- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 19:55
* 20dag makaronu cannelloni (np. lubella 100% durum) * 15dag szpinaku * 20 dag twarogu 0% * 2 łyżki mąki pp * troszkę oliwy * szklanka mleka * szklanka wytrawnego białego wina * gałka muszkatałowa * sól, pieprz
Szpinak opłukać, posiekać. Na patelni podsmażyć kilka minut szpinak. Twaróg rozdrobnić, dodać ostudzony szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Rurki cannelloni obgotować. Osączone napełnić prygotowanym farszem. W rondlu na łyżce z łyżką oliwy wymieszać mąkę pp. Podsmażyć ciągle mieszając, wlać mleko i wino. Gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
W oryginalnej wersji do farszu dodano 10 dag startego parmezanu. To informacja dla tych nie dbających o linię i robiących odstępstwa w mm. |
Edytowany przez agniczka 3 października 2009, 19:56
3 października 2009, 19:56
Jeszcze raz dzięki, wszystko sobie podrukowałam.![]()
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 19:57
kluski z płatków owsianych z owocami |
Z Pani domu zaczerpnięte... 30 dag płatków owsianych (2 pełne szklanki) 2 kwaśne jabłka 3 białka 5dag suszonych owocow np.. moreli 2-3 łyżki maki pp, skorka i sok z cytryny, cynamon, mielone goxdziki, sól
Płatki owsiane wsypać do garnka, zalać 0,5l wrzącej wody, i zostawić aż platki wchłoną wodę i spęcznieją. i wystygną. Umyte jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. morele oplukać, osuszyć. Do płatków dodać jabłka, morele, jajka i przesianą mąke. doprawić do smaku skorką otartą c cytryny oraz szczyptą zmielonego cynamonu i goxdzików. Dokladnie wymieszać masę łyżką. Uformować owalne kluski wielkości orzecha włoskiego. wkladać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować 3-4 minuty. wyjąć łyżką cedzakową i dokladnie osączyć. Podawać z dodatkiem owoców lub z owocowym jogurtem |
Edytowany przez agniczka 3 października 2009, 19:57
3 października 2009, 19:58
A tak z ciekawości, czy te przepisy są z jakieś ksiązki, czy twoje własne przepisy?
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 19:58
Tarta razowa z musem rabarbarowym |
ciasto: 100 g chudego białego sera 5 łyżek mleka 0,5% 150 g mąki pszennej graham 1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy
mus: 1/2 kg rabarbaru 1 słodkie jabłko 2 łyzki wody 1 1/2 łyżeczki żelatyny fruktoza lub słodzik, który mozna gotowac szczypta cynamonu
Ser rozetrzec z mlekiem, dodać reszte składników i zagnieść ciasto, schłdzić pół godziny w lodówce. Ciastem wyłozyć foremke do tarty 24 cm średnicy, ciasto nakłóć widelcem. Piec 10-15 min w 180 stopnii, az bedzie rumiane. Ostudzić Mus: Rabarbar obrać, pokroić w kostke, włożyc do granka, dodac wode, dusic na małym ogniu, az zacznie sie tworzyć mus, dodać jabłko pookrojone na plastry. Gdy jabłko jest miękkie, dodać fruktozę i cynamon. Żelatyne rozpuścić w odrobinie gorącej wody, wlac do gorącego musu i dobrze wymieszac. Wystudzić, krzepnąca masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, przed podaniem wyjąć wczesniej aby ciasto osiągneło temperature pokojową.
|
Edytowany przez agniczka 3 października 2009, 19:59
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
3 października 2009, 19:59
Nie nie są moje, ja jedynie jeśli coś z tego robię to ewentualnie modyfikuję. Znalazłam je kiedyś w internecie.
3 października 2009, 20:00
Dzięki jeszcze raz, Idę oglądać drugi mecz. ja jestem Kibicka. Do jutra.Dobranoc.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
3 października 2009, 20:05
Krysiu, masz słuszność z tą wdzięcznością. Oczywiście przyłączam się do niej również
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
4 października 2009, 14:03
Co myślicie o takim składzie? Czy ten przepis jest zgodny z MM?
BRĄZOWY RYŻ S SOCZEWICĄ
Składniki
½ szklanki brązowego ryżu
½ szklanki zielonej soczewicy
2 szklanki wody
sól i pieprz
Przygotowanie
Wrzuć ryż do niedużego garnka, zalej wodę i posól. Gotuj pod
przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj soczewicę i gotuj
przez kolejne 30 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Odcedź i
dopraw do smaku solą i pieprzem.
4 października 2009, 15:21
Helenko jak najbardziej. Ostatnio nawet kupiłam taki ryż razem z zieloną soczewica w jednym opakowaniu. Już robią takie gotowe zestawy . Oczywiście na stoisku ze zdrową żywnością.Posiłek typowo węglowy i pasuje na kolację.Oczywiście do tego trzeba dodać jakąś surówkę.Pół na pół.