Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
Też myślałam o termoforze, ale obawiam się żeby go nie przegrzać, a z kolei po jakiś czasie termofor wystygnie i zamiast grzać będzie chłodził.

Latarka mogłaby się nadać. Tylko z malutką żaróweczką żeby nie grzało zbyt mocno. A termofor może wykorzystam do ogrzewania zaczynu jak się zrobi zimniej. 

Wiadomo że z malutką żaróweczką. Już nawet wymyśliłam, że tą latarkę bym włożyła do starego, szklanego wazonu i na nim postawiła naczynie z zaczynem. Jednak to prawda, że potrzeba jest matką wynalazku.

He, he genialnego w dodatku! Bardzo mi się podoba pomysł z wazonem, tylko musiałby być taki niewysoki, pękaty.

Co dziś macie w menu, jeśli wolno zapytać?

Dzień dobry wszystkim, szkoda że weekend taki krótki. Robiłam porządki garderobowe, zmiana szafy letniej z zimową, no i muszę zadowoleniem przyznać że większość ubrań jest luźna:))

antamola

śniadanie: jogurt naturalny+otręby pszenne + marchewki
obiad: sałatka z sałaty, pomidora, ogórka, sera żółtego i kabanosów (skład zweryfikowany) odrobiną oliwy z oliwek
kolacja: zupa węglowa -  krem z pomidorów i papryki z makaronem (primo gusto)

Soczewica w pomidorach

 

3-4 porcje

300 g soczewcy brązowej lub zielonej
2 średne cebule
puszka pomidorów
mały przecier pomidrowy w puszce

sól, pieprz
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
2-3 ząbki czosnku


Soczewice zalewamy wrzatkiem i gotujemy aż bedzie pół miękka, przykrywamy i odstawiamy az dojdzie.
Cebule drobno siekamy, dusimy na wodzie dodajemy pokrojone pomidory, przecier i przyprawy opócz czosnku. Dusimy około 10 min. Dodajemy miękka soczewice, ewentualnie dosalamy, 2 min podduszamy, wyłaczamy ogien i dodajemy zmiażdżony czosnek.

SAŁATKA MAKARONOWA Z SOCZEWICĄ
Posiłek węglowodanowy.

Składniki:
- 100 g razowego makaronu
- 100 g soczewicy zielonej
- 200 g pieczarek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Sos:
- pół łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku roztarte
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku

Ugotować makaron, odcedzić a do ciepłego dodać ugotowaną soczewicę, seler. W lekko osolonej wodzie ugotować pieczarki. Wymieszać. Wymieszać składniki sosu, polać nim sałatkę. Sałatka jest smaczniejsza na drugi dzień, gdy makaron wchłonie smak sosu.

SOCZEWICA W SOSIE CYTRYNOWYM
Posiłek węglowodanowy.

Składniki:

- 1 szklanka soczewicy (najlepiej malutkiej okrągłej puy)
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 4 cebulki dymki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 4 podłużne pomidory
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku

Soczewicę gotujemy z listkiem laurowym. Ścieramy skórkę z cytryny na drobnej tarce i wyciskamy z niej sok. Cebulki kroimy w cienkie plasterki, pomidory w ćwiartki. Gdy soczewica jest gotowa, odcedzamy.
Dusimy cebulki i czosnek przez
1 minutę. Dodajemy musztardę, skórkę oraz sok z cytryny i dobrze mieszamy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy i delikatnie podsmażamy przez 1-2 minuty, żeby pomidory były ciepłe, ale się nie rozpadały. Dodajemy soczewicę i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Posypujemy wszystko obficie natką pietruszki.

 

Ja miałam dziś na obiad Zielony tort. Wspaniała potrawa. Polecam gorąco
A jeśli chodzi o wazon to mój właśnie jest taki nie wysoki i pękaty dość, więc uważam że będzie się nadawał. Na razie mam zakwas gotowy, a jak będę robiła następny i będzie potrzeba go podcieplić to zrobię swoją metodą.
Witajcie,
Dzisiaj zrobiłam sobie pieczoną czerwoną paprykę faszerowaną mięskiem, Wyszła wspaniała a do tego zrobiłam sos ze śmietany z mnóstwem czosnku. Połączenie smaków niesamowite. Polecam.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.