- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
5 października 2009, 20:32
Fajne macie przepisy. Ja miałam dziś indyka i sałatkę warzywną śmietniczek. Właśnie zakładam sobie zeszycik - książkę z przepisami MM
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
5 października 2009, 22:51
Dziewczynki jakbyście chciały przepisy 'na coś z czymś' to dajcie znać.. ;)
6 października 2009, 08:49
Witajcie.
Agniczka, ja sobie wszystko drukuję /przepisy/ które tu piszesz i jest juz tego pokażny stosik. I zamierzam wszystko wypróbować, ale nie naraz. Jak coś zrobię z tych przepisów ,to napisze jak mi wyszło i jak smakowało. Jeszcze raz dzięki. Życzę miłego dnia.
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1268
6 października 2009, 09:39
dzień dobry Wszystkim:)
agniczka - warzywo dnia 'papryka'
co proponujesz? :)
- Dołączył: 2008-01-21
- Miasto: Inne
- Liczba postów: 12796
6 października 2009, 10:29
> Ja miałam dziś na obiad Zielony tort. Wspaniała
> potrawa. Polecam gorącoA jeśli chodzi o wazon to
> mój właśnie jest taki nie wysoki i pękaty dość,
> więc uważam że będzie się nadawał. Na razie mam
> zakwas gotowy, a jak będę robiła następny i będzie
> potrzeba go podcieplić to zrobię swoją metodą.
to rozumiem, że teraz pieczesz chlebek z tego zakwasu??? :))))
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
6 października 2009, 10:55
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
2 duże papryki czerwone cebula pieczarki kasza jęczmienna wywar z jarzyn
Poddusić posiekaną cebulkę, dodać pokrojone pieczarki, dusić razem, doprawić odrobiną majeranku, pieprzu, soli itp. Ugotować kaszę, wymieszać z pieczarkami. Odciąć wierzchołki papryki (te z gałazką) wybrać nasiona. Nałożyć farsz po brzegi. Postawić pionowo w garnku z wywarem i gotować ok. 0,5 godz. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym |
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
6 października 2009, 10:56
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM |
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
4 papryki, sól, pieprz, 2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia.
Farsz:
15 dag upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka, 20 dag szpinaku, 1 cebula, 10 dag pieczarek, 3 łyżki oliwy lub oleju, 2 ząbki czosnku, 15 dag sera mozarella, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz.
Szpinak dusić 5 minut na 2 łyżkach oleju, mięso zemleć lub posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na reszcie oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osączyć, pokroić w plasterki i dodać do cebuli, dusić 5 minut. Ser pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Połączyć pieczarki, mięso, szpinak, ser i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Papryki przeciąć na 1/3 wysokości, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć, posypać w środku solą i pieprzem, po czym napełnić farszem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć papryki i piec 35 - 40 minut w 180 stopniach. |
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
6 października 2009, 10:57
PAPRYKA DUSZONA PO WĘGIERSKU (leczo) |
SKŁADNIKI: 60 dag zielonej papryki, 40 dag pomidorów, 4 spore cebule, 5 dag tłuszczu, 1 łyżeczka mielonej papryki (słodka lub ostra według uznania), 1 łyżka siekanej natki pietruszki, sól. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Pokroić oczyszczone strąki papryki. Cebulę oczyścić, pokroić i lekko zarumienić na tłuszczu rozgrzanym w szybkowarze. Dodać pomidory, paprykę, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z mieloną papryką i posypać natką pietruszki. |
Edytowany przez agniczka 6 października 2009, 10:57
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
6 października 2009, 10:59
SAŁATKA Z PAPRYKI PO BAŁKAŃSKU |
po 3 pomidory i papryki 2 ogórki 10 dag sera solan lub oscypka olej, ocet winny, sól
Wszystkie warzywa umyc. Pomidory pokroić w grube plastry, papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) - w krążki, ogórki (ze skórką) - w talarki. Ułożyc warzywa na podłużnym półmisku rzędami. Polac olejem i octem, posypać pieprzem i startym serem. Podawać jako samodzielną przystawkę.
|
Edytowany przez agniczka 6 października 2009, 11:00
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
6 października 2009, 11:00
Sałatka z papryką, szpinakiem i kozim serem |
Składniki: 1,5 czerwonej papryki, 4 szkl. młodych liści szpinaku, 1/3 szkl. posiekanej czerwonej cebuli, 3/4 szkl. pokruszonego miękkiego sera koziego, 3 łodygi selera naciowego Sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka posiekanego oregano, sól, pieprz Sok z cytryny połączyć z oliwą, dodać oregano, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę pokroić w kostkę, łodygę selera w plasterki, przełożyć do salaterki wraz z pozostałymi warzywami, polać sosem, delikatnie wymieszać i posypać serem |
Edytowany przez agniczka 6 października 2009, 11:00