Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi

Canelloni ze szpinakiem

 

* 20dag makaronu cannelloni (np. lubella 100% durum)
* 15dag szpinaku
* 20 dag twarogu 0%
* 2 łyżki mąki pp
* troszkę oliwy
* szklanka mleka
* szklanka wytrawnego białego wina
* gałka muszkatałowa
* sól, pieprz

Szpinak opłukać, posiekać.
Na patelni podsmażyć kilka minut szpinak. Twaróg rozdrobnić, dodać ostudzony szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Rurki cannelloni obgotować. Osączone napełnić prygotowanym farszem. W rondlu na łyżce z łyżką oliwy wymieszać mąkę pp. Podsmażyć ciągle mieszając, wlać mleko i wino. Gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

W oryginalnej wersji do farszu dodano 10 dag startego parmezanu. To informacja dla tych nie dbających o linię i robiących odstępstwa w mm.

Jeszcze raz dzięki, wszystko sobie podrukowałam.

kluski z płatków owsianych z owocami

 

Z Pani domu zaczerpnięte...

30 dag płatków owsianych (2 pełne szklanki)
2 kwaśne jabłka
3 białka
5dag suszonych owocow np.. moreli
2-3 łyżki maki pp, skorka i sok z cytryny, cynamon, mielone goxdziki, sól

Płatki owsiane wsypać do garnka, zalać 0,5l wrzącej wody, i zostawić aż platki wchłoną wodę i spęcznieją. i wystygną. Umyte jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. morele oplukać, osuszyć. Do płatków dodać jabłka, morele, jajka i przesianą mąke. doprawić do smaku skorką otartą c cytryny oraz szczyptą zmielonego cynamonu i goxdzików. Dokladnie wymieszać masę łyżką. Uformować owalne kluski wielkości orzecha włoskiego. wkladać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować 3-4 minuty. wyjąć łyżką cedzakową i dokladnie osączyć. Podawać z dodatkiem owoców lub z owocowym jogurtem

A tak z ciekawości, czy te przepisy są z jakieś ksiązki, czy twoje własne przepisy?

Tarta razowa z musem rabarbarowym

 

ciasto:
100 g chudego białego sera
5 łyżek mleka 0,5%
150 g mąki pszennej graham 1850
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki fruktozy

mus:
1/2 kg rabarbaru
1 słodkie jabłko
2 łyzki wody
1 1/2 łyżeczki żelatyny
fruktoza lub słodzik, który mozna gotowac
szczypta cynamonu



Ser rozetrzec z mlekiem, dodać reszte składników i zagnieść ciasto, schłdzić pół godziny w lodówce.
Ciastem wyłozyć foremke do tarty 24 cm średnicy, ciasto nakłóć widelcem. Piec 10-15 min w 180 stopnii, az bedzie rumiane. Ostudzić
Mus:
Rabarbar obrać, pokroić w kostke, włożyc do granka, dodac wode, dusic na małym ogniu, az zacznie sie tworzyć mus, dodać jabłko pookrojone na plastry. Gdy jabłko jest miękkie, dodać fruktozę i cynamon. Żelatyne rozpuścić w odrobinie gorącej wody, wlac do gorącego musu i dobrze wymieszac. Wystudzić, krzepnąca masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, przed podaniem wyjąć wczesniej aby ciasto osiągneło temperature pokojową.

Nie nie są moje, ja jedynie jeśli coś z tego robię to ewentualnie modyfikuję. Znalazłam je kiedyś w internecie.
Dzięki jeszcze raz, Idę oglądać drugi mecz. ja jestem Kibicka. Do jutra.Dobranoc.
Krysiu, masz słuszność z tą wdzięcznością. Oczywiście przyłączam się do niej również
Co myślicie o takim składzie? Czy ten przepis jest zgodny z MM?
BRĄZOWY RYŻ S SOCZEWICĄ
Składniki
½ szklanki brązowego ryżu
½ szklanki zielonej soczewicy
2 szklanki wody
sól i pieprz

Przygotowanie
Wrzuć ryż do niedużego garnka, zalej wodę i posól. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj soczewicę i gotuj przez kolejne 30 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Odcedź i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Helenko jak najbardziej. Ostatnio nawet kupiłam taki ryż razem z zieloną soczewica  w jednym opakowaniu. Już robią takie gotowe zestawy . Oczywiście na stoisku ze zdrową żywnością.Posiłek typowo węglowy i pasuje na kolację.Oczywiście do tego trzeba dodać jakąś surówkę.Pół na pół.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.