Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
Fajne macie przepisy. Ja miałam dziś indyka i sałatkę warzywną śmietniczek. Właśnie zakładam sobie zeszycik - książkę z przepisami MM 
Dziewczynki jakbyście chciały przepisy 'na coś z czymś' to dajcie znać.. ;)

Witajcie.

 Agniczka, ja sobie wszystko drukuję /przepisy/ które tu piszesz i jest juz tego pokażny stosik. I zamierzam wszystko wypróbować, ale nie naraz. Jak coś zrobię z tych przepisów ,to napisze jak mi wyszło i jak smakowało. Jeszcze raz dzięki. Życzę miłego dnia.

dzień dobry Wszystkim:)


agniczka - warzywo dnia 'papryka'

co proponujesz? :)
> Ja miałam dziś na obiad Zielony tort. Wspaniała
> potrawa. Polecam gorącoA jeśli chodzi o wazon to
> mój właśnie jest taki nie wysoki i pękaty dość,
> więc uważam że będzie się nadawał. Na razie mam
> zakwas gotowy, a jak będę robiła następny i będzie
> potrzeba go podcieplić to zrobię swoją metodą.

to rozumiem, że teraz pieczesz chlebek z tego zakwasu??? :))))

Papryka faszerowana 

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

2 duże papryki czerwone
cebula
pieczarki
kasza jęczmienna
wywar z jarzyn

Poddusić posiekaną cebulkę, dodać pokrojone pieczarki, dusić razem, doprawić odrobiną majeranku, pieprzu, soli itp.
Ugotować kaszę, wymieszać z pieczarkami.
Odciąć wierzchołki papryki (te z gałazką) wybrać nasiona. Nałożyć farsz po brzegi. Postawić pionowo w garnku z wywarem i gotować ok. 0,5 godz.
Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

4 papryki,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia.

Farsz:

15 dag upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka,
20 dag szpinaku,
1 cebula,
10 dag pieczarek,
3 łyżki oliwy lub oleju,
2 ząbki czosnku, 15 dag sera mozarella,
1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz.

Szpinak dusić 5 minut na 2 łyżkach oleju, mięso zemleć lub posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na reszcie oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osączyć, pokroić w plasterki i dodać do cebuli, dusić 5 minut. Ser pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Połączyć pieczarki, mięso, szpinak, ser i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Papryki przeciąć na 1/3 wysokości, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć, posypać w środku solą i pieprzem, po czym napełnić farszem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć papryki i piec 35 - 40 minut w 180 stopniach.

PAPRYKA DUSZONA PO WĘGIERSKU (leczo) 

 

SKŁADNIKI:
60 dag zielonej papryki,
40 dag pomidorów,
4 spore cebule,
5 dag tłuszczu,
1 łyżeczka mielonej papryki (słodka lub ostra według uznania),
1 łyżka siekanej natki pietruszki,
sól.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Pokroić oczyszczone strąki papryki. Cebulę oczyścić, pokroić i lekko zarumienić na tłuszczu rozgrzanym w szybkowarze. Dodać pomidory, paprykę, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z mieloną papryką i posypać natką pietruszki.

 

SAŁATKA Z PAPRYKI PO BAŁKAŃSKU 

 


po 3 pomidory i papryki
2 ogórki 
10 dag sera solan lub oscypka
olej, ocet winny, sól

Wszystkie warzywa umyc. Pomidory pokroić w grube plastry, papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) - w krążki, ogórki (ze skórką) - w talarki. Ułożyc warzywa na podłużnym półmisku rzędami. Polac olejem i octem, posypać pieprzem i startym serem.
Podawać jako samodzielną przystawkę.

Sałatka z papryką, szpinakiem i kozim serem

 

Składniki:
1,5 czerwonej papryki, 4 szkl. młodych liści szpinaku, 1/3 szkl. posiekanej czerwonej cebuli, 3/4 szkl. pokruszonego miękkiego sera koziego, 3 łodygi selera naciowego
Sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka posiekanego oregano, sól, pieprz
Sok z cytryny połączyć z oliwą, dodać oregano, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę pokroić w kostkę, łodygę selera w plasterki, przełożyć do salaterki wraz z pozostałymi warzywami, polać sosem, delikatnie wymieszać i posypać serem

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.