i te przepisy Agniczki, jak tu nie zajrzeć?? pod wrażeniem dokonań naszej koleżanki Maciejowej:)) przystąpiłam do Dukana..... akurat od jutra będę na etapie warzywa+białko więc przepisy warzywno-mięsne wertuję, aby zaplanować weekendowe menu:)))) włączając do tego placek proteinowy z otrębami (jako powiedzmy pewnego rodzaju posiłek węglowodanowy bogaty w białko:) - to tak naprawdę ta faza niewiele różni się od mmowania, więc..... zostaję z Wami tutaj:))
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
15 października 2009, 15:35
No i jestem. ;) I już wyszukuję jakieś przepisiki.
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
15 października 2009, 15:36
Omlet - zapiekanka.
4 jajka
3 cebule, por
2 ząbki czosnku
paczka mrożonych brokuł
wędlina (my mieliśmy dwa schabowe kotlety - panierka zeskubana i trochę polędwicy)
ser żółty
tłuszcz do podsmażenia cebuli i pora
sól, pieprz
cebulę pokroić w półkrążki, pora w krążki, przysmażyć na tłuszczu.
brokuły podgotować - najlepiej żeby woda odparowała - rozdrobnić widelcem, dodać wyciśnięty czosnek
ubić pianę z białek
ubijając dodać żółtka
delikatnie połączyć kolejno dodając: cebulę z porem, brokuły i wędlinę pokrojoną w kostkę, lekko posolić (uwaga na słoną wędlinę) i popieprzyć, można czymś przyprawić wg uznania, ale z solą i pieprzem jest już bardzo dobre.
Nagrzać piekarnik do ok.180 st.
Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, wylać powstałą masę i zapiec ok. 15 minut, wyjąć posypać serem żółtym i zapiekać, aż ser się lekko przypiecze - ok. 15 minut.
Ważne - dobrze ubić pianę, a potem nie za bardzo popsuć jej strukturę
Wyciągać metodą: przyłożyć talerz, obrócić, zdjąć tortownicę, zdjąć papier, przyłożyć talerz, obrócić
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
15 października 2009, 15:39
JAJKA PO KARDYNALSKU
Posiłek tłuszczowy
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 - 3 cebule
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- zioła (np. mieszanka prowansalska)
Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek, dodać jednego pokrojonego pomidorka
(wczesniej obranego), przyprawić solą, ziołami, pieprzem. Drugiego pomidora przekroić na pół, wydrążyć pestki, posolić i popieprzyć, wbić po jajku do
połówki pomidora i ułożyć na patelni z sosem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. kwadransa ;-)
Edytowany przez agniczka 15 października 2009, 15:40
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
15 października 2009, 15:41
Dorsz zapiekany z pomidorami |
60 dag filetów 50 dag pomidorów 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki soku z cytryny szczypta tymianku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki masła sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skropic sokiem z cytryny, natrzec roztartym z solą czosnkiem, przykryć, wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroic w dość grube plastry. Żaroodporny półmisek wysmarować maslem i wyłożyć filetami. Przykryć je pomidorami, posypac solą, pieprzem, tymiankeim i łyżką posiekanej natki pietruszki. Polac stopionym masłem, przykryć folią aluminiową, wstawic na 30-35 minut do nagrzanego piekarnika, pod koniec zapiekania zdjąć folię. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. |
|
Edytowany przez agniczka 15 października 2009, 15:43
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
15 października 2009, 15:41
3 jajka na twardo szczypiorek lub zeszklona drobno pokrojona cebulka kawałek sera feta pieprz świeżo mielony granulat sojowy lub sezam
ser feta rozdrabniamy widelcem i dodajemy do tego szczypiorek lub cebulke oraz pieprz dokładamy do tego jajka pokrojone w kostke i dobrze było by gdyby jajka były jeszcze ciepłe wówczas lepiej się zmieszają z masą fetowo-szczypiorkową formujemy małe kotleciki i obtaczamy w pokruszonym granulacie lub sezamie i smażymy |
Edytowany przez agniczka 15 października 2009, 15:42
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
15 października 2009, 15:44
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
ryba (średniej wielkości) 2 duże cebule 2 cytryny pół szklanki świeżo utartego chrzanu 2 łyżki masła po ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego i goździków 2 łyżki świeżej lub łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz
Sprawioną, umytą, osuszoną rybę lekko skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i bazylią, przykryć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Obrane ze skórki cytryny pokroic na plasterki, usunąć pestki. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć rybę, posypać utartym chrzanem, drobno posiekaną cebulą i mielonym zielem i goździkami. Przykryc plasterkami cytryny, polac stopionym masłem. Nakryc folią, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekac 40-45 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię. |
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
15 października 2009, 15:45
Ryba z porem i pieczarkami |
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
SKŁADNIKI: pieczarki pokrojone w plasterki por (ewentualnie cebula ale ja akurat nie lubię) surowy filet z ryby (osobiście użyłam morszczuka) olej słonecznikowy (najlepsza chyba oliwa z oliwek ale akurat nie miałam)
Najpierw podsmażyć pora na patelni, do tego dodać pieczarki, poczekać aż się "uduszą", dodać rozmrożoną rybę, pociąć ją na kawałki i wymieszać z tym wszystkim. Dodałam do tego jeszcze przypraw: czerwonej papryki i czosnku. Smażyłam na gazie na małym płomieniu - w sumie zajęło mi to ok.30-40 minut. |
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
15 października 2009, 15:46
Z racji braku przepisów na typowe omleciki, dodałam cos niecoś z rybkami. W końcu jutro piąteczek. ;)